Painea din Ardeal - un fotoreportaj de Dragos Asaftei
Painea din Ardeal este renumita pentru marimea si gustul sau aparte. Dar v-ati gandit vreodata in ce fel este produsa? Fotografiile urmatoare sunt realizate intr-o brutarie din orasul Odorheiu-Secuiesc. Am avut ocazia sa surprind intregul procedeu de realizare a unei paini, de la framantarea aluatului pana la incarcarea carucioarelor speciale cu painea aburinda ce pleaca spre magazine.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/60s ISO 1600
Spre surprinderea mea lotul de cateva mii de paini pe zi era produs de doar 4 persoane. Fiecare dintre acestea avea rolul sau. Procedeul de realizare a painii incepea prin crearea aluatului. Aici se respecta o reteta secreta, specifica brutariei, reteta ce da un gust special painii.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/250s ISO 2500
Dupa ce se creaza aluatul, acesta se lasa la dospit, iar mai apoi este rupt in bucati de 1 kilogram. Un muncitor cantareste fiecare bucata de aluat, iar apoi o femeie, alaturi de un ajutor, realizează forma painii. Un ultim angajat se ocupa de coacerea acesteia la cuptor.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/400s ISO 2500
Nikon D7000 18mm f3.5 1/40s ISO 1600
Doua cuptoare uriase se ocupa de coacerea painii, rezultatul final obtinut dupa aproximativ o ora fiind apetisant.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/60s ISO 2500
Fotografiile au fost realizate cu Nikon D7000 si obiectivele Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 si Nikkor AF-D 50mm f/1.8 cu valori ale sensibilittiii ISO cuprinse între 1600 ÅŸi 2500, lumina existenta fiind foarte slaba.
Filmul a fost realizat de asemenea cu Nikon D7000 + Nikkor AF-S 18-55 f/3.5-5.6 la ISO 1600.
painea, ardeal

citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Performanta, inspiratie si viziune tehnica alaturi de creatorii Nikon la conferinta Tell a Story
citeste tot
citeste tot