10 februarie 2016

Nikon D5500 dincolo de aparente - de Gabriel Buse

In perioada sarbatorilor de iarna, Gabriel Buse a avut ocazia sa testeze aparatul foto DSLR DX cu ecran tactil si unghi variabil, Nikon D5500. In 2015, Nikon D5500 a castigat premiile European Consumer DSLR Camera 2015-2016 in cadrul premiilor EISA si Best Entry Level DSLR in cadrul premiilor TIPA.

 

 

 

 

Am ales acest titlu deoarece cred ca reprezinta foarte bine ideea ce am avut-o si probabil ca o au multi pasionati de fotografie despre acest aparat. La prima vedere, D5500 se afla intr-o pozitie delicata. Ca si tehnologie se afla imediat peste seria entry level Nikon D3000 - D3300, dar ca pret foarte aproape de seria dedicata fotografilor entuziasti D7000 - D7200 superioara prin prisma functiilor oferite. In plus, are de infruntat o serie de concurenti din lumea mirrorless, fiecare avand argumente pro si contra. Sa vedem insa care sunt argumentele lui D5500 si cu ce vrea sa cucereasca publicul. Niciodata nu am fotografiat indelung cu un aparat din seria D5000-5500, dar ecranului rabatabil, caracteristic acestei serii, i-am vazut utilitatea in multe situatii.

 

Nikon D5500 este din multe privinte un D750 in miniatura. Este o linie de design si ergonomie pe care probabil Nikon o va generaliza si la modelele urmatoare, lucru benefic pentru utilizatori.

 

 

Sistemul Nikon, matur si complet, este intregit foarte bine de catre seria D5500.

 

 

Corpul aparatului este solid, mic si usor, poate aproape de minimul posibil pentru un aparat din aceasta clasa. Greutatea de 420g il situeaza langa aparatele mirrorless si nici ca volum nu este departe, intrand foarte usor intr-o geanta mica. Mi-a placut si incarcatorul bateriei, de mici dimensiuni si fara cablu. Bravo inginerilor Nikon pentru eforturile depuse de a oferi multa tehnologie intr-un pachet atat de mic!

 

 

D5500 este foarte portabil, fiind apropiat de aparatele mirrorless ca dimensiuni si greutate.

 

 

La capitolul ergonomie in primul rand am remarcat priza foarte bine profilata, in stilul lui D750. Acest lucru face ca utilizarea lui D5500 pentru o perioada lunga sa fie foarte confortabila. Nu iti vine sa crezi ca un aparat sub seria D7000-D7200 poate fi atat de comfortabil in mana! Apoi am apreciat rotita metalica de control, rotita ce a luat locul clasicei rotite de plastic. Din punct de vedere tactil, in utilizare se simte mai bine.


Butoanele sunt asezate intuitiv si mi-a placut faptul ca se poate aloca functia ISO butonului "Fnc" aflat in stanga flash-ului. Cum am mai specificat si in testul cu D750, pararea mea este ca functiile butoanelor "i" si "Info" ar putea fi preluate doar de unul, celalalt buton putand fi de exemplu un buton programabil.

 

Un lucru pe care nu l-am apreciat a fost faptul ca nu se poate bloca punctul de autofocus ca la gamele superioare DSLR Nikon, iar functia self-timer odata setata nu ramane activata si pentru cadrele urmatoare. De exemplu la fotografia de noapte de pe trepied (daca nu ai o telecomanda) la fiecare cadru trebuie sa activezi din nou functia self-timer. De asemenea, nu m-am asteptat sa nu gasesc in meniu, indicatorul bateriei in procente alaturi de numarul de cadre realizat sau orizontul virtual. Poate totusi Nikon printr-un firmware va remedia din aceste incoveniente amintite mai sus.

 

Ecranul aparatului este cel mai bun ecran utilizat pana acum pe vreun aparat foto. Mare de 3.2 inch, in format 3:2, rabatabil, luminos, cu o rezolutie excelenta, tactil si cu un raspuns foarte bun. La un aparat cu ecran monocrom secundar, foarte multe din functiile aparatului pot fi accesate de pe acesta, dar la D5500 nu este cazul. De aceea este de apreciat si aici munca inginerilor de la Nikon de a oferi un ecran cu caracteristici maxime la un aparat la care utilizatorul se va baza pe el pentru a modifica setarile aparatului.

 

Pentru mine ecranul rabatabil a fost o placere in utilizare si mi-a permis de multe ori sa realizez fotografii din unghiuri mai dificile.

