19 februarie 2018

Teatrul schimba lumea, de Mihaela Tulea


Iubesc teatrul. Iubesc tot ceea ce tine de creativitatea regizorilor si a scenografilor, muzica, atitudinea personajelor, sinceritatea actorilor. Sunt spectacole care-mi incarca sufletul de emotie si care ma fac sa revin in salile de teatru.

 

 

 

 

Editia cu numarul 27 a Festivalului National de Teatru a fost una plina de momente magice.

 

 

 

 

Pentru mine a inceput cu Hamlet/Collage, o capodopera vizuala a celor doi piloni de rezistenta ai teatrului mondial, Mironov – un maestru al transformarilor si Lepage – cel considerat un geniu al teatrului contemporan si s-a incheiat cu Francesca, eroina monodramei "Pe jumatate cantec".

 

 

 

 

A fost un carusel al sentimentelor. Limite fragile, intre ras si plans, adevar si minciuna, etern si perisabil, cuvant si tacere si intre iubire si ura, lasa spectatorului o urma adanca in suflet, dar si iluzia puterii care vindeca orice, recladeste si salveaza.

 

 

 

 

Dincolo de statutul de spectator, incerc sa descopar anumite subiecte si prin obiectivul aparatului meu foto. Povesti vizuale pe care incerc sa le impartasesc lumii, descoperind ce inseamna sa vezi, mai degraba decat sa te uiti, s-au asternut in fata mea pe parcursul intregului festival si m-au facut sa visez cu ochii deschisi.

 

 

 

 

Teatrul vorbeste mereu despre oameni, este legat direct de viata, creeaza lumi, iar sa reusesti le surprinzi in imagini poate fi o provocare, singurul lucru pe care il poti controla in timpul spectacolului fiind camera foto.

 

 

 

 

Sunt momente in care te poti confrunta cu o lumina foarte scazuta, dinamica personajelor iti este necunoscuta iar unghiurile de fotografiere limitate.

 

 

 

 

Am avut insa un aliat de nadejde in noul Nikon D5, pus la dispozitie de Nikon. Este o bijuterie, un DSLR rapid, puternic si fiabil, atingand un echilibru excelent intre control si utilizare. Fata de aparatul meu, un Nikon D4s, o schimbare notabila la noul body o constituie faptul ca butonul ISO se afla acum in partea dreapta sus a camerei langa butonul de declansare. Acum pot schimba cu usurinta ISO doar cu mana dreapta. Nikon D5 adauga de asemenea un ecran tactil, foarte util pentru functiile de redare.

 

 

 

 

Nu inregistreaza un salt masiv in rezolutie avand doar 4 megapixeli in plus fata de D4s, dar fotografiile sunt clare si detaliate, cei 20,8 mpx simtindu-se mai ales in cazul in care cadrul final este un crop din cel brut. Daca este nevoie de o rezolutie maxima, o camera ca D850 poate fi mai potrivita, dar senzorul lui D5 ofera o calitate impresionanta a imaginii.

 

 

 

 

Noul si fenomenalul sistem AF de la Nikon se lauda cu un numar de 153 de puncte de focalizare si 99 de senzori de tip cruce, D5-ul oferind o acoperire deosebit de larga. Am putut urmari cu usurinta subiectele in miscare, chiar si cele de la marginea cadrului pot fi detectate usor.

 

 

 

 

Viteza de focalizare este importanta in fotografia de teatru deoarece scenele se desfasoara rapid si te obliga mereu sa reincadrezi. Nu e ca si cum l-ai urmari pe Usain Bolt la cursa de 100m :) ... dar poate sa faca diferenta. Optiunea Group Area Autofocus reprezinta un avantaj ca si in cazul lui D4s. Cu detectarea fetei activata, aceasta da prioritate fetelor, reprezentand o alegere buna pentru evenimentele cu ritm rapid sau pentru fotografia generala a evenimentului. In cazul meu, performanta de fotografiere continua cu 12 cadre pe secunda nu era una critica asa ca nu am testat buffer-ul lui D5 la spectacole, dar nu voi rata ocazia la urmatorul concurs de dansuri sportive.

 

 

 

 

Cu un interval ISO standard de 100-102400 si cea mai extinsa sensibilitate din istoria companiei Nikon (ISO 3.280.000), D5-ul m-a impresionat.

 

 

 

 

 

 

 

ISO 80.000 a fost valoarea maxima la care mi-au fost indeplinite criteriile privind granulatia imaginii. Fotografiile realizate cu ISO 102.400 nu au putut fi folosite, orice varianta de utilizare judicioasa a functiei ‘noise reduction’ in postprocesare parandu-mi-se neadecvata.

 

 

 


Singurul “minus” pe care i l-am gasit lui D5 a fost legat de zgomotul specific obturatorului care este departe de a fi unul silentios (o caracteristica a tuturor aparatelor foto DSLR). Uneori, in anumite spectacole, acest lucru poate fi deranjant pentru cei din sala.

 

 

 

 

Fotografierea în modul “SILENT LIVE VIEW” vine la pachet cu dezavantajele legate de formatul fisierului si scaderea rezolutiei (aparatul foto inregistreaza numai imagini JPEG cu rezolutie redusa - 2784 x 1856). Este o optiune doar atunci cand nu exista o alta varianta.

 

 

 

 

Enumerand doar cateva resurse tehnice la care Nikon D5 este superior fata de D4s-ul pe care l-am folosit pana acum, imi dau seama cat de perimata este des intalnita legenda urbana "nu conteaza echipamentul foto". Chiar daca un aparat nu te face fotograf, cu siguranta performantele lui te ajuta, modificandu-ti cateodata chiar si stilul de fotografiere. Sub exteriorul impecabil al lui Nikon D5 se afla o bestie puternica si agila, care vine cele mai bune capabilitati de captare a imaginii si pe care ar trebui sa incercati s-o struniti macar o data in viata.

 

 

 

 

Fotografiile pe care le-am selectat pentru acest articol sunt din spectacolele:

  • RAMBUKU de Jon Fosse;
  • CAFENEAUA PIRANDELLO dupa texte de Luigi Pirandello;
  • IUBIREA LA OAMENI de Dmitri Bogoslavski (Nottara);
  • PROCESUL dupa Franz Kafka;
  • PASAREA RETRO SE LOVESTE DE BLOC SI CADE PE ASFALTUL FIERBINTE de Radu Afrim;
  • DACA AM GANDI CU VOCE TARE de Adnan Lugonia;
  • MACELARIA LUI IOV de Fausto Paravidino;
  • PE JUMATATE CANTEC un spectacol de Crista Bilciu;
  • KARAMAZOVII de Horia Lovinescu si Dan Micu, dupa romanul Fratii Karamazov de F.M. Dostoievski;
  • IN ADANCURI de Maxim Gorki;
  • JURNALUL LUI ROBINSON CRUSOE un musical dupa Insula de Gellu Naum;
  • BABEL un spectacol de Arcadie Rusu;
  • ANGAJARE DE CLOVN de Matei Visniec;
  • FAMILIA FARA ZAHAR texte de Mihaela Michailov;
  • DESTEPTAREA PRIMAVERII de Frank Wedekind (Timisoara & Teatrul Mic);
  • NO MAN`S LAND de Danis Tanovia;
  • #EMOJIPLAY un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Caciuleanu;
  • AMADEUS de Peter Shaffer;
  • CAMERA MEA FRIGORIFICA de Joël Pommerat;
  • IMPROVIZATIA DE LA VERSAILLES SAU CASA MAIMUTELOR dupa Molière .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

teatru, d4s, nikon d5, tulea



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Membrul NPS Valentin Tulea a folosit aparatul mirrorless Nikon Z 7 impreuna cu obiectivul NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G VRII, atasat prin intermediul adaptorului FTZ, pentru a suprinde piesa de teatru Mazurka pe scena Teatrului Dramaturgilor...
citeste tot
Teatrul si fotografia sunt doua dintre pasiunile mele. Ca doi buni prieteni, imi sunt mereu aproape, bucurandu-mi sufletul, ochii si mintea. Stiati ca inimile oamenilor se sincronizeaza atunci cand sunt in aceeasi sala de teatru si bat la unison?...
citeste tot
M-am imprietenit cu teatrul inca din perioada liceului. Spectacole minunate precum “Egoistul”, “Gaitele” , “Cafeneaua”, “Puricele”, “Hamlet” si muuulte altele mi-au hranit nevoia...
citeste tot
Bucuresti, 26 iunie 2014 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta astazi aparatul DSLR Nikon D810, noul maestru al rezolutiei, pregatit pentru orice sarcina fotografica. Modelul complet reproiectat D810 isi depaseste predecesorul,...
citeste tot
Sebastian Marcovici documenteaza zilele acestea Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Editia aniversara de 20 de ani a FITS isi propune sa continue traditia unei oferte culturale la cel mai inal nivel. Timp de zece zile orasul Sibiu se...
citeste tot
Continuam astazi cu cea de-a saptea zi a Festivalului International de Teatru de la Sibiu prin ochii si obiectivele Nikon ale fotojurnalistului Sebastian Marcovici. Desfasurat in perioada 25 mai – 3 iunie si reunind participanti din 70 de...
citeste tot
Fotojurnalistul Sebastian Marcovici prezinta rezumatul vizual al celei de-a sasea zi a Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Ca si in cazul celorlalte zile ale FITS 2012 (puteti sa vedeti aici, aici si aici ce s-a intamplat pana acum),...
citeste tot
Continuam astazi cu rezumatul vizual al celei de-a cincea zi a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS 2012). Desfasurat in perioada 25 mai – 3 iunie si reunind participanti din 70 de tari, festivalul gazduieste pe perioada celor...
citeste tot
Fotojurnlistul Sebastian Marcovici ne prezinta un rezumat vizual al celei de-a patra zile a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), cel mai important eveniment anual de artele spectacolului din Romania si al treilea ca amploare si...
citeste tot
La scurt timp dupa acoperirea evenimentului Huet Urban Goes Baroc, Sebastian Marcovici a fost din nou prezent la datorie, de aceasta data la  Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cel mai important eveniment anual de artele...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.