top

Nikon 1 J2

Nikon 1 J2

Proiectat pentru a gandi rapid si pentru a actiona si mai rapid, aparatul foto inteligent Nikon 1 J2 se alatura gamei Nikon 1 pentru a va asigura ca sunteti cu un pas inaintea actiunii. Ultra-portabil si usor de utilizat, este echipat cu tot ce aveti nevoie pentru a surprinde imagini si filme extraordinare.


Specificatii importante:

  • Senzor AF CMOS extrem de rapid
  • Fotografiere continua la viteza ridicata pana la 60 fps
  • Procesor de imagine EXPEED 3 puternic cu viteza de 600 de megapixeli pe secunda
  • Inregistrare film avansata

Bucuresti


Bucuresti este capitala Romaniei si, in acelasi timp, cel mai populat oras, centru industrial si comercial al tarii.

Prima atestare documentara a Bucurestiului dateaza din secolul al XV-lea, 20 septembrie 1459, si este un act prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donatie facuta unor mici feudali.

In 1862 devine capitala Romaniei. De atunci sufera schimbari continue, fiind centrul scenei artistice, culturale si mass-media. Intre cele doua razboaie mondiale, Bucurestiul a fost poreclit "Micul Paris".

Ganduri despre un Bucuresti cautat. Un "manual de utilizare" al orasului
de Arh. Vlad Eftenie.Prezentarea orasului Bucuresti poate constitui o tema dificil de abordat. Inainte de toate pentru ca trebuie luptat cu idei preconcepute sau cu experiente in cea mai mare masura negative. Pentru cineva din interior, Bucurestiul este un loc al paradoxurilor, cu o mana te poate mangaia bland si cu cealalta iti poate trage covorul de sub picioare fara preaviz. Pentru un vizitator adoptat, locul induce comparatii previzibile. Inainte de orice, "era mai bine acasa". Cu siguranta nicaieri nu e mai bine ca acasa, desi cei mai multi recunosc o blazare si o lipsa de interes indusa de locul de acasa. Pentru un turist, experienta poate fi de asemenea deconcertanta mai ales cand vii de la Paris via Viena si te indrepti spre Istanbul. Un loc care pare sa aiba de toate si in acelasi timp nu-i poti fixa un atribut anume, nu-i poti atasa o senzatie anume, condamnandu-l la comparatii inechitabile.

Cum ar trebui abordat orasul Bucuresti pentru a-l descoperi? Pe unde, in ce directie si ce ar trebui facut pentru a-l cunoaste? Este ceva de descoperit? Cum ar trebui privit pentru a avea acces in acea dimensiune din care orasul isi poate revela si calitatile intrinseci?

Sunt nascut in Bucuresti, am crescut aici. Pana nu demult nu m-am gandit niciodata daca e ceva care nu imi place sau de ce imi place ceva anume. Inainte de toate aici este acasa, aerul are o anumita aroma, locurile poarta pasii trecuti, spatiul nu este abstract si necunoscut ci poarta urmele devenirii, ale trecerii. De cand am inceput sa-l explorez fotografic, a aparut o noua provocare si anume aceea de a-l povesti astfel incat acesta sa fie inteles. Intr-o lume a vitezei si a tracasarilor zilnice ajungi foarte rar sa poti privi cu mintea si vederea limpezi, curatate de orice prejudecata dar incarcata cu dorinta de a afla, de a vedea dincolo de ceea ce doar pare a fi. Aici intervine ochiul fotografului, avid si capabil sa treaca de bariere.

In cercetarea orasului apar cateva observatii cu care voi ruga cititorul sa-si impregneze perceptia. Da, exista viata dupa Bucuresti, putem parafraza. Da, orasul are si partile lui bune pe care le poti intelege mai bine imprietenindu-te cu el, acceptandu-i limitele si cusururile, afland cum functioneaza, cine sunt oamenii care-l fac sa fie, de unde vine si incotro se duce in popasul prin astazi. Un astazi incarcat cu atatea incertitudini si contradictii incat locul devine chiar incitant pentru spiritul unui explorator, caci adevarati exploratori vom deveni in incursiunea noastra dincolo de ceea ce credem ca stim. Vom asuma o privire care se adapteaza si care incearca sa inteleaga mersul lucrurilor. In felul acesta se indeparteaza cel mai usor un posibil razboi nascut intre ceea ce am putea astepta si ceea ce putem privi de fapt in realitate. Anuland orice asteptare si lasand orasul sa vorbeasca, incercand sa-i invatam limba pentru a afla codul care-l deschide.

O prima observatie poate fi general valabila pentru o perceptie pozitiva. Obisnuim sa percepem orasul ca pe un loc neprietenos. Tot ceea ce este in afara casei, a locului de intimitate poate fi cu siguranta nefamiliar. Pentru un explorator, pentru un observator, pentru un fotograf orasul devine insa scena unui spectacol extraordinar, firesc, apropiat. Asumam o privire care apropie necunoscutul caruia ii putem afla o secunda din viata, cunoscandu-l. O curiozitate nelimitata si increderea in spiritul pozitiv al explorarii ne poate ajuta sa privim cu un ochi bland ceea ce este necunoscut dar care poate dezvalui momente de viata inestimabile. Nu mai privim un "afara" si un "inauntru", orasul propune concomitent ambele instante in sfere circumscrise, asternute dinaintea unei priviri curioase.

O a doua observatie induce insusi modul in care orasul trebuie parcurs. Bucurestiul nu este alcatuit precum orasele clasice, transformarile permanente si cursul istoriei nu i-au conferit acele spatii majore de tip piata urbana, piatete sau altfel de promenade care sa lase pietonul sa faca popas, sa isi ia ragaz, sa participe la viata cetatii. Bucurestiul astazi are culoare de trecere predominat destinate masinilor, pietonii fiind adesea defavorizati. Parcurile sunt principala oaza de liniste si ragaz. La prima vedere pare un oras obositor care nu te lasa sa te opresti pentru ca nu ai unde si apoi de ce te-ai opri acolo unde toti ceilalti merg?

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si CovasnaAcest fapt determina si conformeaza insusi comportamentul oamenilor care, fara locuri de popas destinate, ajung simple furnici mobile intr-un furnicar aflat in permaneta miscare, o adevarata transhumanta. Este indusa asadar o perceptie dinamica, orasul se vede din mers atunci cand iti poti ridica privirea din pamant, cand poti abandona telefonul mobil in urechea caruia iti refugiezi drumurile sau castile i-podului in care fugi de acea forfota minutata dar care deseori se transforma intr-un simplu bruiaj al propriilor ganduri. Nu cauta asadar loc de popas sau ragaz acolo unde acesta nu exista, vei avea o deziluzie. In schimb lasa-te purtat de noianul de oameni si priveste totul cu o privire deschisa si pregatita pentru o altfel de privire, una care culege fructele privirii active si care afla insule inauntru, prin trairea emotionata a miscarii, pas cu pas. "Orasul incepe cu pasul pietonilor" ne spune Michel de Certeau.

Cineva afirma ca Bucurestiul nu are un spirit anume, o caracteristica usor de nominalizat. Tocmai caracterul mutabil, ubicuu, incert poate conferi el insusi o caracteristica, cu atat mai mult posibil de speculat prin explorare fotografica. Necunoscutul, imprevizibilul, intamplarea, probabilitatea, paradoxul devin aici ingrediente care trebuiesc intampinate, asimilate, speculate, acest mecanism intarind cu siguranta si hranind cu consistenta un spirit viu, avid de cunoastere.

O alta observatie aduce cu sine chiar incercarea de a explica un paradox specific bucurestean. Orasul nu isi pastreaza urmele, inlocuindu-se pe sine cu aproape fiecare noua zi. Pe langa mutilarea epocii socialiste, prezentul aduce cu sine specia speculantilor imobiliari care schimba fata orasului intr-un ritm ametitor. Orasul ajunge sa-si piarda urma in propriul praf. Raman insa oamenii, acele prezente discrete dar atat de deschise a povesti orasul care a fost. Si atunci iti dai seama ca Bucurestiul contrazice insusi proverbul "apa trece, pietrele raman" intrucat pietrele isi schimba consistenta sau starea de agregare de la zi la zi in timp ce memoria ramane singurul spatiu care cimenteaza cu adevarat ce a fost, ce a devenit orasul. Si atunci te apropii de oameni constient ca orasul salasluieste inlautru, constientizezi ca apropiindu-te de oameni, te apropii de orasul care ramane, care continua prin oamenii care il povestesc. Cu atat mai important devine rolul fotografului, acela de a crea "conserve" de timp cu un oras care trece, care se transforma, care devine.

Modul in care propunem parcurgerea orasului deschide doua alternative – aceea a traseului liniar si aceea a "buclei". Acestora le vom atasa pe parcurs si "buzunare", accesate prin detururi necesare si care completeaza diverse trasee, fiind situate in proximitatea unor puncte nodale de acces. "Bucla" reprezinta o caracteristica ce confera identitate unui mod specific de a parcurge orasul Bucuresti si pe care l-am experimentat atat personal cat si alaturi de "voluntari", pentru a valida metoda de explorare. Din punct de vedere al unui parcurs sistematic, tema "buclei" urbane induce o traversare epica. Presupune alegerea unui punct de start, al initierii unor mecanisme de deschidere constienta spre oras, prin disponibilitatea spre o schimbare a starii emotionale initiale, "incarcarea" cu oras printr-o parcurgere dinamica presarata cu popasuri alese pentru a fixa si puncta momente, abordarea unor multiple straturi ale orasului prin parcurgerea unor zone cu caracterstici diferite, urmata de ajungerea la punctul initial de plecare, incarcat fiind acum cu orasul parcurs, cu momentele zilei petrecute, cu o noua experienta ce poate spori cunoasterea.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Implicarea si activarea unor calitati aferente metodei observarii (precum spiritul de observatie, distributivitatea, capacitatea de adaptare, de a reactiona, de a comunica, de a controla si dirija starea emotionala, de a evalua corect si de rezolva potentiale stari de conflict, intuitia) contribuie decisiv la ceea ce devine experienta explorarii printr-o reala imersiune urbana, capabila sa reveleze un oras necunoscut, aflat in fiecare secunda la indemana dar pe langa care riscam sa trecem neatenti, convinsi ca nu e nimic de aflat sau ceeea ce cautam se afla in alta parte. Experienta la care cititorul este invitat sa se deschida ii poate arata ca totul se afla deja acolo, la indemana, necesitand o simpla privire increzatoare pentru a se arata. Devenind "turist" in propriul oras, privirea se lumineaza si parcurgerea devine plimbare, auzul se curata de bruiaje, asculti muzica orasului, intalnirea cu acesta devine o cale spre o imprietenire senina si trainica.

Vom incerca sa aratam Bucurestiul de dincolo de Bucuresti, acele locuri in care poti afla linistea unui popas inconjurat de ceea ce este reprezentativ pentru spiritul locului. Vom incerca sa aratam si altceva decat Casa Poporului, cea care exercita o atractie magnetica dar care nu este cel mai reprezentativ sau mai bland loc din oras. Vom incerca sa inducem o abordare corerenta, sistematica si armoniasa a unor locuri stiute sau mai putin abordate, sa evidentiem relatiile invizibile dintre prezente construite sau din contra, absente remarcabile, toate conturand un spirit urban cu o amprenta poetica unica. Vom privi cerul, vom asculta linistea stradutelor cu nume de anotimpuri, capitale sau doctori si vom privi cu ochi avid cladiri vechi imaginandu-ne cum se locuia odata orasul, ne vom minuna de faptul ca indiferent de directia in care o iei, poti iesi la liman in doar cateva locuri, strazile purtandu-te singure fara sa mai ai nevoie de o directie clara prestabilita.

Abordarea orasului, dublat de un demers fotografic in care aparatul Nikon a fost din nou un partener de drum are asadar o latura foarte personala si in acelasi timp se bucura si de capacitatea de a privi cu un ochi limpede punctele cheie ale orasului. Vom incerca sa punem in folosul cititorului-explorator-fotograf cunostintele si invataturile pe care orasul le-a daruit, in timp. Vom incerca sa iluminam – dupa cum am anuntat, cateva aspecte precum ceea ce merita vazut, cum merita abordat, cum se fotografiaza, cum se parcurge eficient orasul, cum se imbina ceea ce constituie un bun obiectiv - reperele majore care definesc tinte de vizitat si atins - cu ceea ce devine personal orasul, ca traire subiectiva a acestuia.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Tehnica fotografica utilizataCa partener in explorarea urbana a Bucurestiului, mi-a fost propus proaspat lansatul model J2 din clasa Nikon 1. Obiectivele aferente au fost modelul 1 NIKKOR 10-30mm f/3.5-5.6 VR (modelul disponibil ca obiectiv de kit), 30-110mm f/3.8-5.6 VR, si 10mm f/2.8. Adaptorul FT1 si o extra baterie au completat setul de lucru. Obiectivele retractabile au adus o experienta foarte placuta de lucru, acestea avand si functie de pornire/oprire a aparatului, ceea ce sporeste ergonomia utilizarii.

Caracteristic modelului J2 si in armonie cu linia seriei 1, aparatul este extrem de compact, putand trece usor de la o oarecare distanta drept un compact digital real. Acest lucru este important in oras, acolo unde cauti o anumita discretie ca fotograf. Intreg ansamblul de lucru este bine echilibrat si necesita o mica geanta foto de umar, usor de luat la plimbare fara sa adauge o greutate inutila. Senzorul de 12 megapixeli induce un factor de crop de 2.7 ceea ce face destul de dificila folosirea unui wide angle, chiar si prin intermediul adaptorului FT1 dar care in schimb in tele-foto devine extrem de atractiv. Pentru anumite perspective de profunzime (sau "in zare" mai simplu spus) am cuplat un obiectiv NIKKOR AF 80-200mm f/2.8D ED – ceea ce mi-a oferit o focala maxima de lucru de 540, extrem de ofertanta atunci cand vrei "sa vezi" departe. Inainte de orice iesire pe teren am petrecut un timp cu aparatul pentru a-i invata modul de functionare, meniurile, pentru a regla diverse setari in acord cu actiunile la urma sa fie supus intr-un demers complex de fotografie urbana.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 128mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Desi aparatul pare mic si aparent destinat unei clase entry-level de utilizatori, cat timp il lasi in modul "green" face singur totul. Problema e ca in fotografie e nevoie si de fotograf, nu doar de aparat, asa ca iesirea din modul "full auto" il poate transforma intr-un instrument care necesita o baza de cunostinte fotografice consistenta. Sistemul de procesare a imaginii EXPEED 3 cunoscut deja de la modelul Nikon D5100 presupune cateva setari optime, reperabile prin similitudinile meniurilor.

Putinele butoane disponibile acceseaza rapid si eficient modul "functie creativa" sau navigare. Butonul "Functie" este foarte important pentru ca acolo se gasesc si modurile Prioritate de diafragma, Prioritate de expunere sau Manual, pe langa diverse alte functii creative ca "efect miniatura", "culoare selectiva", "contre-jour", etc. – majoritatea cunoscute deja de la seria 3xxx sau 5xxx. Butonul de moduri de lucru propune "full auto" (verde), "mod personalizabil", mod "cadru inteligent", "motion snapshot" sau mod video. Am ales ca mod exclusiv de lucru modul personalizabil unde am ajustat balansul de wide pe "cer noros" in timpul zilei pentru a accentua nuantele rosiatice ale toamnei, pentru a obtine imagini mai calde. Am lucrat aproape exclusiv in modul "prioritate de diafragma" pentru a avea control al profunzimii de camp, valoarea ISO a fost setata la 100 pentru a avea cadre cat mai "curate" sau AutoISO 100-400 in cazul fotografierii la interior sau nocturn - handheld. Pentru pozarea sub lumini artificiale am folosit balans de alb automat. Am folosit exclusiv setarea imaginii in mod "Standard" cu sharpness +7, Active D-Lighting pornit.

