25 iulie 2017

Nikon: primii 100 de ani

La 25 iulie 2017 se implinesc 100 de ani de cand aparea la Tokyo compania Nippon Kogaku Kogyo Kabushikigaisha, viitoarea Nikon Corporation. O istorie bogata, generoasa, in domeniul opticii si apoi al producerii de aparate de fotografiat, la capatul careia Nikon a devenit sinonim cu excelenta in fotografie.

 

 

 

In anul 1917, atunci cand lumea intreaga era macinata de Prima Conflagratie Mondiala, cele mai importante companii din domeniul opticii din Japonia au fuzionat pentru a forma Nippon Kogaku Kogyo K.K., o companie integrata, capabila de a produce instrumente optice avansate si dispozitive conexe opticii militare. Vreme de 30 de ani, pana in anul 1947, compania nu a produs aparate foto, ci numeroase alte instrumente optice, precum: telescoape, periscoape, binocluri, telemetre, obiective etc. Un amanunt mai putin cunoscut este, de pilda, acela ca Nikon a produs toate obiectivele folosite in aparatele Canon pana in 1948. Acel an va marca un punct de referinta atat in istoria companiei, cat si in istoria aparatelor de fotografiat: Nikon lanseaza pe piata primul aparat foto al companiei, sub numele de Nikon I – numele „Nikon” fusese ales in 1946 de reprezentantii companiei si insemna o evolutie a brandului Nikkor, folosit anterior.

 

Deceniul urmator a adus consacrarea aparatelor de fotografiat Nikon la nivel mondial. In 1950 apare in „New York Times” un articol ce descrie in termeni elogiosi obiectivele si aparatele foto Nikon. Dar obiectivele produse de Nikon au devenit faimoase dupa ce un cunoscut foto-jurnalist american, David Douglas Duncan, corespondent de razboi pe frontul din Coreea, a folosit, la sugestia fotografului japonez Jun Miki, obiectivele Nikon, realizand fotografii foarte clare. Imaginile lui Duncan au devenit extrem de cunoscute in Statele Unite ale Americii dupa ce au fost publicate in revista „Life” – iar de aici incolo totul e istorie.

 

In 1959, Nikon lanseaza modelul Nikon F, un aparat foto care va deveni legendar. Modelul era insotit de o gama larga de obiective si accesorii, satisfacand toate nevoile fotografilor profesionisti, era fiabil, rezistent si costa mult mai putin decat celelalte SLR-uri. Nikon F devine rapid popular atat intre profesionistii fotografiei, cat si intre amatori, iar fotografia excelenta devine acum accesibila oricui. Intre 1959 si 1974, cat timp a fost asamblat pe liniile fabricii Nikon, au fost produse 862.800 de aparate foto Nikon F, un numar urias pentru acele vremuri. Dar poate si mai important este faptul ca in anii 1960-1970 o parte insemnata din imaginile laureate cu prestigiosul Premiu Pulitzer erau realizate cu aparate Nikon.

 

Anii ’80 aduc o noua explozie in tehnologia aparatelor de fotografiat prin lansarea modelui Nikon F-801, primul aparat cu o viteza de declansare de 1/8000s. La sfarsitul anilor ’90 se produce revolutia digitala in fotografie: Nikon lanseaza D1, primul DSLR modern realizat de un singur producator. Iar in zilele noastre Nikon face istorie din nou, cu Nikon D5, noul varf de gama FX.

 

25 iulie 1917 Doi dintre cei mai importanti producatori  de instrumente optice din Japonia –  Departamentul de Instrumente Optice din  Tokyo-Keiki Seisakusho si Departamentul  de Oglinzi Reflectorizante-Iwaki Glass  Manufacturing – au fuzionat cu investitii de  capital de la Koyata Iwasaki, presedintele  Mitsubishi, pentru a forma o companie  optica complet integrata, cunoscuta sub  numele de Nippon Kogaku Kogyo K.K.,  ulterior Nikon.

 

1921 Compania lanseaza binoclul cu prisma ultra-mica MIKRON 4x si 6x, unul dintre primele modele binoculare  dezvoltate. Binoclul a fost apreciat pentru functionalitatea ridicata. A devenit un model popular si a fost reprodus pentru vanzare in 1997.

 

1925 Primul microscop conceput de Nikon –  JOICO, cu capacitatea de a mari de 765x, un instrument inovator pentru timpul sau – este lansat pe piata.

