26 septembrie 2011

Hai-hui cu Nikon prin Asia de Sud-Est: Baan Chang Elephant Park

Prima mea intalnire cu un elefant s-a intamplat la varsta de 6 ani la Gradina Zoologica din Bucuresti. Pe atunci tata incerca sa imi explice ca elefantul nu traieste la marginea Bucurestiului intr-un tarc, ci tropaie si calca greoi departe prin padurile tropicale si savanele din Asia si Africa. Am retinut esentialul din explicatiile tatei referitoare la locul si modul de viata al gigantilor urechiati si dupa 20 de ani, 7256 de km si 18 ore de zbor, ma aflam in Nordul Thailandei la 40 de km de Chiang Mai in casa celor 16 elefanti salvati de pe scena circului si de la cersit bani turistilor.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

20 mm/  f3.8/  1/125/  ISO 320/  Manual

Bann Chang Elephant Park este unul din centrele a caror activitate este dedicata salvarii si ingrijirii uriaselor pahiderme. Elefanti de toate varstele, de la nou-nascuti la veterani, sunt adusi aici, unde isi pot trai restul vietii in pace si demnitate. Conform spuselor lui Bam, cel care a infiintat parcul, din cei 100.000 de elefanti ce populau padurile Thailandei azi, din cauza brutalitatii comportamentului uman au mai ramas doar 2000.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

105 mm/  f5.6/  1/100/  ISO 320/  Manual

Baan Chang Elephant Park se afla in jungla, la poalele unui deal, tocmai pentru a oferii elefantilor un habitat natural.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

22 mm/  f3.8/  1/200/  ISO 320/  Manual

O intreaga echipa lucreaza non-stop pentru a ingrijii elefantii si parcul. Singurele surse de finantare provin din buzunarul lui Bam si din cel al turistilor, caci fiecare finantare ceruta statului a fost refuzata. Asa ca daca iti plac elefantii si vrei sa fii mahout pentru o zi, aici e locul potrivit. Nu te astepta sa vezi spectacole in care elefantii presteaza numere de circ, picteaza, danseaza sau te plimba pe spatele lor intr-un scaun confortabil. Aici platesti ca sa muncesti pentru ei, adica sa-i plimbi, sa-i hranesti, sa-i speli si sa verifici starea de sanatate.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

65 mm/  f5/  1/100/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

56 mm/  f5/  1/100/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

29 mm/  f4.2/  1/640/  ISO 320/  Manual

Vei fii intampinat de Bam, ii vei cunoaste povestea si cum a ajuns sa infiinteze adapostul.
Ti se vor da haine caci experienta pe care urmeaza sa o ai va fi una extrem de inedita, interesanta, dar si solicitanta si murdara. Elefantii sunt animale deci nu folosesc Chanel.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

18 mm/  f3.5/  1/640/  ISO 200/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

105 mm/  f5.6/  1/100/  ISO 320/  Manual

Urmeaza sa faci cunostinta cu uriasii parcului. Sunt 16 elefanti cumparati de la agentiile de turism care nu ii mai doresc pentru ca sunt prea batrani si prea bolnavi ca sa mai intretina publicul prin dans, pictura, plimbari si chiar partide de fotbal. Mai sunt si doi puiuti neastamparati. Dupa o scurta introducere in care ti se spune numele elefantului, locul de unde vine si munca pe care a prestat-o inainte de a ajunge aici si vei incepe prima lectie din cariera de mahout alaturi de elefantul tau.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

18 mm/  f7.1/  1/200/  ISO 320/  Manual

Pe elefantul meu il chema Ashii, s-a nascut in 1970 si a fost salvat dintr-un sat de langa granita cu Burma unde stapanul sau il folosea in exploatare forestiera. De-a lungul celor 20 de ani in care ridica si cara busteni, Ashii s-a accidentat de mai multe ori, cel mai grav fiind atunci cand o stiva de busteni i-a cazut peste picioarele din spate ranindu-l si marcandu-l pe viata. Dupa accident stapanul a decis sa il vanda caci devenise inutil pentru caratul bustenilor, deci nu mai castiaga bani de pe urma acestuia, asa ca a ajuns in proprietatea unei agentii de turim care se ocupa cu drumetii prin jungla. Ashii a fost dresat astfel incat sa incante turistii cu diverse jumbuslucuri prostesti si sa care in spate o banca cu 3 locuri de unde calatorii puteau admira jungla. Si astfel datorita suprasolicitarii si proastei ingrijiri Ashii s-a inbolnavit si a fost cumpart de cei de la Baan Chang. Aici isi recapata fortele, iar singura munca pe care o depune este sa aiba grija de elefantii juniori si sa curteze female aflate in parc.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

