21 septembrie 2009

Review Nikon D300S - Radu Grozescu

Nikon D300s este un aparat profesional in format DX, care prin calitatile sale se adreseaza atat profesionistilor care prefera acest format cat si amatorilor pretentiosi.

Aparut la doi ani dupa modelul D300, aduce in plus filmare HD, o cadenta sporita la 7 fps cu bateria standard, un slot pentru carduri SD pe langa cel pentru cardurile CF, modul de declansare silentios, o crestere a unghiului de acoperire a flash-ului integrat si cateva imbunatatiri in ergonomie, buton separat pentru Live-View si buton central la multi-selector, similar cu cel de la D700.

Calitatea imaginii

Formatul DX ofera o serie de avantaje asupra celui FX dintre care amintim existenta unor obiective interesante dintre care unele nu au echivalent in FX, in special in gama de superangular, zoom standard si superzoom ( 10-24/3.5-4.5, 16-85/3.5-5.6 VR, 18-200/3.5-5.6 VR), o mai buna valorificare a focalei la teleobiective si cresterea distantei de lucru la obiectivele macro. Acestea pe langa avantajele de dimensiuni, greutate si preturi mai reduse ale aparatelor si obiectivelor corespunzatoare.

Cu o rezolutie de 12mp pe format DX, captorul de pe D300s ofera cel mai avantajos raport rezolutie/dimensiuni, oferind posibilitatea de printuri mari (24x36cm la 300dpi, 36x54cm la 200dpi), o comportare exemplara la sensibilitati inalte, si o buna valorificare a calitatii obiectivelor utilizate, efectele difractiei aparand abia peste diafragma 11.

Gama de sensibilitati este intre 200 si 3200 ISO, cu posibilitati de extindere intre 100-6400 ISO. Calitatea imaginii a fost usor imbunatatita fata de modelul D300 in special la sensibilitati mari, pastrand insa caracteristicile excelente de redare a detaliilor, gama dinamica si acuratete cromatica. Sensibilitatea de 1600 ISO ofera imagini excelente pentru situatiile de reportaj si sport, dar si 3200 ISO poate fi folosita fara probleme atat timp cat nu se subexpune, deoarece zgomotul va fi vizibil amplificat de incercarile de a corecta subexpunerea la prelucrare. Nivelul reducerii zgomotului este reglabil in aparat, oferind posibilitatea de a alege intre o redare mai buna a detaliilor si un zgomot mai putin vizibil.



O caracteristica interesanta este posibilitatea de a salva, cu nume date de utilizator, variatii bazate pe sistemul "Picture Controls", pentru a fi folosite in diferite situatii, mai ales ca in fiecare caz (Neutral, Standard, Vivid, plus cele oferite de Nikon pe Internet, Monocrom) se pot modifica parametrii Sharpen, Contrast, Saturatie, Brigtness, Hue, totalul combinatiilor posibile fiind extrem de mare.

Pentru fotografia de portret si evenimente recomand modul Portrait, care ofera o redare foarte buna a tonurilor si un contrast potrivit si care poate fi usor modificat dupa preferinte. Pentru situatiile de iluminare cu contrast mare, aparatul dispune de Active D-lighting reglabil care protejeza zonele luminate si ridica nivelul de stralucire in zonele umbrite.

Procesarea datelor este asigurata de sistemul Nikon Expeed, conversia analog digital fiind realizata in 14 biti iar procesarea in 16 biti pentru a asigura calitatea maxima a imaginilor in ceea ce priveste tranzitia de tonuri si acuratetea culorilor. Acestea pot fi salvate fie in RAW (14 sau 12 biti, cadenta de fotografiere scazand la 2,5fps la 14 biti), tiff sau jpeg in trei dimensiuni, cu trei rate de compresie selectabile pentru formatul jpeg. Aparatul realizeaza in mod automat corectarea eventualelor aberatii cromatice ale obiectivelor Nikon utilizate.

D300s dispune si de diverse modalitati de prelucrare a imaginilor direct in aparat, cu toate ca majoritatea utilizatorilor vor dori fara indoiala sa foloseasca un computer pentru prelucrari mai elaborate. Pentru aceasta, soft-ul cel mai recomandat este Nikon Capture NX2, care permite obtinerea celor mai fidele conversii ale imaginilor RAW realizate cu aparate Nikon si acces al tehnologia U-point.

