07 noiembrie 2012

Review Nikon COOLPIX P7700: Compactul unui profesionist

 
 
 

Calitatea imaginii

Senzorii CMOS cu iluminare din spate folositi in cele mai noi modele COOLPIX au imbunatatit considerabil calitatea imaginilor, mai ales la sensibilitati ISO ridicate, iar P7700 nu face nota discordanta. Combinatia senzorului CMOS cu rezolutia echilibrata de 12,2 megapixeli are ca rezultat un zgomot de imagine scazut chiar si peste ISO 800. Daca nu sunteti convinsi de cadrele realizate pe masa de fotografiat unde am avut un amestec de lumina naturala si artificiala, atunci fotografiile realizate in timpul unui concert sigur o vor face. COOLPIX P7700 reuseste sa pastreze detaliile si culorile vii, iar zgomotul nu este deloc deranjant.   

Cadrele de mai jos sunt facute de pe trepied, in format NRW si convertite cu setarile implicite de reducere a zgomotului din Capture NX2.

 

ISO 80. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 ISO 200. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

ISO 400. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 ISO 800. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 ISO 1600. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 

 ISO 3200. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 


ISO 6400. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

200mm, ISO 800, f/4, 1/80, VR ON, Auto WB. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 200mm, ISO 800, f/4, 1/100, VR ON, Auto WB. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 28mm, ISO 800, f/2.5, 1/100, VR ON, Auto WB. Click pe imagine pentru rezolutie mare.


Dar pe langa aceasta performanta, mai exista o dotare pe care am omis-o pana acum si anume, posibilitatea de fotografia in formatul NRW, un alt fel de fisier RAW Nikon. La fel ca si in cazul formatului NEF, editarea cu aplicatiile Capture NX 2 si ViewNX 2 permite accesul la parametri ca balansul de alb, Active D-Lighting, Picture Control si Noise Reduction. Acestia pot fi modificati si salvati fara pierdere a calitatii si se poate reveni asupra lor oricand.

 

        Asemenea aparatelor DSLR, P7700 poate salva aceeasi imagine ca fisiere RAW si JPG

Obiectivul cu care este dotat P7700 produce imagini clare pe toata plaja focala, o degradare a calitatii putand fi observata doar in colturile extreme. Tot acolo se pot observa si aberatii cromatice, mai ales cele de tipul „purple fringing”. Un alt avantaj al fotografierii RAW este usurinta cu care se pot reduce si uneori chiar elimina aberatiile cromatice din cadru.

 

Corectia aberatiilor cromatice axiale la 50% in Capture NX2. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

Corectia aberatiilor cromatice axiale la 100% in Capture NX2. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

ISO 100, f/4, 1/50, +0.3EV. Cadrul original neprocesat. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

Cadru procesat cu Capture NX2 dintr-un fisier NRW. Click pe imagine pentru rezolutie mare.


Folosind diafragme ca f/2.0 la capatul super-angular impreuna cu distante mici de focalizare puteti obtine chiar imagini cu profunzime mica de camp, similara aparatelor DSLR.

 

ISO 200, f/2.0, f/125. Cadru procesat dintr-un fisier NRW. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 74mm, f/3.2, 1/60. Cadru procesat cu Capture NX 2 din fisier NRW. Ecranul rabatabil usureaza considerabil realizarea fotografiilor de la nivelul solului. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 28mm, f/3.5, 1/80. Cadru procesat cu Capture NX 2 din fisier NRW. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

Probabil singurul repros care i se poate face lui P7700 si de altfel oricarui aparat cu senzor de dimensiuni mici este ca intervalul dinamic nu este foarte mare. In concluzie, este de preferat sa  subexpuneti pentru a nu “arde” highlight-urile. Desi fisierele .NRW permit recuperarea de detalii in zonele arse, asa cum puteti observa si in imaginile de mai jos, performanta nu este la acelasi nivel cu cea intalnita la DSLR-uri sau la aparatele din gama Nikon 1.   

 

 Cadru original supraexpus cu zone arse. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

Dupa prelucrarea in Capture NX 2 au fost recuperate o parte din detaliile pierdute. Click pe imagine pentru rezolutie mare.


