15 decembrie 2010

Blitul Nikon SB-700 este disponibil in Romania

Incepand din aceasta saptamana puteti gasi la magazinele foto partenere Nikon cel mai nou blit lansat de producatorul japonez: SB-700. Va vom purta in continuare printr-un mic excurs despre importanta bliturilor Speedlight in fotografiere, urmand ca la final sa va prezentam cele mai importante inovatii ale noului model SB-700.

 

Iluminarea este tehnica de control a surselor luminoase, menita sa imbunatateasca calitatea fotografiilor pe care le realizati. Cu cat veti sti mai bine sa folositi iluminarea, cu atat calitatea fotografiilor voastre se va imbunatati. Este foarte important sa intelegeti urmatoarele puncte atunci cand experimentati sau doriti sa invatati despre iluminare:

 

1.       Diferentele dintre rolulile jucate de blitul incorporat si Speedlight

2.       Efectele de baza ale iluminarii

3.       De ce este necesar sa folositi iluminare chiar si cu aparate ce permit sensibilitati ISO mai mari.

 

Diferentele dintre blitul incorporat si Speedlight

 

Blitul incorporat lumineaza direct subiectul, aflat in intuneric sau contre-jour, doar din fata. Pe de cealalta parte, blitul extern schimba calitatea si directia luminii pentru a imbunatati felul in care subiectele sunt surprinse, scotand in evidenta detalii si creand efecte inaccesibile prin iluminarea frontala.

 

Aveti mai jos doua astfel de exemple:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puteti observa ca in prima imagine, realizata cu blitul incorporat, lumina directa creaza zone luminoase foarte puternice, ceea ce duce la subexpunerea detaliilor neluminate. Fiind indreptat in sus (bounce), blitul Speedlight ofera o lumina moale ce lumineaza intreaga scena uniform (a doua imagine).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest exemplu ilustreaza cum, in prima imagine, lumina directa a blitului incorporat se reflecta mult prea puternic, facand imposibila deslusirea detaliilor din fotografia inramata. Insa reflexiile pot fi eliminate foarte usor in cazul blitului extern (a doua imagine) prin simpla schimbare a directiei luminii (cu ajutorul capului rotativ).

 

 

Efectele de baza ale iluminarii

 

Diferitele tipuri de iluminare pot modifica foarte mult felul in care arata subiectul.

 

Blit incorporat: iluminare directa, puternica

 

Bounce pe tavan: Lumina moale, detalii in umbre

 

Un blit lateral wireless: Luminarea laterala produce umbre placute si da adancime

 

Doua blituri wireless pe ambele laterale: al doilea blit atenueaza umbra

 

Necesitatea iluminarii chiar si la ISO mare

 

Dupa cum puteti vedea in exemplul de mai jos, o valoare ISO inalta nu rezolva intotdeauna toate problemele ce pot aparea in lumina slaba.  Sensibilitatea mare la lumina nu ajuta in situatii in care subiectul se afla in intuneric, iar in cadru exista o sursa luminoasa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atunci cand valoarea ISO este mare, iluminarea suficienta poate fi atinsa cu declansari de intensitate mica a blitului. Exista valori ale puterii blitului, denumite numere de ghid (GN), care sunt corelate automat de catre aparatul foto cu diversele valori ISO. Iata cateva astfel de perechi: ISO200 – GN28; ISO400 – GN40; ISO800 – GN56; ISO1600 – GN80; ISO3200 – GN112; ISO6400 – GN160.

 

 

Nikon Speedlight SB-700

 

SB-700 este un blit care ofera o multitudine de functii avansate similare varfului de gama, SB-900, la un pret mai accesibil. Printre aceste functii trebuie amintite capacitatea de comanda wireless a altor blituri sau grupuri de blituri, modul  i-TTL, ecranul LCD si butoanele de control ce simplifica accesul la comenzi.

 

Avand functia master, SB-700 poate fi utilizat pentru declansarea de la distanta a mai multe blituri, un artificiu foarte util, dupa cum am ilustrat in exemplul cu ceasca mai sus. In studio, si chiar si in fotografia de eveniment, aceasta functie este obligatorie daca doriti sa obtineti fotografii bine expuse cu detalii bogate si in culori naturale.

 

Modul i-TTL permite blitului sa declanseze la intensitatea optima dupa ce lumina din cadru a fost masurata prin obiectiv. Masurarea atat a luminii ambientale, cat si a celei reflectate de obiectele din cadru, prin emiterea unor impulsuri luminoase inaintea declansarii propriu-zise, mareste acuratetea intensitatii luminoase emise, fata de modul TTL classic, care masoara doar lumina ambientala.

 

Controller-ul rotativ permite accesul foarte simplu la functii, confirmarea alegerii realizandu-se prin apasarea butonului OK central. Alaturi de ecranul LCD mare, acest mod de accesare a functiilor minimizeaza timpului petrecut pentru setarea blitului.

 

Corpul blitului este foarte compact fiind potrivit si pentru aparate foto DSLR mai mici precum D90 sau D7000. SB-700 poate fi utilizat cu succes chiar si alaturi de COOLPIX P7000.

 

Dintre celelalte functii ale blitului SB-700 mai amintim timpul de reincarcare foarte rapid, de 2,5 secunde cu baterii Ni-MH sau alkaline si 3,5 secunde cu baterii pe litiu, acoperirea distantei focale de 24-120mm, sistemul de siguranta la incalzire.

 

Pentru prima oara in gama de blituri Nikon, SB-700 a fost dotat cu filtre colorate tari din plastic (fluorescente si incandescente). Blitul trimite informatiile despre filtrul utilizat catre aparatul foto, care seteaza temperatura de culoare in conformitate cu aceste date.

este, blitul, sb-700, sb-700 este



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Incepand din aceasta saptamana, Forumul nikonistilor este mai usor de accesat de pe terminalele mobile cu sistemele de operare iOS, Android si BlackBerry. La sugestiile utilizatorilor, a fost instalata aplicatia Tapatalk, care ofera o interfata...
citeste tot
Cunoscutul bucatar si realizator de emisiuni TV, Jamie Oliver, este noua imagine a aparatului Nikon D3100. Acesta a fost ales de catre Nikon pentru ca reprezinta utilizatorul pentru care acest aparat a fost creat: tanarul familist care este pasionat...
citeste tot
A fost desemnat castigatorul celei de-a sasea etape a concursului “Se cauta fotografia lunii”. Juriul format din fotografii Petrisor Iordan si Mircea Bezergheanu au declarat invingatoare fotografia lui Bogdan Nafornita. Acesta va primi...
citeste tot
Noul proiect al fotografului brasovean Dan Dinu, site-ul photolife.ro, este destinat tuturor celor indragostiti de fotografie. "Aici poti face primii pasi catre fotografii mai bune, poti sa iti maresti cunostiintele deja acumulate, sau poti pur si...
citeste tot
Bucuresti, 21 iulie 2008 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, este bucuros sa anunte ca reporterul special Adelin...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.