Senzorii de imagine de dimensiuni mari sunt in topul preferintelor in prezent, iar Nikon a raspuns pozitiv cererii fotografilor si a lansat o noua gama de aparate COOLPIX, reprezentata deocamdata prin COOLPIX A. Noile tehnologii dezvoltate permit acum furnizarea performantelor unui aparat foto DSLR prin intermediul unui corp de aparat compact, ceea ce s-a intamplat si cu COOLPIX A.
Acesta este de fapt modelul DSLR D7000, care a fost regandit si restructurat, intr-o formula noua inovatoare, cu toate functiile si performanta unui aparat DLSR, insa ofera avantajul portabilitatii crescute, prin dimensiunile foarte reduse.
Echipat cu un senzor CMOS mare, de 16.2 megapixeli, cu format DX (23,6 x 15,6 mm) si un sistem de procesare a imaginii EXPEED 2, COOLPIX A este echipat cu tehnologie DSLR in format compact.
Astfel, posesorii de aparate foto DSLR nu mai sunt nevoiti sa transporte mereu un body mai voluminos si un obiectiv luminos si greu pentru a beneficia de performanta si calitatea imaginii caracteristice Nikon. COOLPIX A este foarte practic datorita dimensiunilor sale reduse, ceea ce permite sa fie purtat in orice buzunar.
Punctul forte al lui COOLPIX A este fara indoiala calitatea imaginilor. Obiectivul, cu o distanta focala fixa de 18.5mm (28mm in format 35mm) si o diafragma maxima de f/2.8, a fost conceput special pentru acest senzor si este excelent ca si constructie: imaginile sunt clare la orice diafragma. Iar constructia sa il face perfect pentru fotografia de strada, documentara si peisaj. Senzorul de imagine a fost adaptat astfel incat microlentilele sa dea cele mai bune rezultate cu obiectivul superangular al acestui aparat, pentru a reduce vignetarea in colturi, cu toate ca montura se afla foarte aproape de senzor.
Senzorul de imagine este binecunoscut de la D7000, ca avand culori excelente, o dinamica a tonalitatilor bogata si o performanta ISO ridicata - ISO 3200 e foarte acceptabil ca rezultate, iar ISO 6400 poate fi folosit cu succes pentru situatii de urgenta. Ba chiar putem extinde sensibilitatea ISO pana la valori de ISO 25.600, aceleasi pe care le avem disponibile la D7000, prin compensarea manuala. Insa el e mai mult de atat: prin inlaturarea filtrului antialiasing low-pass s-a castigat foarte mult in ceea ce priveste detaliile redate si claritatea imaginilor finale.
Datorita sistemului de procesare a imaginii EXPEED 2, COOLPIX A e capabil sa produca imagini la aceeasi calitate ca un DSLR, respectiv D7000.
Aceste doua dotari, si mai ales prin inlaturarea filtrului low-pass, fac din COOLPIX A un aparat care ofera o calitate a imaginilor chiar mai ridicata decat cea a lui D7000.
Specificatii pe scurt:
- senzor de imagine CMOS in format DX de 16,2 megapixeli (23,6 x 15,6 mm)
- sistem de procesare a imaginii EXPEED 2
- Obiectiv fix NIKKOR cu unghi larg, de 18,5 mm si cu f/2.8 (echivalent cu 28 mm)
- ISO 100-6400 (extins pana la 12.800 si 25.600)
- ecran OLED de 3 inch cu 921.000 de puncte
- Procesare de date RAW (NEF) necomprimate la 14 biti
- viteza de fotografiere continua de pana la 4 fps
- filmare Ful HD la 24, 25 sau 30 fps cu sunet stereo
- patina de blit compatibila i-TTL
Pentru specificatii si mai detaliate, va rugam sa vizitati pagina dedicata aparatului COOLPIX A, de pe site-ul Nikon Romania.
Constructie si design
COOLPIX A e chiar mai mic decat COOLPIX P7700, un alt aparat performant din gama COOLPIX. Si e chiar mai usor de purtat in buzunar.
Construit din aliaj de magneziu si aluminiu, aparatul e totusi usor pentru a nu incomoda, dar in acelasi timp suficient de greu pentru a oferi stabilitatea operarii lui, chiar si cu o singura mana. Senzatia pe care o ofera e de constructie solida, durabila si sugereaza faptul ca se adreseaza fotografilor seriosi. Astfel, capacele anterior si posterior sunt din aliaj de aluminiu, iar cel superior din aliaj de magneziu.