Daca totusi alegeti sa inregistrati JPG, aveti la dispozitie optiunile Picture Control clasice, Standard, Neutral, Vivid, Monocrom si Custom, in cazul careia va puteti creea propriul profil.

In functie de preferinte sau necesitati, puteti alege intre nu mai putin de 8 dimensiuni ale imaginii: 12M [4000 x 3000], 8M [3264 x 2448], 4M [2272 x 1704], 2M [1600 x 1200], VGA [640 x 480], 3:2 [3984 x 2656], 16:9 9M [3968 x 2232], 1:1 [3000 x 3000].

 

ISO 100, 1/100, f/2.5. Cadru procesat cu Capture NX 2 din fisier NRW. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 ISO 80, 1/80, f/5.6. +0.7EV. Cadru procesat cu Capture NX 2 din fisier NRW. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 ISO 400, 1/640, f/4. +1.0EV. Cadru procesat cu Capture NX 2 din fisier NRW. Click pe imagine pentru rezolutie mare.


Per total, Nikon COOLPIX P7700 ofera o calitate foarte buna a imaginii, iar performanta la sensibilitati ISO ridicate este de-a dreptul impresionanta. Fotografiile produse abunda in detalii, iar aberatiile cromatice pot fi minimizate sau chiar eliminate folosindu-se modul RAW.  

 

ISO 80, f/4, 1/250. Fisier JPG cu setari standard direct din aparat. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

ISO 80, f/4, 1/250. Conversie NRW si prelucrare in Capture NX 2. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

 ISO 80, f/3.5, 1/500. Fisier JPG cu setari standard direct din aparat. Click pe imagine pentru rezolutie mare.

 

ISO 80, f/4, 1/250. Conversie NRW si prelucrare in Capture NX 2. Click pe imagine pentru rezolutie mare.



nikon coolpix, coolpix, nikon coolpix p7700, coolpix p7700, p7700, unui

 
 
 



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 2 comentarii
bratu daniel
bratu daniel a scris pe 24-02-2014 la 11:28
Eu l-am folosit in multe situatii si lucrez mult in modul manual. Am impresia ca pot realiza cele mai frumoase fotografii. In ultima vreme am descoperit frumusetea fotografiilor 3D, pe care le vizionez pe un TV Samsung cu aceasta posibilitate, fotografii de care sunt incantat. La capitolul filmare, nu am niciun comentariu, filmeaza HD si sunetul esEu l-am folosit in multe situatii si lucrez mult in modul manual. Am impresia ca pot realiza cele mai frumoase fotografii. In ultima vreme am descoperit frumusetea fotografiilor 3D, pe care le vizionez pe un TV Samsung cu aceasta posibilitate, fotografii de care sunt incantat. La capitolul filmare, nu am niciun comentariu, filmeaza HD si sunetul este impecabil. Singurul impediment de care m-am lovit a fost patrunderea prafului pe interiorul lentilei, fapt pentru care a fost trimis pentru curatare/schimbare obiectiv. In rest consider ca este un compact bun, ce poate fi luat in concedii sau in orice alte locuri si care nu ocupa un spatiu atat de mare ca DSLR-ul! ..afiseaza tot comentariul
0
0
Dan
Dan a scris pe 31-07-2013 la 23:03
Posed un P7700 si este bestial. DSLR-ul in varianta mini! Daca puteam sa schimb si obiectivul, se clasa pe locul 1.
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 01-08-2013 la 12:33
Este un aparat excelent, intr-adevar.
0
0
claudia
claudia a scris pe 21-02-2014 la 17:37
Detin un P7700 si sunt cam dezamagita de el. Poate nu stiu inca sa il folosesc. Ce nu imi place este ca, pe modulul SCENE si Effects pozele sunt inferioare, sunt sterse, in ceata iar daca dau zoom, nu mai zic de calitate. La aceste 2 optiuni am vazut ca nu pot sa selectez NRW fine, pot doar FINE sau NORMAL. Pe modul manual sau automat face poze foDetin un P7700 si sunt cam dezamagita de el. Poate nu stiu inca sa il folosesc. Ce nu imi place este ca, pe modulul SCENE si Effects pozele sunt inferioare, sunt sterse, in ceata iar daca dau zoom, nu mai zic de calitate. La aceste 2 optiuni am vazut ca nu pot sa selectez NRW fine, pot doar FINE sau NORMAL. Pe modul manual sau automat face poze foarte bune... dar de ce nu ies OK si pe SCENE sau EFFECTS? :(
In schimb filmeaza DEMENTIAL, nu am ce sa reprosez....
..afiseaza tot comentariul
0
0
bratu daniel
bratu daniel a scris pe 24-02-2014 la 11:29
Sper sa ai versiunea de firmware 1.3
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 24-02-2014 la 17:32
Buna ziua! P7700 este un aparat foarte avansat, din gama Performance, deoarece beneficiaza de toate controalele manuale, pe langa cele automate si semi-automate.

