28 august 2017

Nikon D7500: SUNT IN CAUTAREA MOMENTELOR - review de Dorin Balanescu

Oameni buni! Va spun de la inceput ca m-am caznit sa caut un titlu pompos care sa va deschida irisul si sa va zgaraie placut timpanul incitandu-va si facandu-va curiosi. Nu am reusit sa o fac, iar “SUNT IN CAUTAREA MOMENTELOR” este perfect!

 

 

 

 

Sa nu va asteptati la un review super-, extra-, mega-cali-fragilistic! Sunt un pasionat si atat. Voi incerca sa va pun pe tapet lucrurile de baza importante in actul fotografic, explicate si aratate concret cat mai simplist posibil, astfel incat sa puteti trage concluzii singuri, vazand si comparand voi personal, si nu spunandu-va eu ca “Asa este, credeti-ma pe mine si experienta mea!” ori “Ia uitati ce am putut eu obtine datorita acestui body in cadrul asta!" N-are nicio relevanta practica! Ce este bun pentru mine cu siguranta nu este O.K. pentru multi dintre voi si viceversa. Nu va asteptati la cadre “WOW” care sa va taie rasuflarea si sa va blocheze creierul nemaiputand procesa ulterior propriile doleante! Va voi lasa voua si celor mult mai priceputi, placerea realizarii cadrelor fabuloase pe care le puteti realiza cu o usurinta remarcabila dupa ce veti vedea cu ochii vostri reperele intre care se incadreaza performantele acestui Nikon D7500.

 

Pornind de la sloganul sau, “SUNT IN CAUTAREA MOMENTELOR” am privit doar prin aceasta prisma noul body de la Nikon. Ce inseamna asta?

 

– Un corp mic dar robust in acelasi timp, un auto-focus si ISO performante astfel incat sa poti fotografia neobservat pe o strada intunecoasa:

 

 

 

– sa poti capta momente din jocul practicat de copilul tau,

 

 

 

 

– fie el un simplu hobby ori un sport de performanta:

 

 

 

– sa poti captura clipe

 

 

 

… ori stari ale naturii:

 

 

 

 

– peisaje fabuloase, portrete radiante. Un body bun la toate intr-un mod general si in acord cu cerintele medii ale fotografiei contemporane!

 

 

Voi sari peste specificatiile sale, este plin internetul de ele si vuiesc carcotasii pe forumuri, si ma voi opri doar la ceea ce mi se pare important:

  • body-ul, desi imparte acelasi senzor cu seniorul Nikon D500, este protejat contra prafului si picaturilor de ploaie, micut, robust si se aseaza foarte bine in mana. Gripul este o idee mai putin adanc decat celui al lui Nikon D750, insa este foarte confortabil, ceea ce se traduce printr-o manevrare cu usurinta in conditii de criza de timp precum si un bun echilibru cu marea majoritate a obiectivelor normale pentru acest tip de body. Obiectivele fixe NIKKOR de 35mm f/1.8G DX, 50mm f/1.8G si 85mm f/1.8G se balanseaza perfect ca si zoom-ul 24-70mm f/2.8G. Chiar si un NIKKOR 70-200mm f/2.8G VR II face o combinatie foarte buna si deloc obositoare dupa 5-6 ore de fotografiat efectiv;
  • prezenta celor doua moduri customizabile (U1 si U2 cu care ne-a obisnuit Nikon de ceva vreme), sunt binevenite, usurand foarte mult fotografiatul in conditii care necesita tipuri diferite de setari si schimbarea rapida intre ele;
  • ecranul de o calitate superioara care reda foarte bine detaliile in conditii de luminozitate puternica, cireasa de pe tort fiind faptul ca acesta are functia touch implementata foarte bine precum si rabatarea sa, care acopera un unghi mai mare decat cel al lui Nikon D750. In modul Filmare, clarul se poate face foarte usor doar atingand punctul de pe ecran pe care il dorim in focus. De asemenea, in modul de fotografiere Live View, dupa ce se atinge ecranul pe zona pe care dorim realizarea clarului, imediat dupa efectuarea acestuia, aparatul declanseaza singur eliminand astfel pierderea clarului prin schimbarea accidentala a pozitiei aparatului prin apasarea butonului declansator in cazul in care nu se utilizeaza o telecomanda externa.
  • functiile Wi-Fi si Bluetooth integrate, disponibile doar cand se utlizeaza SnapBridge. Aici recunosc ca nu m-a multumit, aplicatia fiind mult prea greoaie si alambicata pentru gusturile mele;
  • de remarcat este aparitia unui nou profil de culori, Picture Control AUTOMAT care ne reda o combinatie de culori destul de corecta si de realista, buna de utilizat cand fotografiem in formatul Jpeg si urcam direct pe internet fara sa mai editam ulterior cadrele;
  • cu cele 8 cadre pe secunda ale sale, nu mai avem motive sa ratam momentul perfect. Atentie – se pot inregistra rafale de 50 de NEF-uri (RAW-uri), ceea ce inseamna sase secunde de fotografie in continuu, daca aveti un card foarte rapid.

