14 mai 2013

Iesirea HDMI necomprimata a aparatelor Nikon DSLR - Un pas catre filmarea profesionala

Unele dintre cele mai recente modele de aparate DSLR Nikon, ca Nikon D4, D800, D800E, D600, D5200 si Nikon D7100, dispun de optiunea de iesire necomprimata a filmelor prin intermediul conectorului HDMI de pe aparatul foto, iesire care poate fi inregistrata pe dispozitive externe.

Beneficiul acestui proces este pastrarea mai multor detalii, deoarece compresia nu este aplicata in aparatul foto.

 

Iesirea HDMI a unui aparat Nikon D600

Filmele inregistrate cu aparatul foto sunt comprimate cu un codec, precum H.264, pentru a reduce dimensiunea fisierului. H.264 nu este un codec ideal pentru editare, din cauza structurii complexe si, prin urmare, este recomandata recodificarea cu un alt codec inainte de editare, cum ar fi codecul intermediar ProRes de la Apple.

Cand optiunile de iesire HDMI din aparatul foto sunt setate cum se indica mai jos, filmele necomprimate pot fi inregistrate pe dispozitive externe. Filmul este inregistrat direct pe dispozitivul extern cu un codec intermediar precum ProRes de la Apple. Codecurile precum ProRes ofera un nivel mult mai ridicat al bitilor decat codecurile din aparatele foto deoarece procesul de inregistrare nu este acelasi ca pentru fisierele inregistrate in aparatul foto, mentinand astfel o calitate mai buna a imaginii.  Codecurile intermediare sunt ideale pentru editare cu software-uri populare de editare, cum ar fi Adobe Premier sau Final Cut Pro si pot fi importate direct in software fara a fi nevoie de o recodificare a fisierelor video.

Dispozitivele externe de inregistrare ofera o gama larga de optiuni pentru imbunatatirea inregistrarii filmelor, cum ar fi adaugarea de coduri orare (timecode) la fisiere sau afisarea unor modele tip zebra pentru corectarea expunerii.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru generarea fisierelor video la 1080p prin intermediul conectorului HDMI:


1. In MENIUL FOTOGRAFIERE selectati Setari film > Dim. cadru /Cadenta cadre and si selectati 1920x1080 (cadenta cadrelor ramane la preferinta dumneavoastra).

 2. In MENIUL SETARE > HDMI > Rezolutie iesire > selectati Auto si scoate cardurile de memorie din aparatul foto. Indepartand cardurile de memorie, va asigurati ca inregistrarea nu se va realiza pe aparatul foto in timpul iesirii HDMI, lucru care ar putea limita dimensiunea inregistrarii HDMI pe dispozitivul extern.

 3. Unele aparate foto dispun de o optiune Avansat in meniul Setare HDMI. Daca este cazul aparatului dumneavoastra foto, serati Interval iesire > Auto, Dimensiune afisaj iesire > 100% si Afisare pe ecran in timp real > Dezactivat.

 


O alta optiune disponibile cu unele aparate foto cand inregistrati filme prin intermediul iesirii HDMI pe dispozitive externe este functia Diafragma electrica (power aperture).

Diafragma electrica este o functie care permite ajustarea diafragmei obiectivelor NIKKOR atasate in trepte de 1/8, in loc de treptele obisnuite de 1/3. Treptele mai mici permit o tranzitie mai lina a diafragmei in timpul inregistrarii filmelor pe dispozitive HDMI externe, ceea ce inseamna ca si expunerea este ajustata mai lin, in functie de modificarea conditiilor de iluminare. Diafragma electrica poate fi utilizata in modul de inregistrare film cu vizualizare in timp real, dar nu si in timpul inregistrarii filmului in aparatul foto.

Diafragma electrica este disponibil doar in modurile Automat cu prioritate diafragma (A) si Manual (M), care permit controlul manual al diafragmei.

Modul Manual
Prin apasarea butonului Fn (Functie) diafragma se inchide, generand un efect de disparitie graduala, iar prin apasarea butonului Previzualizare diafragma se deschide, pentru un efect de aparitie graduala.

Modul Automat cu prioritate diafragma
Prin apasarea butonului Fn diafragma se deschide si profunzimea de camp este redusa; expunerea se pastreaza constanta prin ajustarea setarii ISO. Prin apasarea butonului Previzualizare in modul Automat cu prioritate diafragma diafragma se inchide si profunzimea de camp este accentuata.

Pentru a atribui functia Diafragma electrica in cazul aparatelor foto D4 si D800/E, utilizati Optiunile personalizate g1: atribuire buton Fn si g2: atribuire buton Previzualizare. Aceasta functie este disponibila in prezent doar cu anumite aparate foto D-SLR.

filmare, nikon dslr, hdmi, hdmi necomprimatAdauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Radu
Radu a scris pe 11-03-2014 la 11:39
HDMI pe dispozitivul extern....care sunt alea?
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 11-03-2014 la 11:59
Cateva modele de dispozitive externe includ:

Atomos Ninja-2
AJA KI PRO Mini
Blackmagic Design HyperDeck Shuttle 2
0
0
Radu
Radu a scris pe 11-03-2014 la 12:14
Multumesc. Cateva sute bune de USD fiecare :D
0
0

Articole similare |
Articole recente
Dragos Asaftei a testat Nikon COOLPIX P900, aparatul foto cu cel mai puternic zoom optic din gama sa.    Pana de curand am testat noul Nikon COOLPIX P900, un aparat foto bridge care-mi starnise interesul datorita zoom-ului optic 83x,...
citeste tot
Sesiunea gratuita de instruire in utilizarea DSLR, care va ofera ocazia de a invata cum sa utilizati primul vostru DSLR sau sa aprofundati cunostintele despre constructia si functionarea aparatului dumneavoastra avansat, este acum disponibila si...
citeste tot
Nikon anunta upgrade-uri firmware pentru 5 modele de aparate, COOLPIX P7700, D3100, D3200, D5100 si D5200. Toate acestea vizeaza  nivelul de incarcare al acumulatorului  li-ion reincarcabil EN-EL14a.Astfel, nivelul de incarcare este acum...
citeste tot
Univeristatea Nationala de Arta Teatrala si Film "I.L. Caragiale" a fost ieri, 28 mai, gazda workshop-ului Prezentarea procesului de filmare cu DSLR Nikon. Evenimentul a debutat cu o prezentare din partea reprezentantului Nikon, Geo Dobre (PR...
citeste tot
Bucuresti, 5 aprilie 2011 – SKIN, unic importator Nikon in Romania si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei, are placerea sa anunte lansarea aparatului DSLR Nikon...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2020. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.