Masurarea luminii a fost realizata atat central cat si matricial, situatii diverse necesitand adopatarea punctuala a uneia dintre setari. Ca observatie, aparatul tinde sa supraexpuna, fapt care a determinat o compensare a expunerii permanenta de -0.7 cuplata insa cu o buna stapanire a zonei de masurare.

Am preferat focalizarea intr-un singur punct (din 135 posibile) AF-S, ca si la alte modele Nikon utilizate anterior in fotografia urbana. Laudabila initiativa aparatului de a intui singur ce vrei sa pozezi, am preferat insa sa-i spun eu ce sa fixeze preferand metoda recadrarii, cu un punct de focus. Nu am avut nevoie sa urmaresc dinamic o tinta sau o figura sau sa las aparatul sa aprecieze care este cel mai zambitor/apropiat/important subiect al imaginii din simplu motiv ca pe strada situatiile pot fi cu totul contradictorii sau imprevizibile pentru puterea de reactie a aparatului singur. Desi prezentat ca avand unul dintre cele mai rapide si sigure sisteme de focalizare, experienta a demonstrat ca e bine sa verifici de doua ori unde si cum se realizeaza focalizarea, scena avand nevoie de zone de contrast sporit pentru a oferi un rezultat sigur.

Ecranul de 921k puncte este foarte ofertant la interior dar dificil de utilizat ziua in bataia soarelui, fapt ce te indeamna sa te bazezi pe propriile simturi si pe cunoasterea prealabila a efectului oricarei ajustari realizate in meniu. Imaginea privita pe display-ul aparatului tinde sa aiba mai mult contrast decat privita pe un ecran de calculator.

Tot prin intermediul butoanelor dedicate poti stabili ce afiseaza ecranul, fixa expunerea si focusul sau naviga prin intermediul rotitei centrale care ajusteaza si expunerea in modul manual de lucru. Stabilirea unui mod de lucru simplificat si cunoasterea meniurilor reduce timpii de navigare. In plin exercitiu fotografic am redus la maxim variabilele de lucru, cautand sa ajustez doar modul de lucru – A sau M, zona de masurare a expunerii sau valoarea ISO. Celelalte variabile au fost in general fixe pe parcursul demersului fotografic urban.

Modul video creeaza secvente HD de mare acuratete, fiind disponibil si un mod "slow motion" cu o lungine de 5 secunde a inregistrarii (20 de secunde la redare), la o rezolutie mai mica. Aparatul ofera o experienta exceptionala de lucru fiind versatil si usor de folosit dupa o imprietenire prealabila, robust si eficient.

Toate acestea fiind cunoscute am incarcat bateriile (durata de viata a unei baterii a depasit 900 de cadre trase), am formatat cardul, am facut un ultim check-in si am inceput expeditia de aflare si (re)descoperire a Bucurestilor.

Pentru realizarea acestui material am produs peste 9200 de imagini. Singura persoana care m-a localizat si m-a intrebat ceva pe parcursul turelor foto a fost un polititst care m-a avertizat ca ma aflu intr-un loc nepermis (in centrul Pietei Victoria, avand deschidere spre 4 mari bulevarde si cel putin 3 cladiri reprezentative). In rest am trecut invizibil in zone de mare aglomerare pietonala. Am accesat terase de cladiri inalte pentru a putea arata orasul de sus. Am zburat cu balonul incercand sa surprind zarea orasului. Luna octombrie a avut o vreme blanda, o lumina calda si culori care au evoluat de la verde palid la galben-rosiatic de toamna, orasul schimbandu-si culoarea de la o zi la alta, fapt foarte ofertant din punct de vedere fotografic.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1. IntroducereBucurestiul este asezat pe teren plat. Fata de alte orase nu iti ofera posibilitatea de a-l vedea de sus, de a-i intelege forma, tesutul, zarea. De aceea prezentarea noastra a facut apel la accesarea teraselor catorva cladiri inalte amplasate in zone cheie. De pe cladirea Sky Tower Floreasca avem un prim contact cu intinderea orasului, de la o altitudine de 130 de metri.

Un tur de orizont ne arata zona inverzita a parcului Herastrau, cel mai intins parc bucurestean format natural in zona limanurilor fluviatile care formeaza salba de lacuri din nordul capitalei. Identificam de la sud la vest siluetele hotelurilor Intercontinental, Dorobanti, Tribunalul, cartierul Floreasca, monumentul din parcul Carol, Financial Plaza de pe Calea Victoriei, impunatorul volum al Casei Poporului.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Continuand spre vest, aflam cladirea emblematica a Televiziunii Romane, cladirea Vodafone de la piata Charles de Gaulle, in plan secund turnul de birouri de pe bd. Mihalache, pasajul Basarab, flesa cladirii primariei sectorului 1, sfera lui Afi Palace, cartierele Drumul Taberei si Militari in fundal. Spre nord-vest aflam cladirile TowerGate, pavilionul expozitional, pavilionul H, Hotel Pullman , ansamblul Casei Scanteii (a Presei Libere) care marcheaza simbolic zona descrisa. Spre nord aflam cartierul Aviatiei, cu zona Baneasa in fundal. O incursiune la aceasta inaltime ne poate aduce mai aproape insasi cladirea Skin.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 148mm | f/8.0 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 119mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 172mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Din punct de vedere al tehnicii fotografice, am setat modul prioriate de diafragma cu valoarea f/8 sau mai inchis pentru a avea profunzime de camp cat mai mare, ISO 100, balans de alb automat. Ideal de abordat terasa intr-o zi cat mai clara, cu un contrast nativ cat mai ridicat. Dat fiind inaltimea si distanta, nu poate fi evitata pacla din zare. Aceasta poate fi redusa insa cu un filtru de polarizare sau cu un gradual neutral – indisponibile insa pentru acest test. Expunerea a fost realizata deasupra zonei mediane a cadrelor pentru a evita o supraexpunere. Am realizat un prim tur de orizont folosind focala cea mai scurta a obiectivului de kit 1 NIKKOR 10-30mm f/3.5-5.6 VR. Am atasat apoi teleobiectivul 1 NIKKOR 30-110mm f/3.8-5.6 VR pentru a profita de capacitatea sistemului de a apropia zarea la o intindere de brat. Se pot crea astefel imagini skyline cu detalii de obiective de arhitectura dintr-o noua perspectiva – alta decat cea a pietonului, pe care o vom aborda insa mai tarziu in tura noastra de aflare a orasului.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Traseu liniar Piata Presei Libere – Piata Natiunilor UniteCoboram din inaltul cerului si ne indreptam spre ceea ce poate fi un punct de pornire a unui traseu de-a lungul caruia vom descoperi soseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, piata Charles de Gaulle, b-dul Aviatorilor, parcelarea Bonaparte-Mora, piata Victoriei, Calea Victoriei – unul din cele mai dense trasee din punct de vedere al obiectivelor reprezentative, ajungand pe Splaiul Dambovitei la Piata Natiunilor Unite. Un traseu care ne arata Bucurestiul vizibil, accesibil, istoric, aerisit, academic - subliniind rolul structurant al axului urban parcurs.

Cladirea cunoscuta sub numele de Casa Scanteii, fost sediu al publicatiei organului de stat comunist "Scanteia" domina vizual aceasta zona. Arhitectura de factura sovietica indica simetrie si monumentalitate, fiind favorizata de amplasarea ca si capat de perspectiva al axului Kiseleff. Lucram cu obiectivul din kit, dar putem exersa si zoom-ul 1 NIKKOR 30-110 mm pentru a putea observa mai bine detaliile fatadei. Rondul central nu este accesibil pietonilor dar poate fi accesat pentru unghiul optim de fotografiere. Din acelasi loc putem incadra cu focala cea mai larga si recent construitul ansamblu cladirilor de birouri gemene CityGate care incadreaza prin volumele paralelipipedice ce reflecta cerul – cladirea Pavilionului Expozitional, activa insa doar in momente de targ.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/1000 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Ne putem lasa sedusi de lumina blanda de toamna ce scalda bulevardul si transforma coronamentul copacilor in adevarate peneluri multicolore (da, in scoala eram bun la compuneri). Reusim sa intrezarim Arcul de Triumf la o distanta apreciabila, focala maxima a teleobiectivului 30-100 mm fiind din nou de ajutor. O mai buna alternativa de plimbare o constituie in acest punct accesul prin parcul Herastrau.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/60 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 119mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Atmosfera in timpul saptamanii este foarte linistita la ora pranzului, parcul fiind mai aglomerat mai ales pe perioada sfarsitului de zi sau de saptamana. Interesant este faptul ca parcul propune chiar si o zonificare functionala "nescrisa", cea mai populara zona fiind cea dinspre piata Charles de Gaulle, zona de vest fiind perceputa ca fiind "de fite" dar mai linistita, cu terase si restaurante luxoase. Tinem aleea lacului si observam silueta cladirii Sky Tower cea darnica in perspective panoramice. In zona pavilionul "H", opera a arhitectului Ascanio Damian putem opta pentru a continua traseul prin Herastrau spre Exploflora sau livada cu ciresi (mai expresiva insa in luna mai), in drum spre piata Charles de Gaulle. Iesim insa inapoi pe b-dul Kiseleff, in drum spre Arcul de Triumf.

O recomandare calda ar fi sa se profite cu orice pret de accesul in Muzeul Satului unde se poate descoperi o parte consistenta a traditiilor populare atat in ceea ce priveste stilul arhitectonic traditional dar si prin ceea ce tine de viata in dimensiunea ei esentiala cu specific pur romanesc. In timpul saptamanii este liniste iar primavara si toamna in mod special, prin bogatia de culori, atmosfera este de vis.

Parcurgem axul Kiseleff la pas si ne apropiem de Arcul de Triumf cu al sau giratoriu ametitor si nu mereu descifrat corect de toti soferii in care se intalnesc bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu. Construit intre 1921-1922 dupa un proiect al arhitectului Petre Antonescu, monumentul se inscrie intr-o serie mai larga de edificii prin care se comemoreaza participarea Romaniei la primul razboi mondial (printre care si mausoleul din parcul Carol). Dat fiind fatul ca este amplasat in centrul unui giratoriu, Arcul poate fi fotografiat din orice unghi, cu alternative de 360 de grade. Trebuie insa sa fim atenti la lumina si la felul in care ea contureaza suprafata de piatra bej. Obiectul poate capata o prezenta mai robusta daca se renunta la un punct de statie frontal ce induce o simetrie previzibila si se mizeaza pe o perspectiva care dinamizeaza cadrul . Obiectivul din kit isi face datoria, setarile aparatului raman in continuare neschimbate, balansul de alb trece pe "cer noros" pentru a incalzi imaginea.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 40mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

De la Arcul de Triumf avem cateva alternative pentru a continua traseul. La mica distanta pe b-dul Marasti putem afla cladirea bisericii Casin . Constructia fiind inceputa in anul 1937, arhitectura sa imbina stilurile brancovenesc si bizantin. Un bun punct de statie pentru o imagine exterioara de ansamblu se afla in statia de tramvai de vis-à-vis, folosind tot obiectivul de kit. Desi fotografiatul este interzis la interior, montam obiectivul NIKKOR 10mm f/2.8 si comutam in prealabil valoarea ISO auto 100-400. Dimensiunile reduse ale sistemului ne pot ajuta sa realizam imaginea cu discretie, aparatul fiind complet silentios. In apropiere aflam si noua cladire a Comitetului Olimpic Roman, integrata subtil in contextul bogat in vegetatie al zonei stadionului Arcul de Triumf.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 37mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/20 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
Daca urmam axul Kiseleff traversam parcul cu acelasi nume si ne putem apropia de Piata Victoriei trecand pe langa Muzeul Taranului Roman, Muzeul de Geologie si Muzeul Antipa. Recomandam insa un detur pe la piata Charles de Gaulle, cu aceeasi destinatie dar castigand pe drum inca o piata majora a capitalei cu acces in parcul Herastrau, sediul cladirii Televiziunii, Vodafone, bulevardul Aviatorilor si o scurta incursiune in zona rezidentiala cu traditie istorica a parcelarilor interbelice, cu o raita pe aleea Alexandru. Cladirea Televiziunii se poate fotografia doar din axul lateral al Caii Dorobantilor in timp ce turnul cu proportii incerte Vodafone permite o parcurgere radiala. Obiectivul din kit este suficient pentru o imagine de ansamblu, teleobiectvul 1 NIKKOR 30-110 mm putand aduce mai aproape detalii de arhitectura interesante in ambele cazuri.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/15 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/9.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 272mm | f/9.0 | 1/100 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Pentru o fotografie nocturna de exceptie putem reveni aici dupa apusul soarelui si indrepta spre Soseua Nordului unde avem acces la malul lacului Herastrau pentru o vedere panoramica spre Casa Presei Libere . O expunere lunga ar face utila prezenta unui trepied. Pentru a avea o calitate optima a imaginii se poate seta sensibilitatea ISO la valoarea 100. Folosirea obiectivului luminos NIKKOR 10mm f/2.8 este utila in cazul in care nu avem trepied, folosirea diafragmei cu valoarea 2.8 putand reduce semnificativ timpul de expunere. Nu trebuie uitata activarea reducerii zgomotului de imagine pentru expuneri lungi (care depasesc o secunda). Pentru nuantarea tentei rosiatice a cerului se poate opta pentru balansul de alb "cer noros".
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1.6 s | ISO 100 | Manual
Drumul nu continua insa acum spre zona de nord a Herastraului sau spre cartierul Dorobanti, cu parcul Floreasca si tesutul rezidential luxos ci ne indreptam acum la adapostul coronamentului colorat al teilor batrani spre statuia Eroilor Aerului. Un traseu bogat si care poate apropia cititorul explorator si mai mult de imaginea si spiritul unei mostre de oras reprezentative, cu cladiri valoroase si care vorbesc despre o epoca trecuta.