 

1931 Un telescop astronomic de 8 inci este instalat la Muzeul de Stiinte din Tokyo (astazi Muzeul National de Natura si Stiinta). A fost primul model de telescop de aceasta dimensiune produs in Japonia. Telescopul a suferit modificari majore in 1954 si a fost utilizat vreme de peste 70 de ani, pana in 2005.

 

1932 Obiectivele fotografice produse de companie sunt inregistrate sub marca „NIKKOR”. Compania a produs primul obiectiv in 1929, Anytar 12cm F4.5. Apoi a urmat dezvoltarea cu succes a unei intregi game de modele de obiective.

 

1933 Este lansat Aero-NIKKOR, un obiectiv NIKKOR destinat fotografiei aeriene. Compania a produs un F5 de 70 cm si un F4.5 de 18 cm pentru aplicatii fotografice aeriene compacte. De la inceput, gama NIKKOR a continuat sa se dezvolte si a devenit sinonima cu obiectivele de inalta performanta din Japonia.

 

1946 Numele Nikon este creat si adoptat de companie pentru aparatele de dimensiuni mici. S-a folosit baza cuvantului „Nikko” si s-a adaugat un „n” la sfarsit, ceea ce creeaza o impresie mai masculina in limba japoneza.

 

 

 

 

1948 Este lansat primul aparat de fotografiat de dimensiuni mici Nikon Model I. Acest aparat continea elemente de unicitate, cum ar fi rulmentii radiali cu bile mici folositi pentru declansator. In 1949 este lansat modelul Nikon M, iar in 1950 Nikon S.

 

1952 Este format Clubul Nikkor, care avea ca scop principal promovarea catre marele public a fotografierii cu aparatele de mici dimensiuni. Deja apreciate de fotografii din intreaga lume, inclusiv de catre cei de la revista „Life”, obiectivele NIKKOR au devenit preferate si de amatori.

 

 

 

 

1957 Este lansat legendarul Nikon SP, un aparat foto ce oferea primul vizor universal pentru aparatele rangefinder cu marcaje intre 28-135mm. Pana la acest model, vizoarele nu ofereau indicatii despre zona incadrata in cazul tuturor obiectivelor compatibile cu aparatul foto, astfel ca, de multe ori, incadrarea se facea aproximativ. Aparatul foto avea sase obiective interschimbabile, dispunea de iluminarea cadrelor pentru spatii intunecate si de primul autodeclansator Nikon. Modelul Nikon SP si obiectivele NIKKOR au fost premiate la Expo World 1958, desfasurat la Bruxelles.

 

 

 

1959 Primul sistem SLR (single-lens reflex)  complet, Nikon F, revolutioneaza fotografia.  Este dotat cu primul vizor din lume ce oferea  o acoperire de 100% a cadrului. Specialistii  Nikon au realizat ca aparatele SLR prezentau  un mare avantaj fata de rangefindere: nu  aveau nevoie de instrumente suplimentare  pentru a permite folosirea unui obiectiv  telephoto cu o lungime focala de 135 de  milimetri sau mai mare. Modelul lansat  pe piata de Nikon era insotit de o gama  larga de obiective si accesorii, satisfacand  toate nevoile fotografilor profesionisti. De  asemenea, era fiabil, rezistent si prezenta un  alt mare avantaj: costa mult mai putin decat  celelalte SLR-uri aflate pe piata, permitand  ca un numar tot mai mare de oameni sa aiba  sansa de a folosi un aparat profesionist.

 

 

 

1963 Este lansat NIKONOS, primul aparat foto rezistent la apa/presiune/coroziune si pozitionat ca o camera amfibie „All Weather”. Aparatul putea fi folosit pana la adancimea de 50 de metri si rezista la temperaturi de pana la -20 de grade Celsius. Nikonos era cel mai usor si mai compact aparat subacvatic de pe piata, neavand nevoie de carcase suplimentare care sa-l protejeze impotriva apei.

 

 

 

1971 In ianuarie 1971, Nikon raspunde la o solicitare din partea Administratiei Spatiale Aeronautice Americane (NASA) pentru a furniza aparate pentru misiunea Apollo 15 si 17, pentru a fotografia suprafata lunara. Nikon Photomic FTN este utilizat la bordul misiunii spatiale Apollo 15.

 

1980 Este lansat Nikon F3, un aparat foto dotat cu primul sistem de masurare TTL integrat in corpul aparatului.

 

1988  In 1988 numele companiei se schimba din  Nippon Kogaku K.K in Nikon Corporation.

 

 

 

1992  Este lansat aparatul Nikonos RS. Autofocusul Nikonos RS a permis fotografierea  subacvatica la o calitate superioara.

