17 mai 2013

Cum sa realizati fotografii macro cu insecte

Cum temperaturile mai ridicate din ultima vreme au crescut "moralul" vietuitoarelor mai mici si le-au facut sa iasa la lumina, este un moment bun sa puneti obiectivul macro pe aparat si sa porniti la vanatoare. Apropo, stiati ca exista mai mult de 1 milion de specii de insecte in lume?

Inainte de sfaturile fotografice, sa va spunem totusi ca perioadele propice fotografierii insectelor sunt dimineata si seara, pentru ca in timpul zilei cand temperaturile sunt mai ridicate, acestea sunt deosebit de mobile si este greu sa le surprindeti. Mai mult, calitatea luminii in mijlocul zilei nu este cea mai buna.

In cazul aparatelor compacte, fara obiective interschimbabile, va sfatuim sa folositi modul de focalizare dedicat macro care va imbunatati performanta la distante mici.

Pentru aparatele DSLR, primul pas il reprezinta achizitionarea unui obiectiv cu abilitati macro. Desi poate parea usor confuz, la Nikon, obiectivele cu abilitati macro poarta numele Micro.

 


Va recomandam sa alegeti dintre urmatoarele solutii: NIKKOR Micro DX AF-S 40mm f/2.8G, NIKKOR Micro DX AF-S  85mm f/3.5G ED VR, NIKKOR Micro AF-S 60mm f/2.8G ED, NIKKOR Micro AF-S 105mm f/2.8G IF ED VR si NIKKOR Micro AF 200mm f/4D IF-ED.

 

NIKKOR Micro AF-S 105mm f/2.8G IF ED VR

Radu Bercan, care ne-a oferit cateva informatii si fotografiile pentru articol, foloseste un obiectiv mai vechi NIKKOR Micro AI-S 55mm f/2.8 si tuburi de extensie, care sunt accesorii extrem de recomandate pentru acest stil.

Sa trecem la fotografiatul efectiv. In cazul imaginilor macro, unul dintre cele mai importante aspecte este profunzimea de camp. Sunt doua cai fotografice pe care le puteti urma. Una implica folosirea diafragmelor deschise, f/2.8 – f/4, pentru o profunzime mica de camp. Aceasta tehnica poate fi utila atunci cand raportul de marire, adica raportul dintre dimensiunea insectei in realitate si dimensiunea ei pe senzorul aparatului foto, este mai mic de 1:1. Poate ar trebui spus totusi ca fotografia macro adevarata implica un raport de 1:1 sau mai mare, 2:1 samd.

Indiferent de raportul de marire pe care il veti obtine, sa va asteptati la distante de lucru (distanta dintre elementul frontal al obiectivului si subiect) de doar cativa centimetri. In imaginile din articol, distanta de lucru este de aproximativ 2-3cm. 

 

Legat de fotografiile din articol, acestea au fost realizate cu un aparat Nikon D3100, folosind urmatoarele setari: ISO 100, diafragma f/8, timp de expunere de 1/200 si blitul Speedlight SB-900 la putere maxima.

 

 

 



A doua tehnica, folosita si de Radu, implica folosirea unor diafragme cat mai inchise, f/8-f/11 (in functie bineinteles si de limita de difractie a aparatului). Astfel, se obtine o profunzime de camp mai mare, o portiune mai mare din insecta fiind in zona de clar.  

Bineinteles, acest lucru implica de cele mai multe ori folosirea unui blit sau a mai multora. O solutie dedicata este kit-ul de macrofotografie Nikon R1C1. In lipsa lui, puteti folosi un blit declansat  remote prin sistemul Nikon CLS (Creative Lighting System) de la distanta mica de subiect sau variante DYI (do it yourself) de accesorii de difuzie, asa cum o face si Radu Bercan in imaginile sale. Fara kit-ul R1C1 sau o alta forma de difuzie, lumina blitului este prea dura, dand nastere unor umbre suparatoare. 

 

 




Legat de incadrare si lumina, puteti incepe plecand de la principiul ca subiectul luminat sa fie pozitionat pe un fundal mai intunecat. Expunerea rezultata din lumina naturala sau dintr-o combinatie de lumina naturala si blit va separa subiectul de fundal. In cazul in care acest lucru nu este posibil, puteti folosi o bucata de panza sau hartie pe care sa o pozitionati ca pe un fundal mobil in spatele subiectului.
 
In plus, incercati pe cat posibil sa pastrati incadrarile cat mai "aerisite" pentru a concentra atentia privitorului catre subiect si nu catre fundal.

