11 iunie 2009

Incursiune intr-o lume magica

Ieri, 10 iunie, a avut loc la sediul Institutului Cultural Roman, din suita de evenimente "Fotografia in cuvinte", expozitia lui Dragos Lumpan, "Ursi si alte masti". Seria de fotografii, realizata pe parcursul a cinci ani, ilustreaza obiceiurile colindatului cu ursul de Anul Nou intr-o zona ce se intinde de deasupra Buzaului pana in Bucovina ucraineana.

Dragos Lumpan a reusit in fotografiile expuse sa surprinda aura de fantastic care inconjoara acest obicei stravechi, de sorginte pagana. Purtarea mastilor depersonalizeaza colindatorii si le confera forta magica a animalului pa care il intruchipeaza. In aceasta logica, ursul simbolizeaza puterea, pe care colindatorii si-o insusesc si o impart cu darnicie, contra unei sume oarecare de bani sau a unei cantitati mai mult sau mai putin insemnate de alcool, tuturor celor pe care ii viziteaza. Pe langa ursi, in functie de zona, apar si alte masti, dar si batai rituale; cele din satul Ruginoasa, judetul Iasi, sunt poate cele mai cunoscute. Totul se desfasoara conform unei logici stravechi, sacre, care scapa in general omului profan modern.

Experienta realizarii fotografiilor incluse in seria "Ursi si alte masti" a fost relatata de catre Dragos Lumpan in cadrul unei proiectii care a cuprins in ordine cronologica imagini din toti cei cinci ani de perindari prin satele moldovenesti. Puteti citi intreaga sa povestire in articolul Dragos Lumpan - Ursi si alte masti. Informatiile etnologice au fost completate de dr. Alina Ioana Ciobanel, cercetator la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" si de Cristian Lascu, redactor-sef al revistei National Geographic Romania.

Expozitia "Ursi si alte masti", prezentata pentru prima oara la Venetia in 2008, poate fi vizitata la sediul Institutului Cultural Roman din Aleea Alexandru 38 pana pe data de 17 iunie 2009. intr-o, magicaAdauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Venirea iernii ne trezeste, ca locuitori ai orasului, sentimente impartite. Pe de o parte e bucuria schimbarii peisajului, asezarea mantiei albe poate ascunde urmele orasului obosit, oferind pentru o vreme iluzia puritatii si curateniei. Griurile de...
citeste tot
In luna martie ati avut ocazia de a-i vedea si asculta pe trei dintre cei mai importanti fotojurnalisti ai lumii, fotoreporterii agentiei Noor Images: Stanley Greene, Pep Bonet si Philip Blenkinsop. Puteti vedea inregistrarea seminarului sustinut de...
citeste tot
Avem placerea sa va prezentam un fotoreportaj extraordinar aparut in revista Time, realizat de fotojurnalistul roman Cristian Movila. Textul apartine jurnalistului britanic William Lee Adams.   La vedere In Europa de Est utilizarea drogurilor...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2020. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.