Monumentul Aviatorilor se poate fotografia de asemenea parcurgand un cerc complet, optim in functie de pozitia soarelui. Am ales o tratare contre jour in modul Progam de lucru, masurand central in zona deschisa a cerului pentru un efect vizual mai plastic. Strada Aviator Gh. Demetriad deschide o perspectiva darnica ce poate crea pofta de explorare inducand o senzatie de "pod al bunicii", casele vechi si ascunse dupa perdele de iedera ruginie indcand o aura de mister care trezeste curiozitatea de a afla cum era pe vremuri orasul, cine-i erau oamenii, cum se locuia atunci . Si daca pana acum am lasat liniaritatea marilor bulevarde sa ne conduca pasii, e timpul sa experimentam o schimbare de scara si sa ne lasam purtati pe stradute cu nume de capitale, printi si colectionari.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/9.0 | 1/1600 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.5 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Cladirea Institutului Cultural Roman ramane undeva in spate si continuam pe Aleea Alexandru, vechi si nou invecinandu-se armonios. Tot aici putem afla impunatoarea cladire a Ministerului Afacerilor Externe. Cladirile oficiale sau ale ambasadelor care abunda in zona nu pot fi fotografiate dar pot fi in schimb admirate. Inaintand, descoperim o mostra de arhitectura interbelica de cea mai inalta clasa, casa Cantacuzino si casa Bunescu ale arhitectului Horia Creanga marcand cu discretie mostre ale unui modernism bine stapanit. Fotografierea este relativ ingreunata de obstacolele inerente (masini, crengi razlete), o imagine de ansamblu curata fiind dificil de speculat. Expunerea este acum matriciala – pentru a nu supraexpune excesiv cadrul, zoom-ul isi poate face datoria pentru a afla detalii de arhitectura. Aerul este bland, cald, inspiram si ne incarcam imaginatia cu un loc darnic in marturii despre un Bucuresti valoros. Va sfatuiesc sa lasati pasii sa va duca fara o directie anume in acest cartier, iesirea din cotidian fiind un efect colateral. Apoi, strada Paris ne conduce pasii spre piata Victoriei.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.5 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 36mm | f/4.5 | 1/250s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.5 | 1/200 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Una dintre cele mai intinse piate ale orasului, Piata Victoriei are un rol de reprezentare politica, fiind subordonata cladirii fostului palat de ministri, actual sediu al guvernului , opera a arhitectului Duiliu Marcu. Ridicat intre 1937-1944, a suferit avarii in timpul celui de-a doilea razboi mondial, refacerea aducand cu sine finisajul care-i confera astazi o imagine specifica. Edificiul poate fi fotografiat de pe un arc de cerc de 180 de grade, un punct central de statie putand specula simetria specifica stilului modernist de factura italiana. Am preferat o perpsectiva subtila, obiectivul de kit fiind un bun companion. Lumina rosiatica a inserarii a fost accentuata printr-un balans de alb de "cer noros", sensibilitate 100, masurare centrala. Folosirea puternicului zoom 30-110 mm aduce detalii de fata de mare finete .
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 56mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 224mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Desi de mare intindere, Piata Victoriei nu este accesibila pietonilor, circulatia putandu-se realiza doar perimetral. Cele mai bune puncte de statie se pot afla in centrul pietei unde din pacate accesul este limitat de prezenta politistilor aflati in general la datorie. Asta nu inseamna ca nu se poate fotografia liber daca se adopta cateva mici strategii de abordare ale subiectului. Din piata se zaresc spre nord siluetele muzeelor de Geologie, al Taranului Roman si cel al stiintelor naturale Grigore Antipa, ocazie cu care ne putem apropia acum de acestea. Perspectivele sunt laterale sau frontale, aferente traseului b-dlui Kiseleff care isi afla aici un punct terminus ca si senzatia de verde atotcuprinzator al vegetatiei bogate. Obiectivul din kit isi face datoria si aici, setarile aparatului raman aceleasi.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 34mm | f/4.0 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 34mm | f/4.0 | 1/80 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 40mm | f/6.3 | 1/125 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
La vest, b-dul Titulescu conduce spre podul Basarab si a capatat in ultimi ani un aspect de Manhattan de provincie prin implantarea excesiva a unor cladiri de birouri de mari suprafete, cu siluete ce definesc imaginea contemporana a pietei. Strada Buzesti spre sud-vest are astazi vocatie de bulevard prin decuparea dureroasa a axei nord-sud prin fostul cartier istoric Buzesti-Grivita si frontul construit este configurat de asemenea prin prezenta unor cladiri de birouri inalte.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 39mm | f/5.6 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 115mm | f/4.0 | 1/640 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Bulevardul Lascar Catargiu si Calea Victoriei reprezinta alternativele continuarii traseului nostru. Definitoriu pentru devenirea axelor care structureaza zona centrala, trasat pe locul unor livezi de odinoara, fostul bulevard Ana Ipatescu grupeaza exemple de inalta calitate pentru arhitectura primei jumatati a secolului XX, cu exemple de arhitectura clasica sau eclectica dar si de perioada interbelica-modernista cu intarsii ale stilului art-deco. Majoritatea cladiri de ambasade, nu pot fi de asemenea fotografiate. Lascar Catargiu ne conduce liniar spre Piata Romana, zona verde centrala a bulevardului putand constitui un bun loc de observare pentru fotografierea cladirilor. Undeva in zona sa mediana aflam si observatoul astronomic aflat din pacate intr-o stare accetuata de degradare. Ora inserarii aduce aici cu sine un trafic infernal pe care e mai bine sa-l evitati ramanand pietoni.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/15 | ISO 400 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Vom prefera insa continuarea traseului pe Calea Victoriei, bulevard de maxima intensitate prin capacitatea sa de reprezentare a valorilor care definesc spiritul clasic al Bucurestiului. Referirea deseori eronata si cliseistica la "micul Paris" provine din stilul abordat predominant de arhitectura acestui traseu ce regrupeaza marea majoritate a obiectivelor de interes municipal sau national. Cale domneasca, cunoscuta odata drept Podul Mogosoaiei, strabate orasul de la nord spre sud, definind o adevarata coloana vertebrala cu aura istorica. Debutul din Piata Victoriei poate fi deconcertant prin colajul excesiv de incarcat al imaginii oferite.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 154mm | f/4.2 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Zoom-ul 30-110 mm ne ajuta sa comprimam perspectiva. Drumul ne poarta si ne incarca vizual cu o alaturare nou-vechi de care nu a scapat acest tronson, cladiri clasice si birouri de sticla, mici bistrouri si magazine de uz curent.

Continuam, cladirile joase si cu o arhitectura incarcata cu detalii sunt imbratisate pe ici si colo de arbori ale care isi fac drum spre cer printre stresini ruginite de vreme. Trecem de casa Vernescu, fost sediu de guvern pe vremuri, astazi transformata in cazinou. Pe partea stanga ne intampina portalul de acces la biserica Sfantul vasile cel Mare, interesant de fotografiat de pe trotuarul de vis-a-vis in lumina apusului. Intr-o zi cu soare, albul imaculat al fatadei poate fi utilizat pentru a masura lumina in mod spot.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Cuplat cu un filtru de polarizare, efectul vizual poate fi dramatic. Vis-à-vis aflam cladirea emblematica a palatului Cantacuzino, astazi Muzeul George Enescu. Apartinand stilului clasic cu accente romantice, copertina "aripa de fluture" marcheaza fatada dinspre calea Victoriei ivitand la un popas pentru o scruta cercetare vizuala. Obiectivul de kit fixat in focala cea mai deschisa cuprinde majoritarea volumului construit. Ideal de pozat dimineata pentru a avea soare direct pe fatada, cladirea pate fi vizitata de jur imprejur, prin curte. In spate nu se mai resimte zgomotul masinilor si se poate evada pentru un scurt moment din cotidian, intr-o epoca trecuta.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/160s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Continuam drumul si aflam pe partea stanga oaza de verdeata a parcului Nicolae Iorga, foarte linistit si bun pentru un popas . Undeva in zona estica, in spate se poate accesa muzeul de geologie adapostit de casa Macca, aflatat intr-o stare accentuata de degradare. Pe partea drepata aflam parcul si somptuasa cladire a Academiei Romane. Poate fi fotografiata din unghi lateral dar si frontal, obiectivul de kit fiind suficient. Setarile aparatului raman aceleasi ca si pana acum.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 119mm | f/5.6 | 1/100 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Intersectia caii Victoriei cu b-dul Dacia aduce cu sine deschiderea unor noi perspective. Spre est aflam o imaginea unor cladiri suprapuse pe care comprimarea perspectivei o transforma un veritabil colaj vizual. Undeva in ultimul plan se zareste cladirea Academiei de studii Economice, vizibila insa integral din Piata Romana unde vom ajunge insa cu alta ocazie. Tot spre est putem afla sediul Muzeului Literaturii Romane, prin spatele caruia aflam linistitul cartier clasic din zona Amzei cu exemple stralucite de arhitectura maura cu intarsii venetiene. In intersectie aflam cladirea parasita a fostului casino Victoria si cladirea Uniunii Scriitorilor, ascunsa cu discretie de o vegetatie darnica.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 242mm | f/6.3 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Mai departe, cladirea ministerului Economiei, opera a arhitectului Duiliu Marcu ne intampina cu fatada de travertin bej, cu registre casetate, astazi acoperita cu o panza provizorie. Se poate fotografia frontal, fiind necesara insa o focala foarte scurta pentru a cuprinde intregul volum. Recomandam de aceea deplasarea spre trecerea de pietoni de la intersectia cu Calea Grivitei care ofera un unghi mai accesibil, mizand compozitional pe dominanta turnului cu ceas al cladirii, obiectivul din kit facandu-si cu succes treaba.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/80 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Vis-a-vis de intersectia cu strada Amzei aflam palatul Stirbei. In stil neoclasic, construit in 1835 de logofatul Dimitrie Stirbei, a fost resedinta domneasca. Astazi se afla intr-o stare accentuata de conservare/degradare. Punctul de statie frontal pune fatada in valoare fara a scapa din pacate de prezenta masinilor parcate in zona.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/60 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Din acest punct recomandam un scurt ocol pe strada Amzei, urmand sa iesim ceva mai sus inapoi pe Calea Victoriei, subliniind astfel caracterul labirintic dar ordonat al tesutului urban clasic. Zona predominat rezidentiala si comerciala, cartierul Amzei pastreaza inca patina timpului, mici vitrine amintind de vremurile si mestesugurile de alta data.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 143mm | f/6.3 | 1/80 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/50 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Iesim la recent reabilitata piata Amzei, trecem prin fata cladirii inca aflata in renovare a teatrului Ion Creanga si simtim deja atingerea forfotei din zona Romana. Conitnuam pe strada Mendeleev si apoi la dreapta pe strada George Enescu, fara sa ne grabim sa iesim pe strada Clemanceau in dreptul Ateneului, rezervandu-i o aparitie si descoperire triumfala din Piata Palatului. Cladirile sobre cu arhitectura modernista imprima zonei o imagine unitara. Prezenta discreta a Bisericii Albe si forfota masinilor ne anunta ca regasim Calea Victoriei si imediat hotelul Radisson Blue, fost Bucuresti, proaspat renovat. Abordam acest traseu pentru a pucta cat mai multe obiective dar si pentru ca doar astfel putem afla perspective optime ce pot fi abordate cu obiectivele disponibile. Din dreptul hotelului Radisson de exemplu, folosind obiectivul NIKKOR 30-110mm f/3.8-5.6 VR putem strabate cu privirea intreaga adancime a pietei Revolutiei.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/50 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 160mm | f/6.3 | 1/40 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

De aici inainte este foarte important sa ne sincronizam cu ritmul semafoarelor care regleaza prezenta masinilor. Asteptand momentul prielnic, putem avea un numar mic sau putem scapa complet de prezenta acestora in cadru. Mai mult, in cautarea punctului de statie optim, se poate traversa pe oriunde (ceea ce nu trebuie sa va impinga sa nu folositi regulamentar cele patru treceri de pietoni). Incepand de aici accesam o zona iubita a orasului, decantata in memoria colectiva si prezentata in numeroase fotografii de epoca din perioada de inflorire a orasului, Calea Victorei fiind un pol al modernitatii epocii interbelice.

Hotelul Athene-Palace, reabilitat si extins marcheaza zona de nord a "buzunarului urban" care se deschide si care are palatul regal – astazi sediu al Muzeului Nationat de Arta drept interlocutor pe partea vestica. Fatada Fundatiei Carol I, astazi sediu al Bibliotecii Centrale creeaza acum fundal pe care se profileaza statuia ecvestra a regelui, recent reinstalata in locul originar. In fundal se zareste fatada cu ordin angajat a fostului sediu al Comitetului Central al PCR. Nu fotografiem inca hotelul, fatada fiind mult mai bine vizibila din dreptul statuii. Privim insa spre est si descoperim in "buzunarul" sau inverzit Ateneul Roman, cladire emblematica a orasului.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 128mm | f/4.0 | 1/1250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Probabil unul dintre cele mai fotogenice locuri ale orasului, parcul si cladirea Ateneului marcheaza o fila din istoria care confera o amprenta specifica spiritulului orasului. Proiectat de arhitectul francez Albert Galleron la recomandarea lui Charles Garnier, autorul Operei din Paris, constructia incepe in 1884 si este inaugurata doi ani mai tarziu criticata pentru faptul ca era amplasata prea departe de centru. Ca alternative de fotografiere trebuie inainte de toate speculat axul central pe care simetria ansamblului il propune. Aleile laterale ofera alternative de dinamizare subtila a perspectivei. Se poate folosi teleobiectivul pentru a apropia detaliile coloanelor cu caneluri sau ale frizei.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.5 | 1/40 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 216mm | f/5.6 | 1/80 | ISO 100 | Manual
Recomandam un balans de alb automat dar cu un plus de galben sau modul "cer noros" pentru a accentua tonul bej-cald al ansamblului, tonuri care isi schimba nuantele in functie de momentul zilei sau de vreme. Intr-o zi cu soare lumina este foarte puternica, recomandam fotografierea la apus atunci cand verdele peluzei, cerul violaceu –albastrui si luminile exterioare aprinse confera o atmosfera unica ansamblului.

Valoarea ISO cu plaja automata 100-400 permite aparatului sa aleaga valoare optima astfel incat imaginea sa nu tremure. Dupa apus recomandam un balans de alb automat. Ateneul poate deveni subiect de studiu fotografic si poti petrece ore in sir analizand fiecare detaliu al perspectivelor posibile. In interior spatiul este bogat decorat. Am folosit obiectivul 1 NIKKOR 10mm f/2.8 pentru a specula deschiderea maxima si diafragma deschisa pentru un timp de expunere din mana decent.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Mergem mai departe si traversam parcarea din fata celebrului restaurant Cina. Parcare in timpul liber sau loc al unor evenimente publice, zona permite o buna plaja de observare a fatadelor Bibliotecii Centrale Universitare spre sud si a Palatului Regal spre vest, astazi sediul Muzeului National de Arta. Intr-un areal restrans intalnim mai multe obiective de parcurs si fotografiat: fatada palatului Fundatiei Carol I - construita între anii 1891-1895 dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, statuia ecvestra a regelui Carol I si cladirea MNAR. Fatada Fundatiei are cateva puncte optime de statie – de langa statuie – stanga sau dreapta , de pe trotuarul MNAR si de langa ceea ce vom descoperi spre sud ca fiind biserica Kretzulescu, pentru o perspectiva de ansamblu .
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/1600 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/40 | ISO 400 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/160 | ISO 100 | Manual
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 35mm | f/7.1 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

In timp ce statuia se poate fotografia optim dimineata pana in ora 10 sau seara la apus, fatada Fundatiei primeste lumina doar dupa ora 12 in timp ce fatada Palatului Regal doar pana in ora 12. De aceea pentru a crea o imagine expresiva a Pietei Palatului si a specula unitatea conferita de finisajul in tonuri bej-deschis trebuie sincronizata actiunea de a fotografia cu un studiu prealabil de insorire aferent si perioadei anului in care se lucreaza. Inserarea aduce cu sine o combinare interesanta a nuantelor rosiatic-albastrui ale cerului cu volumul creat de sistemele de iluminare artificiala care pun bine in valoare cladirile mentionate.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 31mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Locul pe care se ridica edificiul Palatului Regal, astazi sediu al MNAR a avut mereu vocatie politica. In vechiul palat domnesc au locuit pe rand Dinicu Golescu, Alexandru Ghica, Alexandru Ioan Cuza si Carol I. Cladirea este demolata dupa incendiul din 1926, arhitectul Nicolae Nenciulescu proiectand actuala cladire inaugurata in 1937. Palatul este incendiat in timpul evenimentelor din 1989 si reabilitat ulterior. Interiorul adaposteste colectii de pictura, scultpura, detalii ale unor biserici disparute sau vestminte traditionale. Amenajarea interiorului contrasteaza neplacut cu aspectul exterior al cladirii, impresionand excesiv celulele cu bastonase. La interior am folosit din nou compactul obiectiv 1 NIKKOR 10mm f/2.8, ISO 400, balans de alb automat.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/30 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/80 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Lasand in urma cladirea MNLR, accesam un alt spatiu-buzunar al pietei denumite "a Revolutiei", avand ca limite aripa vestica a Fundatiei, cladirea fostului sediu al CC si fatada de sorginte clasica a cladirii Generala, avandu-l ca autor pe arhitectul Richard Bordenache, cu fantanile sale iluminate. Piata are probabil cea mai mare concentrare de monumente comemorative din Bucuresti, subliniind importanta acestei zone la nivelul constiintei colective.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/125 | ISO 100 | Manual

Spatiul pietei este articulat prin prezenta verticalei ambigue a monumentului Eroilor Revolutiei, spatiul public al Memorialului Renasterii amenajat exemplar structurand un traseu pietonal orientat. Un punct de statie poate plasa monumentrul in centrul imaginii, "ora albastra" oferind un moment in care albul marmurei se profileaza pe tenta inchisa a cerului pentru un efect plastic sugestiv.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/3.2 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/2 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Un altul poate privi ansamblul esplanadei monumentului lui Iuliu Maniu, deschizand o perspectiva dinamica. In coltul nord-estic al pietei se zareste o cladire cu o forma hibrida ce suprapune o ruina cu un volum de sticla compact. Puncte optime de fotografiere sunt amplasate pe trotuarul din fata MNLR si de-a lungul fatadei cladirii CC, spre strada Ion Campineanu. Teleobiectivul 30-110 comprima eficient perspectiva si ofera o imagine-colaj sugestiva pentru relatia vechi si nou in arhitectura ansamblului pietei. Fost sediu al directiei 5 de securitate si actual sediu de birouri, cladirea a suferit avarii in timpul miscarilor din decembrie 1989. Reabilitarea sa a prevazut relationarea simbiotica cu volumul de sticla emergent. O focala mai larga poate fi folosita din proximitate, dar trebuie asteptat ca masinile sa elibereze cadrul.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.0 | 1/125 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 81mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 115mm | f/5.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Facem o rotire de jur imprejur de 360 de grade si parasim spatiul complex al pietei privind spre apus printre frunzele ruginii care pastreaza nuanta fatadei de caramida aparenta a bisericii Kretzulescu, valoros monument de arhitectura de la inceputul sec. XVIII. Asupra ei vom reveni cand vom cobori pe langa ea spre parcul Cismigiu.

