30 martie 2011

Test cu Nikon COOLPIX S2500 si S3100 - Adrian Baicea

I.      INTRODUCERE


Probabil unii dintre voi au aflat deja ca Nikon a lansat in luna Februarie nu mai putin de noua aparate foto din gama Coolpix ce ofera meniu in limba romana. Este vorba de Nikon Coolpix L23, S2500, S3100, S4100, S6100, S9100, L120, P300 si P500. Eu am avut ocazia, prin amabilitatea Nikon, sa testez timp de doua saptamani aparatele foto compacte Coolpix S2500 si S3100. Inainte de a incepe efectiv prezentarea celor doua produse trebuie sa mentionez ca S2500 si S3100 se adreseaza in principal, atat prin functiile oferite cat si prin pretul de comercializare, fotografilor amatori care isi doresc un aparat foto compact si usor.

 

In galeria alaturata puteti vedea fotografii realizate cu cele doua aparate. Cadrele care se repeta sunt mai intai realizate cu S2500 si apoi cu S3100.Inainte de aceste cadre sunt fotografiile realizate cu S2500, iar dupa aceste cadre cele realizate cu S3100.

 

II.      CUPRINS


1.      Caracteristici principale

In timp ce noul Coolpix S3100 inlocuieste modelul precedent - S3000, despre S2500 as spune ca reprezinta o punte de legatura intre cele mai accesibile modele produse de Nikon, cum ar fi L23 sau L24 si aparatele foto compacte cu pretentii de tipul lui S3100/S4100. Astfel, Nikon Coolpix S2500 a preluat o serie de caracteristici de la S3100, iar la primul contact chiar am avut impresia ca tin in mana unul si acelasi aparat. Totusi, la o privire mai atenta, am putut observa cateva elemente care se regasesc doar la S3100.

 

                              S2500                                                                          S3100

 

 

In primul rand, din stickerele lipite pe cele doua produse am aflat ca S2500 foloseste un senzor de 12MP, un obiectiv cu unghi larg, zoom optic 4x si Selector Automat de Scena, iar S3100 este echipat cu un senzor de 14MP, obiectiv cu unghi larg, zoom optic 5x si filmare HD.

 

In al doilea rand, as mentiona materialele din care sunt construite cele doua aparate: plastic si metal. Producatorul a folosit in cazul lui S2500 mai mult plastic si o singura insertie de metal in partea superioara. Nikon Coolpix S3100 este mult mai elegant, avand insertii metalice atat in partea superioara cat si in lateral. Inclusiv butoanele de pe spatele aparatului au un aspect metalic.

 

Daca tot am amintit putin mai sus de butoane, trebuie sa precizez ca spre deosebire de S2500, Nikon Coolpix S3100 are un buton in plus, responsabil cu inregistrarea video. Persoanele pasionate de filmari vor aprecia cu siguranta acest buton care ofera acces imediat la functia de filmare. La S2500 trebuie sa accesezi meniul aparatului pentru a activa modul film.

 

Pana acum v-am prezentat elementele ce diferentiaza cele doua produse. In continuare veti afla si ce au in comun. Nikon Coolpix S2500 si S3100 sunt doua aparate foto compacte, usoare, care folosesc senzori CCD, obiective cu unghi larg si motor de procesare EXPEED C2. Fotografiile si filmele sunt afisate pe ecranul LCD cu diagonala de 2.7” si 230.000 de puncte. Produsele sunt echipate cu tehnologii menite sa reduca numarul imaginilor incetosate si sa ofere o utilizare cat mai simpla. Astfel, sensibilitatea ISO porneste de la 80 si ajunge la valoarea maxima de 3200, sistemul electronic de reducere a vibratiilor (VR) atenueaza miscarile aparatului, iar functia de detectie a miscarii compenseaza miscarea aparatului si a subiectului. Introdus si pe alte aparate foto Nikon, Selectorul celei mai bune fotografii (cunoscut si ca BSS) va alege automat cea mai clara fotografie intr-o serie de 10 imagini consecutive.      

 

Pentru a va face viata cat mai usoara, Nikon Coolpix S2500 si S3100 beneficiaza de un sistem denumit Portret Inteligent, un Selector Automat de Scena, functie AF cu Urmarirea Subiectului si un meniu de retusare a imaginilor. Pe scurt, Sistemul Portret Inteligent cuprinde cateva setari deosebite, cum ar fi:

-         Estompare piele – pielea oamenilor are un aspect mai fin,

-         Cronometru zambet – fotografierea are loc doar in clipa in care subiectul zambeste,

-         Ochi deschisi – aparatul va avertizeaza cand subiectul are ochii inchisi.

