10 octombrie 2011

Fotografia in criminalistica

Fotografia judiciara este o subramura a tehnicii criminalistice avand o foarte mare aplicabilitate atat in investigarea locului faptei cat si in examinarea probelor provenite din campul infractiunii. Inglobeaza un ansamblu de procedee si genuri care se folosesc in functie de specificul fiecarei infractiuni. Nu vreau sa va plictisesc prea tare cu astfel de amanunte si as vrea sa va prezint importanta pe care o constituie acest gen de fotografie.

 

Fotografia judiciara s-a dezvoltat odata cu tehnologia NIKON, acesta fiind principala companie care a dotat politia stiintifica, pornind de la aparatele foto pe film, celebrele Nikon FM si terminand cu senzorii CMOS de pe D300 si microscopul digital Nikon Eclipse 80i. Toata aceasta tehnica imbinata cu iscusinta celor care o folosesc constituie o arma letala impotriva infractorilor si reprezinta factorul dominant in stabilirea adevarului.

 

Este mult mai facil sa privesti fotografiile de la fata locului pentru a-ti crea o imagine de ansamblu asupra evenimentelor petrecute decat sa citesti descrierile altora cuprinse intr-un proces verbal. Sa nu va creati impresia ca  odata ajunsi in mijlocul evenimeentului incepem si fotografiem tot ce ne intra in obiectiv.Nu! Totul se face intr-o ordine stabilita in prealabil tinand cont de faptul ca nu trebuie sa contaminam probele si sa surprindem locul faptei asa cum a fost lasat de autor. In aceste cazuri recurgem la o examinare pornind, de cele mai multe ori, din zonele exterioare punctului focal. Prima etapa o constituie fotografia de orientare, care, in functie de topografia locului faptei se poate efectua prin diferite procedee:

 

- panoramica liniara (se alege o axa paralela cu zona de interes ce urmeaza a fi fotografiata si se executa 3, 4 cadre pe aceasta linie la o distanta care va permite asamblarea tuturor fotografiilor fara a omite detaliile)

 

 

-panoramica circulara (se va alege un punct fix dupa care se va fotografia circular, doar prin schimbarea directiei, axa obiectivului ramanand aceeasi, de regula rotirea se face intre 120 si 360 grade).

 

 

 

Fotografia schita,  inregistreaza locul faptei izolat de mediul inconjurator. Acest gen de fotografie se poate executa pe sectoare sau din pozitii opuse. Este indicat ca aceste fotografii sa cuprinda unitati metrice de masura si placute cu numere sau litere, pentru a putea descrie ulterior pozitia si amplasamentul probelor principale surprinse in campul infractional.

 

 

Fotografia obiectelor principale surprinde acele probe de la fata locului (instrumente, obiecte) de care s-a folosit autorul la savarsirea infractiunii, care poarta urmele ei sau sunt produs al savarsirii acesteia. Executarea acestui tip de fotografie se face in mod obligatoriu plasand obiectivul aparatului foto perpendicular pe convergenta virtuala a punctului median-central al obiectului in litigiu.

 

 

 

 

Fotografia de detalii. Dupa cum ii spune si numele aceasta surprinde detalii foarte putin vizibile cu ochilul liber de aceea la executarea acesteia se folosesc obiective macro avand un raport de reproducere de cel putin 1:1. Urmele de maini sau diferitele microstriatii se executa la scara 4:1.Aceasta fotografie se executa obligatoriu cu o unitate de masura langa obiectul ce urmeaza a fi fotografiat, pentru ca imaginea sa poata fi adusa ulterior la aceeasi scara cu o alta fotografie a unui obiect cu care trebuie comparat. La executarea acestui tip de fotografie nu se foloseste functia Close Up deoarece urma fotografiata poate suferi distorsiuni daca focalizarea se face in mai multe puncte, aberatiile sferice putand crea si ele mici neclaritati. In perioada anterioara erei digitale cand se fotografia pe film document, se foloseau inele prelungitoare PK 11,12,13 pentru a mari distanta focala combinate cu obiective superangulare manuale. In aceste cazuri trebuia sa se gaseasca un raport optim intre diafragma si timpul de expunere chiar daca se efectuau cadre repetate, de reusita unei fotografii putand depinde cursul anchetei. Fotografia de detalii se executa si in laborator unde se pot crea conditii de lumina optime, folosindu-se dealtfel si filtre pentru obiectiv si surse de lumina cu lungimi de unda variabile care permit vizualizarea si fotografierea unor urme latente, nedetectabile in spectrul vizual uman (380-760nm).