Modurile Scene si Effects sunt moduri automate, cu reglaje pre-stabilite pentru diferite situatii de fotografiere. Trebuie folosita fiecare optiune a acestora doar pentru scopul dedicat. Dar, fiind moduri automate, afecteaza reglajele aparatului in moduri independente de vointa utilizatorului, iar rezultatele pot fi nesatisfacatoare in unele situatii.

Totusi, faptul ca imaginile sunt "in ceata", adica neclare, nu are de a face cu modurile scena sau efecte, ci cu modul de focalizare pe care este setat aparatul. De aceea va rugam sa verificati daca ati facut imaginile respective cu focus automat sau manual.

In cazul in care imaginile sunt sterse, dupa cum ati spus, va rugam sa verificati daca ati modificat reglajele functiei Picture Control, care influenteaza aspectul imaginilor. Daca accesati functia respectiva puteti vedea foarte simplu acest lucru.

In ceea ce priveste calitatea la care puteti fotografia, aveti disponibile urmatoarele optiuni: JPG Fine, JPG Normal, RAW NRW Fine, RAW NRW Normal, RAW NRW. Totusi, in modurile scena si efecte speciale, nu puteti sa fotografiati decat fisiere JPG. Singurele exceptii, unde puteti folosi fisere RAW in aceste moduri, sunt optiunile Zoom exposure si Defocus during exposure.

Va recomandam sa resetati tot meniul la setarile de fabrica, inclusiv Setup Menu si Shooting Menu, pentru a va asigura ca aparatul functioneaza cu reglajele standard. Faceti apoi teste din nou. Daca totusi nu obtineti rezultate satisfacatoare, puteti sa il trimiteti la noi, pentru a fi verificat in ceea ce priveste functionarea.
1
0

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Ne place sa motivam constant tinerii fotografi, asa ca ne-am hotarat sa marim miza concursului concursului Nikon-LicArt cu un premiu mai atractiv. Astfel, in locul lui Nikon COOLPIX S2500, vom oferi castigatorului o camera foto Nikon COOLPIX S2600....
citeste tot
Bucuresti,  1 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea a 11 noi aparate din gama COOLPIX: P510, P310, S9300, S6300, S4300, S3300, S2600, S30, L810, L26 si L25. Nikon COOLPIX include asadar 5 modele cu zoom...
citeste tot
Targul de Craciun din Viena este probabil cel mai cunoscut astfel de eveniment din intreaga Europa. Daca punem la socoteala si numeroasele obiective care pot fi vizitate, agenda unei calatorii de cateva zile este deja supraaglomerata.  ...
citeste tot
Dubrovnik este un loc unic, unde marea, muntele si istoria se intalnesc pentru a crea un oras in care oricine poate gasi o activitate placuta pentru petrecerea timpului liber. Si ce aparat foto putea fi mai potrivit pentru a imortaliza aceasta...
citeste tot
Nikon a realizat o actualizare firmware pentru Nikon COOLPIX P7000 la versiunea v1.2Modificari aduse de aceasta versiune firmware:    * Performanta functiei de focalizare automata a fost sporita pentru o obtinere mai sigura a...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.