Piata isi afla un punct terminus atunci cand cladirile Generala si imobilul Kretulescu, proiectat de arhitectul G.M. Cantacuzino isi pliaza directia fatadelor pe curba subtila descrisa aici de Calea Victoriei. In spatele bisericii aflam un portic care gazduieste astazi librarii prestigioase, activand aceasta latura aflata pana nu demult in stare de semi-abandon. Teleobiectivul 30-110 mm poate fi din nou foarte util acum pentru a evidentia in profunzime efectele plastice ale fatadelor cladirilor care delimiteaza bulevardul. Punctele de statie sunt fixate undeva pe trotuarul Memorialului Renasterii dar si pe carosabil – profitand de momentul in care toate semafoarele sunt pe culoarea rosie si nu sunt masini. Aparatul se tine paralel cu linia pamantului pentru a nu induce un punct de fuga inutil. Atat dimineata insorita cat si dupa-amiaza rosiatica pot aduce efecte cromatice care sa confere imaginilor substanta.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/50 | ISO 400 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 91mm | f/4.0 | 1/125 | ISO 100 | Manual
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 133mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Avansand pas cu pas, folosirea obiectivului de kit 10-30 mm poate releva fata curba a cladirii cu atat de cunoscutul ei parter care adaposteste sediul magazinului Muzica. Recomandam o ora a diminetii pentru a fotografia din acest unghi care ne ajuta sa zarim silueta zvelta a Palatului Telefoanelor, cladire de asemenea emblematica a Caii Victoriei, inalta de 52.5 metri si construita intre anii 1929-1934 in stil art-deco dupa modelul zgarie-norilor americani. Ne apropiem de intersectia cu strada Ion Campineanu, coltul frontul unitar al bulevardului este marcat de cladirea hotelului Continental, recent nenovat. Proximitatea induce o perspectiva accentuata care nu poate fi evitata de aici. Spre vest descoperim cladirea Union, front remarcabil prin stilul art-deco care afirma volumetria si detaliile de arhitectura, ansamblul cu vecinatatile creind o imagine unitara. Spre este aflam cladirea hotelului Novotel. Dificil de fotografiat din cazua fluxului permanent de masini si multimii de fire care atarna pe stalpi, am preferat unghiuri piezise de fotografiat, invitand cititorul sa exerseze punctul de statie optim pentru un obiectiv wide.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/6.3 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/125 | ISO 160 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 44mm | f/6.3 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Alaturarea vechi/nou creaza aici o imagine memorabila. Corpul de acces estet reconstituit conform cu porticul fostului Teatru National, aflat odata pe acest amplasament si bombardat in timpul celui de-a doilea razboi mondial. Loc incarcat cu istorie, se spune ca vis-à-vis de acesta cladire, pe strada Campineanu, in prelungirea frontului cladirii Adriatica (cu ceas) a functionat odata o berarie care a apartinut lui Caragiale. Fatada reflectorizanta a hotelului creaza efecte vizuale impresionante. Lasam insa pe mai tarziu explicarea secretului punctului de statie si tehnicii utilizate pentru obtinerea acestei imagini (tinem minte imaginea!).
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 100mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
80-200mm f/2.8D | 540mm | f/10.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Continuam traseul si folosim din nou obiectivul NIKKOR 30-110mm pentru acomprima perspectiva spre hotelurile Ramada si Bulevard. In acest tronson se afla teatrul de revista Constantin Tanase si teatrul Odeon, cu o piateta ce creaza o noua alveola urbana. La parterul hotelului Ramada se afla reminiscenta unuia dintre cele mai prestigioase localuri ale Bucurestiului interebelic si anume restaurantul Capsa, loc de socializare si schimb de idei al personalitatilor vietii publice ale timpului.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 193mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Spre vest ne intampina Piata Tricolorului si Palatul Cercului Militar National, cladire prestigioasa ce se adauga in salba de monumente care insotesc traseul Caii Victoriei. Opera a arhitectului Dimitrie Maimarolu, este construita incepand cu 1911 si inaugurata de Regele Ferdinand I in 1923 dupa ce sufera o serie de distrugeri si este reabilitata si apoi desavarsita. Poate fi fotografiata din ax central sau din unghi folosind obiectivul din kit, ideal inainte de ora amiezii sau seara, dupa apus.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/20 | ISO 400 | -0.33EV | Aperture priority
Depasim cladirea recent renovatului Hotel Bulevard care marcheaza intersectia cu bulevardul Regina Elisabeta, ax care strabate si structureaza orasul pe directia est-vest. O privire inapoi spre Palatul Telefoanelor ne ajuta sa descoperim un punct de statie foarte util pentru a crea o imagine de ansamblu care sa il integreze organic si sa evidentieze unitatea stilistica a Caii Victoriei. Folosim din nou teleobiectivul 1 NIKKOR 30-110mm, modul prioritate de diafragma cu o valoare mare pentru o profunzime de camp extinsa, balans de alb automat de aceasta data, masurare centrala pentru a stapani expunerea pe suprafata alba a turnului. Trebuie asteptat semaforul de pe b-dul Elisabeta pentru a nu avea o prezenta de vehicule excesiva.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/7.1 | 1/640 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Privim in continuarea traseului si ramanem fideli teleobiectuvului, setarile raman aceleasi desi fatada vestica e acum umbrita. Ca truc de fotografiere, recomandam perioada inceputului de ianuarie, in jurul ore 15. Se obtine un efect natural "vintage" al frontului construit al bulevardului, lumina razanta a iernii creand un contrast optim fotografierii "in lung de linie".
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 111mm | f/7.1 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Pe partea stanga descoperim pasajul Vilacrosse cu a sa inchidere de sticla galbena si fronturi construite ce ne poate conduce direct spre zona Lipscani. Trecem pe langa sediul Politiei capitalei si depasim magazinul Victoria, centru comercial a carui prezenta se confunda cu istoria interbelica a bulevardului. Vis-à-vis debuseaza strada Lipscani si aflam discreta cladire a bisericii Zlatari. Cladirea Financial Plaza contrasteaza prin arhitectura moderna cu fatade reflectorizante si al sau trun ce marcheaza zona in skyline-ul orasului dar pe care il vom analiza dintr-un punct de statie de pe parcursul Dambovitei. Spatiul public aferent acestei cladiri ne permite sa observam mai bine fatada fostului Palat al Postelor, actual sediu al Muzeului de Istorie.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Realizat dupa planurile arhitectului arhitectului Alexandru Savulescu in stil neoclasic, cladirea este inaugurata in 1900. Zonele optime de fotografiere ale fatadei se afla pe trotuarul de vis-à-vis, obiectivul din kit sau un zoom mai puternic oferind o imagine de ansamblu dar si detalii de constructie, in contextul frontului continuu al bulevardului. Traversand putem specula ritmul pachetului de trepte care ne conduce spre porticul de la intrare ce ofera un loc numai bun pentru un popas.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/125 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Recent instalata statuie a lui Traian trezeste in permanenta posibile anecdote vizuale . Interiorul este amplu si gazduieste o copie a zonei inferioare a columnei lui Traian loc unde, daca memoria nu ma inseala, am fost facut pionier in 1986. Folosim din nou auto-ISO 100-400 cu un balans de alb automat si avem grija sa pastram aparatul in plan orizontal. Trecand peste factorul emotional inerent putem totusi continua traseul si dirija spre iesire, zona de acces a muzeului oferind o perspectiva optima spre o alta cladire reprezentativa pentru orasul Bucuresti, alaturi de Ateneu – si anume cladirea CEC.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 160mm | f/4.5 | 1/125 | ISO 140 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/15 | ISO 100 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/125 | ISO 125 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Realizata dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceza de sfarsit de secol XIX, cladirea este inaugurata in anul 1900. Frontonul sprijinit pe coloane angajate si cupola de sticla sunt elemente definitorii care devin reprezentative pentru imaginea aceastei cladiri. Dat fiind orientarea fatadei principale spre est, recomandam din nou fotografierea pana in ora pranzului sau in timpul "orei albastre" cand va fi totusi de greu de aflat un balans al culorii echilibrat data fiind temperatura sistemului de iluminare nocturna, complementar nuantei cerului.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Calea Victoriei isi anunta un final al traseului in Piata Natiunilor Unite care va conchide acest traseu dens in obiective si cazuri de fotografiat. Blocul turn care marcheaza silueta orasului devine un capat de perspectiva al Caii Victoriei. Ajungem in piateta recent amenajata intr-o maniera contemporana armonioasa. Putem testa rezistenta sistemului Nikon 1 J2 la situatii contre jour agresive, acesta comportandu-se foarte bine, obiectivul din kit 1 NIKKOR 10-30 mm nefiind predispus la flare. Setarile sunt cele uzuale de pana acum pentru timp de zi. Pentru o imagine nocturna putem folosi obiectivul 1 NIKKOR 10mm f/2.8 si setarile obisnuite pana acum pentru situatii cu lumina insuficienta – auto-ISO 100-400, balans de alb automat, prioritate de diafragma cu valoarea cea ai mica, respectiv f/2.8. Efectul vizual al amenajarii piatetei invita la experimente fotografice.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/25 | ISO 400 | Manual
Debuseul in Piata Natiunilor Unite este marcat la nord de silueta masiva a cladirilor cu "coroana", la vest de blocurile gemene Sitraco si la sud, traversand podul peste Dambovita, de blocul turn. Vom integra studiul acestei zone in cadrul capitolului urmator care ne va conduce spre Piata Unirii si va analiza panoramic intreaga zona.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/320 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

O explorare a zonei Piata Natiunilor Unite - Piata Unirii

Ajunsi in Piata Natiunilor Unite perspectiva se deschide liniar, de-a lungul cursului raului Dambovitza, spre vest si spre est unde zarim in capat silueta masiva si sumbra a magazinului Unirea. Temperatura scade aici in general cu cateva grade, podul putand oferi un bun loc de popas. Traficul este insa dens, fiind una din cele mai aglomerate intersectii ale orasului, singura perpectiva fara bruiaj deschizandu-se spre vest. O vom analiza insa mai tarziu, cea mai buna alternativa pentru a parcurge vizual culoarul urban spre Unirea fiind accesarea terasei unuia dintre blocurile gemene. De aici avem o vedere panoramica care din punct de vedere fotografic este mult mai darnica si ne ajuta sa intelegem mai bine configuratia zonei .
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.5 | 1/30 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Lucram cu obiectivul NIKKOR 10 mm f/2.8, auto ISO 100-400, balans de alb automat, prioritate de diafragma. Privelistea este ametitoare si cuprindem zarea cu bucuria celui care poate vedea mai mult. Putem exersa capacitatile exceptionale ale obiectivului 1 NIKKOR 30-110 mm pentru a putea apropia detaliile fatadei centrului comercial Unirea. Perspectiva nocturna este si ea impresionanta mai mult cat cat induce un mic joc vizual. In lumina insuficienta a inserarii profunde si fara o zona de contrast evidenta focalizarea are tendinte sa "vaneze" clarul. Comutarea in mod manual focus aduce cu sine posibilitatea de a defocaliza intentionat si de a specula astfel vizual efectul "bokeh" al obiectivului luminos.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/4 | ISO 180 | Manual 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 128mm | f/4.0 | 1/8 | ISO 220 | Manual

Din acelasi loc, privind spre nord descoperim skyline-ul orasului punctat de cele cateva cladiri inalte. Identificam cladirile de la Piata Victoriei, se vede structura de tirati a podului Basarab, Cathedral Plaza, cladirea Vodafone, a Televiziunii, blocul turn de la Cismigiu, silueta Sky Tower din zona Floreasca si chiar si acoperisul Ateneului.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/3.8 | 1/125 | ISO 125 | -0.33EV | Aperture priority
Coboram si ne indreptam spre Piata Unirii pe malul Dambovitei. Atat obiectivul din kit cat si teleobiectivul pot fi utilizate aici cu brio pentru a studia perspectiva "in lung de linie". Setarile pentru timp de zi sunt cele uzuale, prioritatea este diafragma. O cladire marcanta de pe acest traseu este cea a Palatului de Justitie . Contruit intre 1890 si 1895 dupa planurile arhitectului Albert Ballu, arhitectura se subordoneaza stilului romantic care inglobeaza elemente ale neo-renasterii franceze. Fatada principala este orientata spre nord ceea ce o face dificil de fotografiat in timpul zilei in contra lumina. Chiar daca folosim modul creativ dedicat acestei situatii al aparatului Nikon 1 J2 rezultatul nu este multumitor, o fatada in umbra proprie nefiind un element foarte atractiv.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/2 | ISO 100 | Manual
Exista momente dimineata sau inaintea apusului, foarte scurte insa in timpul verii, atunci cand fatada poate primi lumina directa. Pentru situatii uzuale recomandam lumina inserarii, un punct optim de statie fiind amplasat in dreptul intersectiei Splaiului cu strada Selari care coboara din centrul vechi. Setarile sunt cele obisnuite pentru expuneri prelungite, balansul de alb automat nu poate reduce efectul spoturilor care lumineaza fatada in urma reabilitarii recente a cladrii sau ale iluminatului stradal dar conserva tonalitatea cerului.