 

 

Meniul are numai plusuri. Este un meniu bine structurat, tipic Nikon, asa ca pentru fanii marcii nu va fi nicio problema in utilizare si navigarea prin el se va face natural. Un plus fata de multe alte aparate il reprezinta functia Auto ISO care tine cont de distanta focala la care fotografiezi si poate fi configurata astfel incat minimul timpului de expunere sa fie cu doua trepte peste sau sub inversul distantei focale. Excelent! De asemenea posibilitatea crearii sectiunii My Menu cu functiile cel mai des accesate, intregeste capitolul unui meniu atent studiat.

 

Autonomia aparatului este una foarte buna, tipica pentru un DSLR din aceasta clasa si superioara aparatelor mirrorless. Am reusit sa fac 740 de fotografii RAW + JPEG + cateva filme scurte, ceea ce nu este departe de specificatiile oferite de Nikon. Pentru un aparat DSLR fara ecran secundar si pentru conditiile de iarna in care am realizat majoritatea cadrelor este o valoare foarte buna.


Aparatul este prevazut cu conectivitate Wi-Fi care din experienta mea functioneza foarte bine si de la o distanta destul de mare.

 

 

 

Conectivitatea Wi-Fi ce tinde sa devina o dotare standard pe majoritatea aparatelor foto este bine implementata la D5500, iar raza de functionare am gasit-o a fi destul de mare.

 

 

Sistemul de autofocus imprumutat de la seria D7000 face fata celor mai multor situatii, dar pentru o performanta si mai buna atat in cea ce priveste focalizarea pe lumina scazuta cat si capabilitati superioare de focalizare continua va trebui sa ne uitam la un aparat dintr-o gama superioara de genul Nikon D7200. Focalizarea in live view va fi suficienta pentru majoritatea utilizatorilor, dar inca ramane lenta daca ne raportam la majoritatea competitorilor.

 

 

Si am ajuns la capitolul calitate a imaginii. Capitol in jurul caruia se invarte toata filozofia acestui aparat, in sens pozitiv! Calitatea imaginii oferita de D5500 este pur si simplu excelenta! Este incantator cum un corp DSLR foarte compact poate oferi o asemnea calitate a imaginii. Claritatea oferita de senzorul de 24Mpx fara filtru low pass este exceptionala, nivelul de detalii redat fiind extrem-extrem de ridicat. Procesand fisierele RAW, chiar fara a ridica nivelul de sharpen foarte mult, detaliile “zgarie” ecranul calculatorului.

 

 

La sensibilitati joase nivelul de detalii obtinut prin procesarea fisierelor RAW este fenomenal (RAW+ crop, F8, ISO 100, 5sec, 28mm).

 

 

(RAW+ crop, F8, ISO 100, 1/50sec, 98mm).

 

 

(RAW+ crop, F11, ISO 200, 1/40 sec, 10mm).

 

(RAW crop, F8, ISO 200, 1/200 sec, 300mm).

 

 

La fel de bine stau lucrurile si in cazul performantelor la sensiblitati ISO ridicate. Am folosit intervalul superior ISO 1600 - 6400 fara nicio retinere, nivelul de zgomot fiind foarte redus. Imbucurator este faptul ca zgomotul de luminanta este unul redus si fin “film like” astfel ca detaliile nu sunt distruse chiar la sensibilitati ridicate. Nivelul de zgomot este probabil cel mai scazut oferit de un senzor APS-C si comparatia cu D750 (pastrand proportiile) isi are si aici locul. D5500 este un D750 in miniatura si in cea ce priveste calitatea imaginii in clasa de senzori APS-C.

 

La ISO 100 - 200 nivelul de detalii si gama dinamica a senzorului sunt de top chiar si pentru fotografii de landscape, care vor aprecia aceste performante intr-un corp atat de compact si usor.

 

 

(RAW, F5.6, ISO 400, 1/40 sec, 10mm).

 

 

(RAW+ crop, F8, ISO 640, 1/50 sec, 20mm).

 

 

(RAW+ crop, F5.6, ISO 1600, 1/40 sec, 10mm).

 

 

(RAW+ crop, F3.5, ISO 1600, 1/30 sec, 18mm).

 

 

(RAW+ crop, F8, ISO 2200, 1/30 sec, 10mm).

 

 

(RAW+ crop, F11, ISO 3200, 1/13 sec, 10mm).