Corpul aparatului nu dispune de un grip de prindere ca cel al aparatelor brigde, insa e prevazut pe partile posterioara si anteriora cu cate un element de prindere; astfel, pe partea posterioara exista o insertie de cauciuc de foarte buna calitate, pozitionata exact in dreptul locului unde se fixeaza degetul mare, si care are o mare aderenta. Impreuna cu elementul dispus pe partea anterioara, pe toata inaltimea corpului aparatului, fac posibila prinderea si manevrarea facila chiar si cu o singura mana.
Rotita de schimbare a modurilor de fotografiere, amplasata in partea superioara, intre butonul declansator si patina blitului, este iarasi un element imbucurator pentru cei dornici de controale manuale sau semi-automate. Rotita nu are buton de blocare/deblocare, insa are o rezistenta destul de mare la schimbarea modurilor intre ele, ceea ce inseamna ca se elimina posibilitatea schimbarii accidentale.
In partea superioara mai gasim, la indemana pentru a fi operata cu varful degetului mare, o rotita de schimbare a diferitilor parametri, cum ar fi timpul de expunere, diafragma, ISO sau compensarea expunerii. Iar in partea stanga exista si butonul de deschidere a blitului incorporat, care se ridica in acest fel, iar apoi necesita apasarea cu mana pentru reintroducerea sa in locas.
In partea laterala dreapta, sus, este pozitionat capacelul care protejeaza mufa HDMI. In cea stanga, tot sus, sunt mufele pentru conectare a unitatii GPS-ului, respectiv mufa pentru cablul USB UC-E16; iar jos gasim, bine pozitionat si usor de folosit, un mic buton de schimbare a modurilor de focalizare, cu optiunile de focalizare automata, macro sau manuala. Atunci cand e selectata optiunea de focalizare manuala, putem face acest lucru cu ajutorul inelului de la baza obiectivului foto. E foarte interesant de stiut, si util in acelasi timp, ca putem face zoom pe imagine, acolo unde dorim sa realizam focalizarea, cu ajutorul celor doua butoane de Zoom In sau Zoom Out de pe partea porterioara a aparatului.
Pe partea posterioara, sub insertia de cauciuc, se mai gaseste o rotita de schimbare a diafragmei, insa doar atunci cand fotografierea se face in modul complet manual (caz in care rotita superioara poate fi folosita doar pentru a schimba diafragma). Tot aceasta mai poate fi folosita pentru a schimba punctul de focalizare de pe ecran, ori pentru a naviga in meniu si in optiunile afisate atunci cand este folosit butonul "i".
Ecranul OLED generos, de 3 inch si cu o rezolutie de 921.000 de puncte asigura suficiente detalii pentru verificarea claritatii imaginilor. Din pacate, nu exista optiunea de a dezactiva ecranul atunci cand nu dorim sa-l folosim, nici macar daca atasam un vizor optic optional, ceea ce poate avea consecinte negative asupra duratei de viata a acumulatorului.
Partea frontala ne impresioneaza cu obiectivul dedicat, foarte luminos si compact; acesta se extinde si se retrage foarte rapid, prin simpla tragere a levierului de pornire care inconjoara butonul declansator. Aparatul se poate porni de asemenea in modul de redare, fara extinderea obiectivului, prin simpla apasare a butonului de redare pentru 1-2 secunde.
Tot in partea din fata mai gasim receptorul infrarosu, datorita caruia putem folosi telecomanda ML-L3; cele doua microfoane dispuse de o parte si de cealalta a lampii de asistare AF si care permit inregistrarea de sunet stereo; precum si un buton Fn1 personalizabil.
COOLPIX A are doua butoane personalizabile, unul pe partea posterioara si celalalt pe cea anterioara, jos, langa obiectiv. Acesta din urma poate fi personalizat cu una din cele 11 functii disponibile. Cel de pe spate este de fapt butonul de schimbare a valorilor ISO si care poate fi utilizat de asemenea si ca buton functie, caz in care i se poate atribui una din cele 7 functii disponibile. Iar una dintre cele mai utile incluse in acestea 7 este luminozitatea ecranului, pentru ca majoritatea fotografilor vor dori sa ajusteze rapid luminozitatea ecranului, in lipsa unui vizor optic incorporat.
