27 martie 2012

Nikon COOLPIX P310 - Test cu aparatul compact pe care l-ar folosi si profesionistii

 
 
 
Calitatea imaginii

Cand vine vorba de aparate compacte, putem spune linistiti ca lucrurile s-au schimbat considerabil  in ceea ce priveste calitatea imaginii, iar COOLPIX P310 este o dovada cat se poate de buna. 

Multumita senzorului CMOS de 16,1 megapixeli cu iluminare din spate si procesorului de imagine EXPEED C2, aparatul reuseste sa pastreze o calitate buna, chiar si la sensibilitati ISO ridicate. Asa cum se intampla si la DSLR-uri, zgomotul de imagine se manifesta diferit in functie de tipul luminii, naturale sau artificiale, senzorii raspunzand mult mai bine la cel dintai.

Totusi, CMOS-ul de 1/2,3 inci se descurca excelent pana la ISO 800, foarte bine la ISO 1600 si decent la ISO 3200. Aveti la dispozitie si valoarea extinsa, de ISO 6400, dar aceasta ar trebui folosita numai in cazuri extreme.

Cum va spuneam si in trecut, COOLPIX-urile Nikon produc un zgomot cu caracter monocromatic mult mai putin deranjant fata de cel cromatic.  Un mare avantaj al lui P310 este diafragma luminoasa f/1.8, care, impreuna cu stabilizare mecanica VR, permite folosirea de sensibilitati ISO mult mai scazute, intre 100 si 800, acolo unde aparatul se simte cel mai "confortabil".

 

Crop din cadru realizat la ISO 100. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 400. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 800. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 1600. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 3200. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 6400. Click aici pentru fisierul original.

 

Ramanand la capitolul zgomot, puteti alege cat "noise reduction" sa aplice procesorul de imagine EXPEED C2. Din meniul aparatului, puteti alege dintre cele trei optiuni, low, medium, high. Daca alegeti sa prelucrati fotografiile, noi va sfatuim sa alegeti optiunea "low" pentru ca aceasta pastreaza cele mai multe detalii.

 

Prioritate de diafragma, f/1.8, 1/15, ISO 400, EV -0,3, Active D-Lighting off, Vivid, Noise Reduction off, White Balance Preset, Flash off. Cadrul la rezolutie maxima poate fi vizualizat aici.

 

Prioritate de diafragma, f/2.0, 1/20, ISO 400, EV +0,7, Active D-Lighting Low, Noise Reduction off, Vivid, White Balance Preset, Flash off. Cadrul la rezolutie maxima poate fi vizualizat aici.

 

 

Prioritate de diafragma, f/2.0, 1/25, ISO 800, EV +0,7, Active D-Lighting Low, Noise Reduction off, Vivid, White Balance Preset, Flash off. Cadrul la rezolutie maxima poate fi vizualizat aici.


Prioritate de diafragma, f/1.8, 1/320, ISO 100, Active D-Lighting off, Noise Reduction off, Vivid, Auto White Balance, Flash off. Cadrul la rezolutie maxima poate fi vizualizat aici.

 

Prioritate de diafragma, f/2.0, 1/125, ISO 100, Active D-Lighting off, Noise Reduction off, Vivid, Auto White Balance, Flash off. Cadrul la rezolutie maxima poate fi vizualizat aici.

 

Prioritate de diafragma, f/1.8, 1/500, ISO 100, Active D-Lighting off, Noise Reduction off, Vivid, Auto White Balance, Flash off. Cadrul la rezolutie maxima poate fi vizualizat aici.



Prioritate de diafragma, f/2.0, 1/160, ISO 100, Active D-Lighting off, Noise Reduction off, Vivid, Auto White Balance, Flash off. Cadrul la rezolutie maxima poate fi vizualizat aici.


Daca nu sunteti multumit de culorile pe care le produce implicit COOLPIX P310, adica in modul Standard, aveti la dispozitie in meniul Picture Control alte trei variante, neutral, vivid si monocrom. In plus,  pentru fiecare dintre modurile color puteti modifica trei parametri: claritate, contrast si saturatie, si sa vedeti cum se pozitioneaza acestea in sistemul contrast/saturatie.  Pentru modul monocrom, pe langa claritate si contrast, puteti alege 4 filtre si doua tonari, sepia sau cyanotype.

O alta tehnologie Nikon pentru care COOLPIX P310  ofera un control total este Active D-Lighting, al carei scop este sa optimizeze detaliile din umbre si zonele luminoase in fotografiile cu un contrast mare. In functie de preferinte, puteti seta optiunea sa fie dezactivata, low, normal sau high.

Singurul minus al lui COOLPIX P310  la acest capitol  este imposibilitatea de a salva imagini RAW in formatul ".nef" pentru cei care doresc libertate deplina la post-procesare.     

coolpix, care, coolpix p310, p310, aparatul, folosi, profesionistii

 
 
 



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Nikonist
Nikonist a scris pe 19-01-2013 la 20:51
Nefiind profesionist, comparam aparatele foto dupa "cat de multi X-si are zoom-ul optic" - criteriu care ar fi descalificat P310, cu cei doar 4,2X.

Dar analizand mai bine necesitatile mele, am cumparat acest aparat pentru a putea face poze bune in conditii de iluminare scazuta.
Si sunt multumit! Am descoperit chiar ca bateria tine mult, nefiind nNefiind profesionist, comparam aparatele foto dupa "cat de multi X-si are zoom-ul optic" - criteriu care ar fi descalificat P310, cu cei doar 4,2X.

Dar analizand mai bine necesitatile mele, am cumparat acest aparat pentru a putea face poze bune in conditii de iluminare scazuta.
Si sunt multumit! Am descoperit chiar ca bateria tine mult, nefiind nevoie de blitz...

Semnalez totusi o problema: in modul de fotografiere, aud un sunet (fasait) continuu, ca si cum difuzorul ar reda zgomotul de fond. Acest sunet dispare cand intru in modul de vizualizare fotografii (cand ma uit la pozele facute).

Poate la urmatorul update de firmware se rezolva sau poate aflu de pe aici ca am umblat eu pe undeva la vreo setare...
..afiseaza tot comentariul
0
0
cosmin
cosmin a scris pe 16-02-2013 la 12:43
sunetul e de la stabilizatorul de imagine, nu-i nimic de speriat :)
0
0

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Weekend-ul acesta va invitam la Decathlon sa incepem sezonul de mers cu bicicleta si sa testati cel mai potrivit aparat pentru acest sport, COOLPIX AW100. Pe 24 si 25 martie, magazinul din Berceni organizeaza concursuri de slalom printre jaloane si...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Noul COOLPIX S6300, lansat in inceputul lunii februarie, este o evolutie logica in gama de aparate compacte de la Nikon, acesta rafinand o parte a functiilor existente in clasa S. Probabil cea mai importanta inovatie o reprezinta senzorul CMOS de 16...
citeste tot
Aparatele foto compacte sunt in mod traditional produse extrem de delicate ce trebuie manevrate cu grija si atentie doar de catre adulti. Imaginea parintilor speriati cand cei mici iau camera de pe masa si  incep sa butoneze sau mai rau, sa o...
citeste tot
Bucuresti, 12 martie 2009 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, impreuna cu Orange, liderul telecomunicatiilor mobile...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.