Constructia

Corpul este din aliaj de magneziu, protejat la praf si stropirea accidentala cu apa, putand rezista si in ploaie sau ninsoare, dar nu uitati ca in acest caz obiectivele reprezinta punctul vulnerabil, doar cele de serie profesionala fiind construite la standarde similare.

Ergonomia este tipica Nikon, fiind un aparat proiectat pentru fotografi, in ideea de a avea in orice moment la indemana setarile cele mai importante, fara a fi nevoie de excursii in meniu. Butoanele sunt generos dimensionate si amplasate in locurile cele mai accesibile iar acum exista si un buton central la multi-selector, folosit si pentru video.

Meniul extrem de complex este bine structurat, dispune de ecrane Help la cerere iar in "My menu" pot fi grupate setarile cel mai des accesate pentru a le putea controla dintr-o privire. Atat setarile aparatului cat si functiile Custom pot fi salvate in cate patru seturi, care pot fi denumite de catre utilizator, foarte utile pentru a putea schimba rapid intre situatiile care cer abordari diferite, de exemplu: Studio, Reportaj, Peisaj, Nocturne.

Vizorul este foarte mare si luminos, cu o acoperire de 100%, caracteristica aparatelor profesionale, foarte importanta pentru incadrarile de precizie. Afisajul din vizor ofera toate setarile principale, inclusiv sensibilitatea folosita, iar prin personalizarea butonului Fn poate fi afisata si nivela de orizontalitate a aparatului, foarte utila in special la folosirea obiectivelor superangulare. Se pot afisa in vizor si linii pentru o mai usoara a aliniere a subiectului, de folos in cazul fotografiei de arhitectura sau produse.

Senzorul este protejat impotriva prafului cu un dispozitiv cu vibratii foarte eficient, care poate fi actionat din meniu, dar si automat la fiecare pornire si/sau oprire a aparatului.

Ecranul LCD cu 920.000 pixeli si unghi de vizibilitate de 170 grade este excelent atat pentru verificarea imaginilor realizate, permitand aprecierea claritatii imaginilor, cat si pentru Live-View si filmare. Daca veti personaliza butonul central de pe multi-selector ca in modul de redare al imaginilor sa le afiseze la o marire "Medium" veti obtine o redare optima pentru apreciereea rapida a claritatii, mai ales ca va fi marita direct zona in care a fost pozitionat punctul de focalizare activ.

Modul Live-View dispune acum de un buton dedicat si poate fi folosit in sistem "Tripod" cu focalizare cu detectie de contrast direct pe captor, extrem de precisa si posibila in orice zona, sau in mod "Handheld" folosind focalizarea clasica cu detectie de faza, mult mai rapida. Nivela de orizontalitate a aparatului pote fi afisata si in modul Live-View.

Pentru fotografierea in computer se poate folosi fie un cablu USB, fie dispozitivul wireless WT-4, iar aparatul poate fi conectat la ecrane HD folosind iesirea HDMI. Exista si un mod intervalometru foarte sofisticat care permite reglaje amanuntite pe o plaja foarte larga.

D300s ofera in premiera pentru Nikon un slot de card SD alaturi de cel clasic CF, cele doua carduri putand fi folosite in diverse moduri, de la "overflow" care face automat trecerea intre carduri la umplerea primului, la "back-up" care inregistreaza simultan pe ambele carduri, sau RAW pe un card si Jpeg pe celalalt, fotografii pe unul si clipuri video pe celalalt. Imaginile pot fi copiate de pe un card pe altul.

Performanta

Obturatorul permite timpi intre 1/8000s si 30s, cu sincron flash la 1/250s si este testat la 150.000 cadre. Intarzierea la declansare este exceptional de mica, doar 49 de milisecunde, iar oglinda obtureaza vizarea doar pentru 90 milisecunde, timp care coboara la 86 milisecunde la cadenta de 8fps, ceea ce il face foarte potrivit pentru fotografierea subiectelor in miscare rapida, fiind depasit in aceasta privinta doar de modelul D3.

Modul de declansare silentios este extrem de util pentru cazurile in care se doreste discretie iar eficacitatea sa este crescuta prin faptul ca oglinda nu este coborata pana la ridicarea degetului de pe declansator.

