15 iulie 2009

Review Nikon COOLPIX S230

I. INTRODUCERE

Au trecut cam 3-4 ani de cand nu am mai pus mana pe un aparat foto compact P&S asa ca odata ce am avut ocazia sa testez modelul S230, prin amabilitatea celor de la Nikon Romania, mi-am dat seama cat de multe s-au schimbat. Sincer sa fiu, nu am citit nimic inainte referitor la Nikon S230 asa incat odata ce l-am scos din cutie am ramas uimit sa vad doar 2 butoane pe spatele acestuia.(langa ecran) Ma intrebam cum voi controla toate functiile lui S230 doar din 2 butoane, iar raspunsul a venit imediat ce am alimentat aparatul: ecranul de 3.0" cu care este dotat este de tip touchscreen. (tactil)



II. CUPRINS

1.Key Features
Consider ca principala caracteristica care impresioneaza de la inceput este ecranul tactil de 3.0". Practic in jurul acestuia este construit tot aparatul deoarece, in cazul lui S230, ecranul nu afiseaza doar imagini sau setari ci preia si functiile multor butoane. Cu o singura apasare aveti acces la meniu, modurile blitului intern, autodeclansator si functia macro.

Ca si la modelul P90, Nikon a echipat S230 cu un sistem de reducere a vibratiilor (VR) electronic in acest caz, functia de detectare a miscarii (Motion Detection) ce compenseaza miscarea subiectului pentru a oferi imagini cat mai clare, sensibilitatea maxima ISO 2000 si selectorul celei mai bune fotografii (BSS). Totusi in privinta ISO nu cred ca merita sa depasiti valorile de 200/400 decat in situatii "critice" deoarece zgomotul de imagine este pronuntat.

S230 beneficiaza de un sistem de portret inteligent astfel incat prin Modul zambet veti putea fotografia atunci cand subiectul zambeste, iar functia de avertizare de clipire realizeaza 2 imagini consecutive dar o salveaza pe cea in care ochii subiectului sunt deschisi.

Cei care nu stiu sa utilizeze programe de editare foto au un motiv de bucurie. Prin 2-3 clic-uri acestia pot sa retuseze dupa preferinte fotografiile preferate. Partea frumoasa este ca odata ce ati terminat cu retusarea unei imagini cand veti alege sa o salvati aceasta nu se va suprapune peste imaginea originala.

2.Specificatii generale
S230 este livrat in cutie alaturi de accesorii standard as putea spune, doar stylus-ul iesind in evidenta. Astfel in cutie se gasesc:

Acumulatorul Li-Ion EN-EL10 capabil sa reziste la aproximativ 160 de cadre si incarcatorul MH-63.

Un cablu USB (EC-E6) si unul audio-video (EG-CP14).

Un stylus (TP-1) si un snur pentru mana. (AN-CP19)

3.Specificatii punctuale


CARACTERISTICI


Senzor/Numar pixeli

CCD / 10MP

Lentila

Nikkor cu zoom optic 3x: 6.3 - 18.9mm, f/3.1 - f/5.9

Dimensiuni fisiere

FOTO

10MP - 3648 x 2736

5MP - 2592 x 1944

3MP - 2048 x 1536

PC - 1024 x768

TV - 640 x 480

3:2 - 3984 x 2656

16:9 - 3584 x 2016

VIDEO

640 x 480

320 x 240

Zoom digital

4x

Topuri de Focus

60cm pana la infinit

Macro/close-up: 10cm pana la infinit

Moduri fotografiere

Auto (P)

LCD

3.0" - 230.000 pixeli

Touchscreeen

Acoperire anti-reflexie

Suport media

Memorie interna 44MB

Slot pentru carduri de memorie SD/SDHC

Alimentare

Acumulator Li-Ion EN-EL10

Greutate

115g (fara acumulator si card)

Dimensiuni

91 x 57 x 20 mm


4.Impresii la utilizare
S230 este un aparat compact, cu o greutate redusa si o constructie solida. Carcasa este realizata din plastic cu insertii metalice iar nuanta albastra folosita pe partea frontala este foarte atragatoare. (cel putin din punctul meu de vedere)

Fiind vorba de un aparat compact nu prea pot spune nimic despre grip deoarece este ca si inexistent. Sunt convins insa ca daca veti folosi snurul de mana din dotare veti evita neplacerile cauzate de un eventual contact al aparatului cu suprafete dure .(ciment, gresie, etc.)

Butoanele, 4 la numar (deschis/inchis, declansatorul, selectare scena si redare fotografii/filme) nu incurca in nici un fel utilizatorul deoarece in proportie de 95% veti folosi ecranul tactil.

