06 mai 2019

Ziua Z in fotografie, de Eduard Gutescu

Putem  spune cu siguranta ca din momentul lansarii noului aparat Nikon Mirrorless Z7 au fost publicate pe internet zeci de recenzii. Sa va spun sincer nu am luat in seama nici o parare pro sau contra despre aceasta camera foto pana nu am avut sansa sa o testez mai mult timp in diferite situatii. Fiind obisnuit cu aparate foto DSLR, am avut rezerve mereu in privinta aparatelor mirrorless. Unul dintre principalele motive a fost mereu vizorul electronic (EVF – Electronic Viewfinder) care nu oferea calitatea aparatelor cu vizor optic clasic. Al doilea motiv a fost costul pentru trecerea de la un sistem DSLR la un sistem Mirrorless. Acesta trecere implica schimbarea tuturor obiectivelor compatibile cu camerele DSLR care se aflau deja in trusa mea foto.

 

Rezolvarea unuia dintre motivele de ingrijorarea a venit in momentul in care am privit prima oara in vizorul aparatului Nikon Z7. Am fost placut surprins sa vad ca inginerii care au gandit acest aparat au invatat din greselile firmelor concurente. Vizorul electronic detine un ecran OLED (Quad VGA) de 1.27 cm/0.5 inci, cu aprox. 3.690.000 puncte. Va pot spune ca Nikon Z7 ofera cel mai bun vizor electronic (EVF) existent pe piata in acest moment. Spun asta in cunostinta de cauza ,pentru ca  la turele foto pe care le organizez, mai ajung si detinatori de aparate mirroless de alta sorginte si am avut sansa sa le testez. In comparatie cu acestea marimea si calitatea imaginii oferita de vizorul electronic este mult peste ce am mai vazut pana in acest moment. 

 

A mai ramas o problema nerezolvata, dar se pare ca Nikon s-a gandit si la asta. Pentru fotografii care deja aveau obiective cu montura F , Nikon a venit cu o solutie salvatoar , punand la dispozitie si un convertor de la montura F la montura Z. Nu mai exista nici un motiv pentru care sa nu imi adaug in trusa foto si  Nikon Z7. 

 

Acum a ramas sa vedem cum se descurca pe teren. Fiind in principal un aparat dedicat fotografiei de peisaj, dar nu numai in luna martie am avut oportunitatea perfecta sa il testez in conditii de iarna. Prima iesire a fost in Norvegia – Arhipelagul Lofoten, ca mai apoi sa ajung in Olanda  si in Delta Dunarii. Cu speranta ca in cele zece zile de calatorie in aceste tinuturi inghetate voi avea parte de vreme buna, am avut surpriza sa am parte de temperaturi cuprinse intre -5 si -15 grade care odata cu rafalele de vant se simteau in jur de – 15 si  -30 de grade.

La aceste temperaturi scazute, cea mai mare problema este descarcarea rapida a bateriilor. Cu o baterie EN-EL15b de 1900 mAh la aceste temperaturi am reusit sa fotografiez in jur de 300 de cadre. Secretul este sa nu folositi ecranul principal (Live view) . Daca doriti sa vedeti fotografiile realizate, este suficient sa va uitati direct in vizor. Acest lucru este un mare avantaj mai ales pe timp de zi cand soarele este foarte puternic afara, vizionarea pe ecranul principal fiind foarte dificila.

 

Majoritatea fotografiilor sunt realizate cu obiectivul Nikon Z 24-70mm f/4 S, obiectiv Mirrorless Montura Nikon Z. Acest obiectiv a venit la KIT cu aparatul Nikon Z7. Obiectivul cu aceasta plaja focala este perfect pentru fotografia de peisaj si calatorie. Pentru ca inainte foloseam Nikon DSLR D810  (aparat pe care  inca il mai am in trusa), obiectivele cu montura F folosite de mine cel mai des sunt pentru peisaj Nikon 70-200mm f/4G ED VR si Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S NIKKOR pentru fotografie de astro si de noapte. Pentru a folosi aceste obiective aveam nevoie de adaptorul Nikon FTZ care vine la pachet odata cu Nikon Z7 si obiectivul 24-70mm F4 S, precum si cu un card XQD de 64 Gb.