 

 

(RAW+ crop, F6.3, ISO 3200, 1/30 sec, 10mm).

 

 

(RAW+ crop, F5.6, ISO 6400, 1/50 sec, 55mm).

 

 

Pe intervalul ISO 400 - 1600, zgomotul nu reprezinta o problema in orice scenariu. La ISO 1600 - 6400 prin procesarea fisierelor RAW vei obtine de asemenea un nivel redus de zgomot, nederanjant nici in printuri de dimensiuni mai mari. In intervalul ISO 6400 - 25600 nu m-as hazarda foarte mult sa fotografiez, decat atunci cand situatia o cere; pentru performante mai ridicate la astfel de sensibilitati ISO aparatele Nikon cu senzorii FX va vor oferi mai mult. De asemenea, pentru procesari mai agresive ale fisierelor, un senzor FX de pe Nikon D610 - D750 va avea performante superioare.

 

Pentru a evalua mai bine performantele la sensibilitati ridicate, in intervalul ISO 1600 - 25600, am ales trei scenarii diferite: fotografii realizate la ora albastra, in interiorul unei catedrale si in interiorul unui centru comercial.

 

 

 

(JPEG, RAW NR COLOR 25, RAW NO NR + cropuri 100%, 55mm).

 

 

(JPEG, RAW NR COLOR 25, RAW NO NR + cropuri 100%, 18mm).

 

 

(JPEG, RAW NR COLOR 25, RAW NO NR + cropuri 100%, 10mm).

 

 

Dar sa ramanem in lumea senzorilor APS-C, acolo unde D5500 se afla in top. Calitatea imaginii coroborata cu corpul compact ar trebui sa atraga pe multi fotografi entuziasti sau nikonisti ce vor un al doilea corp mai usor si mai compact. A fost o placere sa fotografiez cu D5500 si am avut tendinta sa iau aparatul la mine mai des decat o faceam cu DSLR-urile mele D7000 - D600.


Gama dinamica foarte ridicata va permite o latitudine foarte mare a procesarii fisierelor RAW, iar zgomotul de imagine se mentine la un nivel redus, astfel incat in scenele cu contrast ridicat puteti face expunerea corecta a zonelor luminoase pentru ca apoi sa fie redate zonele intunecate. Invers, pentru cadrele supraexpuse, cu zone luminoase cu detalii arse in fisierele JPEG, procesarea atenta a fisierelor RAW permite recuperarea detaliilor si a tonurilor.

 

 

 

 

(JPEG+ RAW+ crop, F22, ISO 100, 1/100 sec, 10mm).

 

 

 

(JPEG+ RAW+ crop, F8, ISO 100, 1/50 sec, 85mm).

 

 

Fisierele JPEG sunt de asemenea de top. Mi-a placut foarte mult cum D5500 reda detaliile, iar zgomotul pe setarea de NR LOW sau OFF ramane la un nivel scazut. Culorile si balansul in alb sunt redate tipic Nikon si le vei recunoaste imediat. Prezenta este binenteles si functia Active D-Lightning care va mari gama dinamica a fisierelor JPEG, cu un impact minim asupra nivelului de zgomot in intervalul ISO 100 - 800. Dincolo de aceasta sensibilitate, prefer sa dezactivez functia Active D-Lightning pentru a nu avea un fisier RAW subexpus, si la corectia lui implicit un nivel mai ridicat de zgomot.


Am avut aparatul la test impreuna cu obiectivul NIKKOR AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR II. Este un obiectiv compact care se potriveste foarte bine cu D5500. Nu stiu exact cat a modificat Nikon formula optica pentru acest obiectiv, dar este cert ca performantele lui sunt surprinzator de bune. Claritatea este foarte buna chiar si in colturi, odata ce inchizi un pic diafragma, iar stabilizatorul optic l-am gasit a fi foarte performant, cu un castig de 3-4 trepte. Este una din cele mai bune performante intalnite la un obiectiv cu stabilizator incorporat, timpi de expunere de 1/4sec - 1/2sec la capatul wide de 18mm (27mm echivalent format 35mm) nefiind o problema. Pentru mine este o evolutie fata de vechiul 18-55mm VR si o surpriza placuta. Bravo Nikon!

 

 

 

Fata de varianta anterioara obiectivul 18-55VR II este deosebit de compact datorita sistemului retractabil a elementelor optice frontale.