Chiar daca S230 nu ofera decat modul Auto de fotografiere el vine echipat cu 17 scene predefinite din care puteti alege cu incredere.

In prima zi in care am iesit la fotografiat am putut testa sensibilitatea ecranului. Practic pe durata testului am folosit in principal degetul pentru a modifica parametrii camerei desi trebuie sa recunosc ca au fost situatii in care as fi preferat sa folosesc stylus-ul. De exemplu daca am vrut sa revad fotografiile din memoria aparatului sau sa fac zoom pe acestea am observat ca aparatul raspunde mai prompt daca este folosit stylus-ul in locul degetului. In rest prin meniuri nu apare aceasta diferenta.

Dupa 2 saptamani de apasat cu degetul si stylus-ul pe ecran nu am vazut zgarieturi sau urme pe acesta semn ca panoul acrilic chiar protejeaza ecranul.

S230 poate focaliza automat, cu prioritate a fetei sau in centru. Am observat ca daca apas cu degetul sau cu stylus-ul pe ecran pot focaliza exact unde doresc atat timp cat punctul respectiv se afla in zona de focalizare. Focalizarea este rapida in majoritatea cazurilor asa ca nu veti intampina probleme majore la acest capitol. Functia Macro care se regaseste in partea stanga a ecranului nu permite realizarea unor fotografii Macro in adevaratul sens al cuvantului ci mai degraba un gen de Close-Up.

In era filmelor HD, S230 nu impresioneaza dar nici nu dezamageste avand posibilitatea de a inregistra material video la rezolutia maxima de 640x480 pixeli. Sa nu uitam totusi ca vorbim de un aparat foto si nu video.

La final dupa ce am butonat bine camera, am realizat si vreo 60-70 de fotografii plus 10 filmulete cand mi-era lumea mai draga m-a lasat bateria. Ecranul este mare consumator prin prisma dimensiunilor sale dar mai ales datorita faptului ca este tactil. La capitolul autonomie S230 nu exceleaza si mai mult in momentul in care aparatul nu a mai avut de unde sa se alimenteze s-a inchis, iar obiectivul a ramas deschis, in afara carcasei. Recomand cu toata caldura achizitionarea unei baterii de rezerva pentru astfel de situatii neplacute.

III. CONCLUZII

S230 este o incantare pentru fotografii incepatori care vor mai mult decat aparate foto incorporate in telefoanele mobile. S230 incape in orice buzunar si este pregatit oricand sa va ajute sa obtineti fotografii de calitate. In plus culorile dispnibile pentru acest model ii vor atrage atat pe domni dar mai ales pe doamnele si domnisoarele pasionate de arta fotografica.

PRO
Ecranul mare de 3.0" tactil.
Butoane putine, nu aveti cum sa va incurcati in comenzi.
Aparat compact si usor, ideal pentru orice buzunar.
Senzor cu rezolutie de 10MP care ofera posibilitati nelimitate de a decupa fotografiile.
O multime de scene predefinite. (17 la numar)
Mod zambet si avertizare de clipire.
Functii de retusare a fotografiilor.

CONTRA
Doar 3x zoom optic si VR electronic.
Aberatii cromatice frecvente si zgomot in fotografii.
Filmele au o calitate medie.
Daca ramaneti fara baterie o sa va treziti cu obiectivul ramas in afara carcasei. (recomand o baterie de rezerva)

Un articol realizat de Adrian Baicea
Puteti discuta despre Nikon COOLPIX S230 cu realizatorul recenziei si cu ceilalti nikonisti pe forum: Adrian Baicea Testeaza Nikon COOLPIX S230 nikon coolpix, coolpix, nikon coolpix s230, coolpix s230, s230



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Ne place sa motivam constant tinerii fotografi, asa ca ne-am hotarat sa marim miza concursului concursului Nikon-LicArt cu un premiu mai atractiv. Astfel, in locul lui Nikon COOLPIX S2500, vom oferi castigatorului o camera foto Nikon COOLPIX S2600....
citeste tot
Bucuresti,  1 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea a 11 noi aparate din gama COOLPIX: P510, P310, S9300, S6300, S4300, S3300, S2600, S30, L810, L26 si L25. Nikon COOLPIX include asadar 5 modele cu zoom...
citeste tot
Targul de Craciun din Viena este probabil cel mai cunoscut astfel de eveniment din intreaga Europa. Daca punem la socoteala si numeroasele obiective care pot fi vizitate, agenda unei calatorii de cateva zile este deja supraaglomerata.  ...
citeste tot
Nikon a realizat o actualizare firmware pentru Nikon COOLPIX P7000 la versiunea v1.2Modificari aduse de aceasta versiune firmware:    * Performanta functiei de focalizare automata a fost sporita pentru o obtinere mai sigura a...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.