Traversam podul si continuam traseul pe latura vestica a perimetrului Pietei Unirii. Aici imaginea este dezordonata, traficul pietonal intens, o oarecare senzatie de haos isi face simtita prezenta dar asta nu trebuie sa ne faca sa evitam zona ci din contra, sa ne aventuram in necunoscut in cautarea unor subiecte expresive. Intersectia cu Bulevardul Unirii poate starni o reactie de coplesire atunci cand perspectiva frontala reveleaza in sfarsit volumul masiv al Casei Poporului, astazi Palatul Parlamentului. Teleobiectivul 1 NIKKOR 30-110 mm este acum util pentru comprimarea perspectivei.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/8 | ISO 180 | Manual
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 160mm | f/6.3 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Trebuie asteptat ca fluxul de masini sa fie oprit de pietonii care traverseaza acum prin spate, noi afland un punct de statie pe "pateul" verde dintre sensuri. Aglomeratia este extrema aici si pestrita intrucat toata lumea se dirijeaza spre statia de tramvai – capat de linie care duce in cartierul Rahova. Unul din locurile favorite pentru o "baie de multime" si aventurare cu micul compact in marea de oameni. Obiectivul NIKKOR 10mm poate fi aici util, conferind intregului sistem compactitate. Fotografiem multimea si absolut nimeni nu schiteaza vreun gest, lumea este preocupata sa ia tramvaiul, sa-si faca loc, sa razbata. Parasim statia aglomerata si ne indreptam in continuare spre sud, spre mult mai linistitul ansamblu al Patriarhiei Romane.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 61mm | f/6.3 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Panta dealului Mitropoliei pe care se face accesul ofera o prespectiva ascendenta care poate specula contra lumina, folosind de asemena o focala mai lunga.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 179mm | f/6.3 | 1/640 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Fotografierea ansamblului necesita revenirea pe parcurul zilei intrucat zona de acces are lumina optima dimineata spre pranz in timp ce fatada bisericii se fotografiaza optim in lumina dupa-amiezii. Datand de la jumatatea secolului XVII, zona a fost in prim planul vietii politice si religioase a tarii. Pe aici a trecut si Alexandru Ioan Cuza, tot aici a functionat pana recent Camera Deputatilor. Interiorul bisericii este bogat ornamentat. Este desigur si sediul Patriarhiei Romaniei, loc de pelerinaj.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/9.0 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Parasim incinta fara ecouri lumesti a Patriarhiei pentru a recobori in mijlocul forfotei vii a orasului, spre fantanile din Piata Unirii. Realizate in anii 80 odata cu taierea bulevardului Victoria Socialismului, mai lat cu 2 metri decat celebrul bulevard parizian Champs-Élysées dar aflat la diametrul opus ca populare pietonala. Traversam parcul Unirii si ne apropiem de centrul comercial care marcheaza latura estica a pietei prin ecranul-reclama. Puncte de statie optime aflam pe trotuarul de vis-à-vis, intr-o parcurgere liniara, obiectivul din kit putand raspunde cu brio solicitarii. Expunerea trebuie insa sa fie aici matriciala intrucat tonurile inchise ale fatadei pot pacali expunerea, cerul riscand sa fie supraexpus. Centrul comercial induce o aglomeratie care marcheaza identitatea locului, propunand puncte de reper celebre de intalnire.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 186mm | f/6.3 | 1/250 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


Putem initia o incursiune pe terasa centrului comercial pentru a avea din nou o privire panoramica asupra intregii piete. Folosim obiectivul din kit si teleobiectivul 30-110 mm intr-o maniera libera, setarile aparatului sunt cele deja indicate pentru timp de zi insorita, prioritatea este de diafragma pentru o profunzime si acuitate sporita. Pentru a epuiza prizele de imagine optime privim la est catre piata Alba Iulia, spre fantani, zoom-am spre Palatul Parlamentului, aflam o perspectiva a esplanadei de pe dealul Patriarhiei, descoprim apoi Splaiul si Piata Natiunilor Unite in zare, cream o imagine skyline reprezentativa a Bucurestiului si spre nord aflam cladirea marcanta a hotelului Intercontinental. Avem impresia ca tinem orasul in palma, imaginea de ansamblu oferindu-ne o mai buna intelegere a configuratiei sale.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 32mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 133mm | f/4.0 | 1/1250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 208mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Traseul Piata Unirii – Piata Universitatii – Piata RomanaTraseu liniar, ax structurant major al orasului pe directia nord-sud, regrupeaza cladiri publice si vestigii istorice de importanta nationala. Echipati cu obiectivul din kit 1 NIKKOR 10-30 mm si avand la indemana teleobiectivul NIKKOR 30-100 pentru prize vizuale de profunzime, pornim din fata recent renovatului magazin Cocor. Axul carosabil extrem de lat aduce cu sine un trafic infernal si care constituie un bruiaj major atat pentru o promenada dar si pentru fotografie. De aceea acest traseu este preponderent utilizat pentru deplasare in scopuri "tehnice", trotuarul ingust propunand arareori zone de popas. Preferam trotuarul estic, insorit la orele dupa-amiezii si ne indreptam spre Universitate.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 81mm | f/5.6 | 1/500 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Pe drum facem un popas la biserica Sfantul Gheorghe Nou, ctitorita de Constatin Brancoveanu la inceputul sec. XVII . Tot aici este localizat kilometrul 0 geografic al capitalei. Parcul bisericii este darnic si poate oferi un binemeritat loc de popas departe de zgomotul bulevardului. Statia de tramvai aduce din nou o aglomerare pestrita care activeaza insa aceasta alveola urbana, in relatie cu Pasajul Latin care face legatura directa cu strada Lipscani.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/125 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/15 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/2000 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Exersam din nou perspectiva comprimata prin utilizarea unei focale lungi, un punct optim de statie aflandu-se insa pe carosabil, pe insula dintre sensuri . In continuare trecem pa langa biserica si incinta spitalului Coltea, recent renovat. Loc reprezentativ pentru istoria orasului, ansamblul a fost edificat in 1704 de catre spatarul Mihai Cantacuzino. Ansamblul cuprindea si un turn demolat insa in 1888. Recomandam lumina mai prielnica a amiezii decat cea din exemplul cu contrast poate prea accentuat.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 94mm | f/3.8 | 1/1600 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/2000 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Pastram montat obiectivul de kit si abordam prize fotografice dinamice, din mers. Depasind piateta amenajata recent in triughiul format de corpul Coltei la sud si cladirea Ministerului Agriculturii la est unde putem afla un loc de popas si retragere din vartejul strazii , accesam pasajul Universitatii. Punct comercial si nod de distributie a pietonilor pe cele patru laturi ale Pietei Universitatii. Balansul de alb automat ramane eficient aici, cel dedicat luminii de neon avand tendinta sa "raceasca" excesiv imaginea.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/640 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 154mm | f/5.6 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/15 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Piata regrupeaza o densitate mare de obiective de interes municipal si national, aici aflandu-se cladirea Universitatii, a facultatii de Arhitectura - zona fantanii reprezentand chintesenta ideii de spatiu public bucurestean, desi redusa ca dimensiuni fiind un reper major in acest sens . Pentru acest cadru setam masurarea luminii in spor, mod de lucru Program, sensibilitate ISO 100. Masurarea in zona ce amai luminoasa va determina un timp de expunere foarte scurt ceea ce va "ingheta" stropii jeturilor fantanii. Regasim pe partea estica Teatrului National, hotelul Intercontinental cu a sa silueta si arhitectura ce confera identitate imaginii orasului .
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 123mm | f/5.6 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/8 | ISO 200 | Manual
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 52mm | f/5.0 | 1/1000 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/10 | ISO 200 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Spre coltul sudic muzeului Bucurestilor – Palatul Sutu construit in stil neogotic ce aduce o aroma a jumatatii de secol XIX. Fiecare obiectiv enumerat poate fi studiat fotografic prin puncte de statie frontale de proximitate, ceea ce il face dificil de cuprins chiar si pentru valoarea cea mai mica a focalei obiectivului din kit. Rondul din centrul sensului giratoriu precum si zone laterale de observare ofera un bun loc pentru o parcurgere panoramica a obiectivelor mentionate. Piata este de asemenea un loc reprezentativ pentru serbarile populare spontane si pentru viata politica, fiind un simbol al rezistentei, km 0 al libertatii individuale, amplasarea la intersectia celor mai importante bulevarde conferindu-i un statut de zona de maxima importanta si reprezentativitate publica.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/5 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/100 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Un punct de statie privilegiat, orientat spre TNB aflam in cladirea Facultatii de Arhitectura, perspectiva de ansamblu fiind darnica pentru obiectivul din kit dar si pentru jocul cu teleobiectivul 30-110 mm. Setarile sunt aceleasi pentru situatii de peisaj urban deja utilizate anterior in cazurile cu panorame . Avem acum o buna ocazie pentru a experimenta cateva din modurile creative propuse de sistemul Nikon 1 J2: efect minatura sau culoare selectiva. Un alt punct de statie pentru o imagine cu fatada TNB se afla pe strada Edgar Quinet, la iesirea din UAUIM.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.0 | 1/800 | ISO 100 | -0.67EV
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 54mm | f/5.6 | 1/1250 | ISO 100 | -0.67EV

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

O focala lunga ce evidentiaza monumentalitatea fatadei aflate in plina transformare de remodelare. Tot din fata cladirii TNB putem realiza o imagine frontala a hotelului Intercontinental. Din acest punct de statie perspectiva va fi deformata fara sorti de izbanda , apusul putand insa specula silueta cladirii din alt punct al orasului pe care il devoala ceva mai tarziu. Accesul la ultimul etaj asterne orasul din nou la picioarele fotografului explorator.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 111mm | f/7.1 | 1/640 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/10 | ISO 200 | Manual
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/5.6 | 1/3 | ISO 400 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Dezlantuim obiectivele 1 NIKKOR 10-30mm f/3.5-5.6 VR si 30-110mm f/3.8-5.6 VR avizi sa regasim in skyline-ul orasului obiectivele de arhitectura si locurile deja parcurse ca pietoni sau cele pe care urmeaza sa le vizitam – bulevardul Magheru, cartierul Armenesc, parcul Icoanei. Setarile, indiferent de obiectivul folosit sunt: sensibilitate ISO 100, mod prioritate de diafragma cu valoarea 8, compensarea expunerii -0.7, balans de alb in mod "cer noros". Pentru reducerea efectului paclei din zare in directia de fotografiere a soarelui recomandam un filtru de polarizare si/sau un filtru gradual gri neutral. Putem recunoaste acum punctul de statie secret folosit pentru a fotografia reflexia hotelului Continental in fatada de sticla a hotelului Novotel de pe calea Victoriei.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 52mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 81mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/500s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 91mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 49mm | f/10.0 | 1/320s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 47mm | f/10.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Acolo am folosit insa un mic truc – si anume cu ajutorul adaptorului FT1 am montat un obiectiv NIKKOR 80-200 mm f/2.8 AF-D. Cu aceasta combinatie "letala", dat fiind factorul de crop 2.7 al sistemului Nikon 1 J2 se poate obtine o focala maxima de 540 mm – numai buna de scrutat zarea . Stadionul National, Sky Tower Floreasca (cel cu care am inceput incursiunea noastra panoramica), pasajul Basarab, Casa Scanteii, Palatul Parlamentului, Piata Unirii – totul este accesibil de aici entru o imagine de ansamblu pe care simti ca "poti pune degetul". Profitam de altitudine pentru a mai testa modul creativ "efect miniatura" cu rezultate foarte convingatoare. Respiram aerul tare al inaltimii si continuam traseul spre piata Romana ca pietoni cu aripi imaginare.
80-200mm f/2.8D | 540mm | f/9.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
80-200mm f/2.8D | 540mm | f/9.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
80-200mm f/2.8D | 540mm | f/9.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 63mm | f/5.0 | 1/1600 | ISO 100 | -0.67EV

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Bulevardul Magheru propune un trafic auto care nu inspira o promenada linistita pe parcursul sau desi parterul intregului bulevard este comercial, pana la Piata Romana. Perspectiva "in lung de linie" dezvaluie anvergura acestui tronson. Folosim din nou obiectivul 30-110 mm si avem grija la sincronizarea semafoarelor pentru a prinde carosabilul cat mai degajat. La ora inserarii traficul risca sa fie chiar agresiv. Arhitectura cladirilor care delimiteaza bulevardul este in mare masura modernista, cu intarsii de ani ’60 sau cu refaceri realizate dupa cutremurul din 1977. Sala Dalles, blocul Unic, Hotelul Ambasador in stil art-deco, Hotelul Lido, blocurile simetrice de la Eva, blocul Patria proiectat de arhitectul Horia Creanga, toate constituie elemente care confera identitate zonei si au fost prezentate in imagini de epoca remarcabile. Un popas obligatoriu se poate face la libraria-ceainarie Carturesti de la intersectia cu strada Arthur Verona.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 138mm | f/7.1 | 1/200 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/7.1 | 1/125 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/30 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/30 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/7.1 | 1/50 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Traversam zona comerciala intens circulata de la Piata Romana si ajungem in rondul cu coloane unde daca e deja noapte putem folosi desigur obiectivul NIKKOR 10 mm f/2.8 cu setarile specifice fotografiei nocturne – auto-ISO 100-400, balans de alb automat, prioritate de diafragma cu valoarea f/2.8. Piata este dominata de cladirea Academiei de Studii Economice si marcheaza debutul bulevardulu Lascar Catargiu la capatul caruia aflam Piata Victoriei (pe care deja o cunoastem din epopeea inceputului plimbarii). Nod major de circulatie, Piata Romana aduce in giratoriul central b-dul Lascar Catargiu, Magheru si Dacia, pe directia est-vest ce leaga prin acest punct Calea Victoriei cu calea Mosilor.

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 200mm | f/7.1 | 1/125 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/8 | ISO 100 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/10 | ISO 200 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

5. Centrul vechi – obiective importanteDespre centrul istoric al Bucurestiului s-au scris si se vor mai scrie carti intregi. Loc de nastere al urbei, prima atestare documentara se datoreaza lui Vlad Tepes la 1457. Cu o istorie zbuciumata, cetatea prinde contur pe urmele lui Mircea cel Batran. De prezenta lui Radu cel Frumos, Stefan cel mare, Basarab Laiota si Basarab cel Tanar se leaga prima etapa de decantare a istoriei acestor locuri.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1.6 s | ISO 110 | Manual
Astazi conturul Curtii Domnesti nu mai pastreaza amprenta initiala, numeroase incendii, cutremure sau sistematizari ale epocii recente redesenadu-l intr-o forma incerta. Nu trebuie considerat ca fiind "centru vechi" doar perimetrul aflat intre Calea Victoriei, Dambovita si b-dul Bratianu, inima istorica intinzandu-se spre est pana spre strada Hristo Botev, biserica Sfantul Gheorghe Nou facand parte de exemplu din centrul istoric desi pare sa-i fie exterioara acum. Vom incerca sa orientam citirorul-explorator-fotograf catre obiectivele marcante ale acestei zone, oferindu-i si o cheie de parcurgere eficienta a zonei.

Intr-o stare avansata de degradare pana in anul 2006, zona a constituit obiectul unei reabilitari intensive. Astazi exista o abundenta de baruri, berarii si restaurante cu specific care aduc un aflux excesiv de persoane, o plimbare linistita intr-o seara de vara a sfarsitului de saptamana pe stradute fiind practic imposibila zona fiind insa extrem de atractiva pentru o socializare populara. Strazile si parterul caselor au fost complet reabilitate, cladirile pastrand insa in ansamblu si astazi aroma unor timpuri trecute, la o simpla ridicare a privirii.