 

Daca sunteti in modul Scena aveti posibilitatea de a alege din cele 17 scene prestabilite (S3100 are 18 scene) sau puteti lasa aparatul sa decida pentru voi. Prin intermediul Selectorului Automat de Scena aparatul alege singur una din scenele prestabilite, in functie de conditiile de fotografiere.

 

Functia AF cu Urmarirea Subiectului este oarecum asemanatoare cu cea prezenta pe aparatele foto DSLR Nikon, iar meniul de retusare cuprinde: D-Lighting, efecte de tip filtru, estompare piele, rotire imagine, inregistrare nota vocala, copiere intre memoria interna si cardul de memorie. In cazul in care nu sunteti prieteni cu Photoshop-ul sau pur si simplu nu aveti timp si rabdare sa editati fotografiile pe calculator, meniul de retusare reprezinta o alternativa viabila.

 

Cele doua aparate sunt livrate impreuna cu urmatoarele accesorii:

-         incarcator EH-69P,

-         acumulator EN-EL19,

-         cablu de date,

-         cablu audio-video,

-         snur pentru mana,

-         CD cu aplicatia ViewNX2.

 

 

 

Din fericire acumulatorul Li-Ion se incarca direct prin aparat si sunt disponibile doua variante: fie alegeti incarcatorul de priza impreuna cu cablul de date, fie incarcati acumulatorul printr-un port USB, de la un calculator. In ambele cazuri o incarcare completa dureaza peste doua ore, iar recomandarea mea este sa aveti tot timpul dupa voi un acumulator de rezerva.

 

2.      Specificatii tehnice

 

Specificatii/Model

S2500

S3100

Senzor

12MP CCD

14 MP CCD

Obiectiv

Nikkor

Nikkor

Zoom optic

4x (4.9 – 19.6mm)

5x (4.6-23mm)

Zoom digital

4x

4x

Diafragma

f/3.2-5.9

f/3.2-6.5

Focalizare

50cm la infinit

Macro - 8cm la infinit

50cm la infinit

Macro - 10cm la infinit

Ecran

2.7” – 230.000 pixeli

2.7” – 230.000 pixeli

Fisiere

JPEG, WAV, AVI

JPEG, WAV, AVI

Suport media

16MB intern

SD, SDHC, SDXC

45MB intern

SD, SDHC, SDXC

Alimentare

Acumulator EN-EL19

Acumulator EN-EL19

Autonomie

220 fotografii

1 h 40 min (VGA)

220 fotografii

1 h 35 minute (HD)

Greutate

117g

118g

Dimensiuni

93 x 57 x 20 mm

93.5 x 57.5 x 18.4 mm

 

3.      Impresii la utilizare - S2500 si S3100

 

Imediat ce am scos aparatele din cutie am realizat ca Nikon asambleaza produsele cu aceeasi grija, indiferent ca este vorba de aparate foto compacte, bridge sau DSLR. Cu toate ca Nikon Coolpix S2500 nu ajunge la nivelul de finisare a lui S3100, trebuie sa recunosc ca nu am observat nici un fel de zgomote sau alte probleme legate de constructia aparatului.  Butoanele sunt asezate la indemana, raspund destul de ferm atunci cand sunt apasate, controlul pentru zoom functioneaza impecabil si nu exista intreruperi de la capatul wide la tele sau invers.

 

Nikon Coolpix S3100 are un aspect elegant, margini mai rotunjite, iar insertiile de metal fac diferenta la capitolul estetic. Desi ambele produse sunt asamblate cu grija, senzatia pe care ti-o ofera S3100 la sfarsitul unei sesiuni foto este complet diferita fata de cea lasata de S2500.

 

Despre grip nu se pot scrie prea multe randuri deoarece este ca si inexistent. In lumina suficienta (ISO 80/100 timp de expunere 1/800, 1/1000 sec.) am fotografiat cu o singura mana. Nu acelasi lucru se poate spune despre cadrele realizate in lumina putina (ISO 400, timp de expunere 1/80, 1/100 sec.). In acest caz a trebuit sa tin aparatele cu ambele maini pentru ca altfel riscam sa obtin imagini miscate. Deja la un timp de expunere de 1/10, 1/15 sec. (tot ISO 400) nu am reusit sa “stapanesc” destul de bine aparatele si m-am trezit acasa cu fotografii miscate. Puteam bineinteles sa umblu la ISO sau sa folosesc trepiedul. Despre ISO veti afla mai multe la Testul ISO, cat despre trepied, sunt convins ca cei mai multi posesori de Nikon Coolpix S2500/S3100 nu au de gand sa achizitioneze un trepied asa incat nu am considerat oportuna folosirea acestuia.

 

Focalizarea automata in 9 puncte este suficient de rapida, dar ridica anumite probleme in conditii de lumina insuficienta. Cand aparatul se afla in dificultate s-ar putea sa ajute lampa de asistare AF. O alta problema, cu acest tip de focalizare, este legata de punctele alese automat de catre aparat. Atunci cand am selectat focalizarea automata m-am trezit ca aparatul focalizeaza anumite zone/elemente din cadru pe care eu nu le vroiam focalizate. Din acest motiv recomand focalizarea manuala in locul celei automate, deoarece utilizatorul are posibilitatea de a alege singur zona/punctul in care este efectuata focalizarea. Un alt capitol unde am intampinat oarece probleme (din cauza mea, nu a aparatului) a fost la activarea modului Macro. Obisnuit cu fotografiile macro afisate pe internet, m-am apropiat atat de mult de subiect incat aparatul se incapatana sa nu focalizeze. Mi-am dat seama totusi ca trebuie sa respect distanta minima anuntata de producator de 8/10 cm si astfel am reusit sa fotografiez. Cu toate acestea, imaginile obtinute se inscriu cel mult la categoria close-up, de Macro nici nu poate fi vorba.

 

Balansul de alb se comporta destul de bine in lumina naturala, insa la fotografierea in lumina artificiala recomand modificarea acestuia, in functie de tipul de lumina: blit, iluminare fluorescenta, incandescenta, etc.

 

 

Nikon Coolpix S2500 si S3100 nu au moduri de fotografiere semi-automate (prioritate diafragma si prioritate declansator), iar de Manual nici nu are rost sa amintesc. In modul Automat de fotografiere se poate umbla la rezolutia fotografiilor, balansul de alb, modul de focalizare, sensibilitatea ISO, optiunile de culoare (Sepia, Alb & Negru, etc.), zona AF, compensarea expunerii (+/-2 in pasi de 1/3 EV), blitul intern, activarea/dezactivarea modului Macro si autodeclansator.

 

 

In modul Scena, aparatul foto simplifica fotografierea. Cu ajutorul scenelor prestabilite, se poate fotografia in conditii dificile de iluminare cum ar fi: apus, portret de noapte, interior, artificii, sport, zapada, etc. Am testat functia AF cu urmarirea subiectului si am constatat ca aparatele reusesc sa focalizeze un subiect, chiar daca acesta se afla in miscare.

 

4.      Filmare

Nikon Coolpix S2500 filmeaza la rezolutie VGA (640 x 480 puncte) cu 30 de cadre/secunda si focalizare permanenta (AF-F). Cei care gasesc ca fiind insuficienta rezolutia VGA au o solutie la indemana, iar ea se numeste S3100. Acest model este capabil sa inregistreze video la calitate HD (1280 x 720 puncte) cu 30 de cadre pe secunda si focalizare permanenta. Nikon Coolpix S3100 are in plus si  functie de atenuare a zgomotului produs de vant. Din pacate, la ambele aparate foto, zoom-ul optic nu poate fi modificat dupa inceperea efectiva a inregistrarii. In clipa in care am inceput sa filmez am observat ca se poate utiliza totusi un zoom digital (2x pentru S2500 si 4x pentru S3100). Asa cum era de asteptat, folosirea acestuia duce inevitabil la pierderea calitatii si va recomand sa nu apelati prea des la el.

 

Nikon COOLPIX S2500

 

Nikon COOLPIX S3100

 

Filmele sunt in format AVI, iar 60 de secunde ocupa intre 80MB si 225MB, in functie de rezolutia folosita - VGA sau HD. Pentru un singur film, timpul maxim de inregistrare nu depaseste 29 de minute, iar dimensiunea maxima pentru un fisier nu poate depasi 2GB.

 

5.      Test ISO

Stiind de la bun inceput ce aparate foto am in mana, nu am avut asteptari prea mari la testul ISO. Senzorii mici cu multi MP sunt recunoscuti ca fiind zgomotosi, indiferent de valorea ISO folosita. In cele doua saptamani de teste am preferat sa modific singur sensibilitatea ISO in functie de situatiile ivite, dar au fost momente in care, dintr-o oarecare comoditate, am setat Intervalul fix automat intre 80 si 400. Astfel, am lasat aparatele sa aleaga singure valoarea ISO potrivita conditiilor de fotografiere, fara a depasi insa ISO 400.

