15 mai 2012

Zbor deasupra Harghitei si Covasnei - Dragos Asaftei

Cel de-al 6-lea zbor al proiectului Zbor peste Transilvania ne-a adus deasupra a doua regiuni foarte frumoase ale tarii, Harghita si Covasna. Renumite pentru peisajul superb al muntilor si padurilor care par sa nu se mai termine, Harghita si Covasna ne-au oferit cateva cadre excelente.

Totodata, zborul acesta a fost o premiera pentru noi, fiind primul realizat in totalitate in preajma momentului crepuscular al apusului. Pe langa faptul ca am zburat la apus, am inregistrat si un prim record propriu. Am acoperit o suprafata de peste 400 de kilometri si am zburat peste 3 ore. Sunt valori mari pentru noi, valori care ne incurajeaza ca, pe viitor, vom putea progresa si mai mult.

Sa zburam, deci! Intr-o zi frumoasa de vineri, cam pe la ora 16:30, am decolat de la Sanpetru, avand ca scop sa parcurgem urmatorul traseu: Sfantu Ghoerghe – Targu Secuiesc – Lacul Sfanta Ana – Miercurea Ciuc – Cheile Bicazului – Lacul Rosu – Lazarea – Barajul Zetea – Praid – Odorheiu-Secuiesc – Sanpaul – Brasov, revenind dupa 3 ore de zbor in locul de unde am plecat.  Vremea era perfecta, soarele se lasase suficient de mult incat sa ne ofere o lumina placuta, asa ca am decolat.

De aceasta data, in zbor, doua aparate m-au ajutat sa fotografiez, Nikon D700 cu Nikkor AF-S 24-120mm f/4 G VR si Nikon Coolpix P510. Am fost uimit de rezultatele pe care le-am obtinut cu fiecare dintre ele. Calitatile lui D700 s-au aratat a fi excelente pentru fotografia aeriana si imi place sa cred ca e varianta cea mai potrivita si pentru zborurile urmatoare. Senzorul full-frame, rapiditatea, calitatea fotografiilor, claritatea, reproducerea excelenta a culorilor, toate m-au facut sa ma indragostesc de D700. Cat despre P510, numai cuvinte de lauda. Chiar daca filmarea din avion (cu geamul deschis) a fost relativ dificila, fotografierea nu a impus nicio problema. Iata cateva fotografii realizate cu P510  (restul de mai jos sunt realizate cu D700).

 

 

 

 

 

Asadar, primele obiective pe care le-am fotografiat au fost Sfantu Ghoerghe, Lacul Padureni si Targu Secuiesc. Orase cu o puternica influenta secuiasca, Sfantu Ghoerghe si Targu Secuiesc prezinta un aspect extrem de interesant. Spre exemplu, in al doilea oras mentionat este evidenta plasarea foarte bine gandita a strazilor. Toate duc catre o artera centrala a orasului, fiind orientate pe baza unor principii din secolul al XVI-lea. Pe de alta parte, Sfantu Gheorghe este primul oras din Transilvania in care s-a infintat, inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, un institut pedagogic pentru formarea profesorilor si educatorilor.

 

Sfantu Gheorghe

 

Sfantu Gheorghe


Sfantu Gheorghe


Lacul Padureni


Lacul Padureni


Targu Secuiesc

Targu Secuiesc

 

Monumentul maghiarilor de Pretutindeni


De aici ne-am indreptat direct catre obiectivul aflat la granita judetelui Covasna cu Harghita, Lacul Sfanta Ana. Lac vulcanic fara forme de viata, Sfanta Ana atrage anual un numar mare de turisti. Aflat intr-o zona superba, in craterul unui vulcan, lacul de un albastru infinit te face sa cazi intr-o stare meditativa specifica locului. E tare placuta senzatia. Dupa Lacul Sfanta Ana, au urmat orasul Miercurea-Ciuc si Cheile Bicazlui alaturi de Lacul Rosu. 