Strazile pastreaza traseul configuratiei topografice a peisajului natural si conduc spre cursul Dambovitei sau sunt trasate paralel cu aceasta. Structura labirintica te invita sa te plimbi liber in diverse "bucle" pentru a putea acoperi intreg arealul. Accesul in zona centrului se poate realiza prin mai multe puncte. Venind dinspre Piata Universitatii, strada Academiei ne conduce spre sediul Bancii Nationale, cladire marcanta pentru aceasta zona si obiect de studiu fotografic ce permite puncte de statie de jur imprejur. Orientarea si vecinatatile fac ca aceasta cladire sa fie mai interesant de fotografiat dupa apus, atunci cand si iluminarea nocturna confera volum si platisticitate.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/40 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/20 | ISO 400 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Dat fiind faptul ca strazile sunt destul de inguste relativ la inaltimea fronturilor, va fi dificil de fotografiat fara a accentua perspectiva. Pentru sesiunea nocturna utilizam obiectivul 1 NIKKOR 10 mm f/2.8, mod prioritate de diafragma cu valoarea f/2.8, sensiblitate auto ISO 100-400, balans de alb automat. Punctele de statie optime sunt undeva la 30-45 de grade de axul central al fatadelor. In zona mediana a strazii Eugen Carada se afla accesul in pasajul Vilacrosse pe care daca il parcurgem iesim spre Calea Victoriei. Cupola zonei de acces poate fi un bun subiect pentru obiectivul wide 10 mm, privind perpendicular in sus.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/100 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Strada Lipscani a carei denumire aminteste de negustorii germani de la Leipzig care aveau aici pe vremuri pravalii, este coloana vertebrala a zonei pe directia est-vest, unind Sfantul Gheorghe cu Calea Victoriei. Banci, restaurante, magazine de moda dar si ruine ofera o identitate vizuala unica. Odata cu santierul de reabilitare a fost dezvaluit un intreg "oras de sub oras", mica fereastra din fata sediului BNR lasandu-ne sa aflam o mica parte din istoria acestor locuri. De pe treptele bancii se poate lua o priza panoramica a strazii, de la est la vest.

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 86mm | f/4.0 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/15 | ISO 400 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Tot dinspre Universitate, strada Ion Ghica debuseaza in strada Smardan, zona de mare atractie pentru barurile si restaurantele cochete ce coboara pana aproape de Dambovita. Din Smardan se deschide strada Stavropoleos pe care descoperim mica manastire cu acelasi nume, obiectiv de prima importanta a zonei. Construita in 1724 in timpul lui Nicolae Mavrocordat, din ansamblul care cuprindea un turn si un han a ramas astazi biserica, extinderea realizata de arhitectul Ion Mincu cuprinzand o biblioteca si o sala de conferinte.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/13 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/100 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/25 | ISO 400 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/25 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Dat fiind faptul ca zona este umbrita recomandam folosirea obiectivului 1 NIKKOR 10 mm f/2.8 cu setari de timp nocturn, imaginea din interior necesitand atentie sporita in mentinerea unei prizei stabile. Strada ofera o perspectiva exceptionala spre cladirea CEC, obiectivul 1 NIKKOR 30-110 mm fiind cea mai buna alternativa pentru aceasta situatie. Pe aceeasi strada un punct de attractie il constituie si restaurantul traditional Caru’ cu Bere cu a sa arhitectura gotica.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 91mm | f/7.1 | 1/200 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/8 | ISO 220 | Manual
De la Stavropoleos, pe strada Postei coboram prin spatele Muzeului de Istorie spre biserica Sfantul Dumitru. Unghiul optim de fotografiere se afla pe Strada Franceza, aproape frontal cu fatada bisericii. Parcursul strazii Franceze, avand la vest o conexiune cu Calea Victoriei si la est cu strada Selari, devine un bun subiect pentru o abordare fotografica cu teleobiectivul 30-110 mm. Urcam pe Selari si aflam urme ale unui Bucuresti stravechi, concurate insa de multitudinea de reclame si interventii recente care sufoca cladirile cu patina timpului.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/125 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 252mm | f/5.3 | 1/250 | ISO 250 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 100mm | f/4.0 | 1/125 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/125 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Avem de-a face cu doua orase parca, strada si parterul respira timpul prezent in timp ce etajele au ramas undeva in trecut, marturie ale trecerii. Inaintand spre nord, aflam pe dreapta strada Covaci, cunoscuta pana nu demult pentru consignatiile si magazinele de tehnica fotografica. Astazi sunt insiruite restaurante, baruri si berarii intr-o aglomeratie relativ excesiva, circulatia fiind anevoioasa.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 186mm | f/4.8 | 1/125 | ISO 160 | -0.33EV | Aperture priority
Tot aici aflam un dealer Nikon si putem cere informatii suplimentare despre sistemul 1 J2. In capat se afla Piata Sfantul Anton care este dominata de silueta bisericii Domnesti si de fatada Hanului lui Manuc, loc reprezentativ pentru oras, datand din 1808. Curtea bisericii poate gazdui un bun punct de statie pentru lucrul cu o focala larga, fie a obiectivului fix 10mm fie a celui din kit. Setarile sunt cele uzuale pentru timp de zi. Putem reveni si dupa apus pentru o imagine nocturna, folosind setarile specifice acestui moment, deja amintite. Curtea Hanului gazduieste un restaurant si poate fi un bun loc de popas.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/4 | ISO 360 | Manual
Strada Selari ne conduce apoi spre Dambovita si consecvent spre Piata Unirii. Un alt loc de acces in centrul vechi se poate aborda din piateta de la Natiunile Unite, pe strada Nicolae Tonita. In conexiune cu strada Franceza, panta lina ofera doua perspective diametral opuse foarte interesante, abordabile cu teleobiectivul 30-110mm. Masurarea luminii se poate face acum "central" pentru a specula fundalul iluminat in contrast cu culoarul fatadelor aflate in umbra. Perspectivele comprimate creaza un colaj vizual interesant, privirea spre Palatul Parlamentului invocand masivitatea acestei prezente.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/160 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 138mm | f/7.1 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

6. La plimbare prin orasul "de dincolo" de orasUnul dintre secretele orasului Bucuresti si poate cel mai evocator in ceea ce priveste spiritul sau urban pozitiv nu se afla pe bulevardele principale, adesea intesate cu masini si bruiate de forfota aparent dezordonata. Orasul isi dezvaluie tihna pe stradutele intortocheate din spatele bulevardelor, acolo unde arhitectura clasica respira in liniste, unde iedera a pus stapanire pe cladiri, unde batranei plimba catei alene sau unde copiii pot bate mingea cu voie buna, acolo unde se pierd pasii indragostitilor sub stropi de ploaie, acolo unde romanele lui Mircea Eliade vorbesc despre cotloane si numere de case care inca exista, unde cantecele conduc inca pasii la adresa exacta.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 166mm | f/8.0 | 1/800 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Arareori insa printre optiunile de plimbare din simpla necunoastere, aceste stradute poasrta cu sine spiritul orasului care dainuie in afara timpului. Strada Batistei, Jean Luis Calderon, parcul Icoanei, gradina Ioanid, b-dul Dacia, strada Toamnei, strada Eminescu, Precupetii Vechi, cartierul Armenesc, strada Mosilor, Popa Nan, strada Mantuleasa, Romulus, Popa Soare, Udriste si inca multe alte alei si stradute pot deveni pentru turistul explorator un mediu de patrundere in alt timp devenit astazi emblematic pentru oras, arhitectura soptind despre oamenii care locuiau frumos aceste locuri si care au lasat urme care conteaza si care ne indeamna sa le cautam si intelegem.

Pasii pot fi lasati sa ne poarte fara directie, ceea ce am numit in introducere prin "bucla urbana" aducand cu sine un paradox aparent – indiferent de directia initiala propusa, in cele din urma limanul se regaseste tot in zona din care am plecat. In aceste locuri nu exista o abundenta de monumente publice cu vocatie municipala sau nationala ci locuinte private, monumente istorice si care, in lipsa posibilitatii de ale accesa interioarele, lasa in schimb imaginatia sa zburde la vremurile de alta data si oamenii lor.

La scara larga, din orice punct al axei Piata Victoriei – Piata Unirea te-ai indrepta spre est, intri intr-un Bucuresti clasic. Vom incerca sa punctam cateva locuri si trasee cu un bogat potential vizual si emotional accesibile din zona centrala.

Vom folosi in aceasta incursiune obiectivul din kit 1 NIKKOR 10-30 mm si teleobiectivul 30-110 mm. Distantele spre cladiri sunt scurte, prizele de proximitate inducand perspective fortate. Vom incerca sa nu abuzam de priviri piezise, perspectivele in lung de linie dezvaluind planuri succesive de profunzime. Setarile de lucru raman aceleasi cu cele fixate deja pentru timp de zi sau dupa caz, nocturn – cand se poate folosi obiectivul luminos 1 NIKKOR 10 mm f/2.8.

Doua trasee se pot aborda in drum spre parcul Icoanei – fie de la Carturesti pe Arthur Verona spre biserica Anglicana, fie din spatele TNB pe strada Batistei, inca aglomerata spre intersectia cu bulevardul. Acest traseu trece pe langa cladirea Arcub, un exemplu stralucit de arhitectura art-deco si vireaza la stanga pe strada Jean Luis Calderon, intersectand C.A. Rosetti . Scoala Centrala este monument istoric, cladire realizata dupa un proiect de Ion Mincu in 1851 . Din acest punct putem opta deja pentru doua trasee distincte – unul dintre ele ne poate conduce spre FoISOrul de Foc iar celalalt spre Calea Calarasilor.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 143mm | f/5.6 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 31mm | f/5.0 | 1/125 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 44mm | f/7.1 | 1/640 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 34mm | f/5.0 | 1/800 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Parcul Icoanei, in tandem cu gradina Ioanid creaza probabil una dintre cele mai serene "insule" de verde din oras. Biserica Anglicana, cu fatada ei de caramida rosie aparenta se poate fotografia frontal de pe strada Arthur Verona cu obiectivul 1 NIKKOR 30-110 mm sau lateral din mica piateta de pe latura sudica , cu obiectivul 1 NIKKOR 10-30 mm.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 45mm | f/5.0 | 1/400s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Pentru directia Foisor, pe langa Teatrul Bulandra traversam piateta Cantacuzino, depasind cladirea fundatiei Lowendal spre gradina Ioanid. Cladirile care ii compun perimetrul dantelat au o arhitectura neoclasica de inalta valoare estetica. Strada Dumbrava Rosie contine cladiri - exemple de arhitectura de o inestimabila valoare. Din capatul acestei strazi ne indreptam spre Piata Spaniei, traversam b-dul Dacia si gasim strada Eminescu.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/125 | ISO 125 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/80 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/125 | ISO 140 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 224mm | f/5.0 | 1/250 | ISO 220 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 119mm | f/4.0 | 1/125 | ISO 180 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/100s | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
Strazile Leonida, Domnita Ruxandra, Vasile Lascar, Radu de la Afumati, Rasuri, Ion Ursu povestesc despre un Bucuresti tihnit, convivial. Strada Viitorului leaga b-dul Dacia la sud cu b-dul Stefan cel Mare la nord, pe aici trecand tramvaiul care se poate lua de la biserica Sfantu Gheorghe. Se poate traversa prin mica piateta spre strada Ardeleni, La dreapta se deschide aici strada Toamnei pe care se poate ajunge inapoi in b-dul Dacia. Intreg cartierul poarta urmele indeletnicirilor de odinioara, piata Obor fiind foarte aproape. Denumiri precum Precupetii Vechi, Franzelari, Macelari stau marturie a activitatilor breslelor de alta data.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/3.5 | 1/60s | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/3.5 | 1/60s | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 94mm | f/3.8 | 1/60 | ISO 360 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/60 | ISO 220 | -0.67EV | Aperture priority
In drum spre calea Mosilor intersectam strada Episcop Radu unde intalnim ciudata prezenta a cavalerului in armura, pe varful acoperisului casei de la nr. 29. Teleobiectivul ne ajuta si de data aceasta sa apropiem detalii interesante. Lumina scazuta determina cresterea sensibilitatii ISO la valoarea 400. Iesim din tesutul urban imbibat cu aerul inserarii pe Calea Mosilor, inapoi la zgomot si forfota, obiectivul luminos fiind iarasi un bun companion. Spre nord se afla Piata Obor dar prefera, sa prindem eventual ultima tonalitate rosiatica de lumina la Foisorul de Foc .
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 133mm | f/4.0 | 1/40 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/50 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 115mm | f/4.0 | 1/20 | ISO 400 | Manual
Amplasat la intersectia strazilor Traian cu b-dul Ferdinand, cladirea construita in 1890 si inalta de 42 de metri este un reper al zonei prin silueta sa verticala. Recomandam fotografierea in lung de linie de pe strada Traian, cu obiectivul 30-110 mm intrucat apropierea de turn si utilizarea unei focale mai mici aduc in cadru o multime de fire si vehicule care pot bruia imaginea. De aici Putem continua traseul pe b-dul Ferdinand spre Piata Rosetti continuand spre Piata Universitatii – TNB entru a regasi zona centrala.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/25 | ISO 400 | Manual
Putem insa sa revenim pe Calea Mosilor si sa abordam un punct inalt de statie in lungul bulevardului (daca avem prieteni care locuiesc prin mansarde, indiferent sau nu daca este luna lui Marte). Obiectivul luminos 1 NIKKOR 10mm este alternativa de lucru pentru o perspectiva de ansamblu. Setarile pentru fotografierea nocturna presupun modul Manual de expunere, sensibilitate ISO 400, balans de alb automat si ideal un mic trepied sau orice alt punct de sprijin stabil. Tentatia de a aduce strada mai aproape este foarte mare asa ca putem incerca cateva prize de imagine si in mod super-tele cu amicul 30-110, pastrand aceleasi conditii de lucru deja enumerate. Cartierul Armenesc si skyline-ul orasului isi releva poetic silueta in lumina amurgului. Capatul de perspectiva al Caii Mosilor vazut chiar din proximitatea sa in mod "wide" ne readuce cu picioarele pe pamant, spre directia Rosetti.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.5 | 1/8 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 83mm | f/4.5 | 1/1 | ISO 220 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 224mm | f/5.0 | 1/1 | ISO 140 | Manual
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 51mm | f/4.8 | 1/8 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/10 | ISO 400 | Manual
Pentru directia Calea Calarasilor, de la Parcul Icoanei o luam pe strada Icoanei, trecem pe langa cladirea Scolii de Fete si intalnim biserica Icoanei . Pentru interior folosim desigur obiectivul luminos 1 NIKKOR 10 mm, ISO 400, diafragma f/2.8, balans de alb automat. La dreapta, strazile Alexandru Donici si Viitorului ne duc ambele in directia cea buna. Atmosfera este linistita aici, aerul e bland, orasul sopteste cu verde de iedera si ecou de pasi despre felul in care se locuieste aici. Nu uitam ca la exterior sa comutam balansul de alb pe "cer noros" desi este soare, pentru a accentua tonurile calde. Intersectia Viitorului cu vasile Lascar deschide o perspectiva numai buna pentru obiectivul 30-110 mm.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/6.3 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/3.5 | 1/10 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 115mm | f/6.3 | 1/125 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 148mm | f/4.5 | 1/640 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Traversand, spre sud zarim silueta bisericii Popa Chitu, amplasata intr-o piateta circulara ce permite fotografierea sa de jur imprejur. Strada Salcamilor ne conduce spre biserica Sfantul Silvestru, strada cu acelasi nume adapostind dupa colt o bijuterie a stilului modernist si anume locuinta Jean Juster realizata de arhitectul Marcel Iancu in 1935. Continuam traseul spre strada Armeneasca, labirintul cartierului fiind pe puncul de a ne seduce uitand orice directie, lasandu-ne pasii purtati la intamplare, respirand atmosfera poetica a acestui colt de Bucuresti.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 133mm | f/4.5 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 32mm | f/4.5 | 1/640 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.5 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 28mm | f/7.1 | 1/50 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 28mm | f/7.1 | 1/50s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/30 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/60 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Imposibil insa sa ne pierdem, orice directie conducandu-ne subtil spre centru. Strda Arcului, Inocentei sau strada a Sperantei (la parter) ne invita sa le descoperim pas cu pas cu privirea intoarsa spre timpuri trecute. Strada Licurg culmineaza cu castanul secular care umbreste cateva case cu marchiza dar si o rulota ce trebuie sa fi vazut drumuri lungi la viata ei, nemiscata de acolo de multa vreme.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 123mm | f/8.0 | 1/80 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 42mm | f/5.0 | 1/100 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 31mm | f/8.0 | 1/25 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Strada Armand Calinescu readuce zgomotul orasului, tramvaiul reamintindu-ne ca orasul respira in ritmuri concomitente, diferite si paralele. La intersectia cu b-dul Carol I se afla biserica Armeneasca. Construita intre 1911 si 1915 in stil armenesc dupa proiectul arhitectului Dimitrie Maimarolu (autor al proiectului cladirii Cercului Militar), biserica confera identitate spirituala zonei si este ascunsa de prezenta anormala a ruinei turnului de birouri Millenium. Continuam traseul pe strada veche a Mosilor. Daca mergem inainte, spre sud-vest, putem ajunge in Piata Unirii. Silueta zvelta a bisericii "Intrarea Maicii Domnului" da de veste sa o luam acum la stanga spre strada Mantuleasa in cautarea urmelor scrierilor lui Mircea Eliade. Pe strada Negustori aflam parcata intr-o curte o mica rulota cu o seducatoare putere de evocare a vietii celor care salasluiesc locul. Strada Mantuleasa merita descoperita pe intreg traseul ei.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 91mm | f/8.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 123mm | f/5.0 | 1/320 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.0 | 1/13 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/4.0 | 1/100 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Din nou uitam forfota orasului si ne afundam in povesti imaginare cu case si oameni din alte vremuri. La stanga, strada Romulus ne conduce catre strada Popa Soare, unul dintre cele mai evocatoare locuri ale orasului care si el merita o parcurgere aprofundata, pana la celalalt capat care se intersecteaza spre est cu strada Traian. Cupola de frunze ruginii poate crea in lumina apusului un joc cromatic extrardinar, aparatul Nikon 1 J2 primind si el parca cu mare bucurie aceasta priveliste. Intersectia cu strada, micul parc si biserica Sfantul Stefan ne conduce spre sud, spre calea Calarasilor . Nu traversam inca spre strada Remus intrucat in spatele bisercii se afla un mic colt secret care merita vizitat, la intrarea Pristolului. Strada Remus ne intampina cu aroma de verde racoros si arhitectura interbelica exemplara. Intreg arealul determinat de strazile Remus, Romulus si Logofat Udriste contin o arhitectura rezidentiala individuala sau colectiva de cea mai inalta clasa, in general bine intretinuta si care merita din plin un tur exploratoriu.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 123mm | f/4.0 | 1/80 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.0 | 1/60 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 36mm | f/5.0 | 1/100 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 143mm | f/5.0 | 1/160 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.0 | 1/15 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 45mm | f/5.0 | 1/30 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.0 | 1/80 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
Intalnirea Casei Eliad suna trezirea, zona destructurata cuprinsa intre b-dul Mircea Voda si Corneliu Coposu dorindu-ne sa intram inapoi intr-un cartier vechi si linistit asa cum iarna tragi mai bine plapuma pentru a regasi caldura somnului bland. Din fericire, strada Hristo Botev ne intampina in liniste si ne poarta pasii inainte. Aparatul Nikon 1 J2 este setat in modul de lucru adecvat pentru lumina ambientala insuficienta, obiectivul luminos 1 NIKKOR 10 mm este la datorie, ISO 400, masurare matriciala, balans de alb "automat", prizele vizuale se fac ca si acum de pe trotuar sau in lung de strada, cu grija la masini sau catei.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 47mm | f/5.0 | 1/25 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 193mm | f/5.0 | 1/40 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 111mm | f/4.0 | 1/6s | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
De lunga intindere, strada Hristo Botev ne conduce spre piata Rosetti, intersectand pe parcurs Calea Mosilor. La intersectie se afla unul din cele mai bune puncte de statie pentru o perspectiva "in lung de linie" pentru axul Mosilor vechi asa ca ne bazam din nou pe obiectivul 1 NIKKOR 30-110. Perspectiva este interesanta si in oglinda, din partea opusa a strazii , setarile aparatului aici fiind evident cele de zi. Continuam drumul pe Hristo Botev si ajungem la Piata Rosetti. Pentru relocalizare – spre este avem Biserica Armeneasca, spre Nord iesim pe strada Batistei iar spre vest se deschide Piata Universitatii.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 111mm | f/4.0 | 1/6 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 154mm | f/4.2 | 1/13 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 133mm | f/8.0 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/25 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 143mm | f/4.2 | 1/20 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
Pe langa Teatrul Foarte Mic ajungem acolo de unde am plecat, inchizand "bucla" inapoi pe esplanada din fata TNB. Obositi poate dar incarcati acum cu acel oras care lipseste din orice ghid turistic, am aflat acel oras invizibil de pe marile bulevarde dar care contine in doza concentrata (in recipient mic, desigur) cea mai buna aroma a unui Bucuresti autentic si esential bun si bland.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/40 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/6 | ISO 200 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