 

Aurora Boreala nu este un subiect dificil de fotografiat, compozitia fiind mult mai importanta decat multa lumina verde captata pe senzor. In prima zi am hotarat sa explorez zonele care imi ofera cele mai bune compozitii pentru noaptea ce va urma. Cu putin noroc speram sa am ceva activitate incepand cu ora 22.00. Iata primele fotografii surprinse cu Nikon Z7 pe timp de noapte.

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S NIKKOR si adaptor FTZ

 

Observati ca prima fotografie este realizata in zona cu poluare de lumina excesiva. Multi fotografi se feresc sa fotografieze Aurora Boreala in astfel de zone. Eu am incercat sa testez Z7 in situatii dificile, pentru a testa intervalul dinamic la adevarata lui capacitate. Fotografia nu este realizata cu dubla expunere asa cum ar fi recomandat in astfel de situatii. Primul test a fost trecut cu suces. Trebuie sa stiti ca postprocesarea face parte din procesul unei fotografii reusite, de aceea nu vreau sa va induc in eroare asa cum obisnuiesc alti fotografi care fac recenzii despre diverse echipamente. Fotografiile au fost procesate in softul dedicat Capture NX D oferit gratuit de Nikon.

 

 

Un interval dinamic bun ajuta in multe situatii in care creativitatea voastra este pusa in practica. O singura fotografie realizata cu Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S NIKKOR si adaptor FTZ . Pentru iluminarea prim-planului am folosit o lanterna frontala.

  

 O singura fotografie realizata cu Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S NIKKOR

 

 

Trecem mai departe la urmatorul punct forte al acestui aparat. Ca fotograf de peisaj folosesc de multe ori tehnica Focus Stacking. Aceasta functie este utila si in fotografia de macro. Aceasta tehnica implica realizarea de fotografii focalizate in mai multe planuri, care mai apoi sunt suprapuse cu programe dedicate. Acest lucru il faceam manual inainte cu aparatul Nikon D810, schimband punctul de focalizare dupa fiecare fotografie. Este obligatoriu sa folositi un trepied pentru cele mai bune rezultate. Acum cu Nikon Z7 acest lucru se face automat. Interesant este ca fiecare serie de fotografii este pusa intr-un folder separat pe card, acest lucru ajuta la procesare, fara sa mai fiu nevoit sa le caut printre fotografiile realizate precendent in alta serie. Iata mai jos o fotografie realizata cu aceasta tehnica.

 

 

 Fotografia din 6 cadre cu Nikon Z7 si obiectiv Nikon Z 24-70mm f/4 S plus filtru ND 9 stopuri

 

 

Va mai las mai jos cateva fotografii realizate cu acelasi obiectiv Nikon Z 24-70mm f/4 S

 

  

 

 

 

 

  

  

  

Fotografie panoramica din 6 cadre vertical

 

 

Acum vreau sa vorbesc putin despre obiectivul Nikon Z 24-70mm f/4 S. Toata lumea doreste un obiectiv care sa ofere imagini cat mai clare din margine in margine. Obiectivele cu pret mediu au tendinta sa reduca claritatea in colturi la diafragme deschise. Acest lucru dispare de obicei cand mergem la diafragme mai inchise (F8-F11). Acest lucru nu este valabil si cu acest obiectiv.