 

 

Calitatea oferita de Nikon Coolpix S2500 si S3100 la testul ISO se poate explica astfel:

-         imagini bune la ISO 200,

-         imagini utilizabile la ISO 400,

-         ISO 800, 1600 - folosite doar in cazuri extreme,

-         ISO 3200 - daca aveti de gand sa pastrati fotografiile pentru voi.

 

Avand in vedere ca senzorii CCD cu care sunt echipate aparatele au aceeasi dimensiune dar numarul de MP este mai mare in cazul lui S3100, cadrele realizate cu acesta prezinta o granulatie mai pronuntata.

 

III.      CONCLUZII

 

Cu fiecare generatie de aparate foto, compacte, bridge sau DSLR, Nikon reuseste sa ofere noi imbunatatiri, care nu se vad doar pe hartie ci se observa in utilizarea de zi cu zi. Stiu ca multi posesori de DSLR vor stramba probabil din nas in momentul in care vor vedea imaginile atasate acestui review, insa trebuie sa ne gandim ca Nikon Coolpix S2500 si S3100 costa 469 lei, respectiv 599 lei. (TVA inclus) Fotografii amatori, cu buget redus, nu cauta aparate foto sofisticate si greu de utilizat. Ei isi doresc aparate subtiri, usoare, care sa incapa in orice buzunar, cu meniuri cat mai simple si diferite functii la indemana. Nikon Coolpix S2500 si S3100 ofera exact aceste lucruri si in plus, cu ajutorul lor, se pot obtine fotografii mai bune decat cele realizate de majoritatea telefoanelor mobile si  filme la rezolutie VGA sau HD.

 

Trebuie sa recunosc ca in fiecare zi, cand am plecat de acasa, am luat cu mine unul din cele doua aparate. Fie ca am iesit in oras cu prietenii, in parc, sau la o plimbare cu bicicleta, am avut tot timpul in buzunar un Nikon Coolpix S2500 sau S3100.

 

PRO S2500

-          compact, usor, incape in orice buzunar,

-          17 scene predefinite,

-          functii de retusare a fotografiilor,

-          acumulator cu autonomie decenta,

-          mai multe limbi de utilizare, inclusiv limba romana,

-          pret rezonabil.

 

CONTRA S2500

-          sistem de stabilizare electronic VR (nu are un impact major asupra fotografiilor),

-          pentru a activa filmarea trebuie sa intrati in meniul aparatului,

-          zoom-ul optic nu poate fi folosit in timpul filmarii,

-          filmare doar la rezolutie VGA,

-          carcasa din plastic.

 

PRO S3100

-          compact, usor, incape in orice buzunar,

-          carcasa cu insertii metalice,

-          18 scene predefinite,

-          filmare HD si buton dedicat inregistrarii video,

-          acumulator cu autonomie decenta,

-          mai multe limbi de utilizare, inclusive limba romana,

-          pret rezonabil.

 

CONTRA S3100

-          senzorul de 14MP este ceva mai zgomotos la ISO ridicat decat cel folosit de S2500,

-          sistem de stabilizare electronic VR (nu are un impact major asupra fotografiilor),

-          zoom-ul optic nu poate fi folosit in timpul filmarii.

 

Text si fotografii: Adrian Baicea

nikon coolpix, coolpix, test, nikon coolpix s2500, coolpix s2500, s2500, s3100, adrian, adrian baicea, baicea



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
marius
marius a scris pe 10-08-2014 la 23:12
am un nikon s3100 si am o itrebare orice card ia-s pune doar 8 min si 14 sec filmeaza ..ce pot face te rog frumos
0
0

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Ne place sa motivam constant tinerii fotografi, asa ca ne-am hotarat sa marim miza concursului concursului Nikon-LicArt cu un premiu mai atractiv. Astfel, in locul lui Nikon COOLPIX S2500, vom oferi castigatorului o camera foto Nikon COOLPIX S2600....
citeste tot
Bucuresti,  1 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea a 11 noi aparate din gama COOLPIX: P510, P310, S9300, S6300, S4300, S3300, S2600, S30, L810, L26 si L25. Nikon COOLPIX include asadar 5 modele cu zoom...
citeste tot
1. INTRODUCERE In ultimii ani am avut ocazia sa testez, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, toate aparatele foto DSLR Nikon din gama entry level. Incepand de la batranul D40 si continuand cu modelele D60, D5000 si D3000 am ajuns in...
citeste tot
Va prezentam in cele ce urmeaza o noua recenzie realizata de un membru al forumului nikonisti.ro, Adrian Baicea (Morphy), pentru aparatul foto Nikon COOLPIX P100.   I. INTRODUCERE   A trecut mai bine de un an de cand am avut ocazia sa...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.