18 mm/  f3.5/  1/250/  ISO 200/  Manual

Ne-am inteles foarte bine chiar din prima clipa caci l-am intampinat cu un snop de banane. Am uitat sa va spun ca Ashii este poreclit si “mancaciosul” grupului. De obicei un elefant mananca aproximativ 250 kg fructe, trestie de zahar si legume... pe zi.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

32 mm/  f4.2/  1/320/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

24 mm/  f3.8/  1/100/  ISO 320/  Manual

Deci prima lectie este destul de usoara, cari cosurile cu banane si legume in locul de luat masa apoi ii servesti direct in gura sau in trompa.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

27 mm/  f4/  1/100/  ISO 200/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

32 mm/  f6.3/  1/160/  ISO 200/  Manual

Atentie insa, daca cumva ti se face pofta de banane si vrei sa gusti, nu incerca caci s-ar putea sa nu-i convina si va incerca sa te opreasca. Ghici cine va castiga? Cum Ashii este un gurmand a terminat primul mancarea si cand a constatat ca nu mai am ce sa ii dau, drept rasplata si-a folosit trompa pentru a-mi face un dus cu apa si praf aspirate de pe jos. Dupa masa urmeaza partea dificila a cursului adica, inveti “sa conduci” elefantul. Mai intai iti insusesti comenzile in thailandeza caci uriasul gri nu intelege nici romana nici engleza: “Bai - Inainte”, “Noolung – Ingenuncheaza”, “How – Stop”, “Kwai – Kwai – Stanga sau Drepata” (directionat si de genunchii tai aflati in spatele urechilor). Toate astea te vor ajuta in jungla atunci cand vei plimba elefantul caruia orice frunza i se va parea apetisanta si va incerca sa ajunga la ea sa o manance.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

70 mm/  f5/  1/100/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

80 mm/  f5.3/  1/400/  ISO 200/  Manual


Doar atunci cand am incercat sa ma urc pe elefant am realizat cat de mica sunt in comparatie cu acesta. Mai intai elefantul ingenuncheaza, pui in picior pe laba lui, te ajuti cu mainile de urechi si apoi incerci sa il incaleci ca pe un cal, numai ca gatul elefantului este de 4 ori mai lat decat spinarea unui cal, deci cu siguranta ca nu vei izbuti din prima.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

31 mm/  f4.0/  1/500/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

29 mm/  f4.2/  1/125/  ISO 320/  Manual

Dupa ce reusesti, elefantul se ridica, tu ai impresia ca o sa cazi direct in cap, iar toti ceilalti te felicita pentru ceea ce ai realizat.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

32 mm/  f4.2/  1/100/  ISO 200/  Manual
Urmeaza cateva ture de acomodare atat pentru tine cat si pentru muntele de dedesubt, caci cu siguranta ca vei incurca comenzile si vei fi tentat fie sa tipi crezand ca nu te aude fie sa strangi cat poti de tare urechile, crezand ca nu te simte. Abia cand crezi ca te-ai obisnuit si te-ai mai relaxat un pic vei simti cum te inteapa parul aspru al elefantlui si vei fii din cand in cand stropit cu apa si praf pe care acesta adora sa le aspire cu trompa.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

29 mm/  f5.6/  1/125/  ISO 200/  Manual

Lectia se incheie atunci cand stapanesti cat de cat comenzile sau in cazul in care ti se pare prea periculos poti renunta oricand. Dupa atata munca, hranesti inca o data elefantii si apoi esti invitat si tu la masa. Chiar daca esti inconjurat de creaturi vegetariene cei de la Baan Chang stiu sa gateasca si pentru tine si iti vor oferi un pranz bogat: supa, pui prajit, orez si fructe.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