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon Nikon Z 24-70mm f/4 S .: ISO 160  , F5.6 , 1/320

 

Mai jos crop 100% coltul din dreapta sus

 

 

O un alt avantaj pe care il ofera acest obiectiv este acela ca inelul de focus din metal poate capata diferite functii, direct din meniul aparatului, cum ar fi ISO sau compensare de expunere. Eu am ales compensare de expunere pentru ca lucrez foarte mult in prioritate de diafragma. Diafragma electronica si motorul de focus abia le poti auzi cand focalizezi.

 

Ca tot am ajuns la capitolul detalii, Nikon Z7 are un senzor nou CMOS BSI cu 47.5 Megapixeli. Hai sa vedem rezultatele care dupa parerea mea sunt fabuloase.

  

Exemplul 1

 

 

 Crop 100%

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 70-200 F4 in lumina naturala

 

Exemplul 2 

 

 

Crop 100%

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR

 

Am sa vorbesc in continuare despre cel mai controversat subiect care a starnit multe discutii in mediul online, sistemul de focus oferit de Nikon Z7. Cu toate ca nu sunt fotograf de sport sau wildlife, am sa incerc sa fiu impartial in ceea ce priveste performantele acestuia. Din start va spun ca nu se va compara cu sistemul de focus de la Nikon D500 sau cu Nikon D5, aparate special concepute pentru aceste genuri fotografice si care sunt in sistem DSLR. Cu toate astea s-a descurcat bine in situatii cu subiecte  dinamice. Da, mai da rateuri in lumina scazuta sau fundal aglomerat, dar este foarte important sa alegeti optiunea cea mai buna in functie de scena si rezultatele nu se vor lasa asteptate.

 

Sistemul de Auto Focus Continu (AF-C) are 5 optiuni din care puteti alege. Punct unic de focus (AF-C single) pe care il folosesc foarte rar. Punct de focus pentru zona dinamica (AF – area mode) care este des folosit si se descurca foarte bine atata timp cat punctele de focus raman constant pe subiect. Cand foloseam camera DSLR Nikon D810 , eram obisnuit sa imi aleg numarul punctelor de focus in functie de subiect. La Nikon Z7 acest mod a fost schimbat in zone de autofocus (AF- C Small) si (AF-C Large) care se descurca bine dar nu excelent in clipa in care subiectele dinamice isi schimba brusc directia sau trec prin fata unui fundal aglomerat. Cu toate astea aceste situatii nu apar prea des. Cu siguranta totul tine de softul aparatului care in viitor va fi inbunatatit prin update-uri de firmware. De curand Nikon a anuntat pentru luna Mai 2019 un nou firmware care aduce imbunatatiri semnificative sistemului de focus . Printre cele mai importante se numara:

 

1.Suport pentru functia AF detectie ochi, pentru fotografierea imaginilor statice.

2.Performanta AF/AE crescuta.

3. Suport pentru iesire video in format RAW.

4. Suport pentru carduri de memorie CFexpress

Mai multe despre viitorul firmware puteti afla de aici.

 

Am folosit sistemul de autofocus (AF-C)in mai multe situatii dinamice care le voi prezenta mai jos.

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 80-400mm f/4.5-5.6G ED AF-S VR NIKKOR si adaptor FTZ

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 70-200mm f/4G ED VR si adaptor FTZ

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 70-200mm f/4G ED VR si adaptor FTZ

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 70-200mm f/4G ED VR si adaptor FTZ

 

Toate fotografiile sunt realizate cu o rafala de 8 cadre pe secunda in modul H+. Cardul XQD, fiind foarte rapid, poate inregistra fara intrerupere in jur de 28 de fisere RAW la 47.5 Megapixeli si 200 fisiere Jpeg calitate maxima fara intrerupere. Se poate fotografia la timpi de expunere de pana la 1/8000 pana la 30 s, in pasi de 1/3 sau 1/2 EV, bulb, durata (time) sau X200.

 

Sa mergem mai departe si sa vorbim despre cum se descurca Nikon Z7 in lumina scazuta si calitatea imaginii la sensibilitati ISO crescute. Iata cateva exemple in care am folosit un iSO mai mare.

