23 noiembrie 2009

Review AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3.5G VR - Sorin Voicu

Anuntat de Nikon din Marea Britanie pe 13 octombrie 2009, obiectivul macro de 85mm f/3.5 GVR vine sa acopere "golul" dintre obiectivul macro de 60mm si cel de 105 mm. Este un obiectiv compact si usor, cu optica de foarte buna calitate, cu sistem de reducere a vibratiilor VR II si factor de reproducerede 1:1. Creat special pentru formatul DX. Motorul SWM (Silent Wave Motor) lucreaza fin si silentios, oferind un autofocus discret. Elementul frontal nu se roteste, putandu-se folosi fara probleme kit-ul de blitzuri macro telecomandate R1C1 SB-R200 cu o acoperire de 60 de grade vertical (24mm) si 45 de grade orizontal. 




Multi s-au intrebat si se mai intreaba de ce un obiectiv macro de 85mm cand exista 60mm si 105mm macro? Un posibil raspuns ar fi faptul ca, pe langa macro, poate fi folosit si la portrete, fotografia destrada, etc.. Iar pretul este sub celui de 105mm. In plus este si mai usor. Sistemul de stabilizare este de un real folos atunci cand lumina disponibila face fotografierea dificila. Mai ales daca ne gandim din punctul de vedere al distantei focale raportata la full-frame: 130mm. La fotografia macro este mai putin utila. Aici ar fi ajutat mai degraba un sistem care sa compenseze miscarea involuntara in fata si/sau in spate a fotografului atunci cand nu poate folosi, din diverse motive, trepiedul. Dar asta este cu totul altceva, poate imposibil de pus in practica.

Finisajul este foarte bun, materialele sunt de calitate, lucru de altfel specific Nikon, inelul de focalizaremai mult decat generos, cauciucul care il imbraca asigura o priza excelenta. Baioneta este bineinteles din metal. Nimic de reprosat din punct de vedere constructiv. Optica este de calitate, cum se si cade in cazul obiectivelor macro. Se foloseste o lentila ED (Extra-low Dispersion) pentru o claritate superioara, pentru corectia culorilor si minimalizarea aberatiilor cromatice.



Diafragma este una circulara, cu 9 lamele, oferind un bokeh foarte placut.

1/60s f/5 ISO 100

Mai jos un tabel cu datele tehnice ale noului obiectiv.

 
Specificatii
Lungime focala
85 mm, in format DX 127,5mm
Unghiul de cuprindere (diagonal)
18 grade
Diafragma maxima
f/3.5
Diafragma minima
f/32
Constructie
14 elemente in 10 grupuri
1 element ED
Numar lamele diafragma
9 lamele circulare
Distanta minima de focalizare
0.286 m
Diametru filtru
52mm (elementul frontal nu se roteste)
Greutate
355g
Dimensiuni

Diametru: 73mm
Lungime: 98,5mm



Pachetul contine, pe langa obiectiv, bineinteles, capace fata spate, parasolar si toc.

1/10 s f/3.5 ISO 560

Stabilizarea a lucrat ireprosabil atunci cand lumina existenta impunea in mod normal folosirea unuimonopied sau trepied. Daca ar fi sa imi exprim parerea personala, se potriveste excelent cu D5000. De ce D5000 si nu celelalte modele? Datorita ecranului rabatabil, a live view-ului si a posibilitatii de a folosi o lupa in modul live view pentru o focalizare manuala extrem de precisa. In mod uzual, la fotografia macro se recomanda folosirea focalizarii manuale si a unui trepied adecvat. La subiectele in miscare, de exemplu furnici sau alte insecte nezburatoare, se poate folosi prefocalizarea manuala, declansatorul apasandu-se pana la capat atunci cand subiectul "intra" in cadru. Trepiedul este indispensabil datorita campului de claritate foarte redus. Cine iubeste fotografia macro stie foarte bine ca la raportul de 1:1 sau chiar 1:2 este greu de prins subiectul tinand aparatul in mana datorita miscarii involuntare a fotografului inainte sau inapoi. Sau datorita unui vanticel care misca frunza pe care sta insecta.