 

Timp de doua saptamani, in limita timpului disponibil, am testat calitatea si consistenta auto-focusului (in special al AF-C), nivelul granulatiei ISO la parametri ridicati si bineinteles, plaja dinamica si culorile reproduse de acest senzor si noul procesor Expeed 5. De indata ce iei acest body in mana, dupa primele cadre, iti dai seama ca performa foarte bine, exact, si ca poti avea incredere in el cand te apuci de fotografiat.

 

 

1. Calitatea si consistenta auto-focalizarii.

 

S-a nimerit numai bine ca, in week-end-ul dintre cele doua saptamani, in urbea noastra s-a desfasurat 1st Danube Open TAEKWONDO asa ca, am profitat de ocazie, am luat cu mine 3 obiective (10,5 mm fisheye, 24-70 f/2,8 G si 70-200 VR II) impreuna cu Nikon D7500 (a fost prima data cand am avut curaj sa plec de acasa fara sa imi iau in rucsac batranul D700 in al carui auto-focus am o foarte mare incredere) si m-am infiintat la concurs. Sa fotografiez doar! Dupa cum ma asteptam, lumina extrem de slaba, fiind nevoit sa ridic ISO la un minim 1600 – 3200.

 

Am testat in principal modul AF-C in 9 puncte care s-a dovedit a fi remarcabil de exact chiar si in modul de fotografiere rafala cu 8 cadre pe secunda, indiferent pe care obiectiv dintre cele trei l-am utilizat. De remarcat sensibilitatea butonului declansator atunci cand se fotografiaza in rafala: de indata ce l-ai atins a si pornit mitraliera. E placut sa gasesti o asemenea responsivitate la un body din aceasta gama. Dintr-un total de 923 de fotografii, am ramas cu 857 avand focusul perfect realizat, multe dintre cele sterse desi erau clare, fiind duse la cosul de gunoi deoarece unghiul din care fusesera realizate nu avantajau compozitia, Taekwondo fiind un sport extrem de dinamic si cu rapide si imprevizibile schimbari de pozitie fata de cel care fotografiaza. Zic eu, un procent destul de bun de reusita! Eu nu cred intr-un test a unui sistem de focalizare in care trebuie sa tragi zeci de mii de cadre pentru a putea prezenta 10-20 de cadre avand un focus pefect si a decide daca sistemul de focalizare face fata sau nu! Ceva imi da cu virgula aici: ori capacitatea de auto-focus, ori utilizatorul sau chiar ambele! In domeniul in care mai activez inca, nu prea iti permiti sa ratezi vreun cadru desi multi nu pun prea multa greutate pe acest lucru. Tocmai pentru asta am ales sa fotografiez impreuna cu Nikon inca din 2008 evenimente si alte activitati sportive.

