23 ianuarie 2012

Dragos Asaftei: Un an impreuna cu Nikon D7000

Cu Nikon D7000 am avut prima intalnire in luna noiembrie a anului 2010. Priviri au fost din partea amandurora, insa nu ne-am putut decide la a face pasul urmator. Ajungand acasa si gandindu-ma la ea (camera foto) mi-am dat seama ca trebuie sa fim impreuna. In luna decembrie, Nikon D7000 a ajuns astfel la mine si, cu siguranta, a fost dragoste la prima vedere. De atunci nu ne-am despartit absolut deloc. A trecut deja peste un an, perioada in care D7000-ul a avut grija sa fie la inaltime tot timpul.

 

De ce mi-a placut Nikon D7000 atat de mult, tinand cont de faptul ca D300s era la acelasi pret? Imi doream ceva nou lansat care sa beneficieze de ultimele tehnologii abordate de brandul Nikon. Am fost atras de calitatea buna a imaginii la sensibilitati ISO ridicate, de motorul nou de focalizare si optiunile aferente, de senzorul generos si filmarea full HD cu posibilitatea de focalizare automata continua. Pot spune de pe acum ca, referindu-ne la calitatile tehnice ale lui D7000, am reusit sa ma descurc in orice situatie. Am fotografiat chiar si la ISO 12800 si am obtinut fotografii utilizabile. Am fotografiat in fel si fel de situatii care cu siguranta au pus la incercare aparatul.

 

Mai jos, voi incerca sa va prezint, pe categorii foto, experientele mele cu Nikon D7000 de-a lungul acestui an. Inainte de asta vreau sa va spun ca, uneori, cand scriu Nikon D7000 imi mai scapa un 0, iesind Nikon D700. Clar nu se pot compara cele doua aparate, facand parte din clase diferite, dar chiar si asa, pot spune cu usurinta ca e demn de a oferi o calitate extraordinara a imaginii. Iata deci experientele mele cu Nikon D7000 si...

 

Fotografia in natura

 

Cu Nikon D7000 pot spune ca am reusit sa fotografiez in orice conditii in natura. Daca, asa cum v-ati fi si asteptat, la fotografia de natura in general se descurca foarte bine, testul suprem a fost momentul in care am plecat intr-o calatorie pe Muntii Ceahlau sau cand am realizat un film la minus 30 de grade Celsius. Excursia pe Muntii Ceahlau a fost realizata in cea mai potrivnica perioada posibila. Nu stiu cum s-a facut, dar din cauza dorintei de a fi acolo cat mai repede, n-am mai tinut cont de vreme. Si am urcat pe o ploaie mocaneasca tot masivul Ceahlau, cu Nikon D7000 si Nikkor AF-S 28-300mm f/3.5-5.6 VR G, si am fotografiat pe acea vreme si la 1700m altitudine pe o ceata si un frig de nedescris. Da, era toiul verii, insa masivul n-a tinut cont de acest lucru si ne-a primit aproape cu temperaturi negative si o lapovita tare neplacuta. Iata cateva fotografii din aceasta excursie si un filmulet realizat in pauza in care ceata nu era atat de evidenta pe platou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O alta experienta similara a fost urcatul cu telescaunul la Borsa, unde am avut parte de cea mai mai mare surpriza posibila. Am pornit de la poalele muntelui imbracat subtire atat eu, atat si aparatul (a se intelege ca n-aveam vreo husa de protectie pentru el). Pe parcursul urcarii am observat ca vremea se strica din ce in ce mai tare. La mijlocul traseului a inceput ploaia, apoi lapovita, apoi un viscol in toata regula, in asa fel incat sus am ajuns la temperaturi cu cateva grade sub zero. Singurul inghetat in tot contextul acesta am fost eu, D7000-ul fotografia in continuare fara nicio problema.

 

 

 

Mai jos puteti vedea cateva fotografii de natura (macro, close-up, peisaj) realizate cu Nikon D7000 si diverse obiective. Fotografiile macro sunt realizate cu clasicul 18-55 inversat pe body. Folosindu-ma de tehnica obiectivului inversat am reusit sa realizez si un film intitulat Povestea unor furnici. Il puteti vedea mai jos.

 

 

 

 

 

 

 

Fotografia de eveniment

 

Trei evenimente pot spune ca au fost cele care au testat Nikon D7000-ul din toate punctele de vedere. Desigur, el a fost prezent la multe altele si s-a descurcat excelent, dar acestea trei l-au pus la incercare asa cum se cuvine. Primul eveniment a fost imediat dupa ce l-am achizitionat. Era vorba de inaltarea unor lampioane in orasul Odorheiu-Secuiesc cu ocazia sarbatorilor de iarna. Intuneric, cateva lumini ale lampioanelor, putina lumina ambientala si cam atat... A, si un Nikon D7000 cu o gama dinamica larga si rezultate bune la sensibilitati ISO ridicate. Fotografia rezultata a fost publicata si pe site-ul The Big Picture, apartinand marelui cotidian Boston din Statele Unite ale Americii. Fotografia a fost realizata cu D7000 si Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 cu ISO 4000, 1/80s, f/3.5.

 

 

 

Cel de-al doilea eveniment care a testat, de aceasta data limitele fizice ale aparatului, a fost Raliul Muresului. Desi nu se astepta nimeni, tinand cont ca evenimentul a fost in luna mai a anului 2011, o ninsoare puternica a dat totul peste cap. Daca dimineata, cand a inceput raliul, erau peste 20 de grade Celsius, la miezul zilei era iarna in toata regula cu un viscol puternic. Trei ore am fotografiat cu Nikon D7000 (in timp ce viscolea), trei ore. Stiu ca nu am procedat bine si ca ar fi trebuit sa acopar aparatul cu ceva, insa asa a fost situatia. Chiar si asa, aparatul nu a avut nicio problema, cu exceptia faptului ca era destul de ud. Iata cateva fotografii si un filmulet de la eveniment.

 

 

 

 

 

 

Cel de-al treilea eveniment care, precum Raliul Muresului a stresat fizic aparatul, a fost Harghita Off-Road Trophy, competitie nationala de off-road desfasurata anual. Aici nu am avut probleme cu frigul sau cu ninsoarea, ci cu noroiul si praful aruncat de masini. La un moment dat aparatul isi schimbase culoarea din negru in gri-galbui cu cateva pete de noroi. Din fericire nu am avut niciun fel de problema (in afara de aspectul neplacut care s-a rezolvat printr-o simpla curatare) si am reusit sa surprind momente cheie ale actiunii datorita vitezei oferite de Nikon D7000. Printre aceste momente se regaseste si un accident in care copilotul cade din masina, fiind la un pas sa fie lovit in plin.

 

 

 

 

 

Alaturi de Nikon D7000 am fotografiat o multime de evenimente sportive, printre care se regasesc handbalul, fotbalul, ciclismul, raliul, motocross-ul, tenisul de masa, evenimente la care rapiditatea este cu siguranta cuvantul cheie. D7000 mi-a permis sa tin pasul cu ritmul alert. Modul de focalizare AF-C – 3D a devenit deja actorul principal in cadrul fotografierii evenimentelor sportive. Rapiditatea sistemului de focalizare, acuratetea lui, cele 6 cadre pe secunda cu focalizare continua, procesarea rapida a imaginilor, toate au contribuit la obtinerea unor fotografii de care sunt mandru si care sunt datorate si acestui aparat.

 

 

 

 

 

 

Fotografia cu model


In fotografia de model pot spune cu certitudine (chiar daca nu e genul cel mai abordat de mine) ca un real avantaj e definit de gama dinamica larga a senzorului, in contextul in care am reusit deseori sa fotografiez in contalumina, sa subexpun intentionat, si apoi sa recuperez toate detaliile din zona subexpusa. Devine un avantaj de care poti profita oricand si care te ajuta sa obtii rezultate excelente fara sa te folosesti neaparat de un sistem avansat de iluminare.

Tot aici devin extrem de utile cele 39 de puncte de focalizare (daca la inceput mi se pareau multe, acum parca as vrea totusi mai multe) care iti permit sa focalizezi cu acuratete pe ochiul modelului sau partile asupra carora doresti sa atragi atentia. Iata cateva portrete realizate atat iarna, cat si vara, in conditii nu prea prielnice de lumina. Totusi, cu ajutorul aparatului au fost transpuse in cateva rezultate foarte bune, cel putin din punct de vedere tehnic.

 

 

 

 

 

Fotografia din avion

 

Fotografia din avion, din cadrul proiectului Zbor peste Transilvania , a fost probabil cel mai important test pentru Nikon D7000. Fotografiind din avion, cu geamul deschis, aparatul clar nu sta in cele mai bune conditii. La 170 km/h, la 1 metru de elice, pe un vant puternic, temperaturi negative, aparatul s-a descurcat excelent. Vibratiile generate de elice au fost singura problema, fiind nevoit sa ridic sensibilitatea ISO in asa fel incat sa pot fotografia cu timpi de expunere sub 1/2000s, pentru a obtine fotografii perfect clare. Iata mai jos cateva dintre cele mai bune realizate din avion cu D7000.

 

 

 

 

 

Ce mi-a placut cel mai mult la Nikon D7000 in aceasta perioada?


In perioada de un an si trei luni de cand l-am achizitionat am realizat peste 55.000 de cadre in diverse conditii, cateva dintre ele vi le-am prezentat mai sus. Mi-a placut enorm de mult faptul ca, in orice situatie in care am fotografiat, nu am avut un moment in care sa zic ”Ah, fix acum m-a lasat aparatul”. Nu, nu a fost vorba de asa ceva si sunt convins ca nici nu va fi. Spre exemplu, de multe ori mi s-a intamplat sa ajung de la un eveniemnt la altul si sa am doar 10% din baterie, fara sa mai am inca una de rezerva la mine. Chiar si asa, cu 10% baterie reuseam deseori sa realizez aproape 200 de fotografii, mai mult decat suficient.

 

Un exemplu perfect pentru autonomia aparatului a fost evenimentul Romanian Music Awards din 2011, eveniment la care am fost fotograf oficial. Aici aparatul a doborat recordul si am reusit sa realizez 2400 de fotografii cu o singura baterie (si am mai avut 5% din ea la sfarsit, suficient pentru cateva cadre rapide). E un numar destul de mare, cred eu. M-am putut baza astfel pe faptul ca nu voi avea probleme in astfel de situatii si ca sigur voi reusi sa-mi duc misiunea la bun sfarsit.

 

Un alt avantaj pe care il am fotografiind cu Nikon D7000 e acela ca, in general, nu trebuie sa fiu cu ochii pe sensibilitatea ISO si nu trebuie sa ma feresc de valori de pana la ISO 6400. E un avantaj enorm, cel putin pentru mine. De multe ori, din cauza rapiditatii cu care se desfasoara unele evenimente, sunt nevoit sa actionez foarte repede si sa duc sensibilitatea ISO catre valori foarte mari. Nu ma tem de acest lucru si stiu ca intotdeauna pot obtine ceva bun dintr-o fotografie realizata chiar si cu ISO 12800.

 

Filmarea este de asemenea un punct forte. Clipuri realizate de mine cu Nikon D7000 puteti vedea pe contul oficial YouTube, Nikonisti. Asa cum ati putut citi mai sus, am filmat in fel si fel de conditii si aparatul s-a comportat exemplar.

 

Eu unul sunt extrem, extrem de fericit de alegerea facuta si de faptul ca de peste un an fotografiez cu Nikon D7000. Continui sa il recomand in continuare ca fiind varful gamei DX al brandului Nikon. Cel putin pentru mine asa e. Ador sa fotografiez cu el si sunt mandru ca pot lucra in absolut orice conditii fara complicatii tehnice.

impreuna, nikon d7000, d7000



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Ligia
Ligia a scris pe 27-07-2016 la 13:43
Buna! Ce obiectiv ai folosit?
0
0

Articole similare |
Articole recente
Ieri, 19 decembrie 2011, Catalin Botezatu a facut o vizita la sediul magazinului Foto Hobby din strada Covaci nr. 7, unde a purtat o discutie cu cei prezenti despre experienta sa fotografica in Vietnam si Cambodgia alaturi de aparatul Nikon D7000 cu...
citeste tot
Nikon a realizat o actualizare firmware pentru Nikon D7000 si Nikon D5100. Este a doua actualizare firmware Nikon D7000 de anul acesta si prima actualizare firmware Nikon D5100.Daca aveti instalata ultima versiune firmware pe aparatul dumneavoastra...
citeste tot
Bucuresti, 16 august 2011 – SKIN, unic importator Nikon in Romania si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei, are placerea sa anunte ca aparatul Nikon D7000 a fost distins...
citeste tot
Londra a fost centrul unui vast imperiu ce se intindea dintr-o parte in cealalta a globului pamantesc. Se spunea ca peste Imperiul Britanic soarele nu apune niciodata. Acest amalgam de natii, limbi si obiceiuri nu este nicaieri mai evident decat in...
citeste tot
Va invitam sa va actualizati firmware-ul aparatului Nikon D7000 la versiunea 1.02. Aceasta va ofera urmatoarele beneficii fata de varianta anterioara:       a fost rezolvata o problema care impiedica deschiderea filmelor realizate cu...
citeste tot
Bucuresti, 21 aprilie 2011 – SKIN, unic importator Nikon in Romania si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei, are placerea sa anunte ca aparatele foto Nikon D7000 si Nikon...
citeste tot
Dupa ce acum cateva luni am incercat sa ofer parerea mea despre aparat, in ansamblu, a venit timpul si pentru concluziile referitoare la sistemul autofocus, pe care le-am tras dupa utilizarea intensiva in diverse conditii meteo si de iluminare....
citeste tot
„Se cauta fotografia lunii” continua si in anul 2011 cu o infatisare noua. Desi regulile de baza ale concursului raman aceleasi, din acest an aveti posibilitatea sa votati fotografiile care va plac si sa influentati in mod direct...
citeste tot
Nikon a primit in ultima luna din partea utilizatorilor informatii conform carora, in anumite conditii, mai ales in lumina slaba, pot aparea pixeli luminosi pe imaginea inregistrata de aparatul DSLR Nikon D7000 in modul filmare. Aceasta este o...
citeste tot
  Anuntat pe 15 septembrie 2010 si prezent in magazinele din Romania simultan cu piata europeana pe 5  noiembrie, Nikon D7000 a reprezentat o mare si placuta surpriza pentru cei care asteptau inlocuirea lui D90 la doi ani de la lansare, in...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.