30 septembrie 2010

Review Nikon D3100 - Sorin Voicu

Inainte de recenzia propriu-zisa trebuie enumerate conditiile in care a fost realizata aceasta recenzie:

- exemplarul avut la dispozitie spre testare a fost unul SAMPLE, adica o mostra a aparatului de serie. In consecinta nu este 100% relevant in ceea ce priveste calitatea imaginilor, calitatea constructiva, etc.

- obiectivul a fost unul de kit, un Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G VR.

- noul format NEF al lui Nikon D3100 nu este inca implementat in Lightroom (desi Nikon a trimis deja toate datele necesare), program de editare pe care il utilizez.

Mai mult ca sigur, produsul de serie va rezolva micile imperfectiuni constructive ale aparatului de test (printre care jocul putin cam exagerat al butoanelor de pe partea stanga spate

 

Nikon D3100

 

In consecinta, testul pe care am avut onoarea sa il fac este unul orientativ.

Lectura placuta.

 

 

Nikon si-a luat obiceiul de a oferi aparate DSLR entry-level foarte atractive din toate punctele de vedere. Incepand de la design si pana la modul GUIDE, totul pentru a incuraja un incepator in ale fotografiei. Cunosc destul de multe persoane pentru care  modul GUIDE este... un gadget inutil. Lucrurile nu stau insa chiar asa. In momentul in care se lanseaza un model nou de aparat sau obiectiv foto ne raportam automat la propria noastra persoana. Inainte de a ne crea o impresie personala ar trebui sa ne uitam mai cu atentie si la ceea ce au avut in minte producatorii atunci cand au lansat modelul sau modelele respective. Nikon D3100 este un aparat destinat mai ales persoanelor care doresc sa treaca de la un aparat foto compact sau bridge la un DSLR. Iar modul GUIDE este binevenit – ofera un mini-curs foto pentru setarile aparatului.

 

Conform celor „spuse” pe Internet, Nikon D3000 s-a vandut bine, in ciuda senzorului „imbatranit”, de 10 megapixeli, a lipsei live view si a optiunii de filmare.

 

Asa ca cei de la Nikon s-au gandit sa improspateze oferta entry-level cu noul D3100. Diferentele dintre cele doua modele incepe chiar de la aspect, corpul lui D3100 fiind varianta imbunatatita: ofera comutator dedicat pentru vizualizare in timp real (live view) si buton dedicat de filmare,

 

Si pentru prima data de cand testez produse Nikon, capacul corpului poate fi prins prin rasucire de capacul din spate al obiectivului, fara a mai cade, astfel incat se ofera protectie impotriva patrunderii prafului in interiorul acestora.

 

Dar ce e nou fata de D3000?

 

In primul rand senzorul CMOS de 14,2 megapixeli. In al doilea rand, filmarea FULL HD si vizualizare in timp real (Live View). In al treilea si nu in ultimul rand autofocalizarea in combinatie cu vizualizarea in timp real, care ofera optiunile de prioritate de fata, zona larga de focalizare, zona normala de focalizare si autofocalizare cu urmarirea subiectului.

 

Esential pentru incepatori, cand nu stiu ce face un anumit buton al aparatului, exista posibilitatea de a lansa tutorialul de ghid (modul ghid – GUIDE) care te indruma pas cu pas.

 

Printre noutati se numara, din punct de vedere constructiv, greutatea mica, mai redusa decat cea a lui D3000, modelul D3100 devenind astfel cel mai usor DSLR de pe piata.

 

Un rezumat al celor mai importante modificari fata de modelul precedent ar fi urmatorul:

- senzorul CMOS de 14,2 megapixeli
- posibilitatea de a fotografia RAW + JPEG la rezolutia cea mai buna (fine)
- mufa de conectare pentru unitatea GPS Nikon GP1
- comanda pe fir via mufa GPS
- nu mai are senzor infrarosu ce permite declansarea prin telecomanda IR
- vizualizare in timp real (Live View)
- filmare FULL HD
- valori ISO mai mari
- autofocalizare permanenta (AF-F in live view)
- focus screen reinnoit cu puncte de iluminare AF diferite fata de D3000

 

 

Constructie:

 

De la bun inceput mi-a atras atentia priza aparatului, care este mai ferma datorita cauciucului care imbraca manerul de prindere din partea dreapta, impreuna cu bucatica mai mica de pe spate, de care se sprijina degetul mare. Al doilea lucru, cel care face din D3100 un aparat cu totul diferit fata de celelalte aparate DSLR Nikon din gama entry-level este selectorul de moduri de functionare (cadru unic, fotografiere in rafala, autodeclansator, declansare silentioasa). Ar mai fi de mentinut capacul baionetei, de forma noua.

 

Plasticul este de buna calitate, corp bine inchegat, capacul de cauciuc de pe partea stanga, care protejeaza conectorii (mufa GPS, USB, mini-HDMI, conector A/V) se inchide ferm, butoanele sunt implementate ferm, raspund prompt la comenzi.

