04 iunie 2013

Tutorial foto: Ce este histograma si cum o folosim

Obtinerea unei expuneri corecte poate fi o sarcina frustranta, mai ales in cazul cadrelor cu o iluminare dificila/complexa. Multe fotografii care pareau bine expuse la prima vedere, se dovedesc a fi subexpuse sau supraexpuse la o vizualizare ulterioara. Cel mai bun instrument in acest scop este histograma, despre care vom vorbi in acest articol.

Multe aparate foto Nikon pot afisa o histograma pe monitorul aparatului foto in timpul redarii sau, in anumite cazuri, in timpul inregistrarii filmelor. O histograma pentru o imagine digitala este un grafic ce prezinta numarul de pixeli dintr-o imagine care au o anumita luminozitate si cartografiaza numerele in grafic.


Scala luminozitatii se desfasoara de-a lungul axei orizontale x si variaza de la 0 la 255. 0 din partea din stanga este reprezentat negru pur si 255 de casete la dreapta, alb pur. Axa verticala y reprezinta numarul de pixeli intr-un anumit ton. Cu cat bara verticala este mai inalta, cu atat sunt mai multi pixeli intr-un anumit ton. Histograma de mai sus ne indica faptul ca avem multi pixeli in zona centrala, cu tonuri de gri, dar nu la fel de multi in tonuri luminoase sau intunecate.



Citirea histogramelor

O histograma generata de aparatul foto este menita a fi utilizata ca ghid si poate diferi de cele generate de aplicatiile de procesare a imaginilor.

O imagine cu expunere echilibrata va avea un grafic ce contine varfuri si depresiuni, dar intervalul tonal va indica in continuare o distributie a valorilor pixelilor in aproximativ intregul interval de luminozitate de la 0 la 255. Imaginile in cazul carora graficul este mai ascutit la stanga histogramei (negru) sau la dreapta (alb) vor avea sectiuni extinse fara niciun detaliu. Acest lucru indica sub- sau supraexpunerea si va face lucrul cu imaginea mai complicat in post-productie din cauza lipsei detaliilor in imagine.

 


Imaginea de mai sus poate fi considerata ca avand expunere corecta, deoarece are o distributie normala a pixelilor. Singurul varf din partea dreapta reprezinta evidentierea din sculptura de metal.

 


Imaginea de mai sus este supraexpusa. Observati cum pixelii sunt grupati in varful din partea dreapta a graficului.

 

Un alt exemplu de fotografie supraexpusa impreuna cu histograma aferenta pe Nikon D4



Cand vizualizati imaginea pe monitorul aparatului foto, exista optiunea sa vedeti exact zonele "arse" (unde nu mai sunt detalii); zonele negre din imaginea de mai sus indica absenta detaliilor.

 


Imaginea de mai sus este subexpusa. Nu exista date in partea dreapta a graficului si nu exista detalii in partile intunecate ale imaginii, deoarece graficul este grupat spre stanga.

 

Afisajul lui Nikon D4 atunci aparatul este setat sa afiseze histograma la vizualizare; ca si in cazul imaginii precedente, si aceasta este subexpusa.



Sa stiti cum sa judecati o histograma este important pentru a intelege cum sa o utilizati pentru a evalua expunerea.

Ca in cazul oricarui alt instrument, trebuie sa fiti pregatit(a) sa interpretati rezultatele pentru a utiliza informatiile inteligent. Daca fotografiati un subiect pe fundalul unui perete alb, histograma poate sugera ca imaginea este supraexpusa, din cauza tonurilor deschise, dar, stiind ca peretele este deschis la culoare, ne putem astepta ca histograma sa arate intr-un anumit fel.


Histograma poate sugera ca aceasta imagine este supraexpusa (din cauza varfului inalt din partea dreapta a imaginii). Cu toate acestea, pentru ca intelegem histograma, stim ca acest varf este reprezentarea pixelilor albi din perete.

 

Histograme cu canale individuale pentru rosu, verde si albastru

In plus fata de histogramele principale RGB care indica luminozitatea, multe aparate foto ofera acum si histograme individuale pe canalele de culoare rosu, verde si albastru. O histograma RGB afiseaza toate cele trei canale combinate, dar un canal individual de culoare poate confirma ce culori sunt mai prezente intr-o imagine.

 

Histograma pe canale separate

 

Histogramele individuale pe canale va pot indica daca setarea pentru balansul de alb este corecta fotografiind un carton gri 18%. Daca toate cele trei canale (rosu, verde si albastru) au grafice cu varfuri in acelasi punct cu canalele individuale de culoare, acest lucru indica faptul ca balansul de alb este setat corect. Daca exista o variatie intre canale, atunci este nevoie de ajustare pentru a obtine balansul de alb corect.