 

Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 50mm f/1.8G AF-S NIKKOR si adaptor FTZ

Setari ISO 1250 , F1.8, 1/200 - High ISO Noise Reduction Off

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 50mm f/1.8G AF-S NIKKOR si adaptor FTZ

Setari ISO 2000 , F2, 1/160 - High ISO Noise Reduction Off

 

 Nikon Z7 cu obiectiv Nikon 50mm f/1.8G AF-S NIKKOR si adaptor FTZ

Setari ISO 3200 , F1.8, 1/125 - High ISO Noise Reduction Off

 

Fotografiile prezentate nu au fost procesate cu nici un program pentru reducerea zgomotului de imagine.

 

Cu toti ne dorim obiective cu stabilizare (VR – Vibration Reduction) cand avem situatii de lumina scazuta. Obiectivele cu stabilizare sunt folositoare cand avem subiecte statice in lumina scazuta iar timpii de expunere incep sa depaseasca valorile minime optime pentru a fotografia din mana. In cazul obiectivelor fara stabilizare suntem obligati sa folosim valorilor ISO ridicate, care de multe ori rezulta in pierderea calitatii imaginii. Acum Nikon Z7 are incorporat noul sistem de stabilizare IBIS pe 5 axe care elimina nevoia de obiective cu stabilizare in situatiile mentionate mai sus, unde subiectul este static si nu mai suntem obligati sa pastram timpi de expunere mai mari de 1/125. In acest an Nikon a anuntat o noua serie de obiective din seria S pentru Nikon Z7, acestea nu vor mai avea nevoie de stabilizare. Automat si valorile ISO vor scadea proportional. Mai jos va dau doua exemple de subiect static in lumina scazuta cu timpi inadecvati pentru fotografierea fara trepied, dar si teste ISO in acelasi timp. Singura sursa de lumina a fost monitorul LCD aflat pe birou.

 

 

 ISO 1600 , F 5.6 , 1/10 - fara trepied

 

 ISO 3200, F8 , 1/10 – fara trepied

 

 ISO 6400 , F11 , 1/10 – fara trepied

 

 ISO 12800 , F16 , 1/13 – fara trepied

 

O alta caracteristica care pentru mine este foare importanta la Nikon Z7 este posibilitatea de a inregistra video 4K dar si video timelapse 4K direct din aparat. Iata un video relizat in Olanda in luna aprilie. Video 4K

 

Ecranul rabatabil si tactil imi ofera posibilitati nelimitate de a fotografia de la nivelul solului, fara a fi nevoit sa ma intind prin praf sau noroi. Aceasta functie mi-a fost de mare ajutor in multe situatii. Constructia aparatului este una foarte robusta, cu o rezistenta exelenta la intemperii dar si cu o greutate foarte mica fata de aparatele DSLR. Conectivitatea la dispozitive inteligente se face prin Bluetooth sau Wi-Fi cu ajutotul aplicatiei SnapBridge.

 

Acum multi se intreaba cam ce dimensiune are un fisier RAW si cat de dificil este sa editezi astfel de fisiere. Fisierele au o dimensiune cuprinsa intre 50-60 Mb si asta la rezolutie maxima. Daca sunteti fotografi de eveniment si nu va doriti rezolutie atat de mare, Nikon Z7 va ofera posibilitatea sa alegeti intre RAW – mare, mediu  sau mic. Un fisier Raw Mediu va da posibilitatea sa fotografiati la 25 megapixeli, suficient pentru printuri de dimensiuni mari.

 

Pentru editare eu folosesc un laptop cu un processor I7 generatia 6, 32 GB memorie, si un SSD M2. Pana acum sunt foarte multumit de performante si de viteza de lucru. Stocarea fisierelor o fac pe doua HDD normale care nu costa foarte mult. De ce doua? Pentru ca fac backup la backup. In fiecare an adun in jur de 2-3TB cu fotografiile realizate.

