20 februarie 2009

Fata nevazuta a Operei - Serban Mestecaneanu

Luni 16 februarie a avut loc la Galeriile Eleusis din Iasi vernisajul expozitiei "Fata nevazuta a Operei" a artistului fotograf Serban Mestecaneanu. Expozitia este deschisa pana pe 7 martie 2009.

Deschiderea expozitiei a fost facuta de Emil Stratan, directorul galeriei in prezenta unui public numeros, alcatuit din iubitori ai fotografiei, studenti si personalitati ale vietii culturale si artistice iesene. La vernisaj a vorbit criticul de arta si eseistul Valentin Ciuca. Acesta a subliniat latura artistica a lucrarilor atat prin prisma alegerii tehnicii fotografiei alb-negru cat prin optiunea fotografului pentru cadre largi, spatiale cu elemente plastice ancorate in puncte cheie in compozitia fotografiilor.

Tematica lucrarilor expuse acopera doua portofolii: lucrarile realizate la Opera Romana din Bucuresti si fotografiile surprinse in comunitatile rurale din zona sudului Olteniei, pe malul Dunare. Ca o particularitate a celor din urma, toate imaginile sunt in format panoramic captate cu o camera specifica acestui profil, fotografiile de la Opera fiind realizate cu un Nikon D3, probabil cea mai potrivita camera pentru a inregistra imagini la o calitate exceptionala in clar-obscur, asa cum sunt spatiile slab luminate ale culiselor Operei. Ambele portofolii fac parte din proiecte de amploare finalizate prin publicarea la sfarsitul anului 2008 a doua albume de fotografie alb-negru: "OPERA. Fata nevazuta" si "SoNoRo. Imagining Music"

Despre Opera, Serban Mestecaneanu povesteste: "... Am trait o experienta extraordinara, si nu ma refer doar la aspectul profesional: timp de doua luni am fotografiat zilnic, alaturi de acesti oameni speciali, si am descoperit ce inseamna munca din spatele momentelor artistice prezente pe scena Operei. Am plecat la drum cu idea de a zugravi stradania unei echipe formate din peste 600 de angajati, cati numara aceasta institutie, si eforturile colosale ce stau la baza cladirii fiecarui spectacol.
Am fost intrebat cum este sa fotografiezi artisti de la Opera, intrebare la care raspunsul pare laconic si superficial: este simplu! De ce sustin totusi asta? Poate pentru ca stilul meu de fotografie in cazul de fata a fost o combinatie intre fotojurnalism, in care trebuie sa te misti foarte rapid si sa surprinzi momentul potrivit, si fotografie de compozitie, unde am descoperit un unghi, un cadru si a trebuit sa astept momentul in care sa fie populat de personaje... Poate ca mi-a placut intr-atit de mult incit totul mi-a parut asa, simplu!. Pe de alta parte, imaginile de la Opera cuprind cadre cu artisti, solisti, balerine etc cum probabil ca v-ati fi asteptat, dar in egala masura si personal tehnic, oameni ce lucreaza in zona nevazuta - am simtit ca ponderea trebuie sa fie echilibrata, cu totii fac parte din mecanismul extraordinar numit Opera Nationala Bucuresti si fara de care cadrul pe care am vrut sa il creionez prin aceste fotografii nu ar fi fost posibil. Nu am cautat sa fotografiez spectacolele in sine ci numai clipele dinantea fiecarui spectacol, momentele de tensiune si concentrare in care fiecare este patruns de emotia zilnica de dinantea ridicarii cortinei. Sper ca aceste imagini sa deschida apetitul privitorului de a merge fie si la un singur spectacol al Operei. Cu siguranta nu va regreta."

Galeria Eleusis - Iasi strada Pacurari nr. 4, in cladirea Bibliotecii Centrale Universitate. Expozitia este cu vanzare.

Mai multe informatii, pe pagina artistului http://www.meste.ro sau serbanmeste@gmail.com . serban, serban mestecaneanu, mestecaneanu, fata, fata nevazuta, nevazuta, opereiAdauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Cea de-a VII-a editie a Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo se desfasoara anul acesta intre 9 si 25 noiembrie, sub tema „Love unlimited”. Concertul de deschidere a fost gazduit de Sala Unirii a Palatului Cotroceni din...
citeste tot
Aveti cont pe nikonisti.ro? Daca da, atunci puteti urmari de astazi inregistrarea video de la seminarul foto Iarna in oras organizat de catre Nikon sambata, 14 ianuarie si prezentat de fotograful Serban Mestecaneanu.   Seminarul foto, de peste...
citeste tot
Galeria PointContemporary din Strada Icoanei nr.15, Bucuresti gazduieste in perioada 31 octombrie - 15 noiembrie 2009 expozitia de fotografie "Monte Meste" a artistului Serban Mestecaneanu. In iulie 2009, Serban Mestecaneanu i-a insotit pe bursierii...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2020. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.