Modulul de autofocus Multi-CAM 3500DX este unul dintre cele mai complexe existente, dispune de 51 de puncte care acopera o suprafata foarte mare din cadru, putand fi folosite in trei moduri: Dynamic-area AF, Single-point AF si Auto-area AF. Dintre cele 51 de puncte, 15 sunt in cruce, oferind performate maxime indiferent de orientarea detaliilor subiectului, cu orice obiectiv AF cu luminozitate 5.6 sau mai buna. Pentru situatiile de reportaj unde se doreste alegerea mai rapida a zonelor de focalizare, se poate opta pentru utilizarea a doar 11 puncte.

D300s dispune de posibilitatea de ajustare fina a focalizarii, atat generala cat si pentru 20 obiective individuale pe care le poate recunoaste automat. Efectul acestor ajustari este foarte vizibil in cazul obiectivelor care au avut nevoie de ea, senzatia fiind ca aveti obiective noi, mult mai performante.

Sistemul de recunoastere a scenei fotografiate se bazeaza pe senzorul RGB de 1005 pixeli si ofera o mare acuratete pentru masurarea expunerii, a balansului de alb si sporirea preciziei de focalizare, inclusiv la urmarirea subiectului.

Cadenta de fotografiere este de 7 cadre pe secunda cu bateria standard EN-EL3e, urcand la 8fps cu gripul optional MB-D10 alimentat cu o baterie EN-EL4 sau cu 8 acumulatori AA. Gripul ofera duplicarea comenzilor pentru fotografierea comoda pe verticala si este construit din acelasi aliaj de magneziu ca si corpul aparatului pentru o integrare perfecta cu acesta.







Performantele de scriere pe card sunt excelente in special cu carduri compatibile UDMA, D300s fiind unul dintre putinele aparate care pot valorifica cu adevarat vitezele permise de cardurile profesionale, recomandate in special pentru fotografierea in cadenta maxima in format RAW pentru golirea rapida a buffer-ului.

Bateria standard EN-EL4e permite realizarea a 950 imagini conform standardului CIPA, dar in anumite cazuri performantele sunt si mai bune, in special la fotografierea in rafala cand ecranul LCD este folosit mult mai putin. Aparatul ofera in meniu informatii amanuntite despre starea bateriei, de la numarul de cadre realizat de la ultima incarcare pana la energia ramasa exprimata in procente.

Flash-ul integrat acopera un unghi corespunzator obiectivelor de 16mm iar principala lui atractie este posibilitatea de a comanda pana la doua grupuri de flash-uri externe compatibile cu sistemul Nikon CLS, cel mai performat sistem de flash-uri pentru DSLR-uri.

Nikon D300s dispune de o priza de conectare pentru accesorii cu 10 pini, caracteristica modelelor profesionale, pentru accesoriile dedicate declansarii la distanta prin fir sau IR, la care se poate atasa un dispozitiv GPS optional pentru inragistrarea in EXIF-ul imaginilor a coordonatelor locului in care au fost realizate imaginile.

Video

Nikon D300s extinde posibilitatile video inaugurate de D90 prin adaugarea posibilitatii de a folosi focalizarea automata in timpul filmarii si prin prezenta unei intrari audio stereo pentru microfoane externe, ceea ce promite posibilitatea inregistrarii sunetului la nivel profesional. Inregistrarea clipurilor se face in format 720p la 24 cadre pe secunda, standard preferat de pasionatii de video pentru aspectul "cinematografic".



Butonul dedicat pentru Live-View face trecerea la filmare extrem de facila, iar posibilitatea de a bloca expunerea si de a aplica corectii de expunere inainte de inceperea filmarii ofera un aspect profesional clipurilor, eliminand posibilele variatii de luminozitate datorate modificarii cadrului filmat. Pentru filmare se pot folosi "Picture controls" si reglajele de balans de alb disponibile la fotografiere.

Obiective:

Nikon D300s este compatibil cu toate obiectivele Nikon AF si cu mare parte din cele manuale, dar pentru rezultate optime este bine sa alegem obiective pozitionate corespunzator cu aparatul.

Fiind de format DX ne ofera acces la aceasta serie de obiective, din care cele mai interesante sunt: 10,5/2.8 fish-eye, obiectivul luminos 35/1.8, zoom-ul superangular 10-24/3.5-4.5, zoom-ul standard 16-85/3.5-5.6 VR si superzoom-ul 18-200/3.5-5.6 VR.

Din seria de obiective FX amintim obiectivele macro 60/2.8 si 105/2.8 VR, zoom-urile profesionale 14-24/2.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8 VR, telezoom-ul 70-300/4.5-5.6 VR, 50/1.4 si 85/1.4 pentru portrete.

Verdict:

Nikon D300s este alegerea evidenta pentru cei care doresc maximum de performanta intr-un aparat profesional de format DX.

Este un adevarat aparat universal care ofera rezultate in orice situatie, de la fotografia de produse si portrete in studio unde exceleaza prin redarea detaliilor si a tonurilor, la reportaj si fotografie de sport sau evenimente in lumina existenta prin viteza de reactie si comportarea foarte buna la sensibilitati mari.

Calitatile aparatului sunt puse in valoare prin obiectivele disponibile si prin posibilitatile oferite de sistemul de flash-uri Nikon CLS cu care se pot obtine cu usurinta in deplasare imagini cu o calitate comparabila cu a celor realizate in studio.

Dispunand de fiabilitatea probata in ultimii doi ani a modelului D300 si de noile caracteristici, in special de posibilitatea de filmare video HD, Nikon D300s ofera o mare usurinta in utilizare, garantand obtinerea imaginilor dorite chiar in conditiile cele mai dificile de fotografiere.

Material realizat de Radu Grozescu.
www.q-foto.ro^www.q-foto.ro
Imaginile au fost realizate la www.Raidendojo.bugei.ro^Raiden Dojo.

Pentru comentarii puteti utiliza subiectul dedicat pe forum: http://forum.nikonisti.ro/viewtopic.php?f=67&t=3845^Review D300S - Radu Grozescu

radu, radu grozescu, grozescu, review, nikon d300s, d300s



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video a celei de-a doua sesiuni de intrebari si raspunsuri sustinuta pe 24 noiembrie de Radu Grozescu cu ocazia Cursului de introducere in fotografie. Pe parcursul sesiunii, participantii au avut ocazia...
citeste tot
Va prezentam astazi cel de-al zecelea episod al cursului video de fotografie realizat de Nikon impreuna cu fotograful Radu Grozescu, care se va concentra pe tot ce inseamna blituri si accesorii foto. Episodul 10 va include subcapitole ca: gama de...
citeste tot
Va prezentam astazi cel de-al noulea episod al cursului video de fotografie realizat de Nikon impreuna cu fotograful Radu Grozescu, care se va concentra asupra gamei de obiective NIKKOR. Radu Grozescu va raspunde si pe forum, pe topicul dedicat...
citeste tot
Va prezentam astazi cel de-al optulea episod al cursului video de fotografie realizat de Nikon impreuna cu fotograful Radu Grozescu, care va discuta despre aspectul imaginii, balansul de alb, picture controls, Active D-lighting si calibrarea...
citeste tot
Va prezentam astazi cel de-al saptelea episod al cursului video de fotografie realizat de Nikon impreuna cu fotograful Radu Grozescu, care va discuta despre doua dintre cele mai importante aspecte ale tehnicii fotografice, si anume focalizarea si...
citeste tot
Va prezentam astazi cel de-al saselea episod al cursului video de fotografie realizat de Nikon impreuna cu fotograful Radu Grozescu. Astazi, veti avea ocazia sa invatati cum interactioneaza cei trei parametri de baza ai expunerii, timpul, diafragma...
citeste tot
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video a primii sesiuni de intrebari si raspunsuri sustinuta pe 29 septembrie de Radu Grozescu cu ocazia Cursului de introducere in fotografie. Pe parcursul sesiunii, participantii au avut ocazia sa ii...
citeste tot
      Obiectivul AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G este disponibil incepand din 2 iunie 2011 la partenerii Nikon din Romania. Va prezentam in cele ce urmeaza un scurt test realizat de fotograful Radu Grozescu cu acest obiectiv.   Noul AF-S...
citeste tot
Incepand de astazi, 1 martie, va propunem o noua promotie de tip buy-back pentru Nikon D5000 body. Daca aduceti la schimb vechiul aparat foto Nikon sau de alta marca, compact sau SLR, digital sau analog, in perioada 1 - 28 martie 2010 puteti...
citeste tot
Nikon Romania: Domnule Radu Grozescu, sunteti unul dintre cei mai renumiti fotografi din Romania, in ultimii ani mai ales pentru fotografiile corporate pe care le realizati. A fost fotografia o pasiune care s-a transformat in meserie? Radu Grozescu:...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.