Avand in vedere anotimpul si data la care am primit obiectivul, am avut ceva dificultati in a alege locatiade testare. Fiind frig si toamna tarziu, majoritatea insectelor au disparut, cele existente fiind foarte mici sigreu de gasit in Bucuresti.

Asa ca am decis sa imi incerc norocul la Gradina Zoologica din Bucuresti si eventual prin Gradina Botanica.

Am folosit drept aparat foto un Nikon D3000. Singurul disponibil pentru testare. As fi preferat D5000-ul datorita live view-ului si a ecranului rabatabil. Poate alta data...

Este o placere sa folosesti noul obiectiv, indiferent de situatie (si de lumina existenta). In ciuda faptului ca D3000 are un zgomot de imagine mai pronuntat decat modelele superioare de la Nikon, imaginile obtinute au fost intotdeauna utilizabile. In mai mare sau mai mica masura. Daca imi permiteti sa fac o paranteza: in cazul in care, din diverse motive, zgomotul de imagine dintr-o fotografie va deranjeaza la vizualizarea pe ecran, micsorati fotografia la formatul de 10x15cm si printati-o. Veti observa ca pe hartie, zgomotul este mult mai acceptabil. Cu conditia sa existe totusi suficiente detalii pentru ca imaginea sa nu aiba un aspect sters.

Daca stau si analizez fotografiile obtinute, parca a fost croit pentru a fi folosit in cadrul unor gradini zoologice. Distanta focala permite atat fotografii macro, cat si fotografii cu animale din custi sau tarcuri. Eventualele probleme pot apare atunci cand spatiul devine mai stramt, fara posibilitate de a face cativa pasi in spate. Nu am avut probleme legate de viteza de focalizare. Sau rateuri de focalizare. Abstractie greselile din spatele aparatului de fotografiat. Leii au fost foarte draguti si au pozat... modele perfecte.

1/250s f/6.3 ISO 400

Crop dintr-un cadru mai larg. Reflexia geamului putea fi evitata prin folosirea unui filtru de polarizare. Filtru care nu a facut parte din trusa.

 

 

 

Geam murdar. Nu se poate face nimic. Numai angajatii Gradinii Zoologice Bucuresti l-ar putea eventual curata. Am mai vizitat gradina acum cateva luni bune, undeva prin primavara. Pe atunci era mai curat... 1/125s f/7.1 ISO 100

1/80 s f/5.6 ISO 200

Au urmat acvariile si terariile. Din pacate, micile broscute viu colorate si foarte veninoase nu au fost asa de prietenoase. S-au ascuns. Noroc cu pestii si celelalte reptile.

 

1/40s f/5 ISO 400


Au urmat apoi pasarile (exotice) si tigrii, iar la plecare pelicanii. 


1/500s f/7.1 ISO 800

 

1/20s f/7.1 ISO 800

 


Crop. 1/500s f/7.1 ISO800

 



1/50s f/4.5 ISO 1600


Ajutat si de o balustrada... 1/6s f/7.1 ISO800

 

 



1/15s f/4 ISO 1600

 

 


Am ajuns la Gradina Botanica dupa-amiaza, unde am stat pana spre apus. Am avut ce fotografia. Din pacate nu ceea ce asi fi dorit cu adevarat pentru un obiectiv macro.

1/60s f/3.8 ISO 180

 

1/60s f/6.3 ISO 400 Neavand un trepied la mine, am fotografiat numai din mana. Aceasta este una din foarte putinele fotografii reusite a unei gaze minuscule. 

1/320s f/5.6 ISO 400 Ospatul.

1/200s f/7.1 ISO 800

1/60s f/6.3 ISO 320



Asa cum am mai spus, poate fi folosit cu succes si la alte genuri de fotografii, nu numai macro.