 

 

Un lucru ce l-am constatat a fost acela al compatibilitatii aparatului cu obiectivul meu Sigma 10-20mm F4-5.6, aceasta nefiind una perfecta. Cu acest obiectiv, aparatul uneori parea ca nu focalizeaza bine desi aveam confirmarea de focalizare in vizor, iar in live view autofocalizarea nu a functionat deloc (acelasi lucru se intampla si pe D7000). Este drept ca obiectivul nu este adus la un ultim firmware (stiu ca acest lucru e posibil), dar daca vreti sa fiti siguri de compatibilitatea aparat-obiectiv wide mergeti pe un Nikon 10-24mm sau testati inainte alte obiective pe un corp de D5500.


Bineinteles ca un obiectiv fix foarte bun va face dreptate senzorului si va maximiza calitatea imaginii. Am fotografiat in cateva ocazii cu AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G montat pe aparat, si trebuie sa spun ca in aceasta combinatie rezultatele au fost exceptionale. Seria urmatoare de imaginii este realizata cu acest obiectiv.

 

 

(RAW, F1.8, ISO 500, 1/250 sec, 85mm).

 

(RAW, F1.8, ISO 900, 1/250 sec, 85mm).

 

(RAW, F1.8, ISO 320, 1/250 sec, 85mm).

 

(RAW, F1.8, ISO 100, 1/250 sec, 85mm).

 

(RAW, F1.8, ISO 2800, 1/250 sec, 85mm).

 

(RAW, F1.8, ISO 6400, 1/200 sec, 85mm).

 

 

Pe partea video, Nikon D5500 sta foarte bine. Calitatea fisierelor video mi s-a parut a fi foarte buna, in topul aparatelor DSLR cu senzor APS-C. Nivelul de detalii este foarte ridicat iar zgomotul este scazut chiar la sensibilitati mai ridicate. Singurul repros adus acestui capitol vine de la partea de autofocalizare. Fata de alte DSLR-uri, cu D5500 vei castiga la capitolul calitate a imaginii in modul video, dar va trebui sa renunti la pretentii de la functia de autofocalizare continua.

 

 

Privind prin prisma pretului lui D5500 alegerea este grea, aparatul fiind oferit la acelasi pret cu Nikon D7100 care ofera mai multe dar intr-un pachet mai voluminos. Cum afirmam si mai sus, D5500 cred ca se adreseaza foarte mult fotografilor ce vor un al doilea corp Nikon mai mic, sau celor ce vor un aparat apropiat de un mirrorless dar nu vor sa renunte la calitatile oferite de un DSLR. De exemplu, mie imi surade ideea de a inlocui D7000-ul cu D5500-ul, dar motivele pentru care nu am facut inca acest lucru tin in primul rand de faptul ca detin obiective fara motor de autofocus incorporat, printre care si AF DX NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED fisheye la care nu vreau sa renunt, fiind un obiectiv excelent.

 

 

Concluzionand, Nikon D5500 a fost pentru mine o surpriza foarte placuta. Cand ma gandesc la D5500, ma gandesc in primul rand la calitatea imaginii, iar lipsurile trec intr-un plan secundar. Nivelul exceptional de detalii alaturi de performantele foarte bune la sensibilitati ridicate te vor face sa apreciezi din plin acest aparat. Cine pune mare pret pe aceste caracteristici inglobate intr-un corp compact si usor, cu o autonomie a bateriei foarte buna si un ecran excelent, va avea in D5500 un castigator.

 


Ca si o lista de plusuri si minusuri, tinand seama si de segmentul din care face parte aparatul:


Plusuri

 

  • corp compact si usor ce ofera o priza foarte buna
  • ecran excelent in format 3:2, tactil si orientabil
  • meniu bine structurat cu posibilitatea crearii sectiunii “My Menu”
  • mod Auto ISO excelent implementat, standardul in domeniu
  • senzor de 24Mpx de top, ce ofera o calitate excelenta a imaginii cu un nivel de detalii exceptional si o gama dinamica foarte ridicata
  • performante foarte bune la sensibilitati ISO ridicate chiar de ordinul ISO6400
  • fisiere JPEG ce ofera un foarte bun echilibru detalii-zgomot (cu NR LOW sau OFF activate)
  • autonomie foarte buna a bateriei, tipica pentru un dslr
  • calitate foarte buna a fisierelor video
  • buton programabil cu posibilitate de alocare a functiei ISO
  • functii ca Wi-Fi, time-lapse si Active D-Lightning foarte folositoare
  • obiectiv de kit surprinzator de performant

 

 