 

Acumulator D3100

Acumulatorul (EN-EL14) este nou, atat ca forma, cat si in ceea ce priveste contactele (daca la D3000, acumulatorul prezenta trei contacte mari, la noul model, acestea sunt in numar de 5, mult mai mici). Si caracteristicile de putere s-au schimbat, noul acumulator oferind 7,4 V, 1030 mAh, 7,7 Wh (fata de 7,2 V, 1080 mAh, 7,8 Wh ai lui EL-EL9a de pe D3000). Nu pot spune cat de mult afecteaza acestea durata de functionare a modelului D3100 cu un acumulator incarcat la maxim. Cert este ca am folosit aparatul pornit un timp destul de indelungat, fotografiind si chiar filmand cateva clipuri scurte, si nu mi s-a descarcat. Oricum, recomand ca accesoriu obligatoriu un al doilea acumulator, chiar din momentul cumpararii aparatului (si asta indiferent de model sau marca).

 

Din punct de vedere constructiv, singurul lucru care m-a deranjat a fost jocul usitei care acopera compartimentul cardului. Dar acest „neajuns” il pun pe seama exemplarului de mostra.

 

Selectorul modurilor de functionare are o miscare ferma, opune o rezistenta suficient de mare pentru a nu fi actionat din greseala. Butonul AE-L/AF-L este mai „evidentiat” decat la modelul precedent.

 

Selectorul de comanda este cel cu care ne-a obisnuit Nikon de-a lungul anilor. Nimic de reprosat.

 

Butonul dedicat vizualizarii in timp real (live view) este bine prins, fara joc in ax, actionarea lui fiind destul de ferma, astfel incat sa nu fie actionat usor. Cand se activeaza functia live view, avem la dispozitie 30 de secunde pentru incadrare si declansare. Daca in acest interval de timp nu actionam in vederea fotografierii sau a filmarii, vizualizarea in timp real se incheie in mod automat, pentru a proteja circuitele interne ale aparatului si pentru a salva energie.

 

Butonul dedicat inregistrarii filmelor nu are nici o functie atunci cand folosim aparatul in modul normal. Acesta devine activ numai in modul de vizualizare in timp real.

 

Filmarea:

 

D3100 filmeaza destul de decent. Pe timp de zi, nu am depistat probleme majore, in afara de focalizarea automata, dar aceasta depinde in mare masura si de obiectivul folosit, in cazul meu un „banal” 18-55. Zgomotul produs de motorul de autofocalizare este foarte evident, motiv pentru care recomand cu cea mai mare caldura focalizarea manuala sau prefocalizarea inainte de a apasa butonul de inregistrare. Alt aspect negativ este filmarea pe timp de noapte sau in lumina artificiala, unde imaginea palpaie.

 

 

 

Calitatea imaginii:

 

La o prima analiza pe monitorul aparatului, totul este incantator. La analiza finala insa de pe monitorul PC-ului se pot observa micile imperfectiuni. Dar... inca nu s-a inventat senzorul de imagine perfect, nici obiectivul perfect, element care, dupa cum bine se stie, contribuie poate in cea mai mare masura la calitatea tehnica a unei fotografii.

 

La inceput am fotografiat in mod special in contralumina, cu Active D-Lighting pe ON (din pacate exista numai doua posibilitati de setare a acestei facilitati, ON si OFF , of...). Aparatul s-a descurcat bine, dupa cum va rog sa observati in imaginile de mai jos.

 

 

Va rog sa observatii cum senzorul face fata atat luminii extrem de puternice a soarelui (ora 12:10), cat si umbrelor, oferind detalii suficiente.

 

Iar mai jos o situatie la limita, as spune: obiectiv fara parasolar, orientat de jos in sus, spre sursa de lumina. Cerul are culoare, umbrele ofera detalii (politistul care vorbeste la statie).

 

 

Singurul lucru negativ, care mi-a sarit in ochi (noroc ca port ochelari): nu se descurca bine cu zonele foarte luminoase din cadru, mai ales daca exista si un fundal inchis la comanda, astfel ca recomand o compensare a expunerii de cel putin –0,7 atunci cand pe fundal inchis avem subiecte ce reflecta puternic lumina (am constatat acest comportament si al Nikon P100, care are de asemenea un senzor CMOS).

 

Surprinzator pentru mine a fost comportamentul aparatului la valori ISO ridicate. In ciuda faptului ca zgomotul de imagine la valoarea ISO maxima oferita este extrem de accentuat (nici nu se putea altfel), imaginea ofera totusi mai multe detalii decat la valorile ISO cuprinse intre 1600 si 6400.

 

            ISO 800

 

            ISO 12800

 

Dupa cum se poate observa, culorile si contrastul sunt mult mai accentuate, detaliile mai pronuntate. Personal, sper ca aceasta „caracteristica” sa se pastreze si la produsul de serie. J

 

Asadar, recomandarea mea este sa folositi cu incredere valoarea ISO maxima atunci cand este nevoie si bucurati-va de imaginea mai mult decat OK pentru o valoare ISO asa de ridicata!