Folosirea unui trepied poate fi utila in anumite cazuri, dar poate si ingreuna tot procesul mai ales atunci cand fotografiati insecte vii, asa cum a facut-o si Radu, care spune urmatoarele despre fotografiile sale: "nu am folosit trepied, toate pozele sunt facute din mana, folosirea trepiedului ar incomoda foarte mult si nu ar permite o libertate de miscare in jurul subiectului fara a-l speria."

La final, va recomandam sa va inarmati cu rabdare multa! Nu ezitati sa scrieti in sectiunea de comentarii sfaturile voastre despre tehnica macro.

Pentru mai multe fotografii realizate de catre Radu Bercan, puteti accesa pagina sa de Facebook si site-ul sau.

fotografie macro, micro nikkor, radu bercan



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 3 comentarii
Marius
Marius a scris pe 27-09-2017 la 11:04
Buna ziua, as fi interesat de fotografia macro . Ca cele din fotografiile puse aici, am un Nikon D90 Nikon 50mm 1
8G Nikon 18-70mm . Credeti ca sunt bune cele 2 obiective pentru macro ? Imi trebuiesc inele de extenstie sigur dar ce marca imi recomandati si implicit setari pt fotografia macro .

Multumesc
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 27-09-2017 la 12:41
Buna ziua,

Niciunul din obiectivele pe care le detineti nu este obiectiv macro. Va recomandam sa va reorientati catre unul din obiectivele recomandate mai sus, in articol:
- NIKKOR Micro DX AF-S 40mm f/2.8G,
- NIKKOR Micro DX AF-S 85mm f/3.5G ED VR,
- NIKKOR Micro AF-S 60mm f/2.8G ED,
- NIKKOR Micro AF-S 105mm f/2.8G IF ED VR
0
0
Sorin
Sorin a scris pe 23-05-2013 la 16:26
Foarte utile toate aceste sfaturi. Pe unele le stiam si le-am aplicat dar am gasit si noutati, mai de graba nuantari. As avea o intrebare legat de acest subiect. Eu folosesc obiectivul NIKKOR Micro AF-S 60mm f/2.8G ED. In acest caz inelele de extensie se mai pot folosi?
0
0
Radu
Radu a scris pe 23-05-2013 la 17:00
Se pot folosi, insa daca vreti sa pastrati legatura cu camera este indicata folosirea unor inele cu contacte. In plus cele fara contacte sunt destul de proaste. Am folosit unele si nici nu se imbinau bine..lasau lumina sa intre prin ele si apareau artefacte pe poza.
1
0
Eliza
Eliza a scris pe 20-05-2013 la 21:03
Eu folosesc deocamdata o varianta de macro ieftina, adica un obiectiv de 50 mm cu diafragma manuala plus inel inversor. Ca iluminare folosesc blitul de pe aparat pe care il setez in modul manual cam la 1/8 putere (cu obiectivul inversat TTL nu functioneaza). De asemenea am o mica blenda de difuzie care se monteaza pe obiectiv, pe care o tin orientEu folosesc deocamdata o varianta de macro ieftina, adica un obiectiv de 50 mm cu diafragma manuala plus inel inversor. Ca iluminare folosesc blitul de pe aparat pe care il setez in modul manual cam la 1/8 putere (cu obiectivul inversat TTL nu functioneaza). De asemenea am o mica blenda de difuzie care se monteaza pe obiectiv, pe care o tin orientata cam la 45 de grade ca sa imi difuzeze mai bine lumina.
Iata un exemplu de imagine aici: http://www.comunitatefoto.ro/fotografii/fotografii-fauna/ochiul108464/
..afiseaza tot comentariul
1
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 21-05-2013 la 11:11
Folosirea unui obiectiv inversat este o solutie populara pentru macro.

Bune sfaturi, Eliza!
2
0

Articole similare |
Articole recente
Daca sunteti pasionati de lumea minuscula din jurul vostru, fie ca vorbim de insecte sau de flori, va invitam sambata, 26 mai, in Cluj la workshop-ul de fotografie macro organizat de Yellow Store. Sustinut de catre fotograful Alexandru Seliscan,...
citeste tot
Anuntat de Nikon din Marea Britanie pe 13 octombrie 2009, obiectivul macro de 85mm f/3.5 GVR vine sa acopere "golul" dintre obiectivul macro de 60mm si cel de 105 mm. Este un obiectiv compact si usor, cu optica de foarte buna calitate, cu sistem de...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.