 

 

 

 

Fotografia de semnalmente se executa de regula bust, din profil frontal si profil dreapta/stanga.Pentru a putea asigura compararea caracteristicilor faciale cu bazele de date nationale, subiectul ce urmeaza a fi fotografiat este amplasat  de la o distanta cuprinsa intre 8 si 22 distante focale, in functie de obiectivul folosit, aproximativ 90-150 cm fata de linia minima de claritate a aparatului.

Fotografia de semnalmente inlocuieste dagherotipia, procedeu complex si dificil folosit in unitatile de politie din Elvetia la inceputul anilor 1850.(pentru mai multe amanunte vezi articolul „Inceputurile aplicarii fotografiei in criminalistica” http://www.criminalistic.ro/inceputurile-aplicarii-fotografiei-in-criminalistica)

 

Fotografia de supraveghere operativa. Se executa in deplina conspirativitate vizand persoanele care au participat sau urmeaza sa participe la savarsirea unor infractiuni. Se folosesc teleobiective 70-200mm, 80-400mm-500mm in functie de distanta si locul de unde se executa fotografia.

 

Alte categorii de fotografii folosite in criminalistica:

-fotografia de identificare a acadvrelor cu identitate necunoscuta

-fotografia la perchezitii

-fotografia la reconstituire

-fotografia de fixare a persoanei care efectueaza recunoasterea din grup

-fotografia de examinare in radiatii vizibile (fotografia de umbre, fotografia de contrast, fotografia separatoare de culori, fotografia prin transparenta)

-fotografia in radiatii electomagnetice (ultraviolete si infrarosii)

 

 

 

Mai multe despre fotografia in criminalistica puteti citi pe www.criminalistic.ro.

 

Specialist Criminalist

Silviu Predescu

 

 

 

fotografia, criminalistica



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Ciobanu Cristina
Ciobanu Cristina a scris pe 05-08-2019 la 14:58
Buna ziua!Cum as putea deveni "fotograf judiciar"?
0
0

Articole similare |
Articole recente
Ca si in alte stiluri fotografice, lumina joaca un rol vital si in fotografia macro. Totusi, pentru cadrele macro, lumina potrivita este greu de obtinut cu instrumentele clasice, blituri Speedlight obisnuite sau blituri de studio pe care se monteaza...
citeste tot
La concursul Se cauta fotogafia lunii octombrie - cu tema Prieteni - imaginea apartinand Ancai Iacob a acumulat cele mai multe voturi si este desemnata castigatoarea premiului publicului.Topul publicului a fost completat de catre Ruben Stir, Gheorghe...
citeste tot
Pentru tema Prieteni din cadrul concursului Se cauta fotografia lunii octombrie 2012, Serban Mestecaneanu si Vlad Eftenie au ales castigatoare imaginea inscrisa de catre Gheorghe Belu. Lucrarea lui va ilustra fila lunii octombrie a calendarului...
citeste tot
La concursul Se cauta fotogafia lunii septembrie - cu tema Viata la tara - imaginea apartinand lui George Manolache a acumulat cele mai multe voturi si este desemnata castigatoarea premiului publicului. Topul publicului a fost completat de catre...
citeste tot
Pentru tema Viata la tara din cadrul concursului Se cauta fotografia lunii septembrie 2012, Petrut Calinescu si echipa nikonisti.ro au ales castigatoare imaginea inscrisa de catre Daniel Mirotoi. Lucrarea lui va ilustra fila lunii septembrie a...
citeste tot
Este usor sa surprinzi portrete de grup, dar nu la acest lucru ne asteptam de la voi in cadrul concursului cu tema Prieteni. In octombrie, in cadrul concursului Se cauta fotografia lunii, ne dorim sa imortalizati scene care surprind relatiile...
citeste tot
La concursul Se cauta fotogafia lunii august - cu tema Fotografie de vacanta - imaginea apartinand lui Gabriel Visan a acumulat cele mai multe voturi si este desemnata castigatoarea premiului publicului. Topul publicului a fost completat de...
citeste tot
Pentru tema Fotografie de vacanta din cadrul concursului Se cauta fotografia lunii august 2012, juriul format din Alin Popescu si Alex Axon a ales castigatoare imaginea inscrisa de catre Iulius Anghelina. Lucrarea lui va ilustra fila lunii...
citeste tot
Septembrie, luna cea mai importanta pentru truditorii pamantului care acum culeg roadele muncii de peste an, este un prilej bun pentru o intoarecere la radacini. Astfel, in septembrie va invitam sa suprindeti in fotografii Viata la tara, tema acestei...
citeste tot
La concursul Se cauta fotogafia lunii iulie, cu tema Sporturi de vara, premiul publicului a fost adjudecat de catre Radu Costin Diaconescu, a carui imagine a acumulat cele mai multe voturi.Topul publicului a fost completat de catre Claudiu Guraliuc,...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.