 1/160s f/4.5 ISO 200

 


 

1/1000s f/4 ISO 400

1/200s f/3.5 ISO 100

1/60s f/8 ISO 1100

Trebuie sa mentionez faptul ca lumina existenta in majoritatea fotografiilor prezentate a fost una destul de dificila, de unde si valorile mari ale ISO.



Campul de profunzime la diverse valori ale diafragmei:

f/3.8

f/4

f/7.1

f/11

f/16

f/36


Desi la inceput sceptic datorita aspectului de "mult plastic si putina sticla", in final am inceput sa-l indragesc. Nu este un obiectiv cu "pretentii". Dar asta nu inseamna ca nu isi face bine treaba. Analizand mai la rece, folosirea plasticului ajuta la mentinerea redusa a greutatii. De apreciat in cazul unor calatorii si nu numai. De multe ori tindem sa comparam obiectivele raportate la cele profesionale, concepute a fi utilizate in cele mai grele conditii si pe o perioada lunga de timp. Daca ar fi sa ma ghidez dupa aceasta tendinta, noul NIKON AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3.5G VR nu este unul gandit in scopuri profesionale. Dar poate fi folosit ca atare fara probleme. Il recomand cu caldura tuturor celor care doresc un obiectiv macro decent la un pret accesibil.



1/250s f/7.1 ISO 110

1/10s f/3.5 ISO 800


Un articol de Sorin Voicu

 

 

 

nikkor, af-s, micro, nikkor 85mm, 85mm, sorin, sorin voicu, voicu, micro nikkor, micro nikkor 85mm



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Red Bull Romaniacs a devenit de mult timp provocarea suprema pentru fanii si practicantii de enduro. Anul acesta, intre 25 si 29 iulie, Sibiul a fost timp de 5 zile capitala mondiala a hard-enduro-ului. Mai mult decat atat, editia din 2017...
citeste tot
Alin Stefan de la Ghidul DSLR a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 24mm f/1.8G ED, lansat in luna august a acestui an. Va invitam sa aflati din acest articol ce impresie i-a lasat acest obiectiv si care sunt concluziile sale.   ...
citeste tot
Nikon a anuntat de curand ca, pana la inceputul lunii noiembrie 2012, a produs 75 de milioane de obiective NIKKOR pentru aparate foto cu obiective interschimbabile. Cifra de productie a crescut cu cinci milioane fata de valoarea de 70 de milioane din...
citeste tot
In urma cu cateva zile am avut ocazia de a testa obiectivul Nikkor AF-S 40mm f/2.8 G Micro. Desi la inceput eram oarecum reticient in privinta calitatii obiectivului, imediat dupa ce am facut primele fotografii mi-am dat seama ca avusesem o impresie...
citeste tot
Un aparat compact cu un zoom de 10x, senzor CMOS cu iluminare din spate, obiectiv cu o distanta focala de 30-300mm (echivalent 35mm) si sticla ED, filmare full HD cu sunet stereo, ecran de 3 inci (7,5cm) cu 921.000 de puncte; o mica bijuterie....
citeste tot
  La primul contact cu noul P100 am avut reactia: vai, ce usor este. Intr-adevar, la cele 481 de grame cu acumulator cu tot aproape ca nu il simti. Obisnuit cu DSLR-uri, greutatea redusa a noului model Coolpix mi-a lasat impresia ca l-am uitat...
citeste tot
Bucuresti, 27 aprilie 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea obiectivului AF-S NIKKOR...
citeste tot
Introducere Cand vine vorba de superangulare, cu cat mai putin cu atat mai bine. Vorbesc evident de focala, unde fiecare milimetru conteaza. Probabil ca la asta s-au gandit si proiectantii de la Nikon cand s-au uitat in gama lor de obiective si au...
citeste tot
Primul aparat foto compact cu proiector integrat. Multi vor spune: inca un gadget. Mie personal mi se pare o idee foarte interesanta. Cu ajutorul proiectorului poti impartasi mult mai usor si in mod placut fotografiile tale. Singura si totodata cea...
citeste tot
Bucuresti, 9 februarie 2009 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea celui mai rapid obiectiv in format DX...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.