18 mm/  f3.5/  1/100/  ISO 200/  Manual

Dupa o masa copioasa te intorci la noul tau prieten si constati ca sutele de kilograme pe care le mananca le si elimina; intre 50-70 kg pe zi. Fiindca esti acolo ca sa il ingrijesti trebuie sa te ocupi si de asta, ajutat bineinteles de personalul parcului. Acum incepi sa intelegi ce inseamna sa ai grija de 16 elefanti. Munca depusa de cei din parc este colosala, pe langa hranire, plimbare si curatenie mai sunt si ingrijirile medicale. Iti dai seama cat de complicat e sa te duci cu elefantul la doctor? Pe langa medicamente si serviciile medicului trebuie sa ne gandim si la transport, caci elefantul nu este un animal de companie ce poate fi dus cu taxiul la spital. De aceea sper ca Bam sa atraga cat mai multi turisti, iar din fondurile obtinute sa poata ajuta elefantii sa duca o viata de elefant.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

75 mm/  f5.3/  1/100/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

32 mm/  f6.3/  1/160/  ISO 200/  Manual

Si fiindca mananca atat de mult, colosii au nevoie si de miscare, drumetii prin jungla. Urmatoarea etapa a vizitei tale va fii o plimbare prin jungla, bineinteles in noua ta calitate de conducator de elefant. Vei incaleca asa cum ai invatat mai devreme, asezandu-te la baza gatului elefantului, cu genunchii bine proptiti in spatele urechilor si maineile tinandu-se ferm  de acestea. Exact ca Mogli sau Tarzan. Urmeaza incolonarea apoi sub supravegheata atenta a personalului, plecarea.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

20 mm/  f3.8/  1/640/  ISO 320/  Manual

Thailanda - Parcul Elefantilor

50 mm/  f4.8/  1/100/  ISO 200/  Manual
S-ar putea sa existe o mica intarziere, datorita puiutilor care ori nu vor sa se opreasca din joaca, ori vor sa-si enerveze unchii si matusile deja aliniati ori li se face foame si vor sa bea putin laptic. De aceea uneori sunt legati de mama, asculta mai repede de ea decat de oricine, si mai presus de asta in caz ca unul din unchi se enerveaza mami ii poate face fata.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

28 mm/  f4/  1/100/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

20 mm/  f3.8/  1/100/  ISO 200/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

32 mm/  f4.2/  1/100/  ISO 200/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

42 mm/  f4.2/  1/100/  ISO 200/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

52 mm/  f4.8/  1/100/  ISO 320/  Manual


Cand toti elefantii sunt incolonati, cand toti puiuti sunt cuminti si cand toti muschii tai sunt incordati se da startul.
Incet, incet vei simti cum se cutremura pamantul sub tine atunci cand elefantul paseste si cum pielea si parul aspru te rod. Vei vedea cum va incerca sa ajunga la frunzele apetisante, cum va incerca sa se scarpine de fiecare copac neinteresandu-l comenzile pe care incerci sa i le dai. Eu m-am ales cu glezna scrantita, caci in naivitatea mea am crezut ca pot opri drumul catre copac proptindu-mi piciorul in acesta. Evident, elefantul mi-a ignorat incercarea iar glezna mea a fost sucita mai mult decat permite mama natura.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

170 mm/  f5.6/  1/160/  ISO 320/  Manual

Prima parte a calatoriei este urcarea dealului, in varful caruia urmeaza sa te opresti pentru ca elefantii sa se odihneasca, aici ai si tu ocazia sa te relaxezi un pic. Pauza dureaza un sfert de ora, dupa care urmeaza partea cea mai grea, coborarea.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

18 mm/  f3.5/  1/100/  ISO 320/  Manual

Daca la urcare te inclinai in fata si stateai comod, la coborare nu mai poti face asta pentru ca s-ar putea sa ajungi jos inaintea elefantului. Asa ca, trebuie sa faci exact invers adica sa te lasi pe spate. E foarte greu pentru ca panta este abrupta, elefantul paseste greoi, tu aluneci in stanga si in drepta, iar ca punct de sprijin ai doar capul elefantului deoarece lasat pe spate mainile tale vor fi prea scurte pentru a ajunge la urechi. Dar aceasta coborare merita tot efortul pentru ca se sfarseste in apa unde trebuie sa speli si sa te joci cu cel ce te-a purtat prin jungla.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

31 mm/  f4.2/  1/640/  ISO 320/  Manual

Este cea mai placuta parte a experientei. Elefantul tau este fericit pentru ca ii place enorm apa, tu la randul tau esti fericit pentru ca nu ai cazut si poti sa te racoresti impreuna cu el.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