Aparatul functioneaza cu acelasi acumulator EN-EL20 de 1200mAh pe care il gasim la aparatul din gama mirrorless Nikon 1, respectiv Nikon J1.
Dotari si Functii
Senzor de imagine CMOS in format DX de 16,2 megapixeli (23,6 x 15,6 mm): acest senzor, preluat de la D7000, insa imbunatatit si adaptat obiectivului foto performant, foarte sensibil, ofera imagini fidele realitatii, in culori intense, cu zgomot redus si gradatii line ale tonurilor. A fost imbunatatit in sensul ca s-a urmat exemplul cu D7100, de pe senzorul caruia a fost inlaturat filtrul low-pass, pentru a castiga in detaliile capturate. Motivul invocat in cazul lui D7100 a fost rezolutia mare a senzorului de 24MP, care ar fi facut ca actiunea filtrului OLP sa fie redundanta. Insa iata ca inginerii de la Nikon au reusit sa se foloseasca de experienta acumulata cu producerea lui D7100 si au vazut ca pot folosi aceeasi strategie si in cazul senzorului de 16.2MP (filtrul low-pass, cunoscut si ca filtru anti-aliasing, se foloseste pe senzorii de imagine pentru a elimina efectul moire cauzat de texturi fine care se repeta, cum sunt de exemplu cele pe care le regasim la textile; dar el are si un neajuns, respectiv scade din claritatea detaliilor capturate).
Aveti mai jos o comparatie intre dimensiunile senzorului DX folosit la COOLPIX A si senzorul de imagine al telefoanelor inteligente:
Sistem de procesare a imaginii EXPEED 2: sistemul EXPEED 2 standard pentru DSLR optimizeaza tehnologiile aparatului foto pentru a obtine performante superioare si o calitate maxima a imaginii, cu un consum de energie minim. Este si acesta tot cel pe care il intalnim la D7000 si de fapt la toata gama DX precedenta modelelor actuale. Fara acest sistem, COOLPIX A n-ar fi capabil sa prelucreze cantitatea de date destul de mare care este trimisa atunci cand se fotografiaza in format RAW NEF, si in special atunci cand mai fotografiem si in rafala in acest format.
Procesare de date RAW (NEF): accepta imagini comprimate cu 14 biti de tip RAW (NEF = Nikon Electronic Format), permitandu-va sa procesati si sa ajustati imagini nealterate direct pe aparatul foto.
Iata mai jos o exemplificare a avantajelor folosirii formatului RAW NEF – prima imagine e cea bruta, asa cum a capturat-o senzorul in format RAW, iar cea de sub ea e imaginea procesata in View NX 2, software-ul gratuit oferit impreuna cu aparatele foto Nikon, care permite recuperarea detaliilor din zonele intunecate si imbunatatirea per ansamblu a imaginilor (precizam ca alterarea imaginii originale a durat aproximativ 5 minute):
Sistemul de focalizare: COOLPIX A are doua moduri de focalizare, AF-S (Single-servo AF) pentru subiecte statice, si AF-F (Full-time servo) pentru fotografierea subiectelor aflate in miscare. Acestea colaboreaza foarte bine cu 4 moduri AF: Face-priority AF, Wide-area AF, Normal-area AF si Subject-tracking AF. In modurile Wide-area AF si Normal-area AF pozitia punctului de focalizare poate fi mutat pe ecran cu ajutorul rotitei selectoare de pe spate. In practica, COOLPIX A are un sistem de focalizare suficient de corect, insa totusi nu foarte rapid. Daca focalizarea automata nu va multumeste, aveti oricand posibilitatea sa optati pentru focalizare manuala, care se realizeaza foarte confortabil cu ajutorul inelului de focalizare situat pe obiectiv si cu ajutorul functiei de zoom pe ecran.
Fotografiere continua cu 4 fps: va permite sa capturati actiuni rapide cu pana la 4 cadre pe secunda. Memoria-tampon (buffer-ul) suporta fotografierea a maxim 100 fotografii in format JPEG Large Normal, 9 fisiere JPEG Large Fine + RAW, sau maxim 11 fisiere RAW. Am testat fotografierea in rafala cu un card de memorie SDHC Lexar Premium Series 16GB cu o viteza de 100x.
dslr, review, dx, nikon coolpix a
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot