20 iulie 2009

Nikon si NASA

Astazi se implinesc 40 de ani de la primul pas al omului pe Luna. Pe 20 iulie 1969 Neil Armstrong pasea pentru intaia oara pe suprafata satelitului natural al Pamantului in cadrul misiunii Apollo 11. O zi istorica pentru omenire, dar si un moment important pentru Nikon. A fost punctul in care NASA a realizat ca are nevoie in cadrul misiunilor Apollo si de aparatura foto in standardul 35mm, pe langa cele de 70mm utilizate pana in acel moment, care sa ofere mobilitatea si usurinta de folosire necesara aselenizarilor.

Nikon a fost ales sa produca un aparat foto DSLR special pentru misiunile Apollo, care sa poata sa reziste conditiilor extreme din spatiul cosmic precum vacuumul si lipsa fortei gravitationale, dar sa fie si usor de utilizat pentru cineva care poarta manusi si care are mobilitate scazuta. Nikon a avut marele avantaj al fiabilitatii aparatelor DSLR pe care le producea, care era deja legendara in acel moment. NASA nu isi permitea sa ofere astronautilor, din motive de lipsa de spatiu, aparate de back-up, astfel ca fiabilitatea era punctul cel mai important al cerintelor pe care le-a formulat catre Nikon in ianuarie 1971.

Modelul ales pentru a sta la baza celui fabricat pentru NASA a fost Nikon Photomic FTN. Acesta a fost modificat astfel incat sa demonstreze ca operarea sa nu afecteaza in vreun fel sistemele electrice ale navetei, exteriorul a fost vopsit in negru mat astfel incat sa se elimine orice problema legata de reflectarea razelor solare, iar aparatul a suferit modificari ca sa functioneze fara probleme la temperaturi extrem de inalte si de joase, la umiditate, vibratii si impact (aproximativ 7 G). Nikon a fabricat 9 aparate foto care sa respecte aceste specificatii, dotandu-le cu obiective de 55mm f/1.2 si accesorii. Acestea au fost utilizate pentru pregatirea si realizarea misiunii Apollo 15, cea care a inregistrat si cea mai lunga sedere a unui echipaj uman pe suprafata lunii, 3 zile.

Acelasi model Nikon a fost utilizat din martie 1972 si pentru a dota prima statie orbitala americana, Skylab. Unul din cele doua modele de la bordul Skylab era diferit fata de cele flosite in misiunea Apollo, fiind dotat cu un obiectiv special UV Nikkor 55mm f/2, folosit pentru fotografia in infrarosu. Acesta era utilizat pentru a captura imagini cu stratul de ozon.

Cooperarea intre Nikon si NASA a continuat in anii '80 prin intermediul modelelor F3 si F4. In 1981 au fost fabricate doua modele Nikon F3 speciale care sa fie utilizate la bordul navetelor spatiale. Fata de primul model utilizat in anii '70 de NASA, F3 era mult mai apropiat de modelul de baza, fiind foarte putin modificat. Acelasi lucru se poate spune si despre Nikon F4 realizat pentru NASA in 1989, ceea ce ne poate duce la concluzia ca Nikon a utilizat foarte multe dintre cele invatate din prima experienta alaturi de NASA pentru productia modelelor de baza ulterioare. nasa



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon este incantat sa anunte ca Nikon Z 9 a fost lansata in orbita catre Statia Spatiala Internationala (ISS) in luna ianuarie, ajutand astronautii NASA sa captureze imagini iconice si uluitoare ale Pamantului si spatiului intr-o calitate si...
citeste tot
Bucuresti, 7 iulie 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, are placerea de a va prezenta primele imagini...
citeste tot
National Aeronautics and Space Administration (NASA) a plasat o comanda catre Nikon Corporation pentru achizitia a 11 aparate foto Nikon D3S si 7 obiective AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED pe care le va utiliza pentru documentare fotografica. Aparatele...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.