 

Acestea sunt sfaturile noastre legate de histograma. Nu ezitati sa completati cu ponturile si experientele voastre in sectiunea de comentarii de mai jos. 

histograma, prelucrare, tehnica foto, rgb



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 4 comentarii
Nedelcu Nicusor
Nedelcu Nicusor a scris pe 05-09-2017 la 22:11
Va multumesc mult pentru sfaturi
0
0
Pustianu Loredan Constantin
Pustianu Loredan Constantin a scris pe 26-09-2016 la 15:29
Clar si la obiect. Multumesc
1
0
Teo
Teo a scris pe 17-06-2014 la 16:57
Daca producatorii ar pune si ei un ecran IPS de minim 3.5" macar la dslr-uri ca si asa sunt scumpe, atunci n-ar trebui sa mai stam ca prostii sa studiem histograma dupa ce am fotografiat, pierzand timp intre cadre.
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 17-06-2014 la 17:44
Teo, histograma este utila indiferent de tipul display-ului pentru a stabili expunerea corecta sau pentru a vedea daca sunt detalii in zonele luminoase.
2
0
Vandra  Attila
Vandra Attila a scris pe 11-06-2013 la 23:01
In general obtin fotografii, pe care sint nevoia sa le postprocesez. Fotografiez RAW. le procesez fie in Adobe Lightroom fie in ACDsee pro 5. am doua intrebari.

cand deschid poza i editor in primul moment pare mai luminos, apoi peste o secunda scade brusc luminozitatea, devine subexpusa. Fenomenul se observa si pe histograma care se deplaseza sprIn general obtin fotografii, pe care sint nevoia sa le postprocesez. Fotografiez RAW. le procesez fie in Adobe Lightroom fie in ACDsee pro 5. am doua intrebari.

cand deschid poza i editor in primul moment pare mai luminos, apoi peste o secunda scade brusc luminozitatea, devine subexpusa. Fenomenul se observa si pe histograma care se deplaseza spre stanga. Ce este acest fenomen?

cand reglez lightning (luminozitatea) am trei optiuni, highlights, midtones si shadows. intuitiv simt nevoia sa reduc midtones si sa ridic shadows c sa obtin o imagine mai placuta, mai vie. Daca umblu la highlights histograma se deplaseaza spre dreapta, mi se pare normal. Daca scad midtones, histograma "ramane pe loc" dar se aplatizeaza drastic. De ce, si ce ste indicat sa fac?
..afiseaza tot comentariul
0
0
Muresanu Radu
Muresanu Radu a scris pe 25-06-2013 la 14:11
la primul punct pot sa iti spun ca in Lightroom in prima faza vezi pentru cateva secunde poza asa cum a captat-o aparatul, iar dupa devine RAW. EX: tragi RAW Jpeg..poza pe care o vezi 3 secunde este poza Jpeg ( culori, expunere, balans), dupa care trece in RAW pregatita pentru procesare. Sper ca am fost de folos. Lumina buna sa ai.
1
0
Vandra  Attila
Vandra Attila a scris pe 17-06-2014 la 17:19
Si eu credeam invers... Ca vad RAW-ul, apoi se transforma in JPEG, care este cu pierdere...
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 17-06-2014 la 17:47
Adobe Lightroom nu stie sa interpreteze setarile proprietare ca Active D-Lighting; de aici apar problemele la import. Daca doriti sa procesati RAW-urile cu acest software, va recomandam dezactivarea lor.
0
0

Articole similare |
Articole recente
Mircea Bezergheanu organizeaza pe 5-6 octombrie impreuna cu Nikon seminarul Secretul fotografiilor mele, in care membrul NPS va prezenta modul sau de lucru, de la alegerea subiectului pana la distributia fotografiei, cu accent pe editarea foto,...
citeste tot
Nikon a anuntat astazi cea mai noua versiune a aplicatiei standard de conversie RAW si editare disponibila impreuna cu toate aparatele Nikon achizitionate, ViewNX 2.8.0.  Aceasta este versiunea completa ViewNX 2.8.0 pentru computere cu sistem de...
citeste tot
Fotografii mai avansati care citesc aceste randuri pot fi familiarizati cu modul in care functioneaza histograma pe aparatele foto DSLR, dar cati dintre voi chiar o folositi in practica ca sa imbunatatiti expunerea in imaginile voastre? Daca inca nu...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.