14 mai 2013

1 NIKKOR 32mm f/1.2, cel mai luminos obiectiv cu AF de la Nikon

1 NIKKOR 32mm f/1.2, obiectivul lansat astazi pentru sistemul de aparate Nikon 1 (ce include Nikon 1 V2, Nikon 1 J3 si Nikon 1 S1) nu este doar un model nou in gama 1 NIKKOR, ci este un veritabil deschizator de drumuri.

Sa incepem cu focala. Cei 32mm corespund unui unghi de camp echivalent unui obiectiv de 86,4mm, foarte aproape de clasicul 85mm, montat pe un aparat full-frame. Acest lucru se datoreaza, bineinteles, factorului de crop 2,7x al aparatelor Nikon 1. Asadar, vorbim despre un obiectiv ideal pentru portrete, dar si cu alte aplicatii, ca orice obiectiv de 85mm.Distanta focala nu este completa fara diafragma f/1.2, care il face cel mai luminos din toata gama 1 NIKKOR, dar si singurul obiectiv cu f/1.2 si cu focalizare automata in productie, de la Nikon bineinteles. Pe langa partea statistica de netagaduit, diafragmele extreme ca f/1.2 ofera o separare excelenta a subiectului de fundal. Fizic vorbind, diafragma este compusa din 7 lamele rotunjite, care  produc un bokeh "cremos" cu zone circulare defocalizate placute.

 Si totusi, mai exista si alte premiere pe care le aduce 1 NIKKOR 32mm f/1.2.

Optic vorbind, obiectivul este compus din 9 grupuri cu 7 elemente optice, ceea ce nu este o noutate. Ce este o noutate absoluta este folosirea renumitei tehnologii Nano Crystal, intalnita pana acum doar la obiectivele pentru aparatele DSLR. Acesta este primul obiectiv 1 NIKKOR cu Nano Crystal, un tratament ce minimizeaza considerabil formele dublate si petele luminoase (ghosting si flare).  Acest strat anti-reflexie cu index de refractie foarte scazut elimina reflexiile din interiorul obiectivului in intervalul spectral al luminii vizibile. Tratamentul Nano Crystal mai este intalnit la obiective ca NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED sau NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II.

 

 

 

O alta noutate absoluta este folosirea unei unitati SWM (Silent Wave Motor) intr-un obiectiv 1 NIKKOR. Spre deosebire de sistemele conventionale de focalizare automata, SWM foloseste frecvente ultrasonice inaudibile, cu alte cuvinte vibratii ultrasonice, pentru a actiona motorul cilindric ce deplaseaza elementele optice. In plus, sistemul Close-Range Correction contribuie la rezolutia ridicata si la redarea realistica a texturilor cu aberatii minime chiar si la distante de focalizare mici.

Ramanem tot in domeniul focalizarii si va spunem ca  1 NIKKOR 32mm f/1.2 este primul obiectiv din gama cu inel de focalizare manuala cu supracomanda M/A. Astfel, daca vreti sa reglati fin focalizarea dupa punerea la punct automata, tot ce trebuie sa faceti este sa rotiti inelul in timp ce butonul de declansare este apasat pana la jumatate.

 

 


Asa cum puteti vedea si in imaginile ce insotesc articolul, obiectivul ce are un diametru de filtre de 52mm este destul de compact pentru specificatiile oferite, mai ales in comparatie cu fratii mai mari ce se monteaza pe DSLR-uri. Pe de alta parte, invelisul exterior este integral metalic, oferind un sentiment deosebit in timpul fotografierii. Mai mult, montura este si ea metalica pentru un plus de rezistenta la montari/demontari repetate.   

NIKKOR AF-S 85mm f/1.8G langa 1 NIKKOR 32mm f/1.2

 Incheiem prezentarea lui 1 NIKKOR 32mm f/1.2 cu declaratia lui Jordi Brinkman, Product Manager, aparate foto compacte cu obiective interschimbabile Nikon 1. 

 
„Cu o diafragma de f/1,2, acesta este un obiectiv luminos conform tuturor standardelor. Este perfect pentru detinatorii de aparate foto Nikon 1 care doresc sa exploreze avantajele creative ale unui obiectiv cu adevarat luminos, precum o profunzime superficiala a campului si reprezinta o optiune extrem de portabila pentru fotografii de portrete impatimiti. Nikon si-a propus sa proiecteze obiective care sa profite la maxim de sistemul Nikon 1, iar noi suntem incantati de potentialul acestui nou obiectiv varf de gama”.


1 NIKKOR 32mm f/1.2 va fi disponibil in Romania incepand cu luna iunie.

1 nikkor 32mm f/1.2, obiectiv luminos, swm, nano crystalAdauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Dulgheru Bogdan
Dulgheru Bogdan a scris pe 14-05-2013 la 12:09
Pretul? ( sa avem "timp" sa ne pregatim)
3
0

 
 
Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat ca productia totala de obiective NIKKOR pentru aparatele foto DSLR si Nikon 1 a ajuns la 95 de milioane.   La inceputul acestui an, Nikon a anuntat modelul AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR, primul obiectiv NIKKOR care a adoptat in...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2018. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.