 

Ce imi place la Z7

 

-          Senzor Full Frame cu rezolutie mare de 47.5Megapixeli

-          Autofocus cu acoperire de 90% din spurafata senzorului. 493 puncte de focus

-          Focus shift (pentru mine este esentiala aceasta functie in fotografia de peisaj)

-          Vizorul Electronic (EVF) este fabulous

-          Ecran tactil si rabatabil

-          Timelapse si video 4K

-          Detalii si culori excelente

-          Cortina electronica

-          Rezistent la praf si ploaie

-          Usor si rezistent

-          Stabiliziarea pe 5 axe IBIS

-          Calitate video excelenta

-          Incarcare directa cu USB tip C

-          Wi-Fi

-          Durata baterie

 

Ce nu imi place la Z7

 

-         Sistemul de focus (AFC - mai da rateuri la subiecte foarte dinamice) sper sa se rezolve in luna aceasta odata cu aparitia update-ului de firmware.

 

nikon, mirrorless, z7, 24-70 f/4s



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon prezinta astazi un LUT (lookup table - tabel de cautare) dedicat pentru videografie N-Log, care este o caracteristica a aparatelor foto Nikon Z 7 si Z 6. O noua actualizare de firmware va fi lansata mai tarziu in acest an pentru...
citeste tot
PhotoMania strabate Romania - Ziua Z in Galati, Craiova si Sibiu reprezinta continuarea turneului ce a inceput in luna octombrie Iasi, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Constanta si continuat in luna ianuarie in Bucuresti, fiind o actiune...
citeste tot
Acum ceva vreme ne intrebam cu totii, cand o sa vina Nikon cu un mirrorless, cand va incepe "batalia greilor" si iata ca a sosit momentul, Nikon ne-a adus seria Z. Primul contact al echipei Creative Wizards a fost cu Nikon Z7 si ...
citeste tot
Nikon are placerea sa anunte ca sistemul sau foto mirrorless si aparatul foto digital COOLPIX P1000 au fost premiate la iF Design Awards, la categoriile respective de produse.     Premiile iF Design Awards sunt premii...
citeste tot
Bucuresti, 8 ianuarie 2019 – SKIN, unic importator Nikon in Romania  adauga astazi obiectivul NIKKOR Z 14–30mm f/4 S la noua gama de obiective din linia S pentru fotografiere pe intregul cadru, concepute pentru...
citeste tot
In iarna lui 2019, avem placerea de a va invita la o tura fotografica in secuime unde sa testati noile aparate mirrorless Nikon Z7 si Z6, cat si alte echipamente Nikon, obiective sau body-uri. Locatia desfasurarii evenimentului: Borzont, judetul...
citeste tot
Acest program pentru actualizarea software-ului este destinat produselor detinute de clienti enumerate mai sus (numite „produse vizate”) si este oferit numai dupa acceptarea acordului mentionat mai jos. Selectand „Accept” si...
citeste tot
PhotoMania strabate Romania - Ziua Z este o actiune educationala unde vei avea ocazia sa testezi in premiera aparatul foto Nikon Z7 si sa participi la un workshop de fotografie gratuit. Acest turneu va cuprinde 5 orase: Iasi, Cluj-Napoca, Brasov,...
citeste tot
Toamna aceasta avem placerea sa va invitam alaturi de Maramontsport intr-o tura foto in Tara Maramuresului, pentru a surprinde culorile inegalabile ale toamnei.    Nikon va prezenta cu acesta ocazie aparatul mirrorless...
citeste tot
Bucuresti, 23 august 2018 – SKIN, unic importator Nikon in Romania are placerea sa anunte lansarea aparatelor foto mirrorless in format FX de la Nikon, cu fotografiere pe intregul cadru, Z 7 si Z 6, precum si a unor obiective NIKKOR...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.