19 august 2016

Islanda - de Dan Belceanu

De ani buni imi doresc sa ajung in Islanda, am fost fermecat de incredibilele fotografii si povesti de acolo. Cand s-a ivit oportunitatea nu am ezitat si am trecut la planificari si la vanat bilete de avion ieftine din timp.

 

Aveam de ales intre mai multe modalitati de explorare a tarii dar avand in vedere preturile unitatilor de cazare, distanta dintre ele si faptul ca vroiam sa fim mai aproape de natura si de obiectivele vizate, am ales sa facem turul Islandei cu un mini-camper pe ringroad (un drum care inconjoara toata insula si are aproximativ 1300km). Am ales excelent pana la urma, faptul ca am putut innopta in mijlocul pustietatilor si peisajelor de vis a fost un mare bonus al acestei deplasari. De exemplu, aici am poposit intr-o noapte:

 


Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 40s la f/22

 

 

Am avut doar zece zile la dispozitie sa exploram aceasta tara si nu am reusit sa o facem decat superficial, in fuga, doar pe jumatate din zonele de coasta si fara sa intram mai deloc in zona de centru a insulei. Desi aparent ar parea ca am explorat superficial, totusi am vazut lucruri si peisaje incredibile.

 


Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 1/50s la f/16

 

 

Scaldata de apele Gulfstream-ului care-i tempereaza clima, Islanda este o insula tanara din punct de vedere geologic, aflata la confluenta a doua placi tectonice, si de aceea canioanele, vulcanii si semnele eruptiilor din trecut sunt o priveliste obisnuita. La fel si miresele de pe alte continente la trash the dress :)

 

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 0.4s la f/16

 


Desi ca suprafata reprezinta mai mult de 40% din cea a Romaniei populatia Islandei e cam aceeasi cu cea a sectorului 2 al Bucurestiului. De fapt cam doua treimi din populatie locuieste in Reykjavik sau in zona metropolitana a capitalei deci restul Islandei e locuita de fapt de aproximativ 100.000 de oameni ce traiesc in orasele sau ferme, majoritatea izolate. Ca fapt divers, Islanda e la fel de pustie ca Australia si Namibia, dintre natiunile planetei doar Mongolia si Groenlanda au populatii mai putin dense. Cu alte cuvinte cand calatoresti prin Islanda ai un sentiment ca efectiv explorezi o alta planeta, ciudata si pustie.

 


Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 1/3s la f/18

 

Cu toate astea, civilizatia si nivelul de trai sunt la cote inalte si toti localnicii, inclusiv fermierii vorbesc foarte bine engleza. Cred ca islandezii sunt locuitorii singurei tari din lume care consuma casnic doar energie din surse regenerabile: energie geotermala si centrale hidroelectrice. Toata apa calda din Islanda e data de mama-natura (de aici si mirosul de sulf prezent peste tot), energia geotermala mai e folosita iarna la topirea zapezii de pe trotuare si parcari iar electricitatea e data de centralele geotermale si hidroelectrice.

 


Nikon D610, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II, 20s la f/20

 

 

Islanda este o tara in care peisajul se schimba la fiecare 20km. Si ce peisaje… Ai impresia ca ti se deruleaza in fata ochilor mai multe taramuri de poveste iar trecerea de la un taram la altul se face brusc, efectul de wow fiind socant. Ca turist vei parcurge distantele in Islanda de doua ori mai greu decat in mod normal, te vei opri cand are loc schimbarea de fiecare data, te vei da jos din masina si admira, contrariat, un alt nou taram.

 


Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 52s la f/11

 

Peste tot pe unde apare omul, pe alocuri cu constructiile si fricile sale, pare fata de mediul inconjurator un pitic:

 

Nikon D610, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II, 1/80s la f/11

 

Practic, incepi sa te simti un personaj dintr-o carte de basme care apare in toate povestile si trece imediat de la un basm la altul, de la o pagina la alta.

 


Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 0.8s la f/18

 

 

Vremea este imprevizibila si este garantul faptului ca fiecare basm este unic de fiecare data, chiar si vara: furtuni, ploi torentiale, temperaturi scazute si un vant care da peste cap portierele masinilor. 

 

 


Desi ne-am documentat temeinic inainte, nimic nu ne-a pregatit pentru locurile ireale prin care treceam si pentru toate lucrurile incredibile pe care avea sa ni le arate tara de foc si gheata:

 

Vulcani. Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 1/80s la f/18

 

Ghetari (drintre care Vatnajokull are o suprafata cat judetele Brasov, Sibiu si Arges insumate)

Nikon D610, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II, 1/80s la f/14

 

Sute de cascade printre care si Detifoss, cea mai puternica din Europa

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 9.6s la f/16

 

Campii de lava racita

Nikon D610, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II, 1/50s la f/11

 

Fiorduri spectaculoase

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED,1/80s la f/16

 

Delte si plaje cu nisip negru

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 9.6s la f/7.1

 

Aisberguri

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 32s la f/22

 

Coloane de bazalt asaltate, evident, de turisti

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 17s la f/14

 

Gheizere cu apa, aburi sau cu pietre topite in acid clorhidric

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 13s la f/18

 

Printre cele mai frumoase faruri maritime din lume

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 2.5s la f/22

 

Milioane de pasari si stepe strabatute de cai cu coamele vesnic dansand in vant

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 1/250s la f/16

 

 

Circula un cliseu despre Islanda, ca ar fi tara de gheata si foc. De fapt, este incompleta definitia, e tara luptei eterne intre gheata, apa, foc, vant si soare. Cateodata, cu un pic de noroc, le poti surprinde pt toate intr-o singura fotografie (alt cliseu despre Islanda):

 

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 4s la f/5.6

 

Am fost in Islanda sa o simtim, sa o cunoastem si sa o intelegem un pic fara sa alergam prea mult si nu neaparat sa facem fotografii. Nu am reusit decat superficial, ca orice turist ce nu poate scapa prea mult din malaxorul vietii cotidiene dar a fost incredibil de frumos. Tocmai de aceea sigur ne vom intoarce in acele povesti nemuritoare sau poate si in celelalte pagini de langa ele si putem paria ca vom fi din nou surprinsi de frumusetea acelor taramuri magice.