Minusuri

 

  • lipsa indicator baterie in procente si numar de cadre
  • lipsa orizont virtual
  • lipsa motor de autofocalizare si posibilitate de blocare a punctului de focalizare
  • vizor de mici dimensiuni ce acopera 95% din cadru
  • mod self-timer gresit implementat
  • autofocalizare in live-view lenta
  • autofocalizarea in modul video este limitata

 

Vizorul mic, lipsa unui ecran secundar si a unui motor de autofocus ne poate face sa ne uitam mai sus, la seria D7100-D7200. Aceste ultime lipsuri sunt si concesii aduse volumului si greutatii mici a aparatului foto, fiind totusi de asteptat la un aparat din aceasta clasa.

 


Notare

 

  • Constructie 8/10
  • Ergonomie 8/10
  • Meniu 9/10
  • Baterie 8/10
  • Obiectiv kit 18-55mm VRII 8/10
  • Autofocus lumina buna 9/10
  • Autofocus lumina slaba 8/10
  • Calitatea imaginii in lumina buna – JPEG 9/10
  • Calitatea imaginii in lumina buna – RAW 10/10
  • Calitatea imaginii la ISO ridicat – JPEG 8/10
  • Calitatea imaginii la ISO ridicat – RAW 9/10
  • Video 8/10
  • Pret 8/10

 

Imaginile RAW din acest review au fost prelucrate folosind programul Lightroom CC.
Intregul continut audio-vizual si textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor si alte drepturi detinute de Gabriel Buse. Continutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.
© Gabriel Buse

 

Cititi mai multe pe site-ul lui Gabriel Buse

 

Fotografii realizate cu Nikon D5500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dslr, review, fotografii, aparat foto, test, nikon, dx, pareri, d5500, gabriel buse



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Oameni buni! Va spun de la inceput ca m-am caznit sa caut un titlu pompos care sa va deschida irisul si sa va zgaraie placut timpanul incitandu-va si facandu-va curiosi. Nu am reusit sa o fac, iar “SUNT IN CAUTAREA MOMENTELOR” este...
citeste tot
Bucuresti, 12 aprilie 2017 – SKIN, unic importator Nikon in Romania anunta noul aparat foto DSLR Nikon D7500, conceput pentru a extinde posibilitatile creative ale fotografilor care isi urmeaza pasiunea. Puternic si agil, Nikon D7500...
citeste tot
Bucuresti, 10 noiembrie 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania anunta: Nikon isi extinde gama de aparate foto compatibile cu SnapBridge, de aceasta data cu Nikon D5600, un aparat foto DSLR in format DX destinat celor care doresc sa...
citeste tot
In acest articol, cu intarziere din pacate, va voi povesti simplu despre scurta mea relatie cu Nikon D5300, care s-a dovedit a fi o minunatie de aparat de fotografiat!   In vara care s-a incheiat, am efectuat o tabara in zona Mehedinti –...
citeste tot
Lansarea lui Nikon D5 a surprins pe toata lumea, aparatul fiind prezentat cu niste caracteristici la care nici cei mai entuziasti fani nu se asteptau, nascand imediat intrebarea - oare chiar va fi asa cum spun producatorii pe hartie?    ...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a realizat testarea senzorului aparatului foto Nikon D500, noul varf de gama DX, la diverse valori de sensibilitate ISO. Va invitam sa vedeti testele facute si sa aflati concluziile sale:     ...
citeste tot
Bucuresti,  15 ianuarie 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta noul varf de gama in format DSLR DX, Nikon D500, aparatul foto cu senzor CMOS de 20.9MP care imbina functionalitatea si performatele superioare intr-un un corp...
citeste tot
La finalul lunii septembrie am avut norocul sa ma aflu pentru cateva zile in New York, in prima mea calatorie in Statele Unite ale Americii. Aveam deja in cap imagini desprinse din tot felul de locuri care ma faceau si mai nerabdator sa descopar...
citeste tot
Nikon a castigat premiul „European Consumer DSLR Camera 2015-2016” pentru aparatul foto DSLR Nikon D5500 in cadrul premiilor EISA din acest an.    Premiul anuntat se adauga la succesul companiei Nikon in cadrul premiilor...
citeste tot
Bucuresti, 2 martie 2015 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta astazi lansarea noului model DSLR in format DX Nikon D7200 si a microfonului fara fir ME – W1. De asemenea, Nikon a anuntat ca noua aplicatie de navigare si editare...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.