 

Miercurea-Ciuc

 

Cetatea din Miercurea-Ciuc

 

Cheile Bicazului

 

Cheile Bicazului


Cheile Bicazului si Lacul Rosu

 

Ajunsi in inima judetului Harghita si in a doua jumatate a traseului stabilit initial, am surprins cateva cadre care definesc extrem de bine ce inseamna aceste meleaguri. Incepem cu Lazarea unde se afla o minunata cetate, una dintre cele mai vechi din Transilvania. Am fotografiat apoi viata satelor dintre zona sus mentionata si Muntii Harghitei, urmand sa ajungem la Barajul Zetea, Praid si Odorheiu-Secuiesc. La intoarcere, pregatindu-ne de aterizare, am fotografiat si cateva clipe din Brasovul surprins de un apus frumos de primavara.

 

Barajul Zetea

 

Barajul Zetea

 

Barajul Zetea

 

Odorheiu-Secuiesc

 

Odorheiu-Secuiesc

 

Sate din Harghita

 

 

 

Sate din Harghita

 

 

Sate din Harghita

 

Sate din Harghita

 

Sate din Harghita

 

Praid

 

Lacurile de la Sanpaul

 

Brasovul – Piata Sfatului – la apus

 

Cam acesta e jurnalul celui de-al saselea zbor al proiectului. A fost un zbor lung, dar unul extrem de placut. Am fotografiat Harghita si Covasna, reusind sa surprindem cele mai importante caracteristici ale judetelor, si anume zonele muntoase, satele din depresiuni, lacurile si barajele naturale, si cetatile specifice perioadei in care judetele se aflau sub dominatia Imperiului Austro-Ungar.


Va invitam sa urmariti in continuare proiectul atat aici, pe site-ul comunitatii nikonistilor, cat si pe site-ul www.zborpestetransilvania.ro si pe Facebook.


zbor, deasupra, harghitei



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Liviu Dnistran continua seria despre fotografia de aviatie cu un articol despre fotografierea aer-aer a aeronavelor. Primul articol al seriei,  Introducere in fotografia de aviatie il puteti citi aici.   Acum mai bine de 5 ani...
citeste tot
Fotografia de aviatie e la fel de veche precum insusi zborul. Inca din decembrie 1903, la primul zbor al fratilor Wilbur si Orville Wright, fotografii de aviatie au urmat avioanele si oamenii din jurul lor pana in zilele noastre.    ...
citeste tot
In momentul in care stabileam detaliile unui zbor care avea sa fie cel mai lung de pana atunci, vestea ca voi fotografia cu Nikon D4 si Nikkor AF-S 24-120mm f/4 G VR a reusit sa ma faca tare fericit. Imi doream de mult timp sa testez aparatul si cu...
citeste tot
Al cincilea zbor peste Transilvania ne-a adus deasupra unor zone pe care ne doream sa le fotografiem de mult timp. Daca in primele zboruri am fotografiat Muntii Fagarasi si peisajele superbe ale acestora, acum era momentul sa fotografiem zona aflata...
citeste tot
Cel de-al patrulea zbor din proiectul Zbor peste Transilvania a fost raza de lumina mult asteptata. Nu mai zburasem din decembrie din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si asteptam cu sufletul la gura o zi potrivita pentru a ne ridica de la...
citeste tot
Zbor peste Transilvania este un proiect nascut din pasiune, din pasiunea mea pentru fotografie, din pasiunea lui Calin Manea – Kronfly pentru zbor, din pasiunea partenerilor nostri. Toate aceste pasiuni au dus la crearea unui album fotografic...
citeste tot
Al cincilea zbor peste Transilvania ne-a adus deasupra unor zone pe care ne doream sa le fotografiem de mult timp. Daca in primele zboruri am fotografiat Muntii Fagarasi si peisajele superbe ale acestora, acum era momentul sa fotografiem zona aflata...
citeste tot
Asociatia "Bucurestiul meu drag" si proiectul orasul.ro sunt probabil singurele instante care promoveaza in mod sistematic prin intermediul fotografiei, de aproape un an si jumatate, valorile, istoria, spiritul Micului Paris, dar si ceea ce...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.