7. La plimbare prin parcul CismigiuGradina romantica si oaza de verde in centrul Bucurestilor, parcul Cismigiu isi datoreaza numele lui Dumitru Siulgi-basa care pe vremea lui Alexandru Ipsilanti era mai mare peste cismele si-si avea locuinta langa balta rezultata prin construirea actualei cismele dinspre strada Stirbei Voda in 1779. Lucrarile de amenajare fiind terminate in 1887 si intins pe o suprafata de 16 hectare, parcul este delimitat la vest de strada Schitu Magureanu, la nord de Stirbei Voda si la sud de b-dul Elisabeta. Accesul se poate face dinspre Calea Victoriei, pe langa Biserica Kretzulescu, pe la Primaria capitalei sau pe langa liceul Gheorge Lazar dinspre b-dul Elisabeta sau dinspre Stirbei Voda.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 119mm | f/5.6 | 1/1600 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
Prin parcul din fata bisericii Kretzulescu aflam un unghi bun pentru o imagine cu o geometrie bine stapanita prin folosirea obiectivului 1 NIKKOR 30-110 mm. Pe timpul zilei expunerea este aici dificila, de aceea recomandam expunerea matriciala. De undeva de langa blocul-banda aflat in fata Salii Palatului putem afla inca o perspectiva interesanta. Trecem pe langa Sala Palatului lasand tema cititorului sa-i afle unghiul optim de fotografiere si momentul zilei/anului cel mai adecvat.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 52mm | f/4.8 | 1/1250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority Intrand in parc ne lasam pasii condusi pe alei sinuase, printre platani batrani ale caror frunze filtreaza magnific lumina soarelui . Poze se pot face oriunde si oricum, vor fi compuse cu copaci, alei, copii, batrani, lac si barci si frumuseti locale imbratisand copaci . Pentru cititorii acestor randuri avem insa cateva recomandari subtile pentru imagini reprezentative, din unghiurile cele mai bune. Doua zone bune pentru prize de imagine de profunzime aflam pe cele doua poduri pietonale.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 56mm | f/5.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 61mm | f/5.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 200mm | f/5.6 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 160mm | f/4.5 | 1/160 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 123mm | f/4.0 | 1/100 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 81mm | f/8.0 | 1/50 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/3.5 | 1/100 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/5.6 | 1/160 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
Folosim obiectivele 10-30 mm si 30-110 mm cu o expunere Manuala intrucat zona de gri predominanta poate determina o subexpunere consistenta. Setari de zi – ISO 100, balans de alb "cer noros" pentru accentuarea culorilor calde, masurare matriciala a expunerii. Nikon 1 J2 se comporta admirabil in aceasta situatie dificila, acuratetea imaginilor fiind desavarsita. Imagini se deschid spre lac, spre sud si spre nord, toamna aducand un regal de culori.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.6 | 1/500 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.6 | 1/125 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
Aleile poarta pasii cu un aer romantic. Aflam cladirea primariei capitalei, cladite intre anii 1906 si 1910 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu in capatul unei alei insotite de tuneluri de copaci, foarte grafice pentru a fi speculate cu ambele obiective. Profitam de culorile toamnei si punem la incercare din nou ambele obiective intr-o situatie cu o cromatica bogata. Peluza dinspre restaurantul "ozn" deschide spre lac o perpectiva larga.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 28mm | f/7.1 | 1/50s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 81mm | f/5.6 | 1/200 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.6 | 1/800 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 154mm | f/5.6 | 1/400 | ISO 200 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/3.5 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Iesim din parc spre nord pe langa izvorul lui Eminescu, pe strada Stirbei Voda, indreptandu-ne spre strada Putul cu Plopi. La dreapta, pe langa cladirea Scoalelor (actualul Minister al Invatamantului) ajungem la biserica Sfantul Iosif si intelegem rostul acestui mic ocol. Putem realiza un studiu de imagine cu cladirea Cathedral Plaza pe care am remarcat-o in mai toate imaginile skyline ale orasului si care are un impact negativ asupra zonei. O imagine colaj poate fi realizata din fata Salii Palatului folosind focala maxima a obiectivului 1 NIKKOR 30-110 mm, cerul fatadei cladirii turnului fiind doar un ecran de sticla neinsufletit. De aici se iese inapoi la Sala Palatului pe strada Luterana si de aici pe Calea Victoriei.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/3.5 | 1/8 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 233mm | f/8.0 | 1/640 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 28mm | f/5.0 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 143mm | f/5.6 | 1/1000 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

8. De-a lungul cursului DamboviteiTraseul raului Dambovita a fost sistematizat in anii ’80, transformandu-i cursul in ceea ce a devenit astazi, adevarata bariera intre malurile sale. Este probabil unul dintre putinele cazuri in care un curs de apa care traverseaza centrul unui oras nu este speculat din plin pentru activitati de loisir sau pentru a impulsiona dezvoltarea zonei. Cu toate acestea am ales prezentarea sa dat fiind faptul ca strabate intreg orasul de la vest la est si deschide perspective aerisite, o plimbare de-a lungul sau fiind pentru un explorator-fotograf o ocazie de a exersa prize de imagine liniare de mare profunzime si de a studia diversele cladiri intalnite deja pe skyline-ul orasului si dintr-un alt unghi.

Pe malul sau se afla cartiere traditionale si obiective reprezentative petru oras. Obiectivele de kit si 30-110 ne vor insoti pe parcursul plimbarii, setarile de zi sau nocturne resectand setarile minimale descrise deja in situatii similare. Vom pune accentul pe unghiuri optime si alternative de a realiza cateva mici "bucle".

Lacul de acumulare de la Ciurel este punctul de pornire al cursului de apa. Situat in zona cartierului Crangasi, de aici se zareste silueta pasajului Basarab. Accesul pe pod in zona Grozavesti deschide o perspectiva liniara asupra cursului apei, afland zona Regie la nord si Politehnica, la sud. Imaginea pasajului insusi poate fi studiata separat, increngatura de planuri si materiale oferind un colaj vizual interesant.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/6.3 | 1/800 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 34mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 224mm | f/7.1 | 1/640 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Recomandam acum un mic ocol pentru a studia silueta pasajului care traverseaza atat cursul apei cat si arealul de cai ferate al Garii de Nord. Am ales lucrul nocturn pentru a evidentia mai plastic configuratia structurii pe cabluri, lucrand handheld cu NIKKOR 10 mm pentru perspectiva interioara si cu 1 NIKKOR 30-110 mm pentru cele exterioare, ISO400, mod manual de expunere, balans de alb automat. Unghiurile optime de fotografiere din exterior se afla pe b-dul Titulescu si pe podul Grant, paralel ca traseu.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/20 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 154mm | f/4.2 | 1/10 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 100mm | f/3.8 | 1/3 | ISO 400 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Revenim la Dambovita cea de toate zilele, presupusa sotie a lui Bucur ciobanul despre care se spune ca e intemeietorul vetrei orasului. Traseul ne aduce aproape de bulevardul Eroilor, descoperind pe stanga ruina a ceea ce ar fi trebuit sa fie o noua cladire reprezentativa a regimului totalitar, astazi parasita. In dreapta este amplasat Spitalul Universitar si se deshide o perspectiva adanca spre cladirea Academiei Militare, spre care facem un mic ocol. Construita intre anii 1937 si 1939 dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu (vezi si cladirea Guvernului sau a Ministerului Economiei) este amplasata intr-o zona de maxima vizibilitate a dealului Cotrocenilor. Putem profita de punctul inalt de statie si testa modul "efect miniatura".
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 29mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 166mm | f/6.3 | 1/640 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 200mm | f/5.0 | 1/1000 | ISO 100 | -0.67EV

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Cartierul Cotroceni este accesibil de aici. Zona istorica a Bucurestiului, parte a Codrilor Vlasiei, in aceasta zona si-a stabilit resedinta la 1888 regele Carol I. Palatul Cotroceni este astazi sediul Presedintiei, muzeul putand fi vizitat. Cartierul cu stradute sinuase cu nume de doctori si vegetatie darnica ne intampina cu fatade ce poarta patina timpului si ne invita din nou sa visam la vremuri de demult. Popasul este aici tihnit, toamna aducand o explozie cromatica.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/6.3 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/6.3 | 1/160 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 42mm | f/6.3 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 28mm | f/6.3 | 1/125 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Revenim la cursul Dambovitei pe strada Sfantul Elefterie si aflam in lung de perspectiva discreta silueta a vechii biserici Sfantul Elefterie. In imediata vecinatate se afla biserica cu acelasi nume, realizata in 1935 dupa un proiect al arhitectului Constantin Iotzu. Interiorul este monumental, obiectivul 1 NIKKOR 10 mm fiind alternativa optima de lucru. Mod manual de lucru, ISO 400, balans automat de alb.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 179mm | f/6.3 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/8.0 | 1/100 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/30 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/40 | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