 

 

 

1999 Nikon produce o noua revolutie in tehnologia apratelor de fotografiat prin lansarea primului DSLR modern, Nikon D1, realizat de un singur producator.

 

2016 Nikon lanseaza modelul Nikon D5 pentru a face fata celor mai exigente aspiratii ale fotografilor profesionisti pentru o mare varietate de scene si subiecte. Totodata, Nikon D5 are cea mai extinsa sensibilitate ISO din istoria aparatelor foto produse de compania Nikon.

 

2017 Nikon lanseaza Nikon lanseaza modelul Nikon D7500, ideal pentru fotografii pasionati care cauta in permanenta cele mai bune imagini posibile.

 

25 iulie 2017 Nikon anunta dezvoltarea aparatului foto digital SLR Nikon D850, care va reprezenta urmatorul nivel in fotografierea in format FX de inalta rezolute si la viteza ridicata.

 

 

 

 

nikon, aniversare, calendar, 100 de ani, istoria, nippon kogaku kogyo kabushikigaishaAdauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Corina
Corina a scris pe 31-07-2017 la 23:55
Si eu imi doresc un Nikon D850!!!
0
0

 
 
Articole similare |
Articole recente
Nikon are placerea sa anunte ca aparatul foto Nikon D850 este primul DSLR cu senzor in format FX care a primit punctajul 100.   Nikon D850, primul DSLR Nikon echipat cu un senzor CMOS in format FX iluminat din spate, cu o rezolutie...
citeste tot
Marti, 31 octombrie 2017 am avut placerea sa gazduim festivitatea de premiere a celor 3 concursuri aniversare 10 Ani Nikon in Romania. Organizate cu ocazia implinirii in luna septembrie a 10 ani de prezenta oficiala Nikon in Romania, cconcursurile...
citeste tot
Inceputa cu 100 de ani in urma in Tokyo, Japonia, povestea Nikon se scrie de 10 de ani si in Romania. In acest deceniu, pasionatii de fotografie s-au putut bucura de prezenta pe piata romaneasca a echipamentelor foto Nikon. Pentru a va multumi pentru...
citeste tot
Pentru Nikon, anul 2017 are o insemnatate deosebita: aniversarea a 100 de ani de la infiintarea companiei, si totodata, 10 ani de prezenta oficiala Nikon in Romania. De aceea, ne face o deosebita placere sa anuntam ambasadorii Nikon Romania ce...
citeste tot
Nikon are placerea sa anunte gama de modele si de articole aniversare, concepute pentru a celebra centenarul companiei, pe 25 iulie 2017.   Inca de la infiintare, in 1917, cand Nikon se numea Nippon Kogaku K.K., compania a furnizat lumii produse...
citeste tot
Anul acesta PhotoLife implineste 10 ani de activitate si, ca in fiecare an, doresc sa sarbatoreasca acest eveniment alaturi de voi printr-o tura foto aniversara deja devenita traditie. Cum tot in acest an Nikon implineste 10 ani de prezenta in...
citeste tot
A venit primavara, iar noi la Nikon ne-am gandit sa sarbatorim acest minunat anotimp al renasterii naturii printr-un concurs aniversar! Asa cum probabil stii, anul acesta Nikon aniverseaza 10 ani de prezenta in Romania, si de aceea, te provocam sa ne...
citeste tot
Nikon va sarbatoari implinirea a 100 de ani pe 25 Iulie 2017. Inca de la infiintarea companiei in 1917, Nikon (pe atunci Nippon Kogaku Kogyo) a furnizat lumii tehnologii optice unice si precise.  Noi din partea Nikon, multumim cu sinceritate...
citeste tot
2017 este un an deosebit pentru Nikon, intrucat aniversam 10 ani de prezenta in Romania si implinirea a 100 de ani de la infiintarea companiei Nikon. De aceea, pentru a ilustra filele Calendarului aniversar Nikon 2017 - 10 Ani de Nikon in Romania,...
citeste tot
30 septembrie 2016
Concurs Galben
A sosit momentul unui nou concurs Nikon! Toamna aceasta cautam cele mai frumoase fotografii care sa ilustreze cele 12 file ale Calendarului Aniversar Nikon 2017 – 10 ani de Nikon in Romania! Tema concursului este culoarea Galben, culoarea...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2021. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.