 

Senzorul de 14,2 megapixeli ofera suficient spatiu de decupare a cadrului cu pastrarea foarte buna a detaliilor. Am reusit sa obtin cu „banalul” obiectiv de kit fotografii ce se pot incadra in genul macro (in ciuda a ceea ce ar putea spune puritanii in domeniul...):

 

 

 

 

Macro Nikon D3100

 

 

Per total, calitatea imaginii oferita de noul model D3100 este imbucurator de buna in segmentul pentru care a fost conceput.

 

Si nu putea sa lipseasca imagini (crop) care sa arate comportamentul senzorului la diferite valori ISO.

 

D3100-iso 100

            ISO 100

 

d3100-iso 1600

           ISO 1600

 

d3100-iso 3200

          ISO 3200

 

d3100-iso 12800

         ISO 12800

 

Autofocalizare:

 

Autofocalizarea este in general buna. Spun „in general” deoarece in situatii impinse la limita, atunci cand ai nevoie de o focalizare aproape instantanee, s-a putea ca aparatul sa creeze probleme. Cele 11 puncte de focalizare puse la dispozitie sunt suficiente pentru utilizatorul de rand. Oricum, in majoritatea cazurilor recomand folosirea punctului central, mai sensibil. Asa cum am mai spus si cred eu, demonstrat, senzorul permite decupari, asa incat avem suficient spatiu la dispozitie pentru a ne juca cu incadrarea (bineinteles cand nu incadram prea strans).

 

In lumina slaba si cu obiectivul de kit am remarcat unele dificultati in focalizare, nimic nou sub soare. Am mai constatat si unele rateuri de focalizare, dar pun acest lucru pe seama exemplarului avut la dispozitie. Nu cred ca producatorul a scos un model mai slab decat precedentul,. iar cu Nikon D3000 chiar nu am avut nici o problema de focalizare in conditii decente de iluminare.

 

Mai trebuie remarcata implementarea in D3100 a sistemului de focalizare al lui D90, inclusiv 3D AF tracking, ce foloseste informatia de culoare si lumina pentru a urmari automat trecerea subiectului prin cadru.

 

In modul de vizualizare in timp real avem posibilitatea de a stabili cadru de focalizare oriunde pe ecran, bineinteles cu posibilitatea de a mari cadrul pentru o focalizare manuala precisa.

 

Meniu si control:

 

Pe scurt, o prezentare a diferentelor fata de D3000:

- Buton dedicat vizualizarii in timp real / filmare
- Selector moduri de fotografiere
- Butonul AE-L/AF-L mai pronuntat
- Butoanele de pe spatele aparatului de asemenea mai pronuntate
- Buton noi „i” separat de butonul de lupa

 

Meniul este oarecum identic cu cel al modelului precedent, cu imbunatatiri si adaugari datorita implementarii vizualizarii in timp real, a modului de filmare si a sistemului de focalizare oarecum nou. Pentru unii.

Ma opresc aici. Nu vreau sa stric placerea de a descoperi singuri si restul...

 

nikon d3100

nikon d3100, d3100



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Andrei Apostol este chitarist si unul dintre fondatorii trupei Jukebox. Recent, si-a descoperit o noua mare pasiune: fotografia si editarea foto. Andrei Apostol isi exerseaza in timpul liber abilitatile sale de fotograf abordand diverse subiecte....
citeste tot
Bucuresti, 8 septembrie 2011 – SKIN, unic importator Nikon in Romania si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei, are placerea sa anunte ca pentru prima oara Nikon lanseaza...
citeste tot
Avem placerea de a va prezenta cel de-al treilea episod al proiectului SUNT ghid de calatorie, realizat de fotograful Costas Dumitrescu in Venetia cu aparatul foto Nikon D3100.   Puteti urmari intreaga poveste pe...
citeste tot
1. INTRODUCERE In ultimii ani am avut ocazia sa testez, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, toate aparatele foto DSLR Nikon din gama entry level. Incepand de la batranul D40 si continuand cu modelele D60, D5000 si D3000 am ajuns in...
citeste tot
Ieri s-a incheiat evenimentul Targu Mures Business Days, acolo unde, timp de doua zile, Nikon a fost prezent in mijlocul iubitorilor de fotografie din Mures. Trebuie sa multumim pe aceasta cale nikonistilor care au raspuns invitatiei noastre de a...
citeste tot
Cunoscutul bucatar si realizator de emisiuni TV, Jamie Oliver, este noua imagine a aparatului Nikon D3100. Acesta a fost ales de catre Nikon pentru ca reprezinta utilizatorul pentru care acest aparat a fost creat: tanarul familist care este pasionat...
citeste tot
Bucuresti, 19 august 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, are placerea de a anunta primul aparat foto Nikon...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.