30 septembrie 2010

10 moduri in care ne putem imbunatati fotografiile

O percepere prea simplista a fotografiei, redusa la simpla apasare a butonului declansator nu poate duce decat la rezultate superficiale. Realizarea de fotografii „cu personalitate” presupune o preocupare mai cuprinzatoare decat cea tehnica si se castiga in timp; modul de folosire al luminii, ordonarea elementelor vizuale cu ajutorul compozitiei, experienta in tratarea subiectului sau largirea orizontului cultural in general pot fi cateva din elementele invizibile cu ajutorul carora putem sa intervenim in partea vizibila a fotografiei. Iata cateva din modurile prin care putem sa ne imbunatatim calitatea fotografiilor:

 

Fixeaza-ti un scop

 

Orice propunere anterioara momentului inregistrarii unei imagini ne va imbunatati calitatea abordarii prin crearea unui sens precis in demersul nostru. Stiind de la inceput ce vrem ne va ajuta sa identificam un mod de realizare si pasii care trebuie urmati. Crearea unei fotografii pentru care am cautat o referinta sau am gasit o solutie va fi cu siguranta mai buna chiar si numai pentru ca inglobeaza un plus de experienta si un set de cunostinte noi. Cautand un sens si urmarind un rezultat putem crea fotografii in care contributia noastra poate creste progresiv pana la formarea unei proprii viziuni. Odata ajunsi la acest nivel avem de-a face cu originalitatea.

 

Invata sa folosesti aparatul creativ

 

Aproape orice aparat de fotografiat are acum la dispozitie multiple optiuni prin intermediul carora ii putem personaliza modul de functionare. Adaptarea functiilor la conditiile de lumina existente sau pentru impunerea anumitor efecte poate transforma acest instrument mecanic intr-un mijloc de creatie artistica. Cat de rapid trebuie sa fie timpul de expunere, ce profunzime de camp e bine sa avem, unde facem clarul sau ce va fi inclus in cadru sunt cateva intrebari ce pot defini modul de lucru cu aparatul foto. In locul folosirii lui la simpla copiere a subiectului, cu acelasi aparat, putem sa povestim ceva despre acel moment.

 

Implica-te activ in realizarea fotografiei

 

Pentru majoritatea artelor vizuale crearea unei lucrari este rezultatul unui indelung proces, planificat, esalonat in etape distincte, care implica un efort cumulat in timp. Procesul de creare al fotografiei este aparent efemer, se consuma prea repede, odata cu timpul de expunere al mediului fotografic, si de aceea, pentru a ingloba o calitate comparabila, trebuie compensat cu pregatirea pentru acel moment. Indiferent ca este vorba de pregatirea culturala, tehnica sau doar de nivelul de concentrare si efortul depus in timpul fotografierii pentru a gasi un unghi sau a surprinde o expresie, orice incercare va fi rasplatita prin nivelul la care reusim sa ne plasam in oricare din aceste etape.

 

Exploreaza toate posibilitatile

 

Pornind de la faptul ca fotografia este o reprezentare a realitatii avem din start infinite optiuni legate de modul cum aceasta va aparea in imaginea noastra. Fotografia nu imita ci recreaza acea imagine la o alta scara, schimba raportul natural intre lucruri, redefineste spatiul si impune scenei alte hotare, astfel ca totul va avea noi intelesuri. Libertatea de a ne alege o scena, o tema sau un mod de ilustrare poate fi oricand multiplicata de optiunile tehnice si de solutiile oferite prin compozitie. Fotografia poate fi un mod de expresie a propriei imaginatii, o interpretare a realitati sau doar o simpla procedura tehnica adaptata unui scop ales.

 

Selecteaza pe baze obiective

 

De obicei suntem tentati sa apreciem fotografiile care contin lucruri ce ne plac si invers, sa acceptam mai greu pe cele care ilustreaza subiecte straine noua. De asemenea suntem legati mai mult de propriile creatii comparativ cu ale altora chiar daca acestea infatiseaza aproape aceleasi lucruri. Un mod de gandire obiectiv ar trebui sa ne indeparteze de acest subiectivism, placerea sau neplacerea facand loc analizei critice, rationale. Cunosterea calitatilor intrinseci ale fotografiei, experienta si cultura din domeniu poate face diferenta in momentul alegerii lucrarilor, fie ca e vorba de expresivitate, valori estetice, standarde tehnice sau stilul abordat.

 

Evalueaza lucrarile altor fotografi

 

Prin simpla vizionarea a imaginilor unor artisti consacrati putem sa ne formam, in timp, reflexe instinctive cu privire la modul de compunere, standarde tehnice sau forma de comunicare. Orientarea acestor cautari catre o arie cat mai larga atat in domeniul temelor cat si a formelor de expresie, insotite si de comentarii critice, justificative, ne poate oferi o colectie de valori, o baza creativa ce poate fi folosita ulterior pentru inbogatirea propriei viziuni artistice. In final, aceasta deprindere de a cauta si analiza atat forma cat si continutul unei imagini ne va conduce inevitabil la reluarea aceluiasi drum la realizarea propriilor lucrari.