 

Nikon D610, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, 1/5s la f/18

 

 

 

nikkor, islanda, fotografii, nikon, ghetar, d610, peisaj, 14-24mm f/2.8g, 70-200mm f/2.8g, aisberg, dan belceanu



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 2 comentarii
hrenciuc ionut
hrenciuc ionut a scris pe 27-11-2017 la 01:06
de acord cu antevorbitorul. sper totusi sa fi meritat incursiunea in Islanda ca experienta pentru fotograf. In rest, cadrele sunt lipsite de personalitate, foarte largi si fade, fara compozitie. Mi se pare ca ideea de proiect a stat pe expunere lunga indiferent de compozitie sau lumina. Din punctul meu de vedere este o experienta ratata dara daca ade acord cu antevorbitorul. sper totusi sa fi meritat incursiunea in Islanda ca experienta pentru fotograf. In rest, cadrele sunt lipsite de personalitate, foarte largi si fade, fara compozitie. Mi se pare ca ideea de proiect a stat pe expunere lunga indiferent de compozitie sau lumina. Din punctul meu de vedere este o experienta ratata dara daca asta a fost viziunea fotografului, foarte bine. M-a surprins totusi :) ..afiseaza tot comentariul
0
0
Stoica Dragos
Stoica Dragos a scris pe 19-08-2016 la 17:45
Locurile sunt fabuloase, meritul naturii.

Sa tragi numai la F-uri asa mari, pe un senzor de peste 16 Megapixeli, mai exact 24, difractia sigur iti reduce claritatea.

E complicat cu filtrele pe 14-24, se ia un 16-35 mai bine.

Un pic spalacite in general pozele, asa peisaje, merita cel putin in opinia mea, mai mult contrast, mai multa implicare laLocurile sunt fabuloase, meritul naturii.

Sa tragi numai la F-uri asa mari, pe un senzor de peste 16 Megapixeli, mai exact 24, difractia sigur iti reduce claritatea.

E complicat cu filtrele pe 14-24, se ia un 16-35 mai bine.

Un pic spalacite in general pozele, asa peisaje, merita cel putin in opinia mea, mai mult contrast, mai multa implicare la prelucrarea raw-urilor (sper ca sunt raw).
..afiseaza tot comentariul
1
0

Articole similare |
Articole recente
Ce poate fi mai frumos pentru un fotograf, student la Facultatea de Medicina Veterinara, decat ocazia de a combina dragostea pentru animale si pasiunea sa pentru fotografie? Dragos Birtoiu, de doua ori castigator in 2015 al premiului...
citeste tot
Fotograful Robert Dumitru a dorit sa celebreze Ziua Nationala printr-un articol dedicat unei sedinte foto in care a surprins frumusetea portului popular romanesc autentic:    Parca sedinta aceasta foto a asteptat inceputul...
citeste tot
Prima parte a calatoriei Teodorei Maftei in Belgia o gasiti aici: Explorand Belgia: Antwerp, orasul diamantelor.   "Take me there! Take me to Bruges!"  Nu stiu de unde pana unde, dar asta auzeam eu obsesiv in minte cu mult inainte...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon in Romania, a testat timp de cateva luni aparatul foto DX, Nikon D7200, lansat in primavara acestui an, punandu-l la incercare in situatii foarte diverse. Haideti sa aflam care au fost testele facute, sa...
citeste tot
In ultimii ani arsenalul meu foto a crescut, si implicit, dorinta de a avea toate obiectivele la indemana atunci cand plecam in vacanta. Greutatea si volumul aparaturii nu au fost o problema atata timp cat ma deplasam cu masina, dar in cazul...
citeste tot
10 zile, 9 nopti, 4 orase, 2 obiective foto, un Nikon DF, cateva peripetii, multa ciocolata si multe beri, o vacanta nepretuita. Astea sunt tag-urile pentru o expeditie belgiana in plina vara, la adapost de canicula si lumea dezlantuita din...
citeste tot
Calatoria lui Vlad Eftenie in Laponia continua. Vlad Eftenie este fotograf, arhitect si profesor la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu si ne invita sa urmarim partea a doua a jurnalului sau de calatorie in Laponia. De aceasta data,...
citeste tot
Jurnalul de calatorie al lui Bogdan Comanescu in Vietnam continua cu partea a II-a: Nordul Vietnamului, satele de munte. Partea I a calatoriei o puteti citi aici.       25 iulie, Drumul spre Sa Pa   Neincrezator in...
citeste tot
13 iulie 2015 – Pregatiri pentru Vietnam   Despre calatoria pe care am sa o incep in nici 2 zile…   Au ajuns si cartile despre Vietnam (bine, deja de ceva vreme), un cadou frumos de ziua mea de la Gina :). A ajuns si...
citeste tot
Am avut ocazia sa ies la o tura foto insotit de Nikon 28-300 (multumita Nikonisti.ro care au fost foarte deschisi si receptivi la sugestia mea de a mi-l imprumuta pentru un test pe teren).   Numele intreg este: AF-S NIKKOR 28-300mm...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.