 

Setat corespunzator, clarul va ramane si va fi efectuat cu usurinta acolo unde iti doresti, gratie capacitatii de focalizare de – (minus) 3 E.V.

 

 

 

 

 

 

 

(mai multe fotografii din aceasta serie, gasiti in galeria din dreapta)

 

 

2. Sensibilitatea ISO

 

Cum banuiam deja si asa cum ii sta bine unui body Nikon, aceasta se manifesta avand un zgomot de imagine bine controlat si foarte curat pana la indici ridicati, cu atat mai mult cu cat senzorul are nu mai putin de 20 mp.

Cadrele au fost captate cu obiectivul NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8G avand diafragma inchisa la f/8, Picture Control Neutral, Active D-light oprit si Noise Reduction zero.

Judecati singuri!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Plaja dinamica si culorile reproduse.

 

Trebuie sa recunosc ca am stat putin cu teama in privinta acestui aspect. Teama ca nu cumva noul body, desi imparte acelasi senzor si procesor de imagine cu Nikon D500, sa fie limitat din soft in aceasta privinta, "castrat" mai pe romaneste. Probabil un test in paralel cu ambele mi-ar fi raspuns exact la aceasta problema. Oricum, am indraznit sa trag trei cadre: unul sub-expus cu – (minus) 6 E.V., altul supra-expus cu + 2 E.V. si un al treilea corect expus, toate trei avand sensibilitatea ISO reglata la 100, Noise Reduction si Active D-light oprite. Am repetat experiementul si cu un cadru sub-expus cu – (minus) 5 E.V. care arata excelent. In cele din urma, am optat pentru comparatia cu – (minus) 6 E.V.

– (minus) 6 E.V.

 

 

 

 

– (minus) 6 E.V. corectata cu + 6 E.V. in post-procesare:

 

 

 

+ 2 E.V.

 

 

 

+ 2 E.V corectata cu – (minus) 2 E.V.

 

 

 

– (minus) 5 E.V.

 

 

 

– (minus) 5 E.V. corectata cu + 5 E.V. in post- procesare:

 

 

 

… mai concret cam asa (crop 100%):

 

 

 

 

Ulterior, expunerea a fost corectata in softul gratuit Nikon Capture NX-D si atat! Ce spuneti, daca s-ar aplica o editare adecvata, ar fi utilizabil cadrul, nu-i asa?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Concluzii

 

Nikon, ce-ai facut? Ai scos un D700 in format DX?? Acum, serios! Dupa ce am butonat doua saptamani si dupa doar 1300 de cadre, aceasta este senzatia! Si ma refer la increderea in specificatiile sale si ca se achita exemplar de sarcini! Ma refer la calitatea si precizia autofocusului in modul continuu! La faptul ca fotografiile trase in formatul Jpeg arata suficient de bine incat sa poata fi urcate pe retelele de socializare fara a mai interveni asupra lor. La cromatica superba pe care o ador! Este primul body Nikon asupra caruia nu trebuie sa intervin in editarea ulterioara pentru a obtine culorile percepute atunci cand am captat cadrul respectiv! Reproduce un verde perfect si are tonuri ale pielii reale, corecte! Balansul de alb automat este de vis, facand fata cu brio in marea majoritate a cazurilor dificile. Pur si simplu setezi WB-ul pe Auto si fotografiezi fara teama! Buffer-ul mai mult decat suficient! Un ecran rabatabil care reproduce foarte bine si clar culorile, chiar si in lumina puternica, un corp mic si robust, care se lipeste de mana, butoane asezate in locul unde ar trebui sa fie ceea ce ii creste ergonomia in utilizare. 

 

O biluta neagra ar fi lipsa celui de-al doilea slot insa, trebuie sa fim realisti! Personal, daca ar fi avut, as fi ales acest body fata de Nikon D500. Dar cum nu are, am incredere in Nikon ca acest singur slot va functiona bine, pisica ramanand in curtea voastra si ma refer la calitatea cardurilor pe care le veti folosi si mai ales daca respectati cateva reguli de baza in utilizarea acestora. Personal folosesc un body cu doar un singur slot de card, e drept CF-card, inca din 2008 si pana acum nu am avut macar un singur cadru pierdut sau scris aiurea. Si am tras cateva sute de mii de cadre!