 

Formeaza-ti o cultura vizuala

 

Crearea de imagini reusite nu poate fi despartita de o minima cunoastere a ceea ce s-a realizat in domeniul artelor vizuale, a solutiior tehnice sau mijloacelor artistice. Educatia provenita din consultarea experientei altor artisti are legatura nu numai cu descoperirea propriilor valori dar mai ales cu dezvoltarea capacitatii de receptie fata de alte teme. Patrunderea in acest univers cultural este primul pas catre intelegerea, aprecierea si preluarea unui set de calitatii definite prin standarde verificate. Frecventarea manifestarilor expozitionale, consultarea revistelor si a cartilor de specialitate, participarea la intalniri cu artisti recunoscuti sunt cateva din posibilitatile de a prelua o informatie certificata, obiectiva.

 

Identifica valorile

 

Orice demers de evaluare a unei imagini ar trebui sa aiba ca punct de pornire un set de standarde cu ajutorul carora se poate face o analiza obiectiva. Aceste standarde trebuie cautate, intelese si adaptate la tipul de fotografie: comerciala, stiintifica, proza sau arta etc, calitatile uneia nefiind neaparat transmisibile celeilalte. Pornind de la scop, context artistic, cunosterea autorului si terminand modul de realizare tehnic al fotografiei, oricare dintre ele, impreuna sau separat, poate oferi un plus de valoare pentru media generala.

 

Exerseaza practicile verificate

 

Preluarea anumitor metode tehnice sau artistice, in „doze" proprii, stau la baza intelegerii procesului creativ prin cresterea posibilitatilor de control in modul de exprimare. Atingerea nivelului de expresivitate presupune pe de o parte stapanirea metodelor de transpunere a ideilor intr-o realitate concreta iar mai apoi modalitatea tehnica de inregistrare a acesteia, ilustrarea. Aceasta transformare de la abstract la concret a fost exersata si stilizata in timp intr-o multitudine de forme, cunoasterea lor fie si numai la nivelul tehnic ne poate oferi o larga baza procedurala si evident scurtarea drumului parcurs spre rezultat. Preluarea acestui limbaj nu trebuie insa facuta numai sub forma imitatiei, ci personalizat pentru articularea propriilor investigatii.

 

Depaseste stadiul formei

 

La inceput, pentru multa lume, fotografia a inseamnat o inregistrare clara si recognoscibila a subiectului. Sunt insa motive sa spunem, cateodata, ca fotografia e frumoasa, ne fascineaza, ne transmite o anumita stare sau un mesaj care transcede vizibilului. Initierea acestui dialog cu privitorul impune o abordare intuitiva in care modul de perceptie si formare a imaginii depaseste importanta obiectivitatii, a rigorii metodelor tehnice repetitive. Identificarea anumitor teme, a modului de ilustrare al acestora precum si a instrumentelor de expresie poate situa fotografia intr-o zona artistica in care partea tehnica ramane doar un mijloc dedicat atingerii scopului final.

 

Petrisor Iordan

www.cursfoto.ro

fotografiile, care, putem, imbunatati



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Asa cum v-am obisnuit si in anii trecuti, sesiunile de concurs pentru lunile noiembrie si decembrie se desfasoara in paralel. Pentru luna noiembrie, tema pentru Se cauta fotografia lunii este Emotie de toamna, iar pentru decembrie Oameni in...
citeste tot
Anuntat la mijlocul lunii iunie impreuna cu  AF-S NIKKOR 24–85mm f/3.5–4.5G ED VR,  AF-S DX NIKKOR 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR este fara indoiala una dintre cele mai atragatoare solutii pentru formatul DX din familia Nikkor,...
citeste tot
Dupa sapte luni de concurs pe parcursul carora numarul fotografiilor semifinaliste a ajuns la 523, avem astazi placerea sa va prezentam imaginile finaliste la concursul de fotografie LicArt. Autorii lor vor participa in vara la Tabara de Creatie...
citeste tot
Unul dintre cele mai interesante modele din noua gama COOLPIX, lansata la inceputul lunii februarie, COOLPIX P310 ascunde in carcasa compacta un pachet absolut impresionant de functii, dintre care cea mai atragatoare este fara indoiala diafragma...
citeste tot
Venirea iernii ne trezeste, ca locuitori ai orasului, sentimente impartite. Pe de o parte e bucuria schimbarii peisajului, asezarea mantiei albe poate ascunde urmele orasului obosit, oferind pentru o vreme iluzia puritatii si curateniei. Griurile de...
citeste tot
Va prezentam un film care exemplifica cum sa faci ca fotografiile sa prinda viata cu functia Instantaneu in Miscare de la Nikon 1.Te-ai uitat vreodata la o fotografie care te face sa spui ca "nu surprinde momentul" ? Nikon 1 ofera un nou mod de...
citeste tot
Ultimele doua etape ale concursului Se cauta fotografia lunii din acest an se vor desfasura in paralel, pentru a ne permite sa tiparim Calendarul Nikon 2012 pana la finalul anului si sa il distribuim celor care il doresc.   Asadar, temele...
citeste tot
Anul se apropie de final si iata ca am ajuns si la ultimele doua teme din 2010. Pentru ca dorim sa va oferim calendarul Nikon 2011 inainte de finalul anului, ultimile doua etape se vor desfasura impreuna, intre 1 si 30 noiembrie.   Pentru luna...
citeste tot
Bucuresti, 6 octombrie 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, are placerea sa anunte ca aparatele foto DSLR...
citeste tot
Bucuresti, 12 martie 2009 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, impreuna cu Orange, liderul telecomunicatiilor mobile...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.