Painea din Ardeal - un fotoreportaj de Dragos Asaftei
Painea din Ardeal este renumita pentru marimea si gustul sau aparte. Dar v-ati gandit vreodata in ce fel este produsa? Fotografiile urmatoare sunt realizate intr-o brutarie din orasul Odorheiu-Secuiesc. Am avut ocazia sa surprind intregul procedeu de realizare a unei paini, de la framantarea aluatului pana la incarcarea carucioarelor speciale cu painea aburinda ce pleaca spre magazine.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/60s ISO 1600
Spre surprinderea mea lotul de cateva mii de paini pe zi era produs de doar 4 persoane. Fiecare dintre acestea avea rolul sau. Procedeul de realizare a painii incepea prin crearea aluatului. Aici se respecta o reteta secreta, specifica brutariei, reteta ce da un gust special painii.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/250s ISO 2500
Dupa ce se creaza aluatul, acesta se lasa la dospit, iar mai apoi este rupt in bucati de 1 kilogram. Un muncitor cantareste fiecare bucata de aluat, iar apoi o femeie, alaturi de un ajutor, realizează forma painii. Un ultim angajat se ocupa de coacerea acesteia la cuptor.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/400s ISO 2500
Nikon D7000 18mm f3.5 1/40s ISO 1600
Doua cuptoare uriase se ocupa de coacerea painii, rezultatul final obtinut dupa aproximativ o ora fiind apetisant.
Nikon D7000 18mm f3.5 1/60s ISO 2500
Fotografiile au fost realizate cu Nikon D7000 si obiectivele Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 si Nikkor AF-D 50mm f/1.8 cu valori ale sensibilittiii ISO cuprinse între 1600 ÅŸi 2500, lumina existenta fiind foarte slaba.
Filmul a fost realizat de asemenea cu Nikon D7000 + Nikkor AF-S 18-55 f/3.5-5.6 la ISO 1600.
painea, ardeal
Tips & Tricks pentru fotografia wildlife cu Adrian Dedu - Part II - Cum sa fotografiezi cucuvele
citeste tot
citeste tot
Workshop-ul de fotografie de culise, cu Creatoarea Nikon Z8 Gina Buliga- impresiile participantilor
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Workshop-ul de fotografie de rally raid si enduro, cu Creatoarea Nikon Z8 Irina Petrichei - impresiile participantilor
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot