01 februarie 2010

Cum fotografiem copiii

Copiii sunt unul dintre subiectele predilecte ale fotografilor de pretutindeni, amatori sau profesionisti. Fie ca este vorba de momentele importante din viata copiilor sau pur si simplu instantanee surprinse in diferite ipostaze, arhivele personale de fotografii sunt pline de astfel de imagini. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva sfaturi pentru a realiza fotografii cat mai interesante cu copii, indiferent daca utilizati un aparat foto compact sau un DSLR.

 

De obicei, copiii sunt un subiect pe cat de interesant pe atat de greu de imortalizat in iposatazele pe care ni le dorim. Primul sfat in cazul fotografierii copiilor este sa avem rabdare. Mai ales cand fotografiem copii sub 3 ani acestia sunt greu de instruit in ce fel sa stea sau ce sa faca. De aceea trebuie asteptat momentul cel mai potrivit pentru zambetul, expresia sau postura cele mai interesante.

 

Cand a venit momentul atat asteptat al expresiei pe care ne-o doream este important sa fim rapizi. Aparatul foto trebuie setat dinainte astfel incat sa inghete actiunea, fie ea si foarte rapida. In cazul aparatelor Nikon COOLPIX exista moduri precum Sport Continuous sau Active Child care va permit sa fotografiati in rafala sau sa focalizati corect chiar daca subiectul se misca rapid ori actiunea tine extrem de putin. Daca aparatul foto ne permite, este bine sa folosim o viteza de expunere cat mai scurta. In cazul in care fotografiati in interior este bine sa nu folositi blitul, pentru a nu le distrage atentia. Mai degraba incercati sa aprindeti toate luminile din camera sau, daca este in timpul zilei, pozitionati-va astfel incat sa surprindeti copilul in lumina naturala care patrunde in interior.

 

Copiii mai mici de un an folosesc in general foarte putine expresii faciale: zambesc sau rad atunci cand sunt bucurosi si plang atunci cand sunt tristi ori suparati. Insa aceasta perioada este una a descoperirilor si puteti sa imortalizati in imagini primele expresii de satisfactie, de surprindere sau de relaxare ale copilului. Acestea sunt intotdeauna savuroase. Pentru a maximiza efectul emotional al acestor imagini incercati sa incadrati doar copilul, fara alte obiecte care sa distraga atentia in cadru. Puteti incerca in plus si fotografierea in alb-negru.

 

Daca doriti sa asteptati mai putin timp pentru un moment interesant, fotografiati copilul dormind sau cascand. Vor fi mereu adorabili in aceste ipostaze. Puteti incerca, de asemenea, sa creati un cadru mai putin obisnuit, cum ar fi o gramada de haine viu colorate sau de animale de plus deasupra careia sa asezati copilul. Sau puteti sa fotografiati doar detalii: o manuta care v-a prins de un deget de exemplu. Incercati sa va folositi imaginatia pentru a crea cadre interesante. Veti reusi astfel sa dati o nota mult mai personala arhivei de fotografii a copilului vostru.

 

Copiii mai mari de un an sunt de obicei foarte activi. Acum pot merge si incep sa vorbeasca, sa ceara lucruri sau sa intrebe despre ele. Folositi-va de curiozitatea lor pentru a surprinde expresii dintre cele mai diverse, de la surpriza la meditatie. Iesiti in parc si lasati-i sa se joace in voie, sa interactioneze cu alti copii. Fotografiati-i atunci cand nu sunt atenti la voi si ii veti surprinde ipostaze naturale dintre cele mai diverse. Cel mai bun ajutor in acele momente va fi un zoom puternic, care va va permite sa stati mai departe de actiune fara sa pierdeti copiii din prim-plan.

 

Daca se intampla sa aveti soarele direct in spatele copilului veti observa ca acesta apare foarte intunecat in imagine. Ceea ce trebuie sa faceti in aceasta situatie daca fotografiati cu aparatul foto compact este sa activati blitul. Acesta va functiona ca lumina de umplere, punand in evidenta detaliile. Astfel copilul va fi mult mai bine redat in imagine. Atentie insa la distanta la care va aflati de copil. In cazul in care sunteti prea departe blitul nu va avea niciun efect Daca fotografiati cu un aparat DSLR puteti folosi si compensare de expunere.


Nu in ultimul rand, incercati sa anticipati reactiile copilului. Intarzierea de jumatate de secunda a declansarii inseamna de obicei pierderea momentului cel mai interesant.

 

Pentru o discutie mai ampla asupra acestui subiect puteti vizita Forumul: http://forum.nikonisti.ro/viewtopic.php?f=70&t=5568.

fotografiem, copiii



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
In perioada 26 septembrie - 7 octombrie, Baneasa Shopping City gazduieste proiectul educativ Kids on the Moon. Copiii vor putea face o incursiune in spatiu prin intermediul proiectului mai sus amintit si vor experimenta senzatiile astronautilor....
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.