23 noiembrie 2023

Afla care sunt castigatorii concursului ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2023

Nikon, in parteneriat cu CIWEM, WaterBear, Arup si MPB are placerea sa anunte castigatorii editiei din 2023 a concursului Environmental Photographer of the Year. Acum, la cea de-a 16-a editie, concursul pune in lumina provocarile stringente de mediu cu care se confrunta planeta noastra, prezentand unele dintre cele mai inspirate fotografii de mediu din lume.

 

Cei sase castigatori din acest an provin in principal din tari vulnerabile din punct de vedere climatic, printre care Bangladesh, India si Argentina, cu fotografi situati in prima linie, care folosesc fotografiile ca instrumente pentru a declansa actiunile de reducere a schimbarilor climatice si pentru a mari gradul de constientizare.

 

 

 

Ravnitul premiu Environmental Photographer of the Year a fost acordat fotografului italian Maurizio di Petro, pentru fotografia sa inovatoare intitulata „Black Soldier Fly Farming” (2022). Experimentul, care a avut loc la Universitatea din Torino si a fost condus de profesorul Laura Gasco, evalueaza impactul incorporarii fainii de insecte in dieta pastravului curcubeu si a gainilor pentru a determina potentialul acesteia ca sursa de nutritie. Fotografia castigatoare face parte din seria „Zero Hunger” a lui Maurizio, care documenteaza insecuritatea alimentara la nivel mondial si solutia prezentata de insecte.

 

Maurizio di Pietro declara: „Tara mea natala, Italia, se confrunta cu o realitate infricosatoare: 22% au acum probleme cu insecuritatea alimentara, iar acest numar va creste pe masura ce schimbarile climatice se intensifica. In acest context, prin fotografiile mele, nu vreau doar sa documentez problema, dar si sa ofer o cale de urmat.”

 

Prin fotografierea experimentelor cu potentiale noi surse de hrana, sper sa deschid coridoarele inchise ale mediului academic si sa sensibilizez intreaga lume cu privire la aceasta solutie. Numai aratand o cale de urmat putem inspira oamenii sa abandoneze viziunea unei lumi a carei soarta este pecetluita, incurajandu-i sa lupte pentru una mai buna.

 


In acelasi timp, celebrand fotografii promitatori, concursul a acordat premiul Young Environmental Photographer of the Year (Tanarul fotograf de mediu al anului) lui Solayman Hossain, in varsta de 18 ani, pentru fotografia sa captivanta intitulata „Flood-Affected Area” (2023). Imaginea infatiseaza un fermier care isi mana vitele prin apa de dupa inundatie, in speranta ca va gasi hrana. Fotografia castigatoare a fost facuta in perioada musonului in Kushtia, Bangladesh, intr-un sat situat aproape de al lui Solayman.

 

Solayman Hossain declara: „Sper ca fotografia mea va inspira actiunile de protectie a mediului, prezentand importanta naturii, crescand gradul de constientizare cu privire la problemele de mediu si incurajand oamenii sa faca pasi pozitivi catre sustenabilitate.

 

Pentru al doilea an consecutiv, procedurile concursului au inclus un comitet de etica, asigurand responsabilitatea si transparenta in selectarea fotografiilor. Comisia, formata din experti in etica in domeniile jurnalismului si fotografiei, a asistat la selectia fotografiilor castigatoare, a analizat preocuparile ridicate pe probleme de etica si a solicitat informatii suplimentare acolo unde a fost necesar. La cea de-a 16-a editie, din juriul international au facut parte Mattias Klum, Ambasador Nikon si explorator colaborator cu National Geographic si Matilde Gattoni, fotografa preocupata de problemele legate de mediu si de drepturile omului.

 

Julian Harvie, director de marketing la Nikon Northern Europe, a declarat: „In al treilea an in care prezentam premiul Environmental Photographer of the Year, continuam sa fim uimiti de calitatea surprinzatoare a imaginilor trimise si suntem miscati de perceptia pe care ne-o ofera despre lumea in care traim. Ca brand, ne-am dedicat mai mult de un secol sustinerii creatorilor, indiferent daca sunt printre cei mai buni din lume sau abia la inceput. Este deosebit de special, asadar, sa sponsorizam inca o data premiul Young Environmental Photographer of the Year si sa avem bucuria de a fi martorii imaginilor extraordinare create de aceasta categorie.

 

Pentru a afla mai multe despre castigatorii concursului Environmental Photographer of the Year din acest an, vizitati www.epoty.org.

 

Lista completa a fotografiilor premiate si a castigatorilor concursului din acest an este urmatoarea:

 

Environmental Photographer of the Year: Black Soldier Fly Farming (I) (Ferma de muste „soldat negru”), Maurizio di Pietro, 2022

 

Young Environmental Photographer of the Year, acordat de Nikon: Flood-Affected Area (Zona afectata de inundatii), Solayman Hossain, 2023

 

MPB Vision of the Future: A Walk Through Trash (O plimbare prin gunoaie), Jahid Apu, 2023

 

 

 

Recovering Nature: Corals At Night (Coralii noaptea), Nicolas Marin Benitez, 2023

 

 

 

Keeping 1.5 Alive: Survival of Buffaloes in Drought (Supravietuirea bivolilor pe timp de seceta), Md Shafiul Islam, 2023

 

 

 

Adapting for Tomorrow: Intruder (Intrus), Anirban Dutta, 2022

 

 

 

 

 

nikon, epoty 2023, ciwem, waterbear, arup, environmental photographer of the year, editia 2023Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon Romania a realizat o selectie speciala a unora dintre cele mai reusite cadre din anul 2023. Iata 23 de imagini create cu echipamentul Nikon - ”Best of 2023”.         © Vlad Pogonariu - fotografie de...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.