La intersectia cu cursul apei aflam Piata Operei, parcul cu acelasi nume evidentiind prezenta cladirii Operei Nationale, ridicata in 1953 dupa planurile arhitectului Octav Doicescu. Podul Operei ofera perspective in lungul luciului de apa, spre vest identificand siluetea spitalului Universitar iar spre est un "peisaj cu pescar" dominat de prezenta svelta a turnului Financia Plaza cu care ne-am intalnit deja pe Calea Victoriei, langa CEC sau din hotelul Intercontinental (am folosit un obiectiv NIKKOR 80-200 f/2.8 AF-D montat cu adaptorul FT1). Ajungand in dreptul parcului Izvor ne indreptam spre sud, prin parc, spre Palatul Parlamentului .
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 40mm | f/8.0 | 1/800 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/6.3 | 1/500 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 154mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 35mm | f/4.0 | 1/1000 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Cladirea este o suma de cifre si recorduri megalomanice. Construita incepand cu anii ’80 prin nivelarea dealului Arsenalului si distrugerea cartierului Uranus, pentru realizarea ansamblului totalitar reprezentativ pentru "Epoca de aur" pe axa Casa Poporului – Piata Alba Iulia a fost distrusa o cincime din oras, mai mult decat in vreme de razboi. Depasind volumul piramidei lui Keops, dupa suprafata este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume, dupa Pentagon. Neterminata si imposibil de intretinut, desi activa ca sediu al Parlamentului, ramane doar un sarcofag gigantic. Teleobiectivul 30-100 mm nu este impresionat deloc de aceste date si concureaza si el la categoria "cel mai capabil zoom pentru sisteme mirorless". Vom descoperi perspectiva optima din lungul bulevardului Unirii, tot langa cursul dambovitei, in aval de locul in care suntem acum – dar peste inca putina vreme.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 94mm | f/4.0 | 1/1250 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
Acum profitam si facem un ocol prin spatele cladirii pentru a descoperi sediul MNAC. De la ultimul etaj putem afla o panorama spre vest, spre locul in care acum se ridica ceea ce va fi Catedrala Neamului.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/8 | ISO 400 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/20 | ISO 400 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/4 | ISO 400 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Tot de aici putem face un ocol spre parcul Carol si descopri o perspectiva de pe ramasita a ceea ce a fost cartierul Uranus.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 160mm | f/7.1 | 1/320 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 172mm | f/7.1 | 1/400 | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Revenind la parcul Izvor si la cursul Dambovitei speculam din nou perspectiva liniara si reflexia si continuam promenada de-a lungul apei, deschizand perspective dinamice cu ajutorul obiectivului NIKKOR 10-30 mm. Ne apropiem de Piata Natiunilor Unite, moment pentru un popas pe pasarela discreta de unde putem realiza cu acuratete un nou peisaj urban cu aroma de Bucuresti. Piata Unirii ascunde luciul apei pe care il regasim pe latura sudica a centrului comercial Unirea, avand capat de perspectiva Biblioteca Nationala.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 47mm | f/8.0 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/160 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.5 | 1/25 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 172mm | f/4.5 | 1/80 | ISO 200 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 81mm | f/5.6 | 1/125 | ISO 110 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Inaintand pe b-dul Unirii, de-alungul oglinzii de apa, aflam un punct de statie optim pentru folosirea ambelor obiective, atat cel din kit cat si micul dar puternicul teleobiectiv 30-110 mm. O noua perspectiva se deschide din fata cladirii Bibliotecii spre Palatul Parlamentului, o perspectiva noctura folosind compactul 1 NIKKOR 10 mm punand in evidenta reflexiile colorate . Locul ne permite testarea modului "panorama dinamica" al aparatului, rezultatul fiind impresionant.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/400 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 172mm | f/6.3 | 1/250 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 172mm | f/8.0 | 1/250 | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1.3 s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/250 | ISO 110 | -0.33EV
In spatele Splaiului Unirii, pe strada Radu Voda descoperim discreta biserica a lui Bucur. Ciobanul Bucur este presupus ctitor al lacasului, desi date precise nu exista in acesta directie, mai probabil fiind edificarea ei de catre Alexandru Voda pe la 1568. Misterul pluteste inca asupra acestui fapt.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/5 | ISO 400 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/5 | ISO 400 | Manual

Pe parcursul traseului exploratoriu vizual am incercat ca prin imaginea orasului pusa in blanda lumina a toamnei si a cunoasterii sa ridicam orice mister si sa apropiem cititorul de un oras care merita toata bunavointa si atasamentul nostru, al celor care acum il cunoastem mai bine, de mai aproape. A fost aplicata metoda "investigarii in planul imaginii urbane", parcurgand orasul sistematic, luandu-l "in stapanire" cu fiecare pas facut.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

9. Palate de langa BucurestiPalatul Mogosoaia este situat la 15 kilometri de Bucuresti, spre sud-vest. Dat in folosinta in anul 1702, palatul a fost resedinta lui Constatin Brancoveanu si de la jumatatea sec. al XIX-lea a familiei Bibescu. Construit intr-un stil care ingemaneaza elemente de stil venetiene cu unele otomane, acesta a capatat insusiri proprii, stilul romanesc renascentist fiind denumit si "stil brancovenesc".

Ansamblul de pe malul lacului cu acelasi nume se descopera treptat, de pe aleea de acces. Din punct de vedere tehnic vom recomanda punctele de statie optime. Pentru alee se poate folosi obiectivul 1 NIKKOR 30-110 mm, iar pentru incinta obiectivul din kit 10-30 mm pentru a putea acoperi vizual intreaga incinta. Setarile presupun modul prioritate de diafragma cu o valoare mai mare sau egala cu f/8, pentru o profunzime de camp extinsa. Masurarea luminii se face matricial, sensibilitatea ISO cu valoarea 100, balans de alb setat in mod "cer noros" pentru a accentua nuantele caramizii aparente.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 242mm | f/8.0 | 1/125s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
Turnul portii poate fi accesat pentru o perspectiva de ansamblu. Putem deveni creativi si testa din acest punct de statie elevat modul "miniatura" sau "culoare selectiva". Tot de sus avem o buna perspectiva ortogonala asupra bisercii Sfantul Gheorghe. De pe aleea pietruita puteam avea un bun unghi de cuprindere a cladirii palatului dar si cuhniei. Zona cea mai atractiva se afla pe malul lacului, palatul fiind amplasat intr-o relatie cu luciul apei din proximitate intr-un context de factura renascetist-romantica. Desaturarea selectiva poate fi din nou un mod de lucru interesant, sistemul Nikon 1 J2 oferind rezultate de mare precizie. O perspectiva a fatadei vestice in mod macro pune in evidenta gradina atent ingrijita. Pentru detalii utilizam obiectivul 30-110 mm. Cu atentie la punctele de statie si la orientarea planurilor de proiectie se pot obtine de mare acuratete, lumina amiezii oferind un contrast si o cromatica expresive.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 63mm | f/8.0 | 1/250s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/400s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/160s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.5 | 1/800s | ISO 100 | -0.67EV
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.5 | 1/1250s | ISO 100 | -0.67EV
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 32mm | f/8.0 | 1/125s | ISO 100 | -0.67EV

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/8.0 | 1/200s | ISO 100 | -0.67EV
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 59mm | f/8.0 | 1/250s | ISO 100 | -0.67EV
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 28mm | f/8.0 | 1/250s | ISO 100 | -0.67EV
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/5.0 | 1/800s | ISO 100 | -0.67EV

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/9.0 | 1/160s | ISO 100 | -0.67EV
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 186mm | f/9.0 | 1/320s | ISO 100 | -0.67EV

Palatul Stirbei se afla la 20 de kilometri de Bucuresti, in Buftea. Inceput de Barbu Stirbei in 1850 este terminat de fiul sau Alexandru in 1863. Stilul arhitectural este de inspiratie Tudor. Interiorul este somptuos si sobru, scara monumentala din lemn fiind spectaculoasa. Loc de retragere al familiei regale in timpul primului razboi mondial, domeniul este impresionant. Folosim doar obiectivul din kit, setari de zi, prioritate de diafragma si ne lasam purtati pe aleile parcului iesind din timpul curent. Lacul cu pasarela deschide o cedere neverosimila aproape prin liniste si calm, culorile toamnei in lumina blanda fiind magnifice. In parc aflam si capela Sfanta treime, construita in stil neogotic. Va recomandam sa va lasati purtati de inspiratie prin peisajul de poveste, ascultand ecouri de linsite.
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 34mm | f/9.0 | 1/125s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/3.5 | 1/6s | ISO 400 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 27mm | f/9.0 | 1/60s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 29mm | f/9.0 | 1/100s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 31mm | f/9.0 | 1/160s | ISO 100 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 68mm | f/9.0 | 1/125s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 | 34mm | f/9.0 | 1/160s | ISO 100 | -0.67EV | Aperture priority

Palatul Ghica Tei este situat in parcul Plumbuita. Cladirea in stil neoclasic a fost construita de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica si dateaza din 1822. Recomandam o zi cu mai putin contrast intrucat zona foarte inverzita face ca fatada in tonuri deschise sa fie un subiect dificil de abordat intr-o zi foarte insorita.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/6.3 | 1/250s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

10. Manastiri si lacasuri de cult de langa BucurestiManastirea Cernica este situata la 14 km de Bucuresti, pe DN 3, si a fost ctitorita la inceputul secolului al XVII-lea . Turnul de acces deschide un drum impadurit cu deschidere la lacul Cernica, un bun loc pentru o priza de imagine a siluetei bisericii . Duminica dimineata enoriasii anima spatiul manastirii. Cladirea bisericii se poate fotografia de jur-imprejur, parcurgerea curtii inverzite ajutand privitorul sa isi faca o imagine de ansamblu completa a edificiului. Interiorul este bogat decorat, taina slujbei atragand credicinciosi din Bucuresti si din zonele limitrofe. Drumul de acces spre lac deschide o prespectiva liniara sugestiva.

1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/6.3 | 1/1600s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/400s | ISO 100 | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/5.6 | 1/800s | ISO 100 | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/5.6 | 1/200s | ISO 100 | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/320s | ISO 100 | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/320s | ISO 100 | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.6 | 1/320s | ISO 100 | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/15s | ISO 400 | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 81mm | f/6.3 | 1/640s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Manastirea Pasarea, ctitorita in 1846 de Sfantul Calinic de la Cernica, este amplasata in satul Branesti. Din drumul de acces se deschide o imagine de ansamblu care evidentiaza silueta turlei, un bun punct de statie. Lacasul este renumit pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si moastele Sfantului Pantelimon. Slujba de duminica aduce si aici enoriasi in cautare de liniste si impacare sufleteasca. Interiorul bisericii nu este insa accesibil temporar din cauza santerului de reabilitare. Catapeteasma este din lemn de tei sculptat, icoanele sunt pictate si imbracate in argint aurit. Accesul spre sud ne conduce spre o pasarela ce traverseaza lacul spre un mic edicul, loc de inchinare.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 186mm | f/8.0 | 1/500s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/7.1 | 1/500s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/5.0 | 1/50s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/200s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/640s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Manastirea Plumbuita este situata la extremitatea vestica a cartierului Colentina. Ctitorita la 1560 de catre Petru cel Tanar, lacasul este rectitorit in urma unor distrugeri masive de catre Matei Basarab la 1647. Acoperirea cu plumb a acoperisului a inspirat desigur denumirea asezamantului. Interiorul poarta patina trecerii timpului.
1 NIKKOR10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/400s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/320s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/1s | ISO 200 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Manastirea Sitaru se afla amplasata in satul Sitaru, comuna Gradistea. Ctitorita in 1627 de logofatul Paul Greceanu si de sotia sa, Elena, manastirea a fost cladita pe locul unei bisericute de lemn din vremea lui Mihai Viteazul, devastata in secolului al XVII-lea. Drumul de acces deschide o perspectiva asupra ansamblului. Cu o istorie zbuciumata, viata duhovniceasca isi reia cursul firesc in 1928. Biserica restaurata se inalta in mijlocul unei curti cu o vegetatie bogata. Parintele paroh afla o vorba buna si cu talc pentru vizitatorii curiosi. Pentru acest portret am utilizat obiectivul 30-110 mm, masurarea fiind de tip "spot" pentru a nu lasa tonurile inchise ale vestmantului monahal sa supraexpuna cadrul. Interiorul este bogat ornamentat, obiectivul luminos 10 mm f/2.8 fiind optiunea adecvata pentru a fotografia la interior in spatii putin iluminate.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 91mm | f/8.0 | 1/400s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/250s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/250s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/4s | ISO 200 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Manastirea Caldarusani este localizata pe malul lacului cu acelasi nume, in comuna Gruia. Ctitorie de la 1638 a lui Matei Basarab, manastirea de calugari gazduieste o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dar si moastele sfintilor Dimitrie, Stefan, Pantelimon, Elefterie, Haralambie si Parascheva. Drumul ce conduce la sfantul lacas ofera o perspectiva darnica a ansamblului atat din exteriorul incintei cat si spre zidurile imaculate ale zidului cladirii perimetrale pe unde se afla poarta de acces. Interiorul este amplu si sobru decorat. Curtea interioara indeamna la reflexie si permite un ocol de jur-imprejurul cladirii bisericii.
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 297mm | f/8.0 | 1/320s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/400s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/160s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/6s | ISO 400 | Manual

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Manastirea Snagov aflata pe insula de pe lacul cu acelasi nume, in mijlocul codrilor Vlasiei, este un loc incarcat cu istorie. Ctitorie al lui Mircea cel Batran la 1408 si refacuta de cateva ori de-a lungul istoriei, aici se presupune ca se afla mormantul lui Vlad Tepes. Loc de raspandire a culturii, aici a functionat o tipografie infiintata de Constatin Brancoveanu. Accesul este spectaculos si se realizeaza pe o pasarela recent construita ce permite o privire panoramica asupra lacului. Turlele bisericii se zaresc discrete din spatele unui palc de salcii, invitand vizitatorul sa-si doreasca sa descopere ansamblul. Fatada cu asize de caramida aparenta confera un aspect primitor lacasului de cult. Interiorul este bogat ornamentat. Curtea bogata in vegetatie ne invita sa realizam un studiu vizual panoramic al cladirii bisericii. Obiectivul de kit raspunde foarte bine expunerii in contra lumina, modul de lucru fiind aici Manual pentru a stapani expunerea in aceasta situatie dificila pentru orice sistem de masurare a luminii. Un studiu comparativ de focalizare selectiva aduce in prim plan capabilitatile de bokeh ale obiectivului de kit.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/5s | ISO 200 | Manual
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 200mm | f/8.0 | 1/200s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 103mm | f/9.0 | 1/250s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/320s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/3s | ISO 200 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/125s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/100s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/80s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/4.0 | 1/400s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna

Manastirea Tiganesti este situata in localitatea Ciolpani, ctitorie a lui Radu Golescu de la 1812. Cladirea bisericii se ridica alba in curtea abundent inverzita, relatia cromatica verde-alb-albastru creand o combinatie puternica pentru o imagine expresiva. Folosim aici masurarea centrala pentru a expune bine in zona de alb inundata de soare. La interior se executa momentan lucrari de reabilitate a picturii, pronaosul fiind insa accesibil . Ansamblul manastirii cuprinde turnul clopotnitei, trapeza, casele monahale, cimitirul si atelierele unde se tes materiale pentru hainele preotesti. Modulul de acces isi deschide portile pasilor oamenilor aflati in cautarea linistii sufletesti. Arhitectura ansamblului contine variatiuni volumetrice subtile, jocul luminii si al umbrelor avand darul de a inspira fotograful atent la detalii si compozitie.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/9.0 | 1/250s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/2.8 | 1/8s | ISO 200 | Manual
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/9.0 | 1/500s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie Romania | Oltenia | Ardealul partea I | Ardealul partea II | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna


1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 97mm | f/8.0 | 1/160s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/9.0 | 1/200s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 | 233mm | f/8.0 | 1/80s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority
1 NIKKOR 10mm f/2.8 | 27mm | f/8.0 | 1/400s | ISO 100 | -0.33EV | Aperture priority

Despre fotograf


Vlad Eftenie
Vlad Eftenie este arhitect si pasionat de fotografie, el folosind aparatul de fotografiat ca partener intr-un adevarat demers de investigare a imaginii oraselor pe care le parcurge cu o privire atenta. Cadrul cotidian este astfel decodificat, contactul cu orasul si trecatorii sai fiind sublimat in poezie vizuala. Autor al unor numeroase expozitii cu tema urbana, isi exerseaza discursul in prelegeri interdisciplinare despre comunicarea prin imagine si preda cursul de fotografie de arhitectura la UAUIM.

O galerie foto on-line poate fi accesata la www.veftenie.daportfolio.com


© Nikonisti.ro 2008-2017. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.