18 mm/  f9/  1/125/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

150 mm/  f5.6/  1/125/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

170 mm/  f5.6/  1/250/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

75 mm/  f5.3/  1/400/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

120 mm/  f5.6/  1/160/  ISO 320/  Manual

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

130 mm/  f5.6/  1/320/  ISO 320/  Manual


Te va stropi si se va stropi cu trompa, iar odata inmuiat se va aseza in fund si va astepta sa il perii pana te vei plictisi tu, caci el nu se satura niciodata. Ai grija insa, caci va incerca sa se scufunde si sa se rostogoleasca si s-ar putea sa le faci pe amandoua o data cu el.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

200 mm/  f5.6/  1/125/  ISO 320/  Manual

Dupa ce l-ai spalat il duci la locul unde mananca pentru o mica gustare si apoi iti iei ramas bun.

 

Thailanda - Parcul Elefantilor

75 mm/  f5.3/  1/400/  ISO 320/  Manual

Despartirea este grea, dar amintirea zilei in care ai fost mahout o vei avea pentru totdeauna.

 

Va urma.

 

Text si fotografii de Dana Dociu

prin, asia, baan, baan chang, chang, chang elephant, elephant, chang elephant park, elephant park, park



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Va invitam in perioada 1 - 10 iunie 2012 la Novotel City Centre Calea Victoriei 37 B intre orele 10.00 - 18.00 sa vizitati expozitia "Prin ochii nostri", deschisa  publicului iubitor de arta."Lumea prin ochii nostri" este un proiect de expozitie...
citeste tot
Dupa Rusia, Mongolia si China, fostul DJ Europa FM Doru Oprisan a ajuns in Vietnam si Malaezia, insotit de un kit perfect pentru calatorie: Nikon D700 si Nikkor 24-120 F4 VR II. Iata impresiile sale din ultimul segment al calatoriei prin Asia. Daca...
citeste tot
Dupa ce a explorat Rusia si Mongolia, Doru Oprisan (dj si fotograf) insotit de Nikon D700 si Nikkor AF-S 24-120mm f/4G ED VR isi continua aventura in tara cu cea mai mare populatie din lume.   Episodul al doilea din seria "20 000 de km prin...
citeste tot
Va intrebati probabil, in suita de teme indiene pe care le-ati vizionat pana acum, ce o mai fi si asta cu pescarii!? Ce rost isi are si oare de ce mi-a atras atentia? Da, sunt de acord cu voi, pe meleagurile extra-Carpatice, pescuitul inseamna fie o...
citeste tot
E rece si e ceata afara. Iti este frig? Esti deprimat din cauza vremii? Iti propun o plimbare  intr-o calda insula tropicala din Filipine unde briza adie incet printre frunzele palmierilor, unde nisipul este alb si fin, iar minunata apa...
citeste tot
Hong Kong este una dintre cele mai sofisticate si moderne metropole ale lumii, dar o mare parte a patrimoniului sau bogat sta inca intruchipat in cladiri vechi si strazi pline de viata. Constrastul dintre vechi si nou este unul  dintre farmecele...
citeste tot
De indata ce avionul a aterizat pe aeroportul Suvarnabhumi am sarit nerabdatoare de pe scaun ajungand printre primii la usa aeronavei. Eram pentru prima data pe taram thailandez si imi doream sa cunosc cat mai repede Bangkokul. 29 mm/ ...
citeste tot
Legati-va centurile de siguranta urmeza Ho Chi Minh, cel mai mare oras al Vietnamului. Este ca un furnicar de aglomerat si inghesuit. Am crezut ca strazile Hanoiului sunt inundate de motorete, insa traficul de acolo era floare la ureche pe langa ceea...
citeste tot
Aventura vietnameza continua. Am ajuns in Hue seara, dupa un zbor scurt din Hanoi si o aterizare la fel de scurta si dura din cauza furtunii. Neplacut, dar nu te poti pune cu mama natura. Intregi si nevatamati, dar recunosc destul de spriati, ne-am...
citeste tot
O multime de intrebari legate de ceea ce urma mi se invarteau prin minte. Urma o calatorie de 74 de zile, care cuprindea 20 de orase si 9 tari, in Asia de Sud-Est. Primul dintre aceste orase era Kuala Lumpur.   Pe tot parcursul unui zbor lung de...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.