 

Cine si-ar fi imaginat ca acum isi poate filma personal propriile amintiri in formatul 4K? Ca poate ingheta pentru eternitate clipe memorabile ale propriei existente?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personal consider acest body unul foarte echilibrat si extrem de performant pentru nevoile unei familii aflate in captarea momentelor delicioase ale propriei existente, clipe care nu pot fi retraite decat prin vizualizarea ulterioara a imaginilor si filmelor captate. Si ce poate fi mai placut decat sa stii ca tu, prin intermediul acestui nou body de la Nikon, ai facut-o cu usurinta si placere in utilizare, fara a-ti incarca prea mult bagajul atunci cand pleci in concediu sau doar pentru o iesire scurta cu prietenii care au ca hobby fotografia.

Bravo, Nikon!

 

 

P.S. – fotografiile pot fi descarcate pentru o vizualizare mai buna si verificare exif de pe blogul lui Dorin Balanescu.

 

 

 

 

dslr, review, aparat foto, nikon, dx, dorin balanescu, d7500



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Bucuresti, 12 aprilie 2017 – SKIN, unic importator Nikon in Romania anunta noul aparat foto DSLR Nikon D7500, conceput pentru a extinde posibilitatile creative ale fotografilor care isi urmeaza pasiunea. Puternic si agil, Nikon D7500...
citeste tot
Bucuresti, 10 noiembrie 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania anunta: Nikon isi extinde gama de aparate foto compatibile cu SnapBridge, de aceasta data cu Nikon D5600, un aparat foto DSLR in format DX destinat celor care doresc sa...
citeste tot
In acest articol, cu intarziere din pacate, va voi povesti simplu despre scurta mea relatie cu Nikon D5300, care s-a dovedit a fi o minunatie de aparat de fotografiat!   In vara care s-a incheiat, am efectuat o tabara in zona Mehedinti –...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a realizat testarea senzorului aparatului foto Nikon D500, noul varf de gama DX, la diverse valori de sensibilitate ISO. Va invitam sa vedeti testele facute si sa aflati concluziile sale:     ...
citeste tot
In perioada sarbatorilor de iarna, Gabriel Buse a avut ocazia sa testeze aparatul foto DSLR DX cu ecran tactil si unghi variabil, Nikon D5500. In 2015, Nikon D5500 a castigat premiile European Consumer DSLR Camera 2015-2016 in cadrul...
citeste tot
Bucuresti,  15 ianuarie 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta noul varf de gama in format DSLR DX, Nikon D500, aparatul foto cu senzor CMOS de 20.9MP care imbina functionalitatea si performatele superioare intr-un un corp...
citeste tot
Bucuresti, 2 martie 2015 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta astazi lansarea noului model DSLR in format DX Nikon D7200 si a microfonului fara fir ME – W1. De asemenea, Nikon a anuntat ca noua aplicatie de navigare si editare...
citeste tot
Senzorii de imagine de dimensiuni mari sunt in topul preferintelor in prezent, iar Nikon a raspuns pozitiv cererii fotografilor si a lansat o noua gama de aparate COOLPIX, reprezentata deocamdata prin COOLPIX A. Noile tehnologii dezvoltate permit...
citeste tot
Bucuresti,  6 ianuarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea noului varf de gama al aparatelor DSLR Nikon in format FX, modelul Nikon D4, care impune noi standarde atat in ceea ce priveste fotografia, cat si...
citeste tot
Bucuresti,  6 ianuarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea noului varf de gama al aparatelor DSLR Nikon in format FX, modelul Nikon D4, care impune noi standarde atat